Zonnepanelen installateurs in België

De installatie van zonnepanelen is niet zo vanzelfsprekend als het op het eerste zicht lijkt. Het is een opmerkelijk project dat gespecialiseerde aannemers, de modernste technieken en vooral kwaliteitsuitrusting vereist. De meeste zonnepanelen gaan dan ook 25 jaar lang mee. De zonnepanelen installateur die je kiest, is dus best een betrouwbare en gekwalificeerde vakman.

Er zijn honderden aannemers die gespecialiseerd zijn in de installatie van zonnepanelen in België. Wat betekent dat het moeilijk is om uit dit enorme aanbod de juiste vakman te kiezen. Hieronder volgen enkele tips om je te helpen bij het maken van de juiste keuze.

Vraag een offerte aan voor de installatie van zonnepanelen

Hoe kies ik een betrouwbare zonnepanelen installateur?

Omdat de installatie van zonnepanelen door een specialist gebeurt, is het belangrijk om te weten hoe je erachter komt of een installateur betrouwbaar is.

Belangrijke vragen die je jezelf moet stellen

Een andere belangrijke stap is het onderzoeken van je zonnepanelen specialist en welke diensten hij precies aanbiedt. Het in de offerte gepresenteerde aanbod moet uiteraard aangepast zijn aan jouw huis, jouw omgeving en jouw behoeften. Hier zijn enkele vragen die je jezelf kunt stellen wanneer je jouw offerte ontvangt:

 • Wat zit er precies in het aanbod?
 • Is het beperkt tot de installatie van de zonnepanelen?
 • Is de aansluiting op de meter inbegrepen in dit aanbod?
 • Hoe zit het met het verzorgen van de administratieve procedures?
 • Komt dit aanbod overeen met mijn behoeften en verwachtingen?
 • Hoe lang stelt de installateur voor om te wachten?
 • Wat is de prijs van de installatie van zonnepanelen?
 • Heb ik garantie? Zo ja, hoe lang is de garantieperiode? (Meestal is de garantieperiode uitbreidbaar tot 10 jaar.)

Vertrouw op een gecertificeerde zonnepanelen installateur

Het is aan te raden een erkende installateur te kiezen om er zeker van te zijn dat hij bekwaam en ervaren genoeg is om de zonnepanelen te plaatsen op een correcte manier. Een van de meest betrouwbare certificeringen in België is die welke door de RESCERT-organisatie wordt uitgegeven. Het kan enkel worden verkregen na validering van een theoretische en praktische opleiding en is voorbehouden voor installateurs die kunnen aantonen dat zij over minstens drie jaar beroepservaring beschikken. Het certificaat is vijf jaar geldig in heel België en Europa. De voorwaarden voor het verkrijgen van dit certificaat zijn dus zeer streng, maar kunnen het verschil maken bij het kiezen van de geschikte zonnepanelen installateur.

Doorlicht de installateurs die je hebt gevonden

Een goede installateur heeft een goede reputatie opgebouwd. De eerste stap om er achter te komen of een installateur geschikt is, door zijn publieke gegevens te zoeken. Denk hierbij aan jaarbalansen, beoordelingen en lidmaatschappen.

Vraag naar klanten referenties

Een betrouwbare installateur zal je referenties geven om te contacteren. Op deze manier kom je erachter of zijn andere klanten ook tevreden waren met zijn werkwijze en materialen. Als een installateur moeilijk doet om referenties te geven, is dat een slecht teken.

Welke merken worden gebruikt?

Een betrouwbare installateur gebruikt kwalitatief goede merken. Onderzoek de merken die de installateur gebruikt. Want als het materiaal van lage kwaliteit is dan kan het zijn dat je zonnepanelen minder energie opbrengen of eerder mankementen hebben.

Op zoek naar richtprijzen?

Kies ik best voor een grote of kleine installateur?

Of je een grote of kleine installateur kiest, ligt een beetje aan je eigen voorkeur.

Grote installateurs hebben vaak meer ervaring en een uitgebreide klantenkring waardoor ze grotere projecten kunnen aannemen. Ze hebben meestal ook een betere toegang tot materialen en apparatuur. Dit voordeel kan leiden tot betere prijzen. Ook hebben ze meer personeel waardoor zonnepanelen snel en efficiënt geïnstalleerd worden.

Aan de andere kant zijn kleine installatiebedrijven vaak meer persoonlijk en kunnen ze zich beter aanpassen aan individuele wensen en behoeften. Ze hebben vaak minder klanten waardoor ze meer tijd kunnen besteden aan elke klant. Daarnaast zijn ze meestal flexibeler en kunnen ze eerder reageren als er problemen zijn.

zonnepaneelinstallatie

Hoe vind ik een goede installateur zonnepanelen?

Hieronder een klein stappenplan om ervoor te zorgen dat je de juiste zonnepanelen installateur kiest:

 1. Onderzoek grondig verschillende installateurs. Bekijk jaarbalansen, beoordelingen en certificaten
 2. Vraag naar referenties
 3. Onderzoek de merken
 4. Lees goed de kleine lettertjes en garantie
 5. Kies 3 installateurs en vraag een offerte op maat
 6. Vergelijk offertes

Krijg advies op maat van jouw woning

Wat doet een zonnepanelen installateur nu precies?

Een zonnepanelen installateur is verantwoordelijk om jouw dak op correcte manier te voorzien van zonnepanelen en om je het juiste advies te geven over de zonnepanelen. Hij zorgt ervoor dat de geschikte zonnepanelen op de juiste manier op je dak liggen, maar ook de naverkoop en onderhoud zal je installateur verzorgen.

Een zonnepanelen installateur is verantwoordelijk voor het installeren en onderhouden van zonnesystemen om ervoor te zorgen dat ze veilig en efficiënt werken en bijdragen aan een duurzame toekomst.

Wat kost een zonnepanelen installateur?

Over het algemeen betaal je voor de installatie van een zonnesysteem een totaalbedrag. Het gemiddelde voor een zonnepanelen project ligt rond de 2.100 euro. Het kan goedkoper of duurder zijn vanwege het aantal zonnepanelen dat je laat installeren op het dak.

Welke variabelen spelen een rol

Er zijn verschillende variabelen die een rol spelen in de kosten van een zonnepanelen installateur. Denk aan de grootte van de zonnepanelen en de complexiteit van de installatie op je dak. Ook het merk van de omvormer en zonnepanelen dat de installateur gebruikt zal invloed hebben op de prijs want een kwalitatief goed merk is vaak ook duurder.

Dan zijn er nog de factoren van de installateur zelf die invloed hebben op de prijs. Een installateur met meer ervaring en een goede reputatie zal iets duurder zijn. Ook de locatie van de installateur heeft invloed op de prijs.

Een laatste variabele die soms vergeten wordt, is de prijs. Het is heel belangrijk om de onderhoudskosten te checken.

Sommige installateurs bieden onderhoudskosten aan na het plaatsen van de zonnepanelen. Het is dus belangrijk om te weten of jouw installateur dit ook zal doen en hoeveel het kost.

PV-panelen installeren

Op zoek naar een erkende installateur?

Op zoek naar een installateur in jouw buurt om zonnepanelen te plaatsen? We geven je een overzicht van erkende zonnepanelen installateurs uit jouw regio. Je bekijkt rustig de installateurs die actief zijn in jouw regio. Ook kan je per leverancier het profiel bekijken.

Overzicht per regio

Alle experts in de lijst zijn erkende installateurs van zonnepanelen. Je kan steeds gratis advies en informatie aanvragen.

Wil je snel offertes vergelijken van zonnepanelen specialisten in jouw buurt?

Vergelijk zonnepanelen installateurs

Antwerpen Waals-Brabant BXL Henegouwen Luik Limburg Luxemburg Namen Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant West-Vlaanderen

In welke regio zoek je een zonnepanelen installateur?

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.