Btw verlaging zonnepanelen: voorwaarden en tips in 2024

Ben je geïnteresseerd in het installeren van zonnepanelen op je woning? Dan is het goed om op de hoogte te zijn van de btw-verlaging zonnepanelen die momenteel van toepassing is.

In dit artikel gaan we dieper in op de btw-verlaging voor zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen in 2024. Je ontdekt wat deze regeling inhoudt, welke voorwaarden er gelden en wie in aanmerking komt voor de btw-verlaging. Bovendien geven we handige tips om optimaal gebruik te maken van deze regeling voor duurzame energie.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Wat houdt de btw-regeling voor zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen in?

Sinds 1 april 2022 is er een nieuwe btw-regeling van kracht voor zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen in België.

Deze regeling omvat een tijdelijke btw-verlaging van 21% naar 6% voor de installatie van zonnepanelen. Het 6%-tarief is slechts geldig voor een beperkte periode: van 1 april 2022 tot en met 31 december 2023. Het betreft specifiek de levering en installatie van deze energieoplossingen als werken in onroerende staat volgens de btw-wetgeving.

btw-verlaging zonnepanelen

6% btw versus 21% btw

Wil je in aanmerking komen voor het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% voor zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen? Dan overweeg je best volgende aspecten.

Allereerst is het verlaagde tarief van toepassing op woningen die jonger zijn dan 10 jaar. Ook nieuwbouwwoningen en woningen die na afbraak heropgebouwd zijn horen hierbij.

Voor oudere woningen geldt het verlaagde tarief van 6% al langer. Het verlaagde btw enkel geldt voor de levering en installatie van zonnepanelen.

Bij de aankoop van een nieuwe woning waarin zonnepanelen, zonneboilers en/of warmtepompen zijn inbegrepen, blijft het btw-tarief van 21% van toepassing.

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes?

Wie komt in aanmerking voor de btw-verlaging? 

Zowel particulieren als vennootschappen en verenigingen kunnen in aanmerking komen voor de btw-verlaging van 6% voor zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen. Of je nu een woning bezit als particulier, een bedrijfspand hebt als vennootschap, of een gebouw beheert als vereniging: je kunt profiteren van het verlaagde tarief bij de installatie van deze duurzame energieoplossingen.

Dit maakt de btw-verlaging toegankelijk voor een breed scala aan gebruikers. Zo verlaagt ook de drempel om in duurzame energie te investeren.

Zijn er voorwaarden waaraan ik moet voldoen?

Om de 6% btw-verlaging voor zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen te verkrijgen, dien je te voldoen aan verschillende voorwaarden. Hieronder worden de belangrijkste voorwaarden opgesomd met betrekking tot het aanzien van die voorwaarden.

  1. Doelgroep en type woning: de btw-regeling is van toepassing op eigenaren van nieuwe woningen (< 10 jaar oud) en woningen die zijn heropgebouwd na de afbraak van een bestaand pand. Deze regeling is specifiek bedoeld voor woningen die (voornamelijk) als privéwoning dienen.
  2. Bedrag btw-tarief: in plaats van 21% btw betaal je slechts 6% op zowel de materiaal- als arbeidskosten. Dit resulteert in aanzienlijke besparingen op de aankoopprijs van de installatie.
  3. Looptijd premie: de herziene regels met betrekking tot het verlaagd btw-tarief zijn van kracht sinds 1 april 2022 en lopen tot 31 december 2023.
  4. Installatietype: om in aanmerking te komen voor de btw-verlaging, moeten zowel de zonnepanelen als eventuele warmtepomp en zonneboiler voldoen aan specifieke eisen.
  5. Voorwaarden plaatsing: de installatie van zonnepanelen moet worden uitgevoerd door een erkende installateur, en de eerste factuur met betrekking tot de installatie moet rechtstreeks aan jou als eindverbruiker worden gefactureerd.

Natuurlijk is het steeds makkelijker om advies te verkrijgen bij een specialist, die kan je meteen zeggen of je aan alle voorwaarden voldoet.

Meer info en advies nodig?

Ook interessant voor jou: 

Hoe krijg ik de btw terug van mijn zonnepanelen?

Om de btw terug te krijgen van je zonnepanelen in België, dien je een btw-aangifte in te dienen bij de belastingdienst en de ontvangen facturen te vermelden.

Hoeveel btw op zonnepanelen België?

Het btw-tarief op zonnepanelen in België is tijdelijk verlaagd naar 6% vanaf 1 april 2022 tot en met 31 december 2023.

Wat verandert er in 2024 met zonnepanelen btw?

Er zijn geen specifieke veranderingen met betrekking tot de btw op zonnepanelen in België gepland voor het jaar 2024. Het verlaagde tarief van 6% blijft van toepassing tot en met 31 december 2023.

energiekosten besparen met zonnepanelen

Meer info en advies nodig over zonnepanelen? Laat je adviseren door specialisten en vergelijk meerdere offertes!

Heb je nog vragen over zonnepanelen? Of twijfel je nog over de installatie ervan? Geen zorgen! Wij bieden gratis advies op maat, zodat je zeker weet of jouw woning in aanmerking komt voor de tijdelijke btw-regeling. Daarnaast kun je ook gratis offertes aanvragen en al je andere vragen laten beantwoorden.

Het inschakelen van een specialist is absoluut de moeite waard om ervoor te zorgen dat alles naar behoren verloopt! Neem dus gerust contact met ons op voor meer informatie en advies.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.