Plug and play zonnepanelen: werking, prijs, voordelen en waar kopen?

Plug and play zonnepanelen, ontwikkeld om snel en eenvoudig geïnstalleerd te worden, kan je rechtstreeks op jouw stopcontact aansluiten. Wil je zonder een grote investering jouw eigen energie opwekken? Dan zijn deze panelen iets voor jou. Hoe werkt het en wanneer schakel je best hulp in van een ervaren installateur? Kom het hier te weten. 

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Plug and play zonnepanelen: hoe werkt het?

De plug and play zonnepanelen leveren energie direct op het elektriciteitsnet. Je kunt ze eenvoudigweg in jouw stopcontact stekken.

Hiervoor hebben ze in tegenstelling tot reguliere zonnepanelen geen extra omvormer nodig. Deze omvormer zit al verwerkt in de panelen. Doordat je ze rechtstreeks op jouw energienet aansluit moet er niets worden gekoppeld aan jouw meterkast.

Zodra je de zonnepanelen aansluit op het stopcontact en er is voldoende zonlicht, begint de opwekking van elektriciteit.

Deze energie wordt direct gebruikt in het huishouden, waardoor je energierekening zal verminderen. Het is belangrijk te weten dat deze panelen voornamelijk bedoeld zijn voor kleinere installaties. Ze zullen wel besparingen opleveren en bijdragen aan een duurzamer energieverbruik.

De panelen kunnen eenvoudig besteld worden in volledige pakketten. Over het algemeen komen de zonnepanelen als een set van 2 panelen. Hierbij vind je in het volledig pakket ook nog een micro-omvormer, een stekker en een adaptor.  

Wat zijn plug and play zonnepanelen precies?

Deze zonnepanelen werken hetzelfde als de klassieke zonnepanelen. Dit wil zeggen dat de panelen lichtenergie omzetten in elektriciteit.

Je kan met deze plug and play zonnepanelen de ingewikkelde aansluiting op je elektriciteitskast omzeilen. Waar bij reguliere panelen een omvormer nodig is om de gelijkstroom om te vormen naar wisselstroom, zal de ingebouwde micro-omvormer dit doen bij de plug and go zonnepanelen.

De zonnepanelen kunnen daarna gewoon rechtstreeks in je stopcontact gestoken worden om je zo te voorzien van groene energie. 

Verplaatsbare plug and play zonnepanelen

Panelen rechtstreeks op jouw stopcontact?

Wanneer je een set plug and play zonnepanelen besteld krijg je hier een stekker en een adaptor bijgeleverd. De instructies voor de installatie zijn eenvoudig.

Deze stekker kan daarna gewoon in jouw stopcontact gestoken worden. Kijk hieronder voor een makkelijk stappenplan:

  • Stap 1: bepaal waar de zonnepanelen zullen komen. Wil je ze op jouw dak plaatsen? Controleer dan de draagkracht van jouw dak. Dit type zonnepaneel is over het algemeen groter dan de klassieke panelen. Reken op 20 kilogram per paneel en 30 kilogram per onderstel. In totaal zal een set van 2 panelen 100 kilogram wegen.
  • Stap 2: voor elke plaatsing is een andere manier van bevestiging nodig. Bekijk welk bevestigingssysteem past bij jouw gekozen installatieplaats. 
  • Stap 3: bevestig de micro-omvormer op het zonnepaneel.
  • Stap 4: leg de panelen op het bevestigingssysteem en verbind ze.
  • Stap 5: steek de stekker in het stopcontact en geniet van jouw groene stoom.

Hoeveel panelen met micro omvormer kan ik op stopcontact aansluiten? 

De set zonnepanelen hebben een maximaal vermogen van 600 Wp. Zijn er ook andere apparaten in huis op deze stroomgroep aangesloten? Dan mag je er 1 set zonnepanelen bij aansluiten. Dit is wettelijk vastgelegd.

Als je de volledige stroomgroep enkel wilt gebruiken voor de zonnepanelen met stekker, dan kan je er 12 op aansluiten. Je moet er dan wel voor zorgen dat jouw meterkast hiervoor geschikt is.

Wil je voldoende energie om volledig onafhankelijk te zijn? Dan zal je de hulp van een elektricien moeten inroepen om een extra groep toe te voegen en aan te sluiten op de meterkast. Laat je hier goed over informeren.

Vraag advies aan onze ervaren installateurs

aansluiting voor stopcontact plug and play zonnepanelen

Prijs plug-in zonnepanelen

Aangezien je deze zonnepanelen zelf zal installeren zijn de kosten beduidend lager dan bij reguliere zonnepanelen. Je betaalt namelijk enkel voor de materialen.

De prijs van de zonnepanelen zijn afhankelijk van het aantal panelen. Koop je een installatie met slechts 1 paneel, dan betaal je ongeveer 500 euro. Koop je een installatie met 2 panelen, dan heb je ongeveer 750 euro nodig.

Net als bij klassieke zonnepanelen kan je bij deze panelen je btw terugvorderen. 

Opbrengsten van plug-in zonnepanelen op jouw dak

De opbrengst van de panelen varieert naargelang verschillende factoren. De plaats van de panelen is bepalend, maar ook de oriëntatie en de hoeveelheid zonlicht. Met 1 paneel is jouw rendement gemiddeld 250 kWh per jaar, met twee panelen 500 kWh en zo verder.

12 panelen leveren jaarlijks voldoende kWh per jaar om een zuinig gezin van energie te voorzien. Het gemiddelde gebruik ligt tussen 2.500 kWh en 3.300 kWh per jaar. 

Een professional zal jouw situatie beoordelen en zo een goede schatting kunnen geven van de verwachte opbrengst. 

Wil je meer info en advies?

Terugverdientijd van een mobiele plug and play set

De zonnepanelenset waar de btw al is afgetrokken is terugverdiend na 5 tot 7,5 jaar. Hierbij geldt: hoe meer panelen, hoe sneller de terugverdientijd zal zijn.

Dit aangezien je vaak een lage prijs betaalt wanneer je meerdere panelen aanschaft. Koop je 1 paneel, dan zal het na 7,5 jaar terugverdiend zijn. Heb je 10 panelen dan zullen de kosten na 5 jaar al terugverdiend zijn. 

Plug and play zonnepaneel

Voordelen en nadelen van zonnepanelen met een stekker

Deze compacte, zelf te installeren zonnepanelen klinken voor velen aantrekkelijk. Ze zijn ideaal wanneer je een kleine installatie wenst met een korte terugverdientijd en zonder dure investering. Zoals bij alles zijn er ook enkele nadelen aan verbonden. Lees hieronder verder: 

Voordelen 

  • De panelen zelf plaatsen is mogelijk.
  • Direct aansluiten op elektriciteitsnet zonder nieuwe groep toe te voegen.
  • Omvormers zijn verwerkt in de panelen.
  • Makkelijk jouw eigen stroom opwekken.
  • Je kunt ze mee verhuizen (en mee op vakantie nemen).
  • Kosten minder dan standaard zonnepanelen.

Nadelen

  • Niet genoeg stroom om volledig onafhankelijk te worden zonder extra stroomgroep.
  • Enkel een kleine installatie mogelijk per stopcontact.
  • Bij grote installaties zijn deze panelen duurder dan reguliere zonnepanelen.
  • De panelen moeten worden aangemeld bij het elektriciteitsnet.
  • Verborgen extra kosten zijn: opbrengstmeter, ophangsysteem en verlengsnoer.

Waar kan ik plug and play zonnepanelen kopen? 

Plug and play zonnepanelen zijn makkelijk online verkrijgbaar. Wil je ze online aankopen? Dan is het belangrijk een betrouwbare, snelle webshop te zoeken. Voor wat meer zekerheid kan je advies vragen aan specialisten.

Wil je zeker zijn van de beste prijs? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan

Kan ik plug and play zonnepanelen best meenemen als ik ga verhuizen? 

Plug-in zonnepanelen meenemen kan een goed idee zijn om verschillende redenen.

  • Het zal kostenbesparend zijn: je hebt al betaald voor de aankoop van deze panelen en je zal voor jouw nieuwe woning niet opnieuw panelen moeten kopen.  
  • Het past in een duurzame levensstijl: je voorkomt verspilling door optimaal gebruik te maken van jouw aangekochte panelen.
  • Je weet hoe deze panelen werken: je bent bekend met de werking en het onderhoud van deze panelen wat helpt bij de overgang naar de nieuwe woning.
  • Je blijft minder afhankelijk: je blijft steeds het voordeel behouden van jouw eigen energiewinst, ook in de nieuwe woning.

Om er zeker van te zijn dat je de plug and go zonnepanelen mee kan verhuizen wordt aangeraden een ervaren installateur te raadplegen. Zij kunnen je informeren over de haalbaarheid en vereisten om je zonnepanelen te verplaatsen.

Wat is een alternatief voor zonnepanelen met een stekker? 

Zonnepanelen zelf installeren is een goed idee als je geen al te grote investering wilt doen, maar toch onafhankelijk energie wilt maken. Het vrijmaken van een energiegroep is niet vanzelfsprekend. Daarom bestaat er een alternatief: zonnepanelen met een batterij.

(Mini) zonnepanelen met accu

Een handig alternatief op zonnepanelen met stekker zijn panelen met een batterij. In tegenstelling tot de eerste die je op het elektriciteitsnet aansluit, zijn deze zonnepanelen verbonden met een accu.

Dit is de ideale oplossing voor mensen die volledig zelfvoorzienend willen worden. Je kunt dankzij de zonnepanelen met batterij los van de overheid, installateurs of energieleveranciers genieten van groene stroom.

De panelen zijn aan te raden wanneer je ‘off-grid‘ wilt leven of jouw panelen mee wilt nemen op vakantie.

Een overzicht van de verschillende types van zonnepanelen

Er is een enorme variëteit aan zonnepanelen beschikbaar. Denk hierbij aan half-cut, fotovoltaïsche, thermische, opvouwbare, waterstof, mobiele, monokristallijne, meedraaiende, verticale, hybride, kleine, perovskiet, flexibele, dunne film, glas-glas, folie, transparante, in ramen geïntegreerde, zwarte, rode, bloemvormige, Tier 1 en lichtgewicht zonnepanelen. Met zo’n uitgebreide keuze kan het lastig zijn om te bepalen welk type het beste bij jouw situatie past. Voor deskundig advies en info is het aan te raden om contact op te nemen met experts.

Op zoek naar de ideale zonnepanelen installatie voor jouw situatie? Aarzel zeker niet! Raadpleeg erkende installateurs in je buurt

Wil je graag volledig onafhankelijk stroom opwekken? dan zijn zonnepanelen iets voor jou. Wil je zeker zijn dat je er het volle potentieel uit haalt? Neem dan een ervaren installateur onder de arm. Vul onderstaand formulier in en krijg gratis en vrijblijvend offertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.