Flexibele zonnepanelen: montage, prijs en voordelen

Wil je graag zonnepanelen installeren, maar heb je daar de plaats niet voor? Dan zijn flexibele zonnepanelen de ideale oplossing. Lees in dit artikel meer over de montage, de prijs, de levensduur en de voordelen van flexibele zonnepanelen. 

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes

Hoe monteer ik flexibele zonnepanelen? 

Het monteren van flexibele zonnepanelen verloopt veel gemakkelijker dan de montage van normale zonnepanelen, omdat ze veel lichter zijn dan gewone panelen.

De eenvoudigste en toch efficiënte manier is om ze vast te lijmen met hoogwaardige industriële lijm. Het grote voordeel van lijmen is dat je niet hoeft te boren en geen schade aanbrengt aan het oppervlak waarop de zonnepanelen worden gemonteerd.

Vervolgens worden ze aangesloten, zoals bij een standaard zonnepaneelinstallatie, via de omvormer en dan naar de meterkast.

Als je de zonnepanelen liever mobiel wilt gebruiken, kun je ze aansluiten op een stopcontact. Op die manier leveren ze stroom aan het elektriciteitsnetwerk.

Je kunt ook flexibele zonnepanelen gebruiken om een batterij op te laden en de opgewekte elektriciteit mee te nemen.

flexibele zonnepanelen

Wat zijn de kosten van flexibele zonnepanelen?

Omdat flexibele zonnepanelen in verschillende maten verkrijgbaar zijn, kunnen de kosten sterk variëren. Reken op een startprijs van ongeveer 40 euro voor een klein exemplaar, maar verwacht daarbij een lager rendement.

De prijs voor grotere flexibele zonnepanelen ligt doorgaans ongeveer 10% hoger dan die van standaard zonnepanelen. Deze bescheiden meerprijs wordt echter gecompenseerd door de veelzijdige toepassingsmogelijkheden van een flexibel zonnepaneel.

In onderstaande tabel vind je een overzicht van richtprijzen voor flexibele zonnepanelen, inclusief btw:

Flexibele zonnepanelenPrijsPrijs montageTotaalkosten
3 panelen€ 900 – € 1.200€ 500€ 1.400 – € 1.700
8 panelen€ 3.800 – € 4.000€ 1.000€ 4.800 – € 5.000
19 panelen€ 7.800 – € 8.400€ 1.750€ 9.550 – € 10.150

Heb ik recht op steun bij flexibele zonnepanelen?

Je kan op verschillende manieren financiële steun ontvangen als je zonnepanelen aanschaft. De voorwaarde hiervoor is wel dat ze energie leveren aan het elektriciteitsnetwerk. Dus, als je ze aansluit op een batterij en niet op het lichtnet, dan kom je niet in aanmerking voor financiële steun. 

De volgende opties zijn mogelijk: 

 • Btw-aftrek: dit is de belangrijkste subsidie. Als je je aanmeldt bij de belastingdienst als ondernemer (zijnde als energieleverancier), kan je alle btw aftrekken, dus ook voor de montage en de zonnepanelen zelf. Vraag dit zeker na, want dit scheelt 21%.
 • Energiebespaarlening: deze lening wordt uitgekeerd aan mensen die geld spenderen aan een energiebesparende oplossing. Je betaalt deze lening terug aan een uitzonderlijk lage rentevoet.
 • Regionale subsidies: het is altijd handig om bij regionale overheden na te vragen of zij subsidies voorzien voor het plaatsen van zonnepanelen. Dit is afhankelijk van waar je woont, omdat dit budget door de overheid zelf wordt verdeeld.

Rendement van buigbare zonnepanelen

Vroeger bestond er een groot verschil tussen het rendement van flexibele en gewone zonnepanelen, maar dat verschil is ondertussen weggewerkt.

Tegenwoordig leveren ze ongeveer hetzelfde op en hebben flexibele zonnepanelen dus een gelijkaardig rendement.

Net zoals bij gewone zonnepanelen, moet je uitrekenen hoeveel zonnepanelen je moet plaatsen a.d.h.v. jouw energieverbruik.

Daarnaast is het ook een investering op lange termijn: je kan de kosten terugwinnen en zelfs er meer uithalen dan dat je geïnvesteerd hebt, maar dat duurt enkele jaren.

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Voordelen en nadelen van buigbare zonnepanelen

Voordelen

 • Licht: ze zijn veel lichter dan gewone zonnepanelen, waardoor ze makkelijk verplaatst kunnen worden.
 • Flexibel: ze zijn buigzaam door hun flexibele vorm en kunnen aangepast worden aan alle soorten oppervlaktes.
 • Montage: ze zijn eenvoudig te monteren door middel van lijm. Er hoeft dus niet geboord te worden en ze kunnen makkelijk gedemonteerd en verplaatst worden. 
 • Prijs: de prijzen van flexibele zonnepanelen zijn recentelijk veel gedaald in prijs.
 • Rendement: je mag jaarlijks een rendement van minimaal 240 Wp en 204 kWh verwachten.
 • Financiële steun: er zijn verschillende mogelijkheden om financiële steun te verkrijgen voor zowel de aanschaf van de zonnepanelen als de installatie ervan.
 • Goede warmteafvoer: flexibele zonnepanelen hebben een goede warmteafvoer dankzij hun constructie met aluminium, een materiaal dat warmte efficiënt geleidt. Hierdoor ontstaan er geen hotspots en blijven de zonnepanelen beschermd tegen schade door warmte.

Nadelen

 • Prijs: hoewel de prijs al aanzienlijk is verbeterd, blijven flexibele zonnepanelen nog steeds 10% duurder dan gewone zonnepanelen.
 • Rendement: het rendement van flexibele zonnepanelen ligt lager dan dat van gewone zonnepanelen.
 • Prestatievermogen: net zoals gewone panelen zullen flexibele zonnepanelen alleen maximaal presteren in een ideale situatie (oriëntatie naar het zuiden, geen schaduw en een hellingshoek van 30 – 35%).
dunne flexibele zonnepanelen

Wanneer kies ik voor flexibele zonnepanelen? 

Flexibele zonnepanelen zijn een goede keuze als je de zonnepanelen voor meerdere gelegenheden en plaatsen wil gebruiken. Ze worden het meest gebruikt op boten, campers, caravans en gebogen oppervlaktes

Nu de prijs en het rendement veel verbeterd zijn, worden ze een handig middel om eigen stroom op te wekken en om zo zeker te zijn van stroom en niet meer afhankelijk te zijn van externe factoren.

Laat je adviseren door een professional

Hoe lang gaan buigbare zonnepanelen mee? 

Flexibele zonnepanelen hebben een lange levensduur, want die ligt boven de 25 jaar volgens experts. Flexibele zonnepanelen hebben een maximaal rendement tijdens de eerste 10 jaren en dan een rendement van 90% tijdens de volgende 10. Na 25 jaar daalt het rendement van de installatie tot 80%.

buigbare zonnepanelen

Ook interessant voor jou: 

Wat zijn de best presterende flexibele zonnepanelen?

De SOLARFLEX is een innovatieve reeks van NDS semi-flexibele zonnepanelen met een hoog rendement. Het voordeel van deze zonnepanelen is dat de installatie niet veel plaats nodig heeft en dus overal gebruikt kan worden waar er energie nodig is. 

Wat is het verschil tussen flexibele en semi-flexibele zonnepanelen? 

Er bestaan flexibele en semi-flexibele zonnepanelen. De flexibele zonnepanelen zijn volledig buigbaar en oprolbaar, maar het rendement ligt laag. Semi-flexibele zonnepanelen hebben hetzelfde rendement als gewone zonnepanelen, maar zijn maximaal tot 25% buigzaam. Sommige semi-flexibele zonnepanelen zijn zelfs beloopbaar. 

Hoe bevestig ik buigbare zonnepanelen op mijn boot?

Er zijn heel wat manieren om flexibele zonnepanelen te monteren: met RVS ogen, met Tenax knopen, door ze te lijmen of met een ritssluiting. Deze laatste optie lijkt het meest aangewezen voor boten, aangezien de zonnepanelen dan makkelijk bevestigd kunnen worden aan de bootkap. 

Meer info nodig over flexibele zonnepanelen? Stel je vragen en ontvang advies op maat

Wil je nog meer weten over flexibele zonnepanelen? Vraag hieronder gratis en vrijblijvend advies en informatie om de beste oplossing te vinden voor jouw situatie.

Vergelijk gratis offertes!

Ben je van plan om flexibele zonnepanelen aan te schaffen? Vraag hieronder gratis en vrijblijvend offertes op maat aan, vergelijk verschillende offertes en bekijk de prijzen van verschillende deskundigen om zo de beste match voor jouw situatie te vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.