Retroactieve premie zonnepanelen: hoe aanvragen en berekenen?

De Vlaamse overheid heeft beslist dat mensen die een financieel nadeel ondervinden van het overschakelen naar de digitale meter, recht hebben op een retroactieve premie zonnepanelen. Het aanvragen en berekenen van deze premie is eenvoudig. In dit artikel geven we info over de premie en leggen we uit hoe je de premie aanvraagt en berekent.

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes

Wat is de retroactieve premie voor zonnepanelen?

De retroactieve premie voor zonnepanelen is een financiële tegemoetkoming voor mensen die getroffen zijn door de verdwijning van de terugdraaiende teller en de verplichting om een digitale meter te installeren.

Deze premie is bedoeld om de kosten van het aanschaffen van zonnepanelen te verminderen en om ten minste 5 procent van de gemiddelde investering terug te verdienen. De compensatie bereken je aan de hand van het vermogen van de zonnepanelen en het jaar waarin ze geplaatst zijn. Verder in dit artikel ontdek je een tabel met het exacte bedrag.

amorf zonnepanelen installeren en genieten van de retroactieve premie

Wie komt in aanmerking?

Eigenaars van zonnepanelen die in de komende jaren een digitale meter krijgen en zonnepanelen installeerde voor 2021, heeft recht op een premie van de Vlaamse overheid van maximum 4.360 euro. Het exacte bedrag hangt echter af van het jaar waarin je de zonnepanelen in dienst nam. Meer info over deze premie en welk bedrag het in jouw geval zal zijn, ontdek je verder in dit artikel.

Wie daarnaast ook nog zonnepanelen in dienst nam voor 19 juli 2021 en voor 31 december 2023 zelf een digitale meter aanvraagt, krijgt bovenop de retroactieve investeringspremie nog een bonus van 100 euro.

Belangrijk: De Vlaamse overheid heeft beslist om de premies voor zonnepanelen vervroegd stop te zetten. Dit betekent dat de premies vanaf 1 januari 2024 niet meer beschikbaar zijn.

Vergelijk offertes en vind de juiste specialist

Verdwijning van de terugdraaiende teller

In 2021 werd door het grondwettelijk hof het principe van de terugdraaiende teller dat eerder door de Vlaamse overheid werd geïntroduceerd, vernietigd voor wie het er nog een lange periode recht op had.

Het gevolg van het arrest is dat de eigenaars van zonnepanelen verplicht een digitale meter installeren en nu in plaats van het prosumententarief een jaarlijkse kost op basis van hun werkelijke afname betalen. Daardoor wordt het interessant om opgewekte energie meteen te gebruiken.

Dat betekent dus dat het prosumententarief wordt afgeschaft voor wie vanaf 2021 zonnepanelen in dienst neemt.

Sinds de inwerkingtreding van het besluit, stappen eigenaars over op een injectietarief. Dit houdt in dat de stroom die je gebruikt van het net en de stroom die je teruggeeft aan het net apart gemeten worden. Je betaalt het nettarief voor de energie die je gebruikt en ontvangt een bedrag voor wat je teruggeeft. 

kostprijs zonnepanelen zelf berekenen en genieten van premies

Hoe compensatiepremie aanvragen in 2024?

Op welke manier je de compensatie aanvraagt, hangt af van of je reeds een digitale meter hebt of niet. Hoe later de digitale meter geplaatst wordt, hoe kleiner de retroactieve investeringspremie zal zijn, omdat je langer hebt kunnen genieten van de voordelen van een terugdraaiende teller.

Optie 1: Digitale meter

Indien de digitale meter al geïnstalleerd is, kan je de premie online aanvragen via het digitale loket op de website van de netbeheerder Fluvius. Die aanvraag mag niet later dan 6 maanden na de plaatsing van de digitale meter gebeuren.

Optie 2: Geen digitale meter

Indien je nog geen digitale meter hebt geldt ook dat wanneer je de meter geplaatst zal worden, je 6 maanden de tijd hebt om jouw aanvraag in te dienen. Je moet er rekening mee houden dat de aanvraag voor 31 december 2025 ingediend moet zijn.

Meer weten? Ontvang gratis advies van een zonne-expert

Bedrag van retroactieve premie voor zonnepanelen berekenen

Om het exacte bedrag van je retroactieve investeringspremie te berekenen, vermenigvuldig je het jaar van ingebruikname met je vermogen op de piek uitgedrukt in kilowattuur.

Hieronder kan je een handige tabel vinden om jouw premiebedrag te bekijken. Panelen die geïnstalleerd werden tussen 2007 en 2012, hebben geen recht op een premie omdat zonnepaneleninstallaties uit die periode sowieso een rendement van 5 procent halen. Omdat de inlevering kost zo hoog was in 2006, is er wel nog een retroactieve premie om aan het rendement te komen.

                       Jaar van installatie              Premie per kilowattpiek
 2006 € 140
 2007 – 2012 € 0
 2013 € 12
 2014 € 289
 2015 € 383
 2016 € 436
 2017 € 382
 2018 € 348
 2019 € 336
 2020 € 327
sparen met zonnepanelen premies

Voorwaarden voor de retroactieve investeringspremie

Om recht te hebben op het premiebedrag, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden: 

  1. Je hebt je zonnepaneleninstallatie in dienst genomen tussen 1 januari 2006 en 31 december 2020. De datum waarop ze in gebruik zijn genomen kan je vinden op het AREI-keuringsverslag.
  2. Je installatie voor 1 oktober 2021 aangemeld bij de distributienetbeheerder.
  3. Je zonnepaneleninstallatie heeft een maximum vermogen van 10 kVA.
  4. Je had een terugdraaiende teller op 1 maart 2021.
  5. Je installatie is aangesloten op het net en heeft in de voorbije 12 maanden nog elektriciteit teruggegeven.
  6. Je verstrekt de distributienetbeheerder vanaf 1 januari 2025 toegang tot de ruimte waar de elektriciteits- of aardgasmeter zich bevindt. Zo kan hij of zij de digitale meter plaatsen.
  7. Er mag geen rechtsvordering ten aanzien van het Vlaamse Gewest tot vergoeding van enige schade zijn ingediend.

Bijkomende compensatiepremie voor combinatie met andere energiebronnen

1. Combinatie met warmtepomp

Eigenaars van zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp, maken aanspraak op een bijkomend premiebedrag.

2. Extra premie voor warmtekrachtkoppeling en windturbine

Ook als je in het bezit bent van warmtekrachtkoppelingen of windturbines, kan je een bijkomende premie aanvragen bovenop de retroactieve premie.

Op zoek naar zonnepanelen? Raadpleeg installateurs en ontvang gratis offertes

Overweeg je om zonnepanelen te installeren? Vraag dan offertes aan via het onderstaande offerteformulier. Het loont om een vakman te betrekken, zo krijg je advies op maat en meer info over de premie. Door offertes te vergelijken, ben je zeker van de beste oplossing voor jou. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.