Zelf zonnepanelen plaatsen: is het mogelijk? 

In dit artikel lees je of het een goed idee is om zelf zonnepanelen te plaatsen. Wat de voordelen en de nadelen zijn en wat de stappen zijn om zelf zonnepanelen te plaatsen. 

Gratis advies op maat

Zelf zonnepanelen plaatsen: is het een goed idee?

De grootste reden waarom sommige mensen dit zelf doen is uiteraard om te besparen op de installatiekosten. Als je dit klusje zelf wilt klaren betaal je dus inderdaad alleen voor het materiaal. Hier zit uiteraard wel een keerzijde aan en er zijn dus ook wat nadelen waar rekening mee dient te worden gehouden

zelf zonnepanelen plaatsen

Met wat rekening houden? 

Bij het zelf plaatsen van zonnepanelen zijn er uiteraard meer dingen waar je zelf rekening mee moet houden. Zo ben je bijvoorbeeld zelf verantwoordelijk voor het correct installeren van de panelen op het dak.

Ook moet je zelf rekening houden met je eigen veiligheid. Je bent waarschijnlijk in de meeste gevallen niet een hele ervaren klusser dus bij zo’n klus (op het dak) dien je hier extra rekening mee te houden.

Het is van belang dat je de juiste materialen hebt en moet je de staat van het dak goed controleren voordat je überhaupt ergens aan begint. 

Nadelen van zonnepanelen zelf aanleggen

  1. Geen garantie. Werk je zelf? Dan draai je zelf op voor de eventuele schade die je aanricht aan de zonnepanelen. Zijn de panelen niet goed gemonteerd? Dit kan komen door een gebrek aan technische kennis. Waaien ze van het dak af? Dit komt weer door de panelen slecht te monteren. Hebben ze vochtproblemen door de onzorgvuldige installatie? Dan betaal je al deze kosten helemaal zelf! Maar werk je samen met een professionele installateur? Dan draait hij voor de kosten op. 
  2. Veel extra verantwoordelijkheid. Wanneer je zelf zonnepanelen installeert ben je gelijk ook verantwoordelijk voor het melden van deze installatie bij het netbeheer. Je moet ook een elektriciteitskeuring aanvragen die verplicht is. Als je je panelen door een installateur laat aanleggen zijn al deze zaken zijn verantwoordelijkheid. 
  3. Geen voordelen op financieel gebied. Kies je voor een samenwerking met een erkende installateur en laat je hem je zonnepanelen installeren? Dan geniet je namelijk van diverse financiële voordelen en ook subsidies. Ga je je zonnepanelen zelf aanleggen? Dan maak je hier allemaal geen aanspraak op. 

Op zoek naar installateurs?

Kostprijs zonnepanelen zelf plaatsen 

Als je de zonnepanelen zelf gaat leggen bespaar je vanzelfsprekend op de arbeidskosten. Wel moet je nog steeds de benodigde materialen aanschaffen. Zo heb je ten eerste uiteraard de zonnepanelen zelf nodig.

Hiervoor ga je ongeveer tussen de 140 en 320 euro per paneel nodig hebben. Hou wel rekening dat de prijzen kunnen schommelen en in sommige gevallen stijgen (rond de 500 euro per paneel).

Ook heb je de draagstructuur nodig. Deze zal je kunnen verkrijgen voor een prijs van zo’n 25 tot 100 euro. Verder heb je nog een omvormer nodig die verkrijgbaar is voor een prijs die tussen de 750 en 1.200 euro zal liggen en ten slotte uiteraard nog de bekabeling.

Deze zal voor een prijs van zo’n 2 tot 5 euro verkrijgbaar zijn. Waar je dus goed op moet letten bij de prijs is het aantal panelen dat nodig zal zijn voor jouw dak. Heb jij een heel groot dak? Dan kan de prijs natuurlijk flink oplopen. 

panelen zelf plaatsen

Stappenplan: hoe zelf zonnepanelen plaatsen? 

Het zelf plaatsen van zonnepanelen kan, maar er zijn wel bepaalde stappen die gevolgd moeten worden. Hieronder nemen we de stappen door. 

Stap 1. Voorbereidingswerk

Een goede inspectie van het dak is een must voordat er ook maar iets gebeurt. Er moet bijvoorbeeld gecontroleerd worden hoeveel het dak eigenlijk aankan qua gewicht. 

Stap 2. Legplan opstellen

Vervolgens dient er een legplan opgesteld te worden. Waar op het dak moeten de panelen bijvoorbeeld liggen om voor maximale opbrengst te zorgen? Bijvoorbeeld de dakoriëntatie maar ook de hellingsgraad spelen daarbij een rol. Dit moet allemaal vastgesteld worden in een legplan. 

Stap 3. Monteren van de draagconstructie

Heb je je legplan in orde gemaakt en is alles duidelijk? Dan kun je nu aan de slag gaan. Je monteert de draagconstructie op je dak. Om de draagconstructie te kunnen bevestigen op je dak, dien je eerst de dakhaken te plaatsen.

Dakhaken zijn essentiële onderdelen bij de installatie van een zonnepanelensysteem. Er bestaan verschillende soorten en stijlen. Om de juiste keuze te maken is het raadzaam om een erkende installateur te raadplegen.

Stap 4. Zonnepanelen bevestigen

Ligt de draagstructuur goed op z’n plek? Dan kan je nu beginnen met het bevestigen van de panelen aan de draagstructuur. Wees hier voorzichtig mee zodat je niks beschadigt. 

Stap 5. Bekabeling en omvormen plaatsen

Hierna plaats je de kabels die nodig zijn. De DC-kabels breng je vanaf het dak tot je omvormer en sluit ze aan mekaar aan. Dit kan bijvoorbeeld door gaten te boren tot de plek waar je omvormer zich bevindt. 

Stap 6. Zonnepanelen aanmelden

Heb je alles geïnstalleerd en is alles in orde? Dan moet je je zonnepanelen alleen nog even aanmelden op het stroomnet. Moest je hierna nog vragen hebben? Aarzel dan niet om deze aan een erkende installateur te stellen. 

Meer info en advies nodig?

Voordelen zonnepanelen laten plaatsen

1. Grondige inspectie

Laat je je zonnepanelen plaatsen een erkende installateur? Dan zal deze eerst beginnen met een grondige inspectie van de staat waar het dak in verkeert. 

2. Advies op maat

Bij zonnepanelen zijn er veel dingen om rekening mee te houden. Een expert zal je na de grondige inspectie advies op maat geven en precies vertellen wat voor jouw situatie het handigst en het voordeligst is. 

3. Kwalitatieve materialen

Een erkende installateur werkt alleen met de hoogste kwaliteit zonnepanelen. Dit geldt ook voor alle andere onderdelen die bij de installatie nodig zijn, zoals de omvormer, etc. Hierdoor kan je ook altijd later bij hem terecht voor bijvoorbeeld reserveonderdelen. 

4. Professionele uitvoering

Met een erkende vakman kan je er zeker op rekenen dat de zonnepanelen snel en goed bij je huis geïnstalleerd worden. Je kan er op rekenen dat je al binnen 1 dag van je eigen groene stroom aan het genieten bent.

Ook ben je financieel verzekerd als er problemen zijn aangezien je het door een erkende installateur hebt laten uitvoeren. 

zonnepanelen laten plaatsen

5. Inspectie en onderhoud 

Je kan een onderhoudscontract afsluiten. De vakman komt op afgesproken tijdstippen langs om jouw zonnepanelen te reinigen en schoonmaken.

Hieronder vallen bijvoorbeeld de reiniging van de panelen, de inspectie van de kabels, de omvormer en een algemene veiligheidscontrole. 

6. Financiële voordelen

Alleen via een erkende installateur is het mogelijk om in aanspraak te komen voor financiële voordelen en subsidies van de gemeente en de overheid. Op deze manier kan je flink wat op je investering besparen en er dus al sneller winst op maken. 

Zonnepanelen nieuws

Wil je fouten vermijden? Raadpleeg een ervaren installateur in je buurt

Ben jij van plan om zonnepanelen op je dak te plaatsen? Om fouten en misverstanden te voorkomen is het erg nuttig om advies aan een expert te vragen.

Deze kan je precies vertellen waar je op moet letten, waar je rekening mee moet houden en wat voor jouw persoonlijke situatie de beste oplossing is.

Op deze website kan je ook gratis en vrijblijvend offertes aanvragen. Dit kan erg nuttig zijn en helpen met het vergelijken van alle mogelijkheden. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.