Hoe meterstand zonnepanelen doorgeven?
Vandaag kiezen steeds meer particulieren en bedrijven ervoor om zonnepanelen op hun dak te installeren. Ze zijn de afgelopen jaren ook goedkoper geworden. Juist daarom loont het om te investeren in zonne-energie. Hoe moet je nu de meterstand van je zonnepanelen doorgeven?
Ontdek in dit artikel waarom en hoe je dat doet. Heb je extra info nodig?
Vraag advies aan een zonnepanelenspecialist
Waarom meterstand zonnepanelen doorgeven?
Wanneer je zonnepanelen laat installeren, worden ze AREI-gekeurd. Die erkende keuring geeft aan dat je zonnepanelen conform zijn bevonden om veilig zonne-energie op te wekken.
Na opstart van je zonnepanelen ben je in Vlaanderen verplicht om ze aan te melden bij de netbeheerder in je regio. Doe je dat niet loop je het risico op een hoge boete. Bij het aangeven van je zonnepanelen geef je ook de beginstand van de meter door.
De reden waarom je jaarlijks of vaker je meterstand moet doorgeven, is de volgende. In het verleden kwam je zo mogelijk in aanmerking voor groenestroomcertificaten. Die certificaten konden je dan geld opleveren. Na het wegvallen van dit systeem in 2015 geldt als reden de kosten die gepaard gaan met de aansluiting op en het gebruik van het distributienet.
Je meterstand of stroom doorgeven, doe je vandaag via Fluvius, het vroegere Eandis-portaal voor zonnepanelen.
Wanneer meterstand zonnepanelen doorgeven?
Na het aangeven van je zonnepanelen doe je dat vaak pas de eerste keer als ze 1000 kWh of meer hebben geproduceerd. Daarna mag je de meterstand jaarlijks doorgeven aan netbeheerder Fluvius.
Meer weten? Vraag advies aan specialisten
Waar en hoe meterstand zonnepanelen opnemen?
De meterstand moet je dus doorgeven aan je netbeheerder. Pas goed op welke meterstand je doorgeeft. Veel eigenaars kijken naar de meterstand op de omvormer. Dat is niet de juiste meterstand.
Vaak hangt de meter van je panelen gewoon in de meterkast. Die meterstand moet je dus doorgeven. Het gaat om een digitaal kastje, waarop je kan aangeven dat je de meting opslaat.
Je kan alle opgegeven meterstanden uit het verleden makkelijk bewaren en terugvinden indien nodig. Een digitale meter stuurt de meterstanden rechtstreeks automatisch door. Met een klassieke budgetmeter of elektriciteitsteller gebeurt dat online via het portaal van de netbeheerder.
Digitale meter zonnepanelen
Het is op termijn de bedoeling dat iedere eigenaar van zonnepanelen beschikt over een digitale meter. Een digitale meter kan net als een analoge teller terugdraaien, maar de techniek is iets anders.
Het doorgeven van de meterstand aan netbeheerder Fluvius verloopt alvast veel makkelijker. Je hoeft dus niet langer online op het portaal van de netbeheerder in te loggen. De digitale teller verzendt de meterstanden rechtstreeks naar Fluvius.
Eandis-portaal voor zonnepanelen
Bij een klassieke budgetmeter of elektriciteitsteller moet je zelf naar de teller kijken en de meterstand noteren. Vervolgens ga je online naar het portaal voor zonnepanelen. Tot 2018 was dit het Eandis-portaal voor zonnepanelen. Vandaag kan je terecht op de website van netbeheerder Fluvius.
Je voert er de opgenomen meterstand in. Vervolgens wordt alles goedgekeurd en ontvang je kort daarna je energiefactuur.
Beschik je over een digitale meter? Dan verloopt alles automatisch. De teller zal zelf aangeven of de meterstand is goedgekeurd door de netbeheerder.
Vragen of interesse in zonnepanelen? Stel je vragen aan experts
Heb je extra vragen over stroom doorgeven na het lezen van dit artikel? Of interesse om zonnepanelen te kopen en te installeren? Raadpleeg gerust één of meerdere experts, bijvoorbeeld de netbeheerder of een zonnepanelen installateur.
Je krijgt alle info over hoe zonnepanelen werken, de prijs en de terugverdientijd. Zo hebben zonnepanelen in de toekomst geen geheimen meer voor jou.
Je vragen stellen kan je heel makkelijk via onderstaand formulier.