Is mijn groene lening fiscaal aftrekbaar in 2024?
Wil jij je woning duurzamer maken? Dan is een groene lening voor jou een ideaal hulpmiddel. Lees in dit artikel meer over wat een groene lening is, wat de voorwaarden zijn en of de groene lening fiscaal aftrekbaar is.
Ontvang gratis en vrijblijvende offertes
Inhoud
Welke redenen zijn er voor het afsluiten van een groene lening?
Bij een verbouwing of het isoleren van een huis, kunnen de kosten hoog oplopen. In dat geval biedt de groene lening een oplossing aan: meerdere banken bieden groene kredieten aan en stimuleren zo energiebesparende maatregelen.
Het afsluiten van een lening in het kader van isolerende en energiebesparende maatregelen levert meerdere voordelen op: je geniet in de toekomst van een lagere energierekening, het comfort en de waarde van jouw woning verhoogt en het is goed voor het milieu. Een extra voordeel is de voordelige rentevoet die de groene lening met zich meebrengt. De groene lening kent doorgaans zelfs de laagste rentevoet.
Welk type lening?
Een groene lening lijkt op een verbouwingslening, maar dan met een ecologisch en milieuvriendelijk bestedingsdoel. Een groene lening wordt bijvoorbeeld afgesloten om zonnepanelen te plaatsen of het huis te isoleren op een milieuvriendelijke manier.
Belastingvoordeel
Gewoonlijk wordt er een intrestkorting van 1,5% toegerekend op de lening, die ten laste is van de overheid. Daarnaast is er een belastingvermindering van 40% op de te betalen intrest.
Als je hierover meer wil weten, doe je goed aan een erkende installateur raadplegen. Zij zijn op de hoogste van de meest recente en meest accurate cijfers en informatie.
Waar groene lening invullen op belastingbrief?
De meest voor de hand liggende code is de code 1143-21 in vak VIII, C2 van jouw aangifte. Het gaat daar over jouw ‘lening ter financiering van energiebesparende uitgaven’, dus je doet zeker niks mis als je jouw groene lening opneemt onder die code.
Soms mag je de lening ook onder een andere code aangeven, waardoor het fiscaal voordeel kan stijgen tot 45 – 50%.
Je kan de groene lening ook ingeven in het vak VIII, A bij de woonbonus onder de code 1370-85 en/of 2370-55, als de groene lening ook een hypothecaire lening op minstens 10 jaar voor jouw ‘enige en eigen woning’ is. Dan heb je recht op een belastingvermindering tegen het hoogst toegepaste tarief.
Als je geen andere lening meer hebt, is het meestal interessant om de groene lening in te geven onder de woonbonus. Als je echter nog een lopende lening hebt, wordt de woonbonus mogelijks al daarmee opgevuld. Dan breng je de groene lening best niet onder in woonbonus.
Als je onroerend goed hebt, kan je ook nog de lening ingeven onder de code 1146-18 of 2146-85 van het vak III,C3. Je moet sowieso het kadastraal inkomen van al jouw onroerende goederen aangeven en de intresten van de groene lening kunnen ervoor zorgen dat jouw onroerend inkomen op 0 wordt gezet.
Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes
Is de rente van de groene lening fiscaal aftrekbaar?
De rente van de groene lening is fiscaal aftrekbaar als je de lening gebruikt voor het verduurzamen van je woning, zoals verbouwing, onderhoud of het installeren van zonnepanelen.
Simpelweg: als je energiebesparende investeringen doet, is de rente van een groene lening 100% aftrekbaar.
Voorwaarden groene lening zonnepanelen
Enkel een particulier, huurder of verhuurder kan de groene lening aanvragen. Er bestaan 2 soorten groene leningen: lening op afbetaling en een hypothecaire lening.
Je kan bij elke bank terecht voor een groene lening, maar elke bank heeft zijn eigen voorwaarden en kosten. Informeer je dus bij meer dan één bank en vergelijk alle voorstellen.
Je mag het geleende geld van een groene lening enkel gebruiken om je woning te verduurzamen. Voor andere werkzaamheden mag je dit bedrag niet inzetten.
De lening is pas fiscaal aftrekbaar, als er wordt voldaan aan een aantal voorwaarden:
- Je moet maandelijks een vast bedrag aflossen van de lening.
- De groene lening mag alleen gebruikt worden voor duurzame doeleinden en voor zaken die onlosmakelijk verbonden zijn aan jouw woning.
- Je moet aan de belastingdienst kunnen aantonen dat je de groene lening hebt gebruikt waarvoor het bedoeld was.
- De kosten zelf mag je niet aftrekken van jouw inkomstenbelasting, enkel de rente.
De voorwaarden kunnen verschillen per regio. Wil je zeker zijn van juiste en recentste informatie? Raadpleeg dan een erkende en lokale installateur.
Wil je weten hoeveel je fiscaal kunt besparen? Raadpleeg erkende installateurs in je buurt!
Wil je een groene lening afsluiten? Vraag hieronder gratis en vrijblijvend offertes, advies en berekeningen aan! Zo kan je je beter informeren en de oplossing vinden die het beste past bij jouw situatie.
Wij raden ook aan om een vakman in te schakelen om zo de meest recente en meest volledige informatie te krijgen over de groene lening en of de rente fiscaal aftrekbaar is. De meerwaarde van een erkend vakman zal je voelen in je portemonnee.