Hoe opbrengst zonnepanelen berekenen: welke factoren spelen een rol?

Op een milieuvriendelijke manier energie opwekken geeft je niet enkel groene energie, het komt ook voordelig uit. Je hebt je installatie zonnepanelen terugverdiend binnen gemiddeld 10 jaar, waarna je nog ongeveer 15 jaar kan genieten van gratis energie. Wat is nu de exacte opbrengst van zonnepanelen? Lees het hier. Extra advies nodig? Stel je vragen gerust via onze offertepagina.

Vraag gratis en vrijblijvend advies en offertes aan

Kosten versus opbrengst zonnepanelen

De opbrengst van je zonnepanelen heeft invloed op de kosten van je installatie. Hoe meer je zonnepanelen opbrengen en dus hoe beter de kwaliteit, hoe duurder ze zullen zijn. Zonnepanelen gaan tegenwoordig 25 jaar mee.

In maximum 10 jaar, meestal een stuk eerder, zijn de zonnepanelen afbetaald. De jaren die hierna komen maak je puur winst. Dit maakt zonnepanelen een winstgevende, interessante investering. De richtprijzen van een volledige installatie zie je in onderstaande tabel:

Aantal personenAantal panelenGemiddelde prijs volledige installatie
111€ 4.800 tot 5.500
216€ 7.400tot 8.000
422€ 9.800 tot 10.500
626€ 11.600 tot 12.600

Om je kosten precies naast je verwachte opbrengst te zetten moet je eerst berekenen hoeveel je zonnepanelen kunnen opbrengen. Dit is in iedere situatie anders. Hieronder een voorbeeld van een gezin van 4 personen in half open bebouwing.

Voorbeeld: Een gezin met 2 kinderen heeft een energieverbruik van 5.000 kWh. Ze installeren 14 zonnepanelen die hen 5.166 kWh oplevert en betalen 7.600 euro voor de volledige installatie. Jaarlijks besparen ze ongeveer 850 euro. Daarnaast verkopen ze hun overtollige energie aan het net. In dit voorbeeld krijgen ze hier 720 euro per jaar voor. Dit wil zeggen dat ze jaarlijks 1.570 euro besparen. Na amper 5 jaar hebben ze hun zonnepanelen terugverdiend. Gaan de zonnepanelen 25 jaar mee, dan besparen ze op al die jaren maar liefst 41.900 euro.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Wat beïnvloedt de opbrengst van zonnepanelen?

Hoeveel opbrengst je hebt van je zonnepanelen is afhankelijk van veel factoren. Om hier een volledig beeld op te hebben vraag je best informatie aan een ervaren installateur.

zonnepanelen op schuin dak

Het aantal zonnepanelen

Hoe meer zonnepanelen je op je dak plaatst, hoe meer opbrengst je zal hebben. Heb je 16 zonnepanelen, dan zal je logischerwijs meer opbrengst hebben dan wanneer je maar 4 zonnepanelen op je dak laat installeren.

Het aantal zonuren (winter versus zomer, locatie en oriëntatie)

Het aantal uren zonlicht is belangrijk voor je opbrengst. Je rendement zal het hoogste zijn bij onbewolkte lentedagen. Lichtbewolkte dagen daalt je rendement met 15%, zwaarbewolkte dagen is het tot 55% lager.

Naast het aantal uren licht per dag speelt de locatie ook een belangrijke rol op het aantal zonuren. In het westen heb je over het algemeen meer zoninstraling dan in het oosten. Aan de Belgische kust kun je relatief gezien het meeste energie opwekken.

Een zonnepaneel op het zuiden gericht geeft het hoogste rendement. Zijn ze naar het zuidoosten of zuidwesten gericht, dan is je rendement 10% lager. Bij een westelijke of oostelijke oriëntatie heb je gemiddeld 20% minder rendement dan bij een oriëntatie op het zuiden.

Het type zonnepaneel

Zonnepanelen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en met kwaliteitsverschillen. Het meeste energie kan je opwekken met monokristallijn of polykristallijn zonnepanelen.

Ze zijn duurder in aankoop, maar geven ook een hoger rendement. Deze zijn vooral een goed idee wanneer je maar een klein oppervlak beschikbaar hebt. Een hogere kwaliteit resulteert ook in een hoger rendement.

De hellingshoek van het dak

Bij een hoek van 30° tot 40° heb je het hoogste rendement. De meeste daken hebben een helling van 35°. Heeft jouw dak een grotere of kleinere helling, dan zal je energieopbrengst gemiddeld 10% lager zijn. Wat bij platte daken? Dan zet je je zonnepaneel op een frame.

Zonnepanelen op frame op plat dak

Vermogen paneel in Wattpiek (Wp)

De meeste gangbare zonnepanelen hebben over het algemeen piekvermogens tussen 250 en 400 Wp. Zet je een grotere installatie zal je in verhouding minder betalen dan wanneer je een kleine installatie op je dak zet. Zo betaal je gemiddeld € 1,4/Wp voor een installatie van 2kWp tegenover € 1,17/Wp voor een installatie van 8 kWp. 

Levensjaren van de zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen neemt elke jaar lichtjes af. Na 25 jaar zullen je zonnepanelen nog ongeveer 85% rendement opleveren van wat ze oorspronkelijk gaven. Het verlies van rendement hangt ook samen met de kwaliteit van de panelen. Heb je zonnepanelen van minder goede kwaliteit, dan zal dit rendement na 25 jaar lager liggen dan 85%. 

Onderhoud van de zonnepanelen

Voor een optimale opbrengst laat je je zonnepanelen best elke jaar schoonmaken. Stof en vuil beïnvloeden de opbrengst van de panelen meer dan je denkt. Als je een plat dak hebt kan je eventueel zelf je panelen reinigen.

Opbrengst zonnepanelen kWh: zelf berekenen

Met een eenvoudige formule kan je zelf de opbrengst van je zonnepanelen berekenen. Hierbij moet je 2 factoren in berekening nemen: het totale vermogen van je panelen en de benutte capaciteit

Het totale vermogen van je panelen kan je berekenen via online beschikbare opbrengstscans. Daarnaast weet je installateur vaak meer. De benutte capaciteit van zonnepanelen is gemiddeld 85%, dat wil zeggen 0,85 kWh per 1Wp vermogen. Vermenigvuldig factor 1 met factor 2 en bereken zo gemakkelijk de opbrengst per jaar en per maand.

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Wat brengen zonnepanelen per maand op? Welke maanden het meest?

Weet je wat je zonnepanelen opbrengen per jaar? Deel dit dan gewoon door 12. Dit is de gemiddelde maandopbrengst. Tijdens de lente- en zomermaanden brengen de panelen meer op, maar hier wordt in deze berekening geen rekening mee gehouden. In de maanden april tot en met juli leveren zonnepanelen het meeste op.

Hoeveel bedraagt de opbrengst van mijn zonnepanelen vandaag?

Ben je benieuwd naar wat je zonnepanelen dagelijks opleveren? Neem je jaaropbrengst en deel dit door 365. Net zoals bij de maanden geldt hier dat er geen rekening wordt gehouden met het aantal uren zonlicht op de dag. 

zonnepanelen op dak

Hoeveel brengen mijn zonnepanelen exact op tijdens zonnige dagen in België?

Zonnepanelen brengen het meeste op tijdens zonnige, niet te warme dagen. Het piekvermogen is bij 25 graden. Bij elke graad dat de temperatuur stijgt, zal je opbrengst met 0,5% dalen. 

Bij ideale omstandigheden, op een niet te warme zonnige zomerdag kan een paneel een piek bereiken van 3.000 tot 3.500 watt per uur.

Gemiddeld mag je rekenen op 5 uren zonder schaduw tijdens deze goede dagen. Op een mooie winterdag zal de gemiddelde dagopbrengst vaak niet meer dan 400 watt per uur zijn. Zonnepanelen in de winter zien dan ook gemiddeld maar een half uur per dag direct zonlicht.

De doorsnee installatie zonnepanelen produceert op een gemiddelde lentedag 20,5 kilowattuur (kWh). Op de beste zonnige dagen zal dit rendement nog een pak hoger liggen.

PV-panelen op een schuine dak

Apps zonnepanelen: je opbrengst registreren en bijhouden

Tegenwoordig bestaat er een app voor alles wat je je kan inbeelden. Er bestaan er dus ook speciaal voor zonnepanelen.

Ze zorgen ervoor dat je de opbrengsten van je zonnepanelen op elk gewenst moment kan bekijken. Zo kan je je energieverbruik aanpassen aan je energie-inkomsten.

Ze laten je dus handig weten op welk moment je bijvoorbeeld je vaatwasser kan laten draaien. Goede apps zijn gebruiksvriendelijk en eenvoudig. Je kan ze gewoon op je smartphone of je tablet bekijken. Vergeet niet te kijken wat andere mensen van de apps vonden. Dit geeft vaak een goed zicht op de gebruiksvriendelijkheid van de app.

Enkele handige apps

Je kan makkelijk werken met de app aangeboden door de fabrikanten van jouw zonnepanelen of omvormer. Hebben deze er geen ontwikkeld of wil je een app die je onafhankelijk kan gebruiken? Hieronder sommen we er vijf voor je op:

  • Bliq: je krijgt een inzicht van je energieverbruik en ziet wat je teruglevert aan het net. Je kan pas optimaal gebruik maken van de app als je een slimme meter hebt. Als extra krijg je besparingstips, wat altijd van pas komt.
  • SOLARMAN Smart: met deze app zie je de productie, consumptie en historie van jouw zonnepanelen.
  • SolarEdge Monitoring: je ziet de realtime opbrengst van je zonnepanelen in deze app. Daarnaast heb je hier de mogelijkheid om smart apparatuur op afstand te besturen, afhankelijk van jouw opbrengst.
  • Zonneplan: deze app werkt best wanneer je de Zonneplan One omvormer hebt om de app mee te verbinden. Zonder deze omvormer kan je de app ook gebruiken. De app toont of je energie echt groen en goedkoop is.
  • Zelfstroom: met deze gratis app kan je gemakkelijk je opbrengst per dag, maand en jaar zien. Je kan de app aansluiten op je slimme meter. Zo zie je niet enkel je energieopbrengst, maar kan je ook zien wat je teruglevert op het net en wat je nog gebruikt van het net. Als extra kan je je verbruik vergelijken met het vorige jaar.

Hoeveel bespaar jij met zonnepanelen? Stel jouw vragen aan zonne-experten!

Ben je op zoek naar een exacte simulatie van de potentiële opbrengst van een zonnepaneelinstallatie op je dak? Vul onderstaand formulier in en onze zonnepanelen installateurs nemen persoonlijk contact met je op.

Ze bepalen de ideale zonnepaneelinstallatie voor jouw situatie en simuleren de opbrengst over de komende 25 jaar.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.