Wat is de opbrengst van zonnepanelen?

Zonnepanelen staan erom bekend om hun snelle terugverdientijd.  Het is echter belangrijk om alles goed af te wegen voor je investeert. Er zijn verschillende aspecten die je van tevoren onder de loep kunt nemen. Zo kun je alle voor- en nadelen inschatten en een beslissing maken.

Een aantal dingen die je in acht moet houden bij het bepalen of je wilt investeren in zonnepanelen of niet zijn onder andere de levensduur en het rendement van de zonnepanelen, alsook je energieverbruik. Deze dingen hebben rechtstreekse invloed op de terugverdientijd van je zonnepanelen.

Dat je zult besparen op je energiefactuur staat zo goed als vast, maar het is toch belangrijk om alle beïnvloedende factoren te overlopen. Zo kun je een maximale opbrengst uit je zonnepanelen halen.

Opbrengst zonnepanelen: hoe maak je de berekening?

Om de opbrengst van je zonnepanelen-installatie te berekenen en te weten te komen of dit voldoende zal zijn voor je energieverbruik, heb je een aantal dingen nodig:

  • je huidige energieverbruik op jaarbasis in kilowattuur;
  • de verwachte opbrengst van je installatie in kilowattuur;
  • het totaalvermogen van je installatie. Hou er ook rekening mee dat zonnepanelen slechts 85% van hun capaciteit benutten.

👉 Even ter illustratie: een gemiddeld gezin verbruikt per jaar ongeveer 3.000 tot 4.000 kWh. Een systeem van zonnepanelen met een totaalvermogen van 3.000 Wp produceert per jaar ongeveer 2.550 kWh. Dit hebben we berekend door het aantal Wattpiek te vermenigvuldigen met 0,85.

Met andere woorden, is dit voor een groot deel voldoende om in het energieverbruik van een gezin te voorzien.

WENS JE ZELF JE OPBRENGST TE BEREKENEN?

Welke factoren beïnvloeden de opbrengst?

De hoeveelheid zonnepanelen

Het is uiteraard niet verwonderlijk dat het aantal zonnepanelen een grote invloed heeft op de rentabiliteit. Tien zonnepanelen op je dak brengen meer op dan één zonnepaneel. Dat is logisch.

Wil je graag weten hoeveel panelen er op je dak passen? Ga dan aan de slag met deze simpele berekening: neem de afmetingen van je dak en bereken hoeveel zonnepanelen je erop kunt laten leggen, wetende dat het gemiddelde paneel 165 bij 100cm groot is.

👉 Let wel op: hou rekening met eventuele obstakels als een schoorsteen of dakkapel.

 Het aantal zonuren

Een andere belangrijke factor is het aantal zonuren per jaar. Dit hangt sterk af van de regio waarin je woont. Hoe meer zon, hoe hoger de dagopbrengst. Als je in het westen woont dan heb je een paar zonuren meer dan in het oosten. Het verschil is echter niet zo geweldig groot aangezien ons land niet zo groot is.

Wat wel interessant is en wat veel mensen niet weten, is dat zonnepanelen ook energie opwekken bij indirect zonlicht. Daglicht is voldoende om energie op te wekken. Wel spreekt het voor zich dat de opbrengst hoger ligt bij direct zonlicht.

Daarnaast is schaduw een grote boosdoener voor zonnepanelen. Het heeft een negatief effect op de opbrengst. We hebben het dan over de schaduw van een lantaarnpaal, boom of ander voorwerp dat de het zonlicht ervan weerhoudt om de panelen te bereiken. Dit is dus een belangrijk weetje om in het achterhoofd te houden wanneer je je panelen laat installeren.

Maar ook temperaturen spelen een belangrijke rol. De ideale temperatuur voor een zo hoog mogelijk rendement is 25 graden. Als het te heet is, gaat het rendement naar beneden.

3. Het type zonnepaneel

Op het klimaat heb je natuurlijk geen vat. Waar je wel een keuze in kunt maken, is het soort zonnepaneel. Welke zonnepanelen je kiest, hangt af van de beschikbare plaats op je dak maar ook van je budget.

Monokristallijne zonnepanelen hebben een hoog rendement en zijn dus ideaal wanneer je niet veel plaats hebt op je dak. Polykristallijne zonnepanelen hebben een iets lager rendement, maar zijn wel goedkoper: ideaal wanneer je veel plaats hebt.

De hellingshoek van het dak

Voor je overgaat tot de stand van de zonnepanelen ten opzichte van de zon. Om zoveel mogelijk energie op te wekken, laat je de zonnepanelen het beste op een zuidwaarts gericht dak.

Is je dak niet naar het zuiden gericht? Dan is het rendement lager. Zonnepanelen op een dak dat naar het westen of oosten georiënteerd is, zijn 20% minder rendabel. Wanneer ze naar het zuidoosten of zuidwesten staan, is dit 10%.

Het vermogen van het paneel in Wattpiek (Wp)

Aangezien het vermogen van zonnepanelen mettertijd daalt en rendement nooit permanent op 100% ligt, is het belangrijk om te investeren in zonnepanelen die zowel een zo hoog mogelijke kwaliteit als vermogen hebben. Dit wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp).

Wattpiek zonnepanelen

Wattpiek is de eenheid van het maximale elektrische vermogen (piekvermogen) geproduceerd door zonnepanelen. In ideale omstandigheden is dit 1.000 watt zonnestraling per vierkante meter. Deze ideale omstandigheden gaan uit van een bepaalde lichtintensiteit en blootstelling aan het zonlicht. In België en Nederland wordt deze lichtintensiteit slechts sporadisch behaald. 1 kilowattpiek (1.000 wattpiek) levert in onze streken gemiddeld 850 kilowattuur (kWh) per jaar op.

Deze omrekening is belangrijk om een juiste inschatting te kunnen maken van het rendement van de installatie zonnepanelen die men wenst aan te schaffen. De wattpiek is dus een indicator van de productiviteit van de zonnepanelen. Hoe hoger de wattpiek, hoe hoger de productiviteit.

Wattpiek is de maatstaf die gehanteerd wordt om een juist beeld te krijgen over de werkelijke kostprijs die men voor zonnepanelen moet berekenen. Zo wordt de wattpiek vaak gebruikt om de prijs van zonnepanelen te vergelijken.

Om te bepalen hoeveel wattpiek je nodig hebt voor je zonnepanelen, dien je eerst te weten hoeveel kilowattuur je gemiddeld per jaar verbruikt. Dit moet omgerekend worden naar de nodige wattpiek om in deze behoefte te voldoen.

De wattpiek is immers het vermogen in ideale omstandigheden. Dat kunnen we rekenkundig omzetten naar het effectieve vermogen in werkelijke omstandigheden. Op basis van deze uitkomst kan men bepalen welke installatie (aantal en type zonnepanelen die gezamenlijk de nodige wattpiek opleveren) het verwachte vermogen kan verzekeren.

App zonnepanelen: zo houd je je opbrengst bij

De dag van vandaag bezit bijna iedereen een smartphone of tablet. Deze worden gebruikt om te bellen, mails te checken, enzovoort. Met de vele handige applicaties is een smartphone of tablet uitermate geschikt om op de hoogte te blijven over nieuws in verband met duurzame energie. Zo kwamen er onlangs een aantal nieuwe applicaties op de markt voor duurzame energie. Hiermee is het mogelijk om zelf de opbrengst van uw zonnepanelen te meten, zelfs alvorens u de zonnepanelen daadwerkelijk op uw dak gaat plaatsen. Zeker handig voor wie overweegt om over te stappen op groene energie.

Het aantal zonnepanelen is de afgelopen jaren in ons land gestegen. Met nieuwe apps wordt er handig ingespeeld op de toenemende vraag van consumenten naar zonnepanelen. Zonnepanelen zijn met de stijgende tarieven voor stroom en gas immers een aantrekkelijk alternatief.

Wanneer u op zoek bent naar een applicatie om de opbrengst van uw zonnepanelen bij te houden, opent u de App Store op uw iPhone of Google Play/Android market op uw smartphone. U zoekt best op kernwoorden zoals “solar panel analyzer” of “solar panel app”. Bekijk zeker de beoordeling van de app alvorens hem te installeren.

Enkele applicaties

  • Solar Consult Lite
    Omschrijving: Met deze applicatie kunt u nagaan of uw dak geschikt is voor de plaatsing van zonnepanelen. Daarnaast kunt u voor een schuin en plat dak het vermogen en de opbrengst berekenen.
  • Sunny Portal voor Android of iPhone
    Omschrijving: Deze applicatie geeft u overal toegang tot all uw installaties. U kunt nagaan hoeveel energie uw installatie vandaag of in de afgelopen maanden heeft opgewekt.