Opbrengst zonnepanelen: hoe berekenen?

Loont het om te investeren in zonnepanelen? Ja, absoluut! Zonnepanelen staan bekend om hun snelle terugverdientijd. Toch maak je best eerst enkele afwegingen. De opbrengst van zonnepanelen en hun terugverdientijd inschatten, kan je onder meer op basis van de volgende gegevens: de levensduur en het rendement van zonnepanelen, en je persoonlijke energieverbruik.

In dit artikel helpen we je op weg om zelf de opbrengst van je huidige of toekomstige zonnepanelen te berekenen. Extra advies nodig? Stel je vragen gerust via onze offertepagina.

Opbrengst zonnepanelen: zelf berekenen

Wil je de opbrengst van je zonnepanelen-installatie berekenen? Tegelijk ook inschatten of dat voldoende zal zijn om je energieverbruik op te vangen? Dat kan je eenvoudig met de volgende gegevens:

  • Je huidige energieverbruik op jaarbasis in kilowattuur.
  • De verwachte opbrengst van je installatie in kilowattuur.
  • Het totaalvermogen van je installatie. Let wel dat zonnepanelen slechts 85% van hun capaciteit benutten.

De opbrengst van je zonnepanelen bereken je met deze formule: totaalvermogen (Wattpiek) x 0,85 (85 %).

👉 Ter illustratie: een gemiddeld gezin verbruikt per jaar ongeveer 3.000 tot 4.000 kWh. Een systeem van zonnepanelen met een totaalvermogen van 3.000 Wattpiek (Wp) produceert per jaar ongeveer 2.550 kWh (3.000 Wp x 0,85). 

Extra info nodig? Stel je vragen aan experts

Wat beïnvloedt opbrengst zonnepanelen?

Het aantal zonnepanelen

Uiteraard heeft het aantal zonnepanelen een grote invloed op de rentabiliteit. Zo brengen tien zonnepanelen op je dak meer op dan pakweg één zonnepaneel. Dat is logisch.

Wil je weten hoeveel panelen er op je dak passen? Ga dan aan de slag met de volgende gegevens: neem de afmetingen van je dak en bereken hoeveel zonnepanelen je erop kan laten leggen. Tip: een gemiddeld paneel meet 165 bij 100 cm.

👉 Let wel op: hou rekening met eventuele obstakels als een schoorsteen of dakkapel.

 Het aantal zonuren

Een andere belangrijke factor is het aantal zonuren per jaar. Dat hangt sterk af van de regio waarin je woont. Hoe meer zon, hoe hoger de dagopbrengst. Als je in het westen woont heb je bijvoorbeeld een paar zonuren meer dan in het oosten. Toch is het verschil eerder miniem aangezien ons land niet zo groot is.

Wat wel interessant is en wat veel mensen niet weten, is dat zonnepanelen ook energie opwekken bij indirect zonlicht. Daglicht is voldoende om energie op te wekken. Wel spreekt het voor zich dat de opbrengst hoger ligt bij direct zonlicht.

Daarnaast is schaduw een grote boosdoener voor zonnepanelen. Het heeft een negatief effect op de opbrengst. We hebben het dan over de schaduw van een lantaarnpaal, boom of ander voorwerp dat de het zonlicht ervan weerhoudt om de panelen te bereiken. Dit is dus een belangrijk weetje om in het achterhoofd te houden wanneer je je panelen laat installeren.

Maar ook temperaturen spelen een belangrijke rol. De ideale temperatuur voor een zo hoog mogelijk rendement is 25 graden. Als het te heet is, gaat het rendement naar beneden.

Het type zonnepaneel

Op het klimaat heb je natuurlijk geen vat. Waar je wel een keuze in kunt maken, is het soort zonnepaneel. Welke zonnepanelen je kiest, hangt af van de beschikbare plaats op je dak maar ook van je budget.

Monokristallijne zonnepanelen hebben een hoog rendement en zijn dus ideaal wanneer je niet veel plaats hebt op je dak. Polykristallijne zonnepanelen hebben een iets lager rendement, maar zijn wel goedkoper: ideaal wanneer je veel plaats hebt.

De hellingshoek van het dak

Voor je overgaat tot de stand van de zonnepanelen ten opzichte van de zon. Om zoveel mogelijk energie op te wekken, laat je de zonnepanelen het beste op een zuidwaarts gericht dak.

Is je dak niet naar het zuiden gericht? Dan is het rendement lager. Zonnepanelen op een dak dat naar het westen of oosten georiënteerd is, zijn 20% minder rendabel. Wanneer ze naar het zuidoosten of zuidwesten staan, is dit 10%.

Vermogen paneel in Wattpiek (Wp)

Aangezien het vermogen van zonnepanelen mettertijd daalt en rendement nooit permanent op 100% ligt, is het belangrijk om te investeren in zonnepanelen die zowel een zo hoog mogelijke kwaliteit als vermogen hebben. Dit wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp).

Wattpiek zonnepanelen

Wattpiek is de eenheid van het maximale elektrische vermogen (piekvermogen) geproduceerd door zonnepanelen. In ideale omstandigheden is dit 1.000 watt zonnestraling per vierkante meter. Deze ideale omstandigheden gaan uit van een bepaalde lichtintensiteit en blootstelling aan het zonlicht. In België en Nederland wordt deze lichtintensiteit slechts sporadisch behaald. 1 kilowattpiek (1.000 wattpiek) levert in onze streken gemiddeld 850 kilowattuur (kWh) per jaar op.

Deze omrekening is belangrijk om een juiste inschatting te kunnen maken van het rendement van de installatie zonnepanelen die men wenst aan te schaffen. De wattpiek is dus een indicator van de productiviteit van de zonnepanelen. Hoe hoger de wattpiek, hoe hoger de productiviteit.

Wattpiek is de maatstaf die gehanteerd wordt om een juist beeld te krijgen over de werkelijke kostprijs die men voor zonnepanelen moet berekenen. Zo wordt de wattpiek vaak gebruikt om de prijs van zonnepanelen te vergelijken.

Om te bepalen hoeveel wattpiek je nodig hebt voor je zonnepanelen, dien je eerst te weten hoeveel kilowattuur je gemiddeld per jaar verbruikt. Dit moet omgerekend worden naar de nodige wattpiek om in deze behoefte te voldoen.

De wattpiek is immers het vermogen in ideale omstandigheden. Dat kunnen we rekenkundig omzetten naar het effectieve vermogen in werkelijke omstandigheden. Op basis van deze uitkomst kan men bepalen welke installatie (aantal en type zonnepanelen die gezamenlijk de nodige wattpiek opleveren) het verwachte vermogen kan verzekeren.

Advies of info nodig? Stel je vragen aan experts

Apps zonnepanelen: je opbrengst registreren en bijhouden

Vandaag bezit bijna iedereen een smartphone of tablet. Je gebruikt ze om te bellen, mails te checken enzovoort. Dankzij de vele handige apps blijf je perfect op de hoogte over elk onderwerp. Zo bestaan er een hele reeks apps over bijvoorbeeld duurzame energie. Het is zelfs mogelijk om de opbrengst van je zonnepanelen te meten nog voor je ze daadwerkelijk op je dak plaatst. Zeker handig voor wie overweegt om over te stappen naar groene energie.

Het aantal zonnepanelen is de afgelopen jaren in ons land gestegen. Met nieuwe apps wordt er handig ingespeeld op de toenemende vraag van consumenten naar zonnepanelen. Zonnepanelen zijn met de stijgende tarieven voor stroom en gas een aantrekkelijk alternatief.

Wanneer je zoekt naar een app om de opbrengst van je zonnepanelen bij te houden, open je de App Store op je iPhone of Google Play/Android Market op je smartphone. Je zoekt best op kernwoorden zoals Solar Panel Analyzer of Solar Panel App. Bekijk zeker de beoordeling van de app voor je hem installeert.

Enkele handige apps

  • Solar Consult Lite
    Met deze app kan je controleren of je dak geschikt is om zonnepanelen te plaatsen. Ook kan je voor een schuin en een plat dak het vermogen en de opbrengst berekenen.
  • Sunny Portal voor Android of iPhone
    Deze app geeft je overal toegang tot al je installaties. Zo kan je controleren hoeveel energie je installatie vandaag of in de afgelopen maanden heeft opgewekt.

Professioneel advies bij berekening opbrengst

Ben je op zoek naar een exacte simulatie van de potentiële opbrengst van een zonnepaneelinstallatie op je dak? Vul onderstaand formulier in en onze zonnepanelen installateurs nemen persoonlijk contact met je op. Ze bepalen de ideale zonnepaneelinstallatie voor jouw situatie en simuleren de opbrengst over de komende 25 jaar.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.