Veranda met zonnepanelen: prijzen, vergunningen en opties

Een veranda met zonnepanelen, is dat de investering waard? In dit artikel ontdek je wanneer een zonnepaneelinstallatie op je veranda zin heeft, waar je op moet letten, en in welke gevallen je een vergunning nodig hebt. Je leest hier ook hoeveel een installatie kost, welke opties je hebt, en waar je op moet letten bij het uitkiezen van de panelen.

Zonnepanelen zo voordelig mogelijk installeren? Vergelijk offertes!

Kan ik zonnepanelen installeren op een veranda of uitbouw? Heeft het zin?

Als je veranda voldoende draagkracht heeft, kun je het dak van je veranda probleemloos voorzien van een zonnepaneelinstallatie.

De meeste veranda’s zijn bovendien zuidelijk georiënteerd, waardoor je een hoge opbrengst geniet en je investering absoluut de moeite waard is.

Is je veranda niet zuidelijk georiënteerd? Dan heeft het plaatsen van zonnepanelen in de meeste gevallen nog steeds zin. Vraag een ervaren zonnepaneelinstallateur om advies. Hij of zij zal je precies weten vertellen welke opstelling de hoogste opbrengst garandeert.

Tip: Laat je een nieuwe veranda plaatsen? Dan kun je bij de installatie rekening houden met (toekomstige) zonnepanelen. Een zuidelijke oriëntatie en licht hellend dak zijn optimaal!

Heb ik een vergunning nodig?

Om een bestaande veranda te voorzien van zonnepanelen heb je doorgaans geen vergunning nodig. Een zonnepaneelinstallateur gaat voor je na of dat ook in jouw gemeente en voor jouw woning het geval is.

Voor het bouwen van een nieuwe veranda (al dan niet met zonnepanelen) zul je in de meeste gevallen wel een vergunning nodig hebben.

zonnepanelen op een veranda

Prijs: wat kost een overkapping of veranda met zonnepanelen?

Voor het installeren van zonnepanelen op een bestaande veranda, mag je rekenen op een prijs van 4.000 tot meer dan 7.500 euro.

Een volledig nieuwe veranda met zonnepanelen kost zo’n 19.000 tot wel 55.000 euro. Hoeveel je precies betaalt, is afhankelijk van verschillende factoren:

  • Laat je een nieuwe veranda bouwen, of voeg je zonnepanelen toe aan een bestaande veranda?
  • Hoe groot wordt de nieuwe veranda?
  • Moeten de bestaande veranda worden aangepast om het gewicht van de zonnepanelen te ondersteunen?
  • Plaats je de panelen op een hellend of plat dak?
  • Plaats je de zonnepanelen op een hellend of plat verandadak?
  • Welke zonnepanelen laat je installeren?
  • Hoeveel zonnepanelen laat je installeren?
  • Welke tarieven hanteert de installateur?

Benieuwd hoeveel een zonnepaneelinstallatie op jouw (nieuwe) veranda kost? Gebruik het formulier onderaan dit artikel en ontvang gratis en vrijblijvende offertes op maat!

Vergelijk offertes en vind de juiste specialist!

Opties veranda met zonnepanelen

De ene overkapping is de andere niet. Hieronder vind je een overzicht met leuke opties. Zo stel jij een energieopwekkende overkapping samen die past bij jouw wensen en energienoden!

garantie bij aankoop van zonnepanelen

Houten of aluminium veranda

Laat je een nieuwe veranda bouwen? Dan heb je doorgaans de keuze tussen een aluminium of houten constructie. Beide materialen hebben zo hun voordelen en nadelen.

Aluminium is bijvoorbeeld uitermate onderhoudsvriendelijk, terwijl hout een natuurlijke, warme uitstraling heeft. 

Een houten veranda laten bouwen kost je zo’n 15.000 tot 45.000 euro. Een nieuwe aluminium veranda kost gemiddeld 15.000 tot 50.000 euro.

Hellend of plat dak

Zonnepanelen installeren op een plat dak is gemiddeld 10 procent duurder dan het installeren van zonnepanelen op een hellend dak. Om een plat dak van zonnepanelen te voorzien, moet je namelijk een draagconstructie laten installeren. 

Veranda met klassieke zonnepanelen

Is het dak van je veranda niet volledig opgebouwd uit glas? Dan kun je kiezen voor een installatie met klassieke zonnepanelen.

Traditionele zonnepanelen blokkeren het zonlicht niet en zijn daarom de ideale optie voor een zogenaamde leefveranda.

Een leefveranda of veranda met gesloten dak (en eventueel een glazen koepel) is ideaal voor wie tijdens de wintermaanden gebruik wilt maken van de veranda.

De leefveranda kan beter geïsoleerd worden en houdt de warmte daarom beter vast. Bovendien blijft een gesloten veranda ook langer fris op hete dagen. 

Krijg advies op maat

Transparante zonnecellen in glas op het dak van mijn veranda

Wil je een veranda met een volledig glazen dak? Dan vallen de meeste klassieke zonnepanelen uit de boot. Een glazen constructie is vaak niet geschikt voor het ondersteunen van een traditionele zonnepaneelinstallatie. Bovendien blokkeren de zonnepanelen het zonlicht. Niet ideaal!

Een glazen veranda met transparante zonnecellen in glas is een ideaal alternatief. De zonnecellen worden verwerkt in de glazen overkoepeling van je veranda.

De panelen bestaan uit twee lagen (veiligheids)glas, waartussen een laag folie zit. Die folielaag bevat monokristallijne zonnecellen. Met zo’n transparante zonnepaneelkoepel geniet je heel wat lichtinval en wek je toch je eigen groene energie op.

Het nadeel? Transparante zonnepanelen hebben een lagere opbrengst, maar zijn over het algemeen zo’n 20 procent duurder dan klassieke zonnepanelen.

Wie graag meer groene energie opwekt (en minder betaalt voor de zonnepaneelinstallatie) maar toch graag heel wat lichtinval geniet, kan opteren voor een tussenoplossing: een halfgesloten veranda met zonnepanelen en een zonnekoepel of zonnepaneelkoepel.

Groene energie opwekken? Schakel een expert in!

Voor een oerdegelijke installatie met een zo hoog mogelijk rendement schakel je een ervaren installateur in. Die weet je precies te vertellen met welke opstelling jij zoveel mogelijk groene energie opwekt, zonder daarvoor in te boeten aan comfort. Met een correcte plaatsing geniet je bovendien tientallen jaren van gratis groene energie.

Wil je meer weten over zonnepanelen, of ben je op zoek naar iemand die de panelen kan installeren op het dak van jouw veranda? Vul dan onderstaand formulier in.

Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat en advies van specialisten. Zo vind je snel en eenvoudig de beste en meest voordelige oplossing voor jouw energieopwekkende overkapping!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.