Zonnepanelen serie of parallel? + Verschillen, voordelen en kosten

Bij het kiezen van zonnepanelen komt men vaak voor de keuze te staan: serie geschakeld of parallel geschakeld? In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen, voordelen en kosten van beide systemen.

Ontdek hoe de plus- en min-aansluiting werken bij een serie geschakeld zonnepaneel systeem en leer wanneer het interessant is om te kiezen voor een parallel geschakeld systeem. We zetten alle voordelen en mogelijke nadelen van beide systemen op een rijtje, bespreken de rol van optimizers en omvormers, en bekijken ook de prijsverschillen. 

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes

Serie geschakelde versus parallel geschakelde zonnepanelen

Serie geschakelde zonnepanelen zijn panelen die met elkaar verbonden zijn en als één kring functioneren. Ze worden meestal aangesloten op één omvormer, waarbij de opgewekte energie van alle panelen wordt opgeteld en naar de omvormer wordt geleid. 

Parallel geschakelde zonnepanelen daarentegen hebben elk een eigen optimizer die de gelijkspanning afzonderlijk aan de omvormer levert.

Hierdoor zijn de panelen minder afhankelijk van elkaar en blijven ze optimaal functioneren, zelfs als één of enkele panelen minder presteren. Dit zorgt ervoor dat je altijd het maximale rendement uit alle zonnepanelen haalt.

De belangrijkste verschillen tussen serie en parallel geschakelde zonnepanelen zijn de manier waarop ze verbonden zijn, het vermogen dat wordt opgeteld bij serie schakeling en het individuele prestatievermogen bij parallel schakeling.

Daarnaast heeft serie schakeling minder onderdelen en dus minder verlies, terwijl parallel schakeling zorgt voor optimale prestaties van elk individueel paneel, zelfs bij verminderde prestatie van enkele panelen.

monokristalijne zonnepanelen

Hoe werkt de plus-aansluiting en min-aansluiting bij een serie geschakeld zonnepaneel systeem?

Bij een serie geschakeld zonnepaneel systeem wordt de plus-aansluiting van het eerste paneel verbonden met de min-aansluiting van het tweede paneel. Het tweede paneel is vervolgens weer verbonden met de plus-aansluiting van het derde paneel. Deze reeks wordt voortgezet tot het laatste paneel.

Daarnaast worden de min-aansluiting van het eerste zonnepaneel en de plus-aansluiting van het laatste zonnepaneel aangesloten op de omvormer.

Hierdoor ontstaat er een continue stroomcirculatie waarbij de opgewekte energie van elk paneel wordt opgeteld en naar de omvormer wordt geleid voor conversie naar bruikbare wisselstroom.

Meer info en advies nodig?

Wanneer kies ik voor een parallel geschakeld systeem? Wanneer is het interessant?

Een parallel geschakeld systeem is een goede keuze wanneer er sprake is van schaduwvorming op de zonnepanelen of als de panelen verschillende hellingshoeken hebben.

In deze situaties zorgt parallel schakelen voor betere opbrengsten, aangezien de panelen niet door elkaar worden beïnvloed. Als één paneel in de schaduw ligt, blijven de andere panelen nog steeds de maximale opbrengst leveren.

Dit maakt parallel schakelen interessant, omdat het de negatieve effecten van schaduw minimaliseert en de investering in zonnepanelen beter terugverdiend kan worden!

Benieuwd naar de meest voordelige opties?

Alle voordelen van serie en parallel geschakelde zonnepanelen op een rijtje

Zowel serie geschakelde als parallel geschakelde zonnepanelen hebben verschillende voordelen die de keuze voor het ene systeem ten opzichte van het andere kunnen beïnvloeden.

Het is belangrijk om deze voordelen goed te begrijpen bij het ontwerpen en installeren van een zonne-energiesysteem.

Voordelen serie geschakeld zonnepaneel systeem

Een serie geschakeld zonnepaneelsysteem heeft verschillende voordelen. Ten eerste zijn de kosten over het algemeen lager, omdat er minder onderdelen, zoals bekabeling, nodig zijn.

Daarnaast levert een serie geschakeld systeem een hogere spanning, wat resulteert in minder warmteverlies en een efficiëntere omzetting van gelijkspanning naar wisselspanning.

Zijn er nadelen bij een serie geschakeld systeem?

Een potentieel nadeel van een serie geschakeld systeem is dat de prestaties van alle zonnepanelen in de serie beïnvloed worden door het zwakste paneel.

Als één zonnepaneel bijvoorbeeld minder stroom kan leveren vanwege schaduwval of een defect, zal dit de opbrengst van alle panelen verminderen.

Voordelen parallel geschakeld zonnepaneel systeem

Bij een parallel geschakeld zonnepaneelsysteem worden de panelen afzonderlijk aangesloten, wat enkele voordelen met zich meebrengt.

Het grootste voordeel is dat de prestaties van de zonnepanelen niet worden beïnvloed door elkaar. Hierdoor blijven de panelen optimaal functioneren, zelfs als er schaduw op een deel van het dak valt of als er een kapot zonnepaneel is.

Zijn er nadelen bij een parallel geschakeld systeem?

Het belangrijkste nadeel van een parallel geschakeld systeem is dat de installatiekosten over het algemeen hoger zijn dan bij een serie geschakeld systeem, vanwege de extra bekabeling die nodig is.

Ondanks deze hogere kosten kunnen de opbrengsten die anders verloren zouden gaan in een serie geschakeld systeem, opwegen tegen de investering in een parallel geschakeld systeem.

PV-panelen

Optimizers en omvormers bij serie geschakelde en parallel geschakelde zonnepanelen

Bij het kiezen van het juiste zonne-energiesysteem is het belangrijk om rekening te houden met de omvormers en optimizers die worden gebruikt bij serie geschakelde en parallel geschakelde zonnepanelen.

Deze componenten spelen een cruciale rol bij het optimaliseren van de energieopbrengst en het omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom.

Serie geschakeld: stringomvormer

Bij serie geschakelde zonnepanelen wordt gebruikgemaakt van een stringomvormer. Dit type omvormer is geschikt voor systemen waarbij de zonnepanelen in serie zijn geschakeld. Het werkt efficiënt en zorgt voor een gemakkelijke bereiking van het startpercentage.

Een serie geschakeld systeem met een stringomvormer is vooral geschikt wanneer er geen of weinig schaduw is. In situaties waarin er wel sprake is van schaduw, kan het plaatsen van panelen in twee aparte strings helpen om betere opbrengsten te realiseren, doordat de panelen met schaduw de prestaties van de andere panelen niet beïnvloeden.

Parallel: omvormer met optimizers

Bij parallel geschakelde zonnepanelen, vooral in schaduwrijke omstandigheden, wordt een omvormer met optimizers gebruikt.

In dit systeem wordt aan elk zonnepaneel een optimizer gemonteerd. De optimizers zorgen ervoor dat panelen die in de schaduw liggen geen invloed hebben op de opbrengsten van andere panelen. Ze optimaliseren de prestaties van individuele panelen, zelfs in situaties waarin schaduw aanwezig is.

Een omvormer met optimizers is vooral geschikt wanneer er sprake is van schaduwvorming of wanneer zonnepanelen in verschillende hellingshoeken staan.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Bestaan er ook micro-omvormers?

Micro-omvormers kunnen ook worden overwogen als alternatief voor een centrale omvormer. Bij micro-omvormers wordt elk zonnepaneel voorzien van een individuele omvormer, die de gelijkstroom meteen omzet in wisselstroom.

Dit is handig wanneer er beperkte ruimte is voor een grote omvormer of wanneer het leggen van AC-kabels naar de meterkast moeilijk is.

Micro-omvormers zijn met name geschikt voor schaduwrijke daken of situaties waarin panelen verschillende hellingshoeken hebben, omdat de panelen elkaar niet beïnvloeden.

Prijsverschil tussen serie en parallel geschakelde systemen?

Het prijsverschil tussen serie geschakelde en parallel geschakelde zonnepaneelsystemen kan aanzienlijk zijn.

Verschillende factoren spelen hierbij een rol, waaronder het aantal panelen, het type omvormer en de eventuele aanwezigheid van optimizers.

Over het algemeen zijn parallel geschakelde systemen duurder dan serie geschakelde systemen. Dit komt door de extra kosten van de optimizers of micro-omvormers die nodig zijn bij parallelle systemen.

Deze componenten zorgen voor een betere prestatie van individuele panelen en verminderen de impact van schaduw op het totale systeem.

Hoeveel kosten beide systemen?

Hieronder vind je een schematische voorstelling van de kosten voor beide systemen, inclusief installatie en 6% btw:

Type systeemKosten (€)
Serie systeem (centrale omvormer)€ 8.480
Serie systeem (met optimizers)€ 9.382
Parallel systeem (micro-omvormers)€ 10.600

Zonnepanelen serie of parallel: welke kies ik best?

Bij de keuze tussen serie- en parallelgeschakelde zonnepanelen zijn factoren zoals schaduw op het dak, de hellingshoek en het budget belangrijk.

Objecten rondom het dak kunnen schaduw veroorzaken en de opbrengst beïnvloeden. De hellingshoek van het dak is ook van invloed op de opbrengst, aangezien de zon gedurende het jaar in verschillende hoogtes staat.

Adviseurs helpen je bij het kiezen van het meest rendabele systeem, afhankelijk van de daksituatie en het aantal dakvlakken. 

Zonnepanelen nieuws

specialist controleert zonnepanelen installatie
In dit artikel ontdek je of het zelf plaatsen van zonnepanelen een goed idee is. Je leert over de voordelen en nadelen en krijgt inzicht in de stappen die je moet nemen om zelf zonnepanelen te installeren.
zonnepanelen installeren
Stel je voor dat je zelf de handen uit de mouwen steekt en je eigen zonnepanelen maakt en installeert. Klinkt dat als muziek in de oren? In dit artikel lees je hoe je dat aanpakt en hoe je daarmee een mooie duit kunt besparen.
groene energie met zonnepanelen
Wil je zonnepanelen op je dak plaatsen maar twijfel je over wat erbij komt kijken? Lees in het artikel hieronder alles over de cruciale punten en stappen voor het aansluiten van zonnepanelen.
zonnecellen op groot dak
Bij het installeren van zonnepanelen is de bekabeling cruciaal voor een veilig en efficiënt zonne-energiesysteem. In dit artikel vind je een praktisch stappenplan voor het correct aansluiten van de bekabeling en de types kabels die je nodig hebt.

Welk systeem adviseren wij in 2024?

De keuze tussen een serie geschakeld systeem en een parallel geschakeld systeem hangt af van factoren zoals schaduw op het dak, verschillende hellingshoeken en het budget.

Een serie geschakeld systeem is geschikt als alle zonnepanelen op hetzelfde dak liggen, in dezelfde hellingshoek en er geen schaduw op valt. Het is kostenefficiënter en gemakkelijker te installeren.

Als er schaduw of verschillende hellingshoeken zijn, kan het verstandiger zijn om twee serie geschakelde systemen of een serie geschakeld systeem met parallel-effect te kiezen. Dit minimaliseert de invloed van schaduw en verschillende hellingshoeken op de opbrengst.

Vergelijk verschillende installateurs en offertes met elkaar!

Vergelijk verschillende installateurs en offertes om de beste oplossing voor jouw situatie te vinden. Je kunt gratis en vrijblijvend offertes en advies aanvragen over zonnepanelen en serie of parallel geschakelde systemen.

Hiermee informeer je je beter, vergelijk je prijzen en kan je advies op maat benutten. Je wilt natuurlijk niet dat je systeem niet rendabel is, dus je laat je best helpen.

Zo maak je een weloverwogen keuze en vind je het beste zonnepanelensysteem voor jou!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.