Nieuwe digitale meter: wat met zonnepanelen?
Alles in onze maatschappij wordt gedigitaliseerd. Het zat er dan ook aan te komen dat de klassieke meters vervangen werden door digitale tellers. Net zoals de klassieke meter zal deze digitale jouw elektriciteits- en aardgasverbruik registreren. De digitale zal gedetailleerde verbruikersgegevens automatisch doorsturen.
Vraag gratis en vrijblijvend advies en offertes aan professionals!
Inhoud
Wie installeert de digitale meter? Ik of een expert?
De distributienetbeheerder van jouw regio zorgt voor de plaatsing van digitale meters. In Vlaanderen is dat Fluvius, in Brussel Sibelga en in Wallonië Ores.
In Vlaanderen komen eerst (ver)bouwers, eigenaars van zonnepanelen en huishoudens met een budgetmeter aan de beurt. Wie zonnepanelen plaatste vóór 2021 kan uitstel vragen tot 2025 om toch nog te kunnen genieten van de terugdraaiende teller. Dit is enkel van toepassing als je minder dan 15 jaar genoot van dit voordeel. Ben je gebruiker van een exclusief nachttarief? Dan kan je uitstel vragen tot 1 januari 2028.
Reken er bij de plaatsing op dat je ongeveer een uur geen gas en/of elektriciteit zal hebben. Hierna zal de installateur jou leren werken met de nieuwe meter. Over je verbruik bekijken online zal je ook informatie krijgen.
Vergelijk offertes en vind de juiste specialist!
Is een digitale meter verplicht in België?
De digitale meter is verplicht binnen de EU en dus ook in België. Er worden sinds 2019 enkel nog digitale meters geplaatst. Vlaanderen is sinds toen ook bezig met de vervanging van de klassieke meter naar een digitale energiemeter.
Mag ik de digitale meter weigeren?
De digitale meter weigeren is geen optie. Er is geen manier om dit te omzeilen, weigeren is verboden. Doe je dit toch, dan kan Fluvius een juridische procedure opstarten. Vroeg of laat zal ook bij jou deze meter geïnstalleerd worden. Dit is een goede vooruitgang. De klassieke meter is achterhaald en de nieuwe meter is een grote stap vooruit.
Kan ik mijn oude meter behouden?
Tegen 2029 zal 100% van de huishoudens in Vlaanderen een digitale meter hebben. Eigenaars van zonnepanelen kunnen hun analoge meter houden tot in 2025. Op deze manier kunnen ze nog enkele jaren genieten van de terugdraaiende teller.
Interesse in zonnepanelen?
Wanneer krijg ik mijn digitale meter?
De implementatie van de digitale meter gebeurt straat per straat en gemeente per gemeente. Je kan opzoeken wanneer er plannen in jouw buurt zijn. Het plan is tegen 2029 100% van de huishoudens van een digitale meter te voorzien.
In 2024 zal al 80% van de huishoudens deze meter hebben. Je kan vragen dat de plaatsing van de digitale meter vroeger gebeurt. In dit geval werd er een installatiekost van 88 euro aangerekend. Sinds 1 januari 2023 is de installatie altijd volledig gratis.
Digitale meter versus digitale gasmeter
Met deze vernieuwing zal niet enkel jouw elektriciteitsmeter digitaal worden. Je krijgt ook een digitale gasmeter. Deze werken beide op een andere manier.
De digitale elektriciteitsmeter heeft 6 belangrijke elementen.
- Display: om je verbruik of injectie in kWh te bekijken.
- Verzegeling: deze zegel mag je niet breken. Het is gemaakt voor jouw veiligheid.
- Bedieningsknop: hiermee kan je door de display scrollen.
- Controlelamp: hoe sneller deze knippert, hoe meer elektriciteit je verbruikt of op het net zet.
- Identificatiecode van je meter.
- Gebruikspoorten: om slimme toepassingen op aan te koppelen.
De digitale gasmeter is veel simpeler opgebouwd:
- Display
- Bedieningsknop
Digitale meter versus analoge meter
De analoge meter bestaat uit een draaischijf die rondjes draait. Deze schijf geeft jouw energie- en gasverbruik aan. Bij de digitale meter wordt deze draaischijf vervangen door een display waar jouw verbruik digitaal op getoond wordt. Het grootste verschil, toch voor eigenaars van zonnepanelen geïnstalleerd voor 2021, is dat deze teller niet terug kan draaien.
Zonnepanelen zijn populairder dan ooit tevoren [Groei in cijfers]
Zonnepanelen waren nooit eerder zo populair. De vraag is enorm hoog en de wachttijden zijn lang. In 2018 daalde de cijfers licht, maar hierna schoten ze weer de lucht in. In 2022 werden er maar liefst 100.000 nieuwe installaties geplaatst. Ondertussen heeft ongeveer 1 op 4 gezinnen en alleenstaanden zonnepanelen op het dak liggen.
Kom nu in contact met experten in jouw buurt
Alle voordelen en nadelen van de digitale meter op een rijtje
Nu Fluvius stilletjes aan overal digitale meters aan het installeren is, lijkt het een goed idee de voordelen en de nadelen op een rijtje te zetten. Zo kan je je voorbereiden:
Voordeel
- Meer inzicht in verbruik: zo ga je automatisch bewuster om met jouw energie.
- Automatisering: gegevens worden doorgestuurd wat bijdraagt aan comfort en gebruiksgemak.
- Invoering van de digitale teller kan helpen de klimaatdoelstellingen voor 2030 te behalen.
- Meer zicht op afname en injectie op elektriciteitsnet.
- Facturatiekosten worden afgestemd op exacte verbruik.
- Combinatie met budgetmeter mogelijk.
Nadeel
- Slimme meters zorgen niet voor een lager energieverbruik.
- Terugdraaiende teller bestaat niet meer.
- Communicatiefunctie neemt gevoel van privacy weg.
- Digitale meters hebben ook energie nodig.
Wat is de kostprijs van de digitale meter?
Installatie van de digitale meter is gratis. Wanneer ze bij jou een meter komen installeren hangt af van de regio dat je woont. Wens je eerder dan de planning een digitale meter? Dan kan je een verzoek indienen. Hier betaalde je een installatiekost van 88 euro voor. Sinds dit jaar is die kost weggevallen en is installatie altijd gratis.
Het gebruik van de digitale meter is niet gratis. De meter heeft namelijk elektriciteit nodig. Een gemiddeld gezin zal maximaal 1,30 euro per maand voor de meter van elektriciteit en 1 euro voor de meter van aardgas betalen. In totaal ben je per jaar ongeveer 28 euro extra kwijt.
Wat is een ‘Slimme’ digitale meter met poortbeheer?
Je kan jouw digitale meter slimmer maken door te koppelen aan jouw slimme huishoudtoestellen en aan bepaalde apps. Dit kan handig zijn om jouw apparaten automatisch te laten werken op de meest voordelige tijdstippen en zo kosten te drukken.
De ‘slimme’ meter heeft hiervoor twee gebruikspoorten. De eerste maakt data zichtbaar op jouw smartphone. De tweede geeft data over specifieke toestellen. Dit is wat het mogelijk maakt ze te laten werken op momenten die jou het voordeligste uitkomen.
Zijn ‘slimme’ digitale meters nu echt slim?
Digitale meters zijn eigenlijk niet ‘slim’. Ze doen niet veel anders dan de mechanische meter. Het grote verschil is dat deze nieuwe meter kan communiceren met andere apparaten, dat de meterstanden doorgegeven worden en dat je jouw energieverbruik online kan opvolgen.
Werking digitale meter en zonnepanelen
Er zijn veel onzekerheden bij eigenaars van zonnepanelen met betrekking tot de digitale meters. Ze zullen hun analoge meter moeten laten vervangen door een digitale energiemeter en maken zich hier zorgen over.
Een groot verschil zal het verdwijnen van de terugdraaiende teller zijn. Dit zal enkel te merken zijn bij mensen die zonnepanelen aankochten voor 2021. Ze krijgen dan ook de kans de installatie uit te stellen tot in 2025. Laat je de digitale meter nu al installeren? Dan krijg je een retroactieve investeringspremie. Daarnaast kan je geld ontvangen door de niet gebruikte, opgewekte stroom op het net te zetten.
De digitale meter zal handig zijn bij zonnepanelen. Het toont niet enkel jouw energieverbruik, maar ook wat je terug op het net zet.
Hoe ziet het eruit en hoe aflezen?
Waar de analoge meter nog een mechanische draaiteller had, is er nu een digitale display in de plaats gekomen. Hoewel je de meterstanden niet zelf meer moet doorgeven, kan het handig zijn de standen toch af te lezen.
Je kan 4 standen aflezen op de display:
- Verbruik dagtarief
- Verbruik nachttarief
- Injectiestroom aan dagtarief (enkel bij zonnepanelen
- Injectiestroom aan nachttarief (enkel bij zonnepanelen)
Is er nog nachttarief bij een digitale meter?
Net zoals bij de analoge meters, bestaan er bij de digitale budgetmeter tweevoudige meters. Deze geven duidelijk twee tellers. Het grootste voordeel hiervan dat je de mogelijkheid hebt om toestellen die veel elektriciteit gebruiken in de daluren aan te zetten. Dit kan relatief grote besparingen opleveren.
Tip: had je een enkelvoudig tarief bij jouw analoge meter? Laat deze bij de plaatsing van jouw digitale meter gratis vervangen door een dag-nachttarief. Hierna kost de overschakeling 8 euro
Weet je niet of een nachttarief bij jou voordeel biedt? Bij een tweevoudige meter ligt de prijs van energie overdag hoger dan deze van een eenvoudige meter. ‘s Nachts is de stoom dan weer goedkoper. Enkelvoudig tarief is vooral handig bij kleinere verbruikers of bij mensen die vooral overdag stroom van het net halen.
Wanneer je een digitale meter hebt en niet meer kan genieten van een terugdraaiende teller is de tweevoudige meter de beste keuze voor een huis met zonnepanelen. Overdag gebruik je zonne-energie, ‘s nachts gebruik je het goedkopere tarief. Heb je nog een analoge meter en een terugdraaiende teller? Dan hou je best zo lang mogelijk je enkelvoudige tarief.
Heb je een thuisbatterij? Dan kan je deze ‘s nachts voordelig opladen aan nachttarief en overdag gebruiken.
Start vandaag nog met besparen! Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en vergelijk
Hoe digitale meter aanvragen?
Fluvius komt bij iedereen zelf een meter plaatsen. Wil je toch een digitale meter aanvragen? Neem dan contact op met Fluvius en dien een speciaal verzoek in.
Prijs digitale meter aanvragen
Een digitale meter laten plaatsen is gratis voor iedereen. Heb je een verzoek ingediend om je meter sneller te krijgen? Dan moet je sinds het begin van 2023 ook geen installatiekosten meer betalen. Met andere woorden: het laten installeren van de meter is altijd gratis.
Digitale meter combineren met PV-panelen, warmtepomp, warmtekrachtkoppeling of kleine windmolen
Net zoals bij zonnepanelen is het ook bij deze investeringen verplicht een digitale energiemeter te installeren. Opnieuw is het net zoals zonnepanelen zo dat, als je ze installeerde voor 2021, je een retroactieve investeringspremie zal krijgen. Meer uitleg over deze premie vind je hieronder.
Consumenten die zelf hun stroom opwekken moesten voor 2021 een prosumententarief betalen. Dit tarief valt onmiddellijk weg na de installatie van de digitale meter. Hierna betalen ze enkel een vergoeding op basis van wat ze effectief opnemen van het net.
Premies
Huizen waar nog analoge meters geïnstalleerd staan zullen deze moeten laten vervangen door digitale. Ze krijgen hiervoor een retroactieve investeringspremie. Deze premie wordt berekend aan de hand van het piekvermogen van je panelen en zal in één keer uitbetaald worden. Kan je dit piekvermogen niet aantonen? Dan zal de uitbetaling gebeuren aan de hand van het omvormervermogen.
Laat je zonnepanelen zetten krijg je waarschijnlijk geen groenestroomcertificaten meer. Deze worden enkel nog toegekend aan wie grote installaties plaatst. Dit is dus bijna alleen nog het geval bij bedrijven.
Er bestaan zo goed als geen premies meer voor zonnepanelen. Gelukkig zijn zonnepanelen ook zonder de premies heel rendabel en dus een nuttige investering.
Waarom is er nog zoveel twijfel rond de digitale meter?
Twijfel rond de nieuwe meter is begrijpelijk maar totaal onnodig. Veel mensen vinden digitalisering nog eng en hebben een verminderd gevoel van privacy. Netwerkbeheerders gebruiken de meest geavanceerde beveiligingstechnieken. Deze beschermen en versleutelen jouw gegevens. Je mag dus op je beide oren slapen.
Zonnepanelen blijven slimme investering
Hoewel de steun van de overheid afneemt blijft investeren een goed idee. Je wekt je eigen energie op, draagt bij aan een groene toekomst en wordt zo meer onafhankelijk. Je bespaart elk jaar ongeveer 400 euro als je zonnepanelen hebt, wat het gebrek aan premies goedmaakt.
Vraag gratis offertes aan
Met de opkomst van de digitale meter blijft het interessant om te investeren in zonnepanelen. De ‘slimme’ meter maakt het gemakkelijker zuinig met je stroom om te springen, waardoor je nog meer kan besparen. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij onze erkende installateurs. Zo kan je vandaag al beginnen met besparen.