Carport met zonnepanelen: prijs, voordelen en aandachtspunten

Steeds meer mensen zijn op zoek naar duurzame energieoplossingen. Zonne-energie is een échte koploper in de race tegen klimaatverandering. Kies je voor een carport met zonnepanelen? Naast een droge plek voor je auto heb je er ook een persoonlijke energieleverancier bij. Ontdek in dit artikel alles wat je moet weten over een carport met geïntegreerde zonnepanelen.

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes

Wat is de prijs van een carport met zonnepanelen in 2024?

De kosten van een carport met zonnepanelen kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals grootte, het ontwerp en het type zonnepaneel. Aarzel dus zeker niet om een persoonlijke offerte aan te vragen om inzicht te krijgen in exacte prijzen. 

carport zonnepanelen

Overzicht kosten: aluminium carport

In onderstaande tabel vind je hoeveel carports met zonnepanelen uit aluminium gemiddeld kosten.

AfmetingenPrijs
2,7 x 3,5 meter20.000 euro
3,7 x 1,8 meter25.000 euro
3,7 x 3,5 meter35.000 euro

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes

Wat is de opbrengst van solar carport? 

Om de specifieke opbrengst van een overkapping met zonnepanelen te bepalen, is het noodzakelijk om rekening te houden met een aantal factoren: 

 • De hoeveelheid zonlicht hangt af van de locatie. Gebieden met meer zonlicht zullen over het algemeen een hogere opbrengst hebben. 
 • De oriëntatie en hellingshoek van de panelen kunnen de blootstelling aan de zon beïnvloeden. Zorg er daarom voor dat die goed ingesteld zijn.
 • Ook het weer heeft een grote invloed op de opbrengst van je zonnepanelen. Bewolking en regen kunnen je opbrengst tijdelijk verlagen.
 • De kwaliteit van de zonnepanelen mag je ook zeker niet vergeten. Het is een goed idee om je zonnepanelen af en toe te laten checken door een vakman.

Wat is een carport met zonnepanelen eigenlijk? 

Concreet is een carport met zonnepanelen een structuur die ontworpen is om onderdak te bieden aan voertuigen en tegelijkertijd benutten van zonne-energie door zonnepanelen op het dak te installeren. Ze bieden een dubbel voordeel van zowel bescherming van voertuigen als het opwekken van hernieuwbare energie

Heb ik een vergunning nodig?

Voor een losstaande carport heb je meestal geen vergunning nodig. Hier zijn enkele voorwaarden aan verbonden:

 • De oppervlakte van je carport mag niet groter zijn dan 40 m².
 • Je carport mag niet hoger zijn dan 3,5 m. 
 • Tussen je carport en je woning mag de afstand maximaal 30 m zijn.

Neem hiervoor zeker contact op met je stad of gemeente. Zij zeggen je met zekerheid of je een vergunning nodig hebt om je solar carport te installeren en geven zo advies op maat.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Wanneer kiezen voor carport met (transparante) zonnepanelen?

Transparante zonnepanelen zijn ontworpen om elektriciteit op te wekken en tegelijkertijd licht door te laten. Ze worden vaak gebruikt bij veranda’s, serres en grote ramen.

Gewone zonnepanelen daarentegen zijn ondoorzichtig. Dat betekent dat ze geen licht doorlaten. Het grootste voordeel van transparante zonnepanelen is dat je niet moet inboeten op de hoeveelheid licht.

Daarom creëert het een goed verlichte en open omgeving onder je carport, waardoor je overdag geen kunstlicht nodig hebt. Let wel op, transparante zonnepalen installeren op het dak van je carport is relatief duurder dan de klassieke zonnepanelen.

carport met semi transparante zonnepanelen

Voordelen en nadelen van carport met dak van zonnepanelen

Solar carports hebben verschillende voordelen en nadelen. Ontdek ze hieronder.

Voordelen solar carport

Carports met zonnepanelen bieden tal van voordelen: 

 • Een van de belangrijkste voordelen van een overkapping met zonnepanelen is de mogelijkheid om zonne-energie op te wekken. De panelen op de carport vangen zonlicht op en zetten dat om naar elektriciteit.
 • Door je eigen elektriciteit op te wekken, verlaag je aanzienlijk je maandelijkse energierekening
 • Een carport biedt een overdekte plaats voor je voertuig. Hierdoor bescherm je je auto of bromfiets tegen slechte weersomstandigheden.
 • Carports maken effectief gebruik van beschikbare ruimte door parkeerinfrastructuur te combineren met groene stroom
 • Zonnepanelen worden steeds gewilder onder de huizenkopers. Daarom kan het installeren van een carport met zonnepanelen de waarde van je woning verhogen
 • Een solar carport biedt ook tal van voordelen voor het milieu. Door voor een carport met zonnepanelen te kiezen, verklein je je ecologische voetafdruk.

Nadelen solar carport

Naast de verschillende voordelen heeft een carport met geïntegreerde zonnepanelen op het dak ook wat nadelen:

 • Zonnepanelen installeren blijft een dure investering. De kosten omvatten niet enkel de zonnepanelen zelf, maar denk ook aan elektriciteitskasten en ondersteunende structuren. 
 • Een carport benut wel goed een ruimte, maar dat neemt niet weg dat je effectief ruimte nodig hebt. Het vereist een grote parkeerplaats of open ruimte. 
 • Er bestaan geen premies of subsidies voor de installatie van je carport met zonnepanelen. Je hebt enkel de groenestroomcertificaten, maar die worden ook afgebouwd.

Ontdek de prijs van carport met zonnepanelen in jouw regio

Waarop letten bij installatie zonnepanelen op (dubbele) carport? 

Bij het installeren van zonnepanelen op een carport zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Hieronder vind je enkele belangrijke aspecten om op te letten.

Locatie carport

Wanneer je overweegt om een overkapping met zonnepanelen te installeren, moet je heel goed nadenken over de locatie ervan. Het belangrijkste doel van zonnepanelen is zonlicht omzetten in elektriciteit. Een plek waar altijd schaduw is, zal niet veel opleveren.

Zoek daarom voor je carport een plekje waar er veel zonlicht aanwezig is. Let ook goed op voor andere mogelijke obstakels. Hoge gebouwen of zelfs nabijgelegen structuren zoals schoorstenen kunnen schaduwen werpen op je zonnepanelen.

Door de juiste locatie voor je carport met geïntegreerde zonnepanelen te kiezen, maximaliseer je de energieproductie, optimaliseer je je rendement op investering en draag je bij tot een duurzamere energietoekomst.

Oriëntatie zonnepanelen

De oriëntatie van de zonnepanelen is heel belangrijk bij de installatie. De juiste oriëntatie zorgt ervoor dat de panelen tijdens piekuren de maximale hoeveelheid zonlicht ontvangen. Zo creëer je een hogere energieopwekking.

zonnepanelen installeren op bestaande carport

Kan ik enkel zonnepanelen plaatsen op een nieuwe carport? 

Zonnepanelen kan je op zowel bestaande als nieuwe carports installeren. Hoewel het gemakkelijker kan zijn om zonnepanelen te installeren bij de opbouw van een nieuwe carport.

1. Nieuwe carport

Een nieuwe carport ontwerp je (of een vakman) specifiek voor je zonnepanelen. Het is veel makkelijker om meteen rekening te houden met elektrische factoren zoals bedrading leggen en aansluiten.

Bovendien kun je meteen nakijken of er genoeg zonlicht aanwezig is op je gekozen locatie. Zonnepanelen installeren op een nieuwe carport kan mogelijk tijd en geld besparen. De constructie is al bezig, dus hoef je achteraf niets aan te passen. 

2. Bestaande carport

Hoewel het makkelijker is om zonnepanelen te plaatsen op een nieuwe carport, is het zeker ook mogelijk bij een bestaande carport met de juiste planning en overwegingen.

Beoordeel ten eerste de staat en leeftijd van je afdak. Het is belangrijk om een stevig dak te hebben om het gewicht van de panelen te kunnen dragen. Daarnaast moet je rekening houden met de elektrische haalbaarheid en de beschikbare ruimte.

Wat is een alternatief? 

Heb je wel al een carport, maar staat die altijd in de schaduw? En je wilt geen afscheid nemen van je huidige carport? Dan moet je op zoek gaan naar een alternatief. 

Terrasoverkapping 

Een mogelijk alternatief is een terrasoverkapping met zonnepanelen. Het kan helpen om je terras of zitplaats buiten af te schermen van direct zonlicht, waardoor het koeler en comfortabeler blijft tijdens warm weer. Tegelijkertijd draag je bij aan je verlaagde energierekening.

Carport met zonnepanelen (en batterij): ontvang gratis meerdere offertes

Overweeg je een solar carport thuis te installeren? We bieden je gratis en vrijblijvend informatie, advies en offertes voor de installatie van je persoonlijke carport met zonnepanelen (en thuisbatterij). Het vergelijken van verschillende installateurs zorgt voor het sluiten van de beste deal. 

Het is heel belangrijk om samen te werken met een vakman. Een professional kan je helpen met het ontwerp, de installatie en het onderhoud van jouw carport met zonnepanelen. De expert kan je bovendien tijdens het hele proces waardevolle adviezen en expertise bieden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.