Kleinere zonnepanelen: afmeting, voordelen en prijzen

De populariteit van zonne-energie is de laatste jaren flink toegenomen en daarbij groeit de interesse in kleinere panelen. Maar wat zijn nu eigenlijk de afmetingen van kleine zonnepanelen en wat zijn de voordelen tegenover de grotere varianten? En uiteraard welke prijzen kan je verwachten? Lees verder voor meer informatie.

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes

Bestaan er ook kleine zonnepanelen? 

Kleine zonnepanelen bestaan zeker. Deze panelen hebben een kleiner oppervlak en zijn dus vooral geschikt voor kleinere toepassingen, zoals campers, boten en tuinhuisjes.

Hoewel kleine panelen op dezelfde manier werken als reguliere zonnepanelen van standaardformaat, zijn ze vaak minder krachtig en hebben ze een lagere opbrengst.

Kleinere zonnepanelen: wat zijn de afmetingen? 

De standaardafmeting is 165 x 100 cm. Grote panelen zijn ongeveer 195 x 100 cm. Kleinere panelen meten ongeveer 150 x 100 cm, of 126 x 100 cm (afmetingen kunnen variëren).

mini zonnepanelen

Wanneer zijn zonnepanelen met een klein formaat een goed idee? 

Je kunt je afvragen waar je kleine zonnepanelen het beste kunt plaatsen. Hier is een kort overzicht:

 • Voor je camper: op het dak van je camper kun je een klein zonnepaneel met accu plaatsen. Zo kun je groene energie opwekken en opslaan voor later gebruik tijdens het reizen.
 • Voor je boot: net als bij campers kun je kleine panelen op een boot gebruiken. Deze zijn perfect voor verlichting en elektronische apparaten. Om te voorkomen dat je tijdens je tocht zonder stroom komt te zitten, heb je één of meerdere accu’s nodig.
 • Voor je tuinhuisje: kleine panelen kunnen ook worden geïnstalleerd op je tuinhuisje. Ze kunnen worden gebruikt om elektronische tuingereedschappen op te laden en/of voor verlichting. Het is ook mogelijk om een klein paneel met een stopcontact in je tuin zelf te installeren.

Kleinere panelen op je dak plaatsen is meestal geen goede keuze, omdat ze een lager piekvermogen en rendement hebben. Hierdoor wordt er minder groene stroom opgewekt. Voor je dak kun je beter standaardformaat zonnepanelen kiezen. Op die manier ben je er zeker van dat je het jaarlijkse stroomverbruik kunt dekken.

Ontvang gratis advies van een zonne-expert

Prijzen kleine zonnepanelen

De prijs voor kleine panelen hangt af van de kwaliteit, het piekvermogen, het merk en het type (kristallijn of dunne film). Kleine zonnepanelen met een vermogen van 190 tot 215 Wp kosten ongeveer 150 euro, inclusief btw.

Rendement bij zonnepanelen met een klein formaat

Als we het hebben over de rentabiliteit van de panelen, dan is het niet onbelangrijk om ook over de capaciteit en rendement te spreken.

Hoe sneller het rendement, hoe sneller de terugverdientijd. Zonnepanelen hebben een efficiëntie tussen 15 en 22%. Dit betekent dat het zonnepaneel in staat is om het aangegeven percentage van het beschikbare zonlicht om te zetten in elektriciteit.

Hoewel kleine zonnepanelen over het algemeen een lager rendement hebben dan standaard zonnepanelen met een hoger piekvermogen, zijn er nog andere factoren die de efficiëntie van kleinere panelen bepalen. Het rendement hangt dus ook af van volgende factoren:

 • Oriëntatie: de beste oriëntatie voor zonnepanelen is naar het zuiden, omdat je op die positie het meeste zonlicht opvangt. Dit resulteert in een grotere opbrengst aan groene energie.
 • Schaduwval: schaduw kan de efficiëntie verminderen.
 • Hellingsgraad: om het beste rendement te behalen, moet je paneel een hellingshoek hebben van 35 tot 38 graden.
 • Onderhoud: het wordt aanbevolen om kleine zonnepanelen jaarlijks schoon te maken.

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Hoeveel soorten kleine zonnepanelen bestaan er? 

Er zijn allerlei soorten op de markt, zoals poly- en monokristallijne panelen en dunne-film zonnepanelen, ook wel CIS/CIGS genoemd. Dunne film wordt het meest gebruikt.

Er bestaan ook panelen zo klein als dakpannen, daarom worden ze ook zonnepannen of zonnedakpannen genoemd.

Ze fungeren als dakpannen en worden meestal gebruikt op monumentale panden waar zonnepanelen niet zijn toegestaan. Zonnepannen hebben een lager vermogen en zijn duurder.

kleine zonnepanelen

Wat zijn de meerwaarden van mini zonnepanelen? 

Kleine zonnepanelen zijn voordelig voor mensen met een klein budget, voor kleine oppervlaktes en je kan ze zelf installeren.

 • Klein budget: kleinere panelen hebben een lagere piekvermogen en kosten dus minder geld dan gewone zonnepaneel met een piekvermogen van 300 à 400 Wp. De prijs hangt af van de capaciteit.
 • Perfect voor kleine oppervlaktes: dankzij hun klein formaat, zijn ze ook makkelijk om te gebruiken en kunnen perfect op kleine oppervlaktes zoals tuinhuis geplaatst worden.
 • Installatie: kleine zonnepanelen met accu of stekker zijn meestal gemakkelijk zelf te installeren. Als je een set kleine zonnepanelen op je dak wil plaatsen, is het best om een professionele installateur in te schakelen.

Zijn er ook nadelen? 

Kleine zonnepanelen hebben natuurlijk ook nadelen zoals: lage opbrengst, lage rendement en lagere kwaliteit.

 • Lage opbrengst: door hun lage piekvermogen en rendement produceren ze jaarlijks minder groene stroom dan grotere panelen.
 • Lage rendement: zonlicht wordt op een minder efficiënte manier in groene stroom omgezet met kleinere panelen. Bij dunne film panelen zonder kristalstructuur ligt het rendement nog lager.
 • Lagere kwaliteit: bij het maken van zonnepanelen wordt de focus op hoge piekvermogen en capaciteit gelegd. Bij kleine panelen is dat niet het geval, daarom hebben ze ook een minder goede kwaliteit.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Ook interessant voor jou:

Wat is beter grote of kleine zonnepanelen?

Zonnepanelen met een standaardafmeting zijn het meest geschikt voor woningen en commerciële gebouwen. Grotere zonnepanelen met een afmeting van 2 m² zijn alleen geschikt voor gebruik in weilanden of op het dak van winkelcentra. Door kleinere panelen te gebruiken, kun je je dak optimaal benutten en tot 90% van het totale oppervlak bedekken.

Zijn mini zonnepanelen ideaal voor een klein dak?

Het is niet ideaal om voor kleinere panelen te kiezen voor je dak. Ze hebben een lager rendement en piekvermogen, en leveren daarom minder groene stroom op.

Hoe groot zijn klassieke zonnepanelen?

Klassieke zonnepanelen hebben doorgaans een oppervlakte van ongeveer 1,65 m². Over het algemeen hebben ze een capaciteit tussen 245 en 285 Wp.

Wat zijn alternatieven voor zonnepanelen?

Een goed alternatief is een windmolen. Wind kan altijd worden gebruikt voor het opwekken van elektriciteit, omdat het nooit opraakt.

Heb je nog geen zonnepanelen en ben je geïnteresseerd? Raadpleeg installateurs in je buurt en ontvang offertes op maat!

Overweeg je om kleinere panelen aan te schaffen, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Dan ben je aan het juiste adres.

Bij ons kun je namelijk gratis en vrijblijvend offertes aanvragen en advies krijgen over kleine zonnepanelen. Zo kun je jezelf nog beter informeren en eenvoudig prijzen vergelijken.

Vergelijk verschillende installateurs om de prijzen en kwaliteit te beoordelen en maak een weloverwogen keuze. Een erkende specialist kan hierbij waardevol zijn, zodat je zeker weet dat jouw installatie op de juiste manier wordt uitgevoerd.

Via het onderstaande formulier kun je advies op maat krijgen en uiteindelijk de beste oplossing voor jouw situatie vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.