Gevel zonnepanelen: wanneer kiezen? + Prijs
Steeds meer wordt de nood aan klimaatneutrale gebouwen duidelijk. Voor iedereen bij wie het dak omwille van de oriëntatie, oppervlakte, schaduwval of gewoon esthetisch gezien geen optie is, bieden gevel zonnepanelen een perfect alternatief. Laat klassieke zonnepanelen op jouw bestaande gevel monteren of kies voor de nieuwste innovatie: zonnepanelen geïntegreerd in jouw gevel. Beide technologieën zullen bijdragen aan een groene, klimaatvriendelijke levensstijl.
Kom in contact met experten en krijg advies op maat van jouw woning
Inhoud
Wat zijn gevel zonnepanelen?
Gevel zonnepanelen zijn een overkoepelende naam voor zonnepanelen die zich ter hoogte van de gevel van jouw woning bevinden.
Klassieke zonnepanelen kunnen in de plaats van op jouw dak geïnstalleerd worden op jouw gevel. Deze werken en zien er hetzelfde uit dan wanneer je deze op het dak van jouw woning zou plaatsen.
Er bestaan gekleurde en gebouwgeïntegreerde zonnepanelen (BIPV). Deze panelen bestaan in alle mogelijke kleuren, vormen en toepassingen, waardoor je ze vaak moeilijk kan onderscheiden van andere gevelbekleding.
Ze kunnen een deel van jouw gevel innemen, maar ook een volledige gevel vormgeven. Onder de BIPV-panelen vallen Zigzag panelen. Deze combineren de zonnepanelen met reflecterende vlakken waardoor er meer licht op de zonnecellen valt.
Gekleurde PV-gevelbekleding is een combinatie van gevelbekleding met zonnepanelen. Dankzij de printtechniek wordt een mooi ontwerp gemaakt die toch veel zonlicht doorlaat.
Bi-facial PV of aan twee kanten werkende zonnepanelen hebben een transparante of met glas bezette achterzijde. Dit zorgt ervoor dat ze ook aan de achterkant zonlicht kunnen opvangen. Dankzij dit kenmerk vangen ze ook op minder zonnige dagen veel zonlicht op.
Zonnepanelen gevelmontage
Gevelpanelen kunnen een alternatief zijn voor andere gevelbekleding. Ze kunnen worden toegepast op alle dichte delen van een gevel.
Ze kunnen worden gecombineerd met open delen, zoals vensters, maar ook met andere gevelmaterialen. Naast een alternatief voor gevelbekleding, kan je klassieke zonnepanelen ook monteren op jouw bestaande gevel.
Kom in contact met professionals in jouw buurt
Optie 1: verticale montage tegen muur als gevelbekleding
Traditionele zonnepanelen kunnen verticaal tegen de gevel gemaakt worden of door middel van een montagedriehoek met een hellingshoek gemonteerd worden. Panelen verticaal tegen de gevel maken geeft het laagste rendement.
In België, waar we niet elke dag volle zon hebben, is deze montagemanier niet aan te raden. Maak je de panelen met een montagedriehoek vast dan is het als een luifel of een afdak installeren. Buiten deze driehoek is de manier van monteren hetzelfde als dat je deze op het dak van jouw gebouw installeert.
Optie 2: zonnepanelen geïntegreerd in gevelpanelen
BIPV-zonnesystemen zijn geen panelen die je op je bestaande gevel plaatst. Het zijn zonnepanelen geïntegreerd in gevelbekleding. Ze vervangen dus jouw klassieke gevelbekleding. Deze duurzame ontwikkeling bestaat in alle vormen, maten en kleuren. Je kan ze perfect afstemmen op jouw smaak en jouw woning.
Wanneer kiezen voor gevel zonnepanelen?
Er zijn verschillende redenen die jouw dak ongeschikt maken voor zonnepanelen. Als op jouw dak schaduwval is, of als het niet de juiste oriëntatie heeft zijn panelen gewoon niet rendabel.
Een andere reden kan zijn dat de panelen niet passen bij wat jij esthetisch voor je huis wilt. Gelukkig kan je ook op andere manieren investeren in groene energie.
Particulier: nadelen van een gevel met zonnepanelen
Het grootste nadeel van gevelpanelen is dat ze in tegenstelling met zonnepanelen op jouw dak wel een vergunning nodig hebben. Over het algemeen moet er voor elke wijziging aan jouw gevel een vergunning aangevraagd worden.
Het moet dus ook voor gevelpanelen. Sommige gemeentes geven een vrijstelling als de wijziging geen grote verandering aan het uitzicht van de woning toebrengt. Vraag dus zeker na in jouw gemeente welke voorwaarden er van toepassing zijn.
Naast een vergunning is ook het rendement van verticale klassieke panelen een nadeel. Het zal niet als een verrassing komen dat verticale zonnepanelen niet even veel opbrengen als panelen met een ideale hellingshoek.
Gezien we in België niet het hele jaar door volle zon hebben geven verticale zonnepanelen een lager rendement in vergelijking met traditionele zonnepanelen.
Gevelpanelen kunnen met behulp van een montagedriehoek zo geplaatst worden dat ze meer zon vangen en een goed rendement opbrengen.
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en kijk wat jij kan besparen!
Rendement: hoeveel kan ik besparen met dit type panelen?
Er kan een verschil gemaakt worden tussen zonnepanelen op een gevel plaatsen of gevelpanelen die tegelijk dienstdoen als zonnepaneel.
Klassieke zonnepanelen verticaal tegen de gevel plaatsen is in België niet aan te raden. Er zijn niet voldoende zonnige dagen om deze investering interessant te maken.
Er wordt meestal gekozen voor amorf zonnepanelen. Deze hebben een lager rendement, maar presteren beter in slechtere omstandigheden.
Per paneel kan je hier ongeveer op een rendement van 170 Wp rekenen, wat op 144,5 kWh opgewekte energie per jaar komt.
De zonnepanelen kunnen gemonteerd worden met een montagedriehoek. Op deze manier zullen de panelen, indien de juiste oriëntatie, even veel en soms wel meer rendement opbrengen dan panelen op jouw dak.
Tijdens warme zomerdagen worden daken heet en onder de panelen is er onvoldoende verkoeling. Zonnepanelen hebben een piekvermogen tot 25°C.
Hierna gaat het rendement naar beneden. Panelen aan de gevel worden beter verlucht, wat op warme dagen zorgt voor een beter rendement.
De gevelpanelen beloven een optimale opbrengst en weinig verlies. Ze zijn kostenefficiënt, wat wilt zeggen dat ze een beter rendement hebben met een lagere investering.
Zigzag gevelpanelen hebben dankzij hun reflecterende lichtinval een rendement tot 120% ten opzichte van standaard panelen. Dit is bijna dubbel zo veel als klassieke zonnepanelen die verticaal geplaatst worden.
Gekleurde PV-panelen leveren ongeveer 40 à 50 Wp/m² aan rendement door het mooie ontwerp. Deze worden voornamelijk gekozen waar esthetiek belangrijk is.
Bi-facial panelen hebben 10 à 30% meer energieopbrengst doordat ze licht aan beide kanten opvangen.
Wat kosten ze en welke financiële steun geven gevelpanelen?
Gevelpanelen vind je in alle maten en prijzen. De gevelpanelen zijn zo ontworpen dat ze een mooi en duurzaam alternatief kunnen zijn op andere hoogwaardige gevelbekleding.
Daarnaast is het mogelijk dit te doen tegen lage investeringskosten. Klassieke zonnepanelen aan jouw gevel installeren brengt veel dezelfde kosten met zich mee als wanneer je ze op het dak legt.
Gelukkig bestaat er ook financiële steun voor gevel zonnepanelen. Net als reguliere zonnepanelen, is deze bron van groene energie fiscaal aftrekbaar.
Daarnaast kan je een groene lening krijgen bij jouw bank of een Mijn Verbouwlening van de Vlaamse overheid. Sommige gemeenten geven als bonus een subsidie aan de inwoners die investeren in zonne-energie.
Ook interessant voor jou:
Heb ik voor zonnepanelen op de gevel een vergunning nodig?
Wil je iets veranderen aan jouw gevel? Dan heb je een vergunning nodig. Dit geldt ook voor zonnepanelen op jouw gevel installeren.
Veranderen de panelen niet veel aan het uitzicht van jouw woning, dan heb je niet altijd een vergunning nodig. Kijk zeker naar de voorwaarden die jouw gemeente opgesteld heeft.
Kan ik zonnepanelen verticaal plaatsen?
Zonnepanelen kan je verticaal tegen jouw gevel plaatsen. Gezien er niet zo veel volledig zonnige dagen in België zijn, brengt dit geen hoog rendement met zich mee. Beter installeer je de panelen met een montagedriehoek of kies je voor gebouwgeïntegreerde zonnepanelen.
Wat zijn Pixasolar panelen?
Deze esthetische gebouwgeïntegreerde zonnepanelen werden in 2020 bekroond met de prestigieuze Red Dot Design award. Ze werken met een digitale druktechnologie die het mogelijk maakt full-color hoge resolutie afbeeldingen in de zonnepanelen te verwerken. Met deze techniek kan je een eigen design voor jouw gevel ontwerpen.
Kunnen zonnepanelen tegen de gevel?
Je kan klassieke zonnepanelen tegen jouw gevel monteren of kiezen voor het innovatieve karakter van een zonnepaneel geïntegreerde gevel. De gevelpanelen doen naast een mooie gevel, dienst als energieopwekker.
Meer mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen
Zonnepanelen zijn niet alleen geschikt voor je gevel; er zijn veel meer plekken waar je ze kunt installeren. Overweeg bijvoorbeeld naast je jacuzzi, op je boot of veranda. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Daarom is het verstandig om, voordat je een keuze maakt, advies in te winnen bij specialisten. Zij kunnen je helpen de opties te verkennen en de beste oplossing voor jouw situatie te vinden.
Benieuwd naar de prijs? Vergelijk gratis 1 of meerdere offertes en bespaar
Heb je toch nog wat openstaande vragen over gevel zonnepanelen? Vraag gerust advies en eventueel ook prijzen aan specialisten in jouw regio via onderstaand offerteformulier. Zo kan je snel en eenvoudig adviezen en prijsvoorstellen vergelijken om je keuze te maken.