Schuur met zonnepanelen: mogelijkheden, aandachtspunten & prijzen

Een schuur met zonnepanelen, is dat haalbaar? In dit artikel ontdek je wat de mogelijkheden zijn, hoe je zo slim mogelijk omspringt met de beschikbare oppervlakte en wat de gemiddelde kosten zijn voor een schuur met zonnepanelen. Je ontdekt hier ook of en wanneer je een vergunning nodig hebt, hoe je een schuur of tuinhuis verwarmt met zonnepanelen, en wat de voordelen en nadelen zijn van een zonnepaneelinstallatie op je schuur.

Krijg gratis en vrijblijvend advies op maat

Kan ik zonnepanelen op een schuur of tuinhuis plaatsen?

Zonnepanelen op een schuur of tuinhuis plaatsen is zeker mogelijk. Je hebt over het algemeen 3 opties:

 • Je laat de panelen op het dak van een bestaande schuur of een bestaand tuinhuis installeren.
 • Je vervangt het dak van je schuur of tuinhuis deels of volledig met zonnepanelen. De panelen kunnen dienen als nieuwe dakbedekking, maar je kunt een ongeschikt dak ook laten vervangen door een dak met voldoende draagkracht om een zonnepaneelinstallatie te ondersteunen.
 • Je laat een aannemer een nieuwe schuur of een nieuw tuinhuis plaatsen, en laat de schuur of het tuinhuis voorzien van zonnepanelen.

Kan ik een schuur verwarmen met zonnepanelen?

Wil jij je schuur (of tuinhuis) elektrisch verwarmen? Dan is het plaatsen van zonnepanelen op het dak van de schuur een geweldig idee.

Een andere mogelijkheid is het installeren van een zonneboiler en aangepaste radiatoren. Ook het water in je schuur kun je elektrisch verwarmen, of verwarmen met een zonneboiler. Een combinatie van zonnepanelen en een zonneboiler is uiteraard ook mogelijk.

Contacteer een zonnepaneelexpert in jouw regio

Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen of het bouwen van een schuur?

In de meeste gemeenten kun je zonder vergunning zonnepanelen laten plaatsen. Een goed installateur gaat voor jou na welke regels er gelden in jouw gemeente en helpt je bij het verkrijgen van de nodige vergunningen. 

Er zijn wel enkele beperkingen waar je rekening mee moet houden:

 • Bouw je een nieuwe schuur of een nieuw tuinhuis? Dan moet je daar in de meeste gevallen wel een vergunning voor aanvragen.
 • De zonnepanelen mogen niet uitsteken over de rand van het dak van de schuur of het tuinhuis.
 • Op een schuin dak moeten de zonnepanelen de hellingsgraad van het dak volgen.
 • Op een plat dak moet de ruimte tussen de dakrand en de panelen even groot zijn als de hoogte van de zonnepanelen.

Weet je nog niet zeker of je zonnepanelen wilt laten installeren? Dan kun je natuurlijk ook zelf de gemeente contacteren. Het aanvragen en vooral het verkrijgen van een bouwvergunning kan wat tijd in beslag nemen. Wie vroeg begint en een eventuele vergunning op tijd aanvraagt, moet de werken niet onnodig uitstellen!

zonnepanelen plaatsen op een schuur

Voordelen en nadelen

Het laten plaatsen van zonnepanelen op je schuur brengt enkele voordelen en nadelen met zich mee.

Voordelen zonnepanelen op schuur: groene stroom aan een lage prijs

Waarom kies je wél voor een schuur met zonnepanelen?

 • Goed alternatief voor kleine daken. Is het dak van je woning te klein voor een zonnepaneelinstallatie met een mooie opbrengst? Dan kun je overwegen de zonnepanelen op het dak van je schuur of tuinhuis te plaatsen. Natuurlijk kun je beide ook combineren, en eventuele energietekorten aanvullen met de opbrengst van de zonnepanelen op je schuur.
 • Goed alternatief voor ongeschikte daken. Is het dak van je woning ongeschikt? Dan kun je de zonnepanelen op het dak van je schuur laten plaatsen.
 • Goedkoop. Zonnepanelen op een schuur installeren is vaak goedkoper dan een zonnepaneelinstallatie op je dak laten plaatsen.
 • Onderhoudsvriendelijk. Het dak van een schuur is vaak beter bereikbaar dan het dak van je woning. Dat maakt het onderhoud een stuk eenvoudiger!
 • Optimale opstelling. Veel schuren en tuinhuisjes hebben een plat dak. Een zonnepaneelinstallatie op een plat dak kan volledig geoptimaliseerd worden. Zo vangen je zonnepanelen zoveel mogelijk zon en geniet jij een zo hoog mogelijke opbrengst.

Nadelen zonnepanelen op schuur: brandrisico houten schuur en diefstal

Een schuur met zonnepanelen brengt ook enkele nadelen met zich mee. Daar sta je natuurlijk ook best even bij stil voor je een beslissing neemt.

Eerst en vooral is het dak van een schuur niet altijd groot genoeg voor een volwaardige zonnepaneelinstallatie. De opbrengst is, op een kleiner dakoppervlak, vaak wat kleiner omdat je nu eenmaal minder zonnepanelen kunt plaatsen. Beschik je over een ruime schuur? Dan kun je natuurlijk wél een heuse zonnepaneelinstallatie installeren.

Tip: Weinig plek beschikbaar? Kies dan voor zonnepanelen met een hoge opbrengst

Zonnepanelen zijn over het algemeen volledig veilig, maar een incorrecte installatie brengt brandgevaar met zich mee. Doe dus steeds beroep op een professional. Zo weet je dat jouw zonnepanelen op de correcte manier worden geïnstalleerd.

Daarnaast vindt niet iedereen het zicht van een schuur of tuinhuis met zonnepanelen even mooi. Je maakt dus best voor jezelf ook even die esthetische overweging.

Tip: Er zijn tegenwoordig ook transparante zonnepanelen op de markt. Die hebben een wat lagere opbrengst en zijn over het algemeen wat duurder, maar blokkeren het zonlicht niet. Ideaal voor bijvoorbeeld een serre!

Tot slot zijn zonnepanelen op het dak van een schuur of tuinhuis gevoeliger voor diefstal. Laat de zonnepanelen daarom goed verankeren en ga niet zelf aan de slag met doe-het-zelf zonnepaneelkits.

De beste zonnepaneelinstallatie voor jouw tuin? Vraag een expert om advies

Waarop letten?

Het is natuurlijk de bedoeling dat jouw zonnepaneelinstallatie optimaal presteert. Maar waar moet je zoal op letten bij de montage van zonnepanelen?

schuur met PV-panelen

Waar omvormer plaatsen?

De omvormer zet de gelijkstroom die zonnepanelen opwekken om in wisselstroom. Die wisselstroom is, in tegenstelling tot de gelijkstroom, bruikbaar: je kunt er lampen, elektrische apparaten of een elektrische wagen van energie mee voorzien.

Nu moet je wel de juiste plek uitkiezen voor de omvormer. Een omvormer kan erg heet worden, en moet daarom in een goed geventileerde ruimte staan. Daarnaast kan een te grote afstand tussen de zonnepanelen en de omvormer voor energieverlies zorgen. Installeer de omvormer dus zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen.

Een ervaren installateur bekijkt met jou de mogelijkheden. De omvormer kan bijvoorbeeld ook buitenshuis (of buiten de schuur) geïnstalleerd worden.

Waar accu plaatsen?

Voor een zonnepaneelinstallatie waarvan je zoveel mogelijk energie zelf verbruikt, is het aangewezen om ook een accu of thuisbatterij te installeren. Je kunt de batterij in de schuur of je woning plaatsen, maar bijvoorbeeld ook op een tactische plek dicht bij de garage van je elektrische wagen installeren. Gebruik je elektrische verwarming om de schuur te verwarmen? Dan kun je de batterij natuurlijk best in de schuur zelf plaatsen.

Hoeveel brengen zonnepanelen op een schuurtje of tuinhuisje op?

En vooral: hoeveel stroom heb je nodig? Wil je enkel de schuur verwarmen, je elektrische wagen of fiets opladen, of een stroomreserve voorzien voor je woning? Bespreek je wensen met een installateur. Hij of zij bekijkt samen met jou wat mogelijk is, en gaat op zoek naar de meest geschikte zonnepanelen en opstelling.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Beschikbare oppervlakte

Een zonnepaneel neemt gemiddeld 1,6 vierkante meter in beslag. Voor een ruime installatie heb je natuurlijk voldoende plek nodig. Bouw je een nieuwe schuur of een nieuw tuinhuis? Pas de afmetingen dan aan aan het gewenst aantal zonnepanelen. Het is aan te raden om tijdens de ontwerpfase een zonnepaneelinstallateur aan te spreken. Die helpt je bij het ontwerpen van de ideale schuur met zonnepanelen.

Plat of hellend dak

Heeft je schuur een plat dak, of een hellend dak? Op platte daken zal de installateur een draagconstructie plaatsen. Dat maakt de installatie wat duurder, maar zorgt er wel voor dat je jouw zonnepanelen optimaal kunt oriënteren. Gaat het om een hellend dak? De ideale hellingshoek van zonnepanelen ligt rond de 45 graden.

Voldoende draagkracht

Een bestaande schuur moet uiteraard geschikt zijn voor een zonnepaneelinstallatie. Niet elke schuur is stevig genoeg. Het gaat niet enkel om de geschiktheid van het bestaande dak (denk maar aan golfplaten, die over het algemeen niet opgewassen zijn tegen het gewicht van zonnepanelen) maar ook de stevigheid van de volledige constructie. Raadpleeg een specialist voor een inspectie van jouw schuur.

Oriëntatie en ligging

Je legt je zonnepanelen natuurlijk best in de juiste richting. Idealiter is het dak van de schuur plat en monteer je de zonnepanelen op een gunstig georiënteerde draagconstructie.

Gaat het om een hellend dak? Dan is een zuidelijk georiënteerde installatie ideaal. Ook een oost-west ligging zorgt voor een goede opbrengst. Kom je er zelf even niet aan uit? Contacteer dan gratis en vrijblijvend een expert via het formulier onderaan dit artikel.

Tip: Ook schaduw kan de opbrengst van je zonnepaneelinstallatie verlagen. Er zijn gelukkig enkele vernuftige technieken om de invloed van schaduw te beperken. Vraag je installateur bijvoorbeeld naar micro-omvormers.

Vergelijk offertes

Zonnepanelen laten installeren vergt een behoorlijke investering. Natuurlijk wil je niet meer betalen dan nodig. Daarom is het aan te raden om offertes op te vragen bij verschillende installateurs.

Let niet enkel op de prijs, maar ook de voorwaarden, garanties en natuurlijk de reputatie en eerdere realisaties van de specialist. Wil je snel en eenvoudig verschillende offertes voor zonnepanelen vergelijken? Gebruik het formulier onderaan dit artikel.

Vergelijk gratis offertes op maat

Prijs: wat kosten zonnepanelen op een schuur?

Voor je offertes aanvraagt, wil je natuurlijk weten hoeveel een installatie met zonnepanelen je precies kost. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen op een gemiddelde schuur mag je rekenen op een prijs van 3.500 tot 6.000 euro

Hoeveel je precies betaalt, is afhankelijk van meerdere factoren:

 • Type zonnepanelen
 • Vermogen. Reken op een prijs van 1,26 euro per Wattpiek.
 • Aantal zonnepanelen.
 • Plat of hellend dak.
 • Eventuele aanpassingen aan een bestaande schuur of bestaand tuinhuis.
 • Eventuele bouw van een nieuwe schuur of nieuw tuinhuis.
 • Vraagprijs specialist.
zonnepanelen op een schuur

Zonnepanelen laten installeren en aansluiten? Vraag advies en vergelijk offertes op maat

Overweeg je zonnepanelen te laten plaatsen? Dan schakel je best een ervaren installateur in. Een specialist zorgt voor een opstelling met een maximale opbrengst, verzekert een correcte en veilige montage, en gaat met jou op zoek naar de beste oplossing voor jouw schuur of tuinhuis.

Benieuwd hoeveel een installatie in jouw tuin kost? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en vrijblijvende offertes voor zonnepanelen en advies op maat. Zo kun jij snel en eenvoudig prijzen vergelijken en belangrijke informatie inwinnen. Zo maak jij heel eenvoudig de juiste keuze!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.