Saharazand zonnepanelen: wat nu?

Is Saharazand schadelijk voor je zonnepanelen? Wat moet je doen als je zonnepanelen bedekt zijn met Saharazand? In dit artikel bespreken we de mogelijke gevolgen van Saharazand op je zonnepanelen en bieden we tips en advies over wat je kunt doen om ze te reinigen.

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij zonne-experten

Is Saharazand gevaarlijk voor zonnepanelen? Reden tot bezorgdheid?

Nee, Saharazand op zichzelf is niet echt gevaarlijk voor je zonnepanelen. Het kan je panelen wel roodbruin kleuren, maar heeft over het algemeen weinig invloed op het rendement.

Het is wel belangrijk dat je opmerkt dat wanneer Saharazand samenkomt met andere vormen van vervuiling, zoals roetaanslag, mosgroei of vogelpoep, dit op termijn wel de opbrengst van je zonnepanelen kan verminderen. Gelukkig zijn er oplossingen beschikbaar om hiermee om te gaan.

Gevolgen voor de opbrengst?

Zonnepanelen hebben meestal een speciale vuilafstotende laag, waardoor woestijnzand en ander stof na verloop van tijd worden weggespoeld door regenwater, dankzij de hellingshoek van de panelen.

Daarom is schoonmaken meestal niet nodig, en het verlies in opbrengst is vaak maar een paar procent en tijdelijk. Als er ander vuil aanwezig is zoals vogelpoep, groene aanslag, mos of bladeren, kan dit wel invloed hebben op de opbrengst.

Afhankelijk van de hoeveelheid opgehoopt vuil over de jaren heen, kunnen jouw zonnepanelen na verloop van tijd tot wel 20 procent minder rendement opleveren.

Gelukkig hebben de meeste moderne zonnestroominstallaties een app of display waarmee je de opbrengst kan monitoren en een schatting kan maken van de invloed van vuil op de opbrengst.

saharazand op zonnepanelen

Hoe komt Saharazand op zonnepanelen?

Heftige stormen in het woestijngebied tillen microscopisch kleine deeltjes zand en stof op en worden dan in de atmosfeer verspreid. 

Door de wind geraken deze deeltjes in België. Hierdoor kan je zelfs hier een dun laagje stof en zand van exotische oorsprong aantreffen op je auto, tuinmeubelen en zonnepanelen.

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Zou ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Oppervlakkig vuil zoals Saharazand, spoelt grotendeels weg tijdens een goeie regenbui. Betekent dit dat het reinigen van je zonnepanelen overbodig is? Zeker niet.

Naast Saharazand zijn er andere vormen van vervuiling die zich kunnen ophopen op je panelen. Door regelmatig je zonnepanelen schoon te maken, kan je van verschillende voordelen profiteren:

  • Vermijden van hotspots: hardnekkige vervuiling zoals vogelpoep of vuil dat door regen is opgestapeld aan de onderkant van de panelen moet vroeg of laat worden verwijderd. Anders kunnen de zonnecellen oververhit raken en zelfs uitvallen.
  • Verhogen van rendement: vervuiling zorgt op jaarbasis voor een opbrengstverlies van 2% tot 3%. Bij extreme vervuiling kan dit zelfs oplopen tot 5%. Door je zonnepanelen jaarlijks schoon te maken, zorg je voor een grotere opbrengst aan groene stroom.
  • Verlengen van levensduur: bepaalde vormen van vervuiling, zoals mos, kunnen doordringen tot onder de glasplaat en directe schade aan de zonnecellen veroorzaken. Door tijdig al het vuil te verwijderen, verleng je de levensduur van je zonnepanelen.

Hoe Saharazand verwijderen?

Als je ervoor kiest om zelf je zonnepanelen schoon te maken, is het aan te raden om osmosewater te gebruiken. Dit water is vrij van kalk en laat geen strepen of vlekken achter op je panelen.

Voordat je de borstel gebruikt, spoel je de panelen grondig af om het zand te verwijderen. Het is belangrijk dat je geen hogedrukspuit gebruikt. Dit kan schade veroorzaken. Kies bij voorkeur voor een borstel van nylon om krassen te voorkomen.

Hoe vaak wassen?

Wacht je beter tot er weer Saharazand over het land trekt voordat je je zonnepanelen reinigt? Nee, het is het beste om ze één keer per jaar schoon te maken.

Het begin van de lente is ideaal, zodat je panelen klaar zijn voor de zonnige maanden.

Als je dichtbij een snelweg of industriezone woont, of als de hellingsgraad van je panelen beperkt is, kan vuil zich sneller ophopen. Daarom is het verstandig om tussentijds de staat van je panelen te controleren.

zonnepanelen reinigen

Wanneer is Saharazand op komst?

Er bestaat niet echt een vastgestelde periode wanneer dit gebeurd. Saharazand kan duizenden kilometers afleggen.

Gelukkig is het redelijk gemakkelijk om Saharazand in België te voorspellen. Op satellietbeelden is het vaak duidelijk zichtbaar wanneer grote hoeveelheden saharazand worden meegevoerd in de lucht. Je herkent het aan de gele kleur.

Wat je nog moet weten over de reiniging van zonnepanelen

Nu weet je dat je Saharazand van je zonnepanelen kunt verwijderen met osmosewater, en dat het handig is om hiervoor een telescoopsteel te gebruiken. Op deze manier kun je je zonnepanelen veilig en efficiënt schoonmaken vanaf de grond, zonder dat je het dak op hoeft. Maar hoe zit het dan met sneeuw? Sneeuw kun je in principe gewoon laten liggen, maar als je het toch wilt verwijderen, kun je dezelfde hulpmiddelen gebruiken als voor het Saharazand. Zo houd je je zonnepanelen altijd in topconditie!

Meer weten? Vraag professioneel advies aan specialisten!

Wil je meer weten over Saharazand en de impact ervan op je zonnepanelen? Twijfel je over het reinigen van je panelen of heb je andere vragen? Aarzel dan niet om professioneel advies te vragen bij specialisten op het gebied van zonne-energie.

Zij kunnen je voorzien van deskundig advies en helpen je bij het nemen van de juiste beslissingen. Vul vandaag nog het formulier in en ontvang gratis offertes zodat je optimaal profiteert van je zonnepanelen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.