Wat is de relatie tussen het capaciteitstarief en zonnepanelen?

De Vlaamse Energieregulator (VREG) besliste vanaf 2023 het capaciteitstarief in te voeren voor een deel van de netwerkkosten. De beslissing zorgt voor vragen over de combinatie van het capaciteitstarief en zonnepanelen. Spreid je jouw verbruik? Dan zal je minder betalen dan wie dit niet doet. Zonnepanelen kunnen je helpen bij de spreiding en blijven een slimme investering om jouw energiekosten naar beneden te krijgen. Lees verder en kom alles te weten over het capaciteitstarief.

Kom in contact met een zonne-expert in jouw buurt

Wat is het capaciteitstarief nu precies? 

Op 1 januari 2023 werd het capaciteitstarief geïntroduceerd. Iedereen betaalt een minimumbijdrage, overeenkomstig met een verbruik van 2,5 kW. De verdere berekening is afhankelijk van jouw type energiemeter. Dit is een nieuwe berekening om jouw gebruik van het elektriciteitsnet te betalen. Je betaalde dit tarief altijd al op basis van jouw werkelijk verbruik.

Nu wordt jouw gemiddelde gebruik tijdens verbruikspieken daar bij in rekening genomen. De bedoeling van dit capaciteitstarief is dat gezinnen hun energiepieken niet allemaal op hetzelfde moment zullen hebben om overbelasting van het net te voorkomen. De spreiding is nodig met de groeiende elektrificatie van onze samenleving.

capaciteitstarief door elektrificatie

Op welke groep heeft het capaciteitstarief impact?

Over het algemeen zal het capaciteitstarief niet veel impact hebben op jouw energierekening. Bij enkele heel specifieke situaties zal je wel een beetje moeten opletten: 

  • Elektrische wagen, maar geen zonnepanelen: een slimme laadpaal biedt een oplossing.
  • Kleine verbruiker: spreiding is moeilijk.
  • Mensen met een tweede verblijf: minimale bijdrage van 2,5 kW is ook hier geldig.

Het capaciteitstarief werkt volgens het principe: de vervuiler betaalt.

Wie veel vraagt van het energienet tijdens de hoge pieken zal meer moeten betalen. Het goede nieuws is dat de impact voor de meeste gezinnen beperkt zal blijven gezien het met gewone huishoudtoestellen bijna onmogelijk is onverantwoorde pieken te bereiken. Heb je verschillende energieverslindende toestellen, gebruik ze dan niet allemaal tegelijk.

Ontvang gratis advies van een zonne-expert

Invloed van het capaciteitstarief op zonnepanelen: piekvermogen

Het capaciteitstarief is afhankelijk van jouw piekverbruik. Heb je zonnepanelen, dan kan je de grootverbruikers inplannen wanneer jouw zonnepanelen elektriciteit produceren. Dit maakt zonnepanelen sinds de invoering van dit tarief eigenlijk nog interessanter. 

Er wordt gelukkig een onderscheid gemaakt tussen wat jouw zonnepanelen opbrengen aan energie en wat je opneemt van het net aan energie. Piekopbrengsten van jouw zonnepanelen worden niet meegeteld bij de gemiddelde maandpiek. Wanneer je veel elektriciteit verbruikt, maar dankzij jouw zonnepanelen blijft wat je van het net nodig hebt laag, telt dit ook niet mee voor de gemiddelde maandpiek.

Capaciteitstarief en zonnepanelen in Vlaanderen

Elk huishouden, ook eigenaars van zonnepanelen zullen een minimum bijdrage gelijk aan ongeveer 2,5 kW per maand moeten betalen in Vlaanderen. Wanneer je als huishouden onder de minimumgrens van stroom, afgehaald van het net blijft, zal je capaciteitstarief niet duurder worden. Zonnepanelen zullen je helpen om onder dit tarief te blijven. 

Ben je overdag niet veel thuis? Dan kan het lonen een thuisbatterij aan te schaffen. 

Vraag gratis offertes voor zonnepanelen en een thuisbatterij en begin met besparen!

Fluvius: wat veranderde er concreet 1 januari 2023?

Al jaren betaalt iedereen in Vlaanderen aan Fluvius een bijdrage voor het gebruiken van het energienet. Het enige dat er veranderde begin 2023 is de manier dat dit wordt berekend. Iedereen betaalt nu jaarlijks ook een minimumbijdrage, overeenkomstig met een verbruik van 2,5 kW maandelijks. 

Hoe wordt het piekverbruik in mijn elektriciteit nu eigenlijk gemeten?

Om een beter zich te hebben op wat het capaciteitstarief jou zal kosten, is het goed om te weten hoe het piekverbruik gemeten wordt. De manier van meten verschilt tussen een analoge en een digitale meter. 

Digitale meter

Heb je een digitale meter? Dan zal deze elk kwartier jouw gemiddelde verbruik registeren. Het hoogste kwartiervermogen zal er uit genomen worden. De pieken zullen gebruikt worden bij de berekening van het capaciteitstarief. Hoeveel je zal betalen per jaar hangt dus af van jouw maandpiek. Je betaalt voor de hoeveelheid kW per jaar. De berekeningen zorgen ervoor dat je bijdrage de ene maand lager is dan de andere. 

Analoge meter

Met een analoge meter betaal je een vast bedrag. Dit hangt af van jouw netbeheerder. De tarieven liggen tussen 94,13 euro en 132,65 euro per jaar. Hiernaast wordt er nog een deel berekend op wat je werkelijk verbruikt hebt.

Heb je een analoge meter en zonnepanelen, dan betaal je ook nog een prosumententarief

capaciteitstarief lager houden met zonnepanelen en thuisbatterij

Waarom voert Vlaanderen dit in?

Steeds meer van onze samenleving werkt op elektriciteit. Huishoudens verwarmen met elektrische vloerverwarming, mensen kopen elektrische wagens en hebben elektrische warmtepompen. De verschillende energieverslindende toestellen zorgen voor verbruikspieken en zetten extra belasting op het energienet. Om mensen te stimuleren hun verbruik te spreiden besliste de Vlaamse energieregulator het capaciteitstarief in te voeren. 

Link met digitale meter?

Verbruikspieken meten gaat eigenlijk alleen maar met een digitale meter. Met een analoge meter registreer je niet welk moment je veel stroom gebruikt en welk moment je weinig gebruikt. Naast een correcte registratie zal de digitale meter jou ook helpen jouw piekverbruik in het oog te houden. Je kan slimme toestellen koppelen met jouw digitale meter en ze afstemmen op jouw energieverbruik. 

Sinds 2019 is Vlaanderen de slimme meter aan het invoeren. Tegen 2029 zal in 100% van de woningen de analoge meter ingeruild zijn voor de digitale. 

Hoe berekent de VREG de prijs van mijn capaciteitstarief?

Het capaciteitstarief is gemiddeld 40 euro per kW per jaar. Dit bedrag hangt af van jouw netbeheerder. Netwerkbeheerders vragen voor een gemiddelde maandpiek tussen 37,65 en 53,06. De minimumbijdrage komt overeen met een verbruik van 2,5 kW. Voor een doorsnee gezin die zijn verbruik weet te beperken tot deze drempel komt dat op ongeveer 100 euro per jaar

De gemiddelde maandpiek van Vlaamse gezinnen is momenteel 4,16 kW. De meeste huishoudens, 77%, blijft onder de 5 kW. De meerderheid zal maximum 200 euro per jaar aan capaciteitstarief betalen. 

Je zal geen grote aanpassingen moeten doen om je piekverbruik wat in te perken. Probeer de meest energieverslindende toestellen niet samen te gebruiken. Dan moet je je geen zorgen maken. 

Dit geldt enkel voor een digitale meter. Als je nog een analoge meter hebt zal je jaarlijks een vast bedrag betalen. Daarnaast wordt een deeltje berekend op jouw werkelijk afgenomen energie. 

Simulator: hoe groot is het verschil voor mijn elektriciteitsfactuur? 

Voor de meeste gezinnen zal er niet veel verschil te merken zijn. Dankzij de digitale meter heb je een beter zicht op je effectieve verbruik. Wil je berekenen of je veel zal moeten bijbetalen? Doe dan op de website van de VREG een simulatie. 

Hoe kan ik een hogere factuur vermijden door het capaciteitstarief? 

Twee belangrijke tips om jouw energiefactuur niet te laten stijgen na de invoering van dit capaciteitstarief:

  • Leer jouw verbruik kennen: hou energiepieken in het oog.
  • Spreid jouw elektriciteitsverbruik: programmeer slimme toestellen.

Ontdek hoe jij kan besparen

Het dag- en nachttarief gaat verdwijnen

Sinds 1 januari 2023, samen met de invoering van het capaciteitstarief, is er geen onderscheid meer tussen dag- en nachttarief. Je zal bij bepaalde netbeheerders nog een verschillend tarief hebben wat betreft de aanrekening elektriciteit, maar niet meer wat betreft de netkosten. De korting op jouw nachtverbruik zal dus deels kleiner worden. Het blijft wel nog steeds een goed idee om je grootste energieverbruikers ‘s nachts te laten werken.

Wat zijn misverstanden over het capaciteitstarief? Voorbeelden

Mensen maken zich zorgen over het capaciteitstarief. Hieronder enkele misverstanden:

  • Het capaciteitstarief zal bovenop het huidige factuur komen.
  • Enkel met een digitale meter betaal je het capaciteitstarief.
  • Ik mag mijn elektrische toestellen niet meer samenzetten.
  • Een piek in de vroege avond kost meer.
  • Voor pieken boven 2,5 kW betaal ik meer.
  • Ik betaal meer met een 3-fasige aansluiting.
  • Het is nadelig voor elektrische wagens.
  • Ook injectiepieken van mijn zonnepanelen tellen mee voor het capaciteitstarief.

Hoe nog besparen met zonnepanelen? Waarom nog panelen kopen?

Het capaciteitstarief kan voordelig uitkomen wanneer je niet over het minimumverbruik van 2,5 kW per maand gaat. Heb je zonnepanelen, dan kan je dit veel makkelijker intomen.

Met jouw digitale meter zie je hoeveel stroom jouw panelen produceren en hier kan je jouw toestellen op instellen.

Conclusie: zonnepanelen zijn nog voordeliger dan voor de invoering van het capaciteitstarief.

Wil je nog meer besparen, dan kan je naast zonnepanelen nog investeren in een thuisbatterij. De energie die anders op het net geïnjecteerd wordt hou je zo bij. Gebruik het tijdens piekmomenten of voor grootverbruikers. Op die manier zal het niet moeilijk zijn het laagste capaciteitstarief jaarlijks te moeten betalen. 

capaciteitstarief laag houden met zonnepanelen

Meer info nodig over het capaciteitstarief en zonnepanelen? Stel je vragen en ontvang advies en offertes op maat!

Zonnepanelen blijven dé beste manier om onafhankelijk te worden van fossiele brandstoffen en jouw energiefactuur te drukken. Wil je meer weten over het capaciteitstarief in combinatie met zonnepanelen? Vraag nu gratis en vrijblijvend advies en offertes. Ontdek hoe experts jou een oplossing kunnen bieden op maat van jouw woning. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.