Elektrische cv-ketel met zonnepanelen: is het mogelijk?

Ben je geïnteresseerd in het verduurzamen van je verwarmingssysteem en wil je graag gebruik maken van zonne-energie? Dan vraag je je wellicht af of het mogelijk is om je elektrische cv-ketel te combineren met zonnepanelen. In dit artikel duiken we dieper in op deze vraag en verkennen we de mogelijkheden van een elektrische cv-ketel op zonne-energie.

We bespreken ook belangrijke aspecten zoals het benodigde aantal zonnepanelen, het stroomverbruik van de cv-ketel en het jaarlijkse energieverbruik. Bovendien laten we je zien hoe je advies op maat kunt krijgen van professionele installateurs in jouw regio.

Vraag gratis advies en offertes aan zonne-experten in jouw buurt

Kan ik mijn elektrische cv-ketel combineren met zonnepanelen?

Het is zeker mogelijk om een elektrische cv-ketel te combineren met zonnepanelen. In feite is het zelfs een slimme keuze. Door de piek in stroomverbruik van de cv-ketel op te vangen met zonne-energie, kun je je gasverbruik verminderen en de extra elektriciteitsbehoefte afdekken met je eigen zonnepanelen. Dit kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen op de lange termijn.

Het uiteindelijke voordeel van deze combinatie hangt af van jouw specifieke situatie en kan worden berekend. Als we uitgaan van een gemiddeld aardgasverbruik van 1.500 m3 per jaar, bedragen de kosten momenteel ongeveer 3.000 euro per jaar.

Als je volledig overschakelt naar elektriciteit, zouden de kosten meer dan 4.000 euro per jaar bedragen. Met behulp van zonnepanelen is het mogelijk om dit verschil op te vangen en wellicht zelfs financieel voordeel te behalen op de lange termijn. Het loont dus zeker de moeite om de mogelijkheden te onderzoeken en te berekenen wat het beste bij jouw situatie past.

Vergelijk vrijblijvend offertes en bespaar

Werking elektrische cv-ketel op zonne-energie

Een elektrische cv-ketel op zonne-energie maakt gebruik van zonnepanelen om de benodigde elektriciteit te leveren. De zonnepanelen wekken groene stroom op die direct naar de cv-ketel wordt geleid.

Hierdoor kan de cv-ketel functioneren en warmte genereren voor het verwarmen van water en het verwarmen van je huis. Vooral tijdens de tussenseizoenen kan het zijn dat de zonnepanelen voldoende energie opwekken om de cv-ketel volledig van stroom te voorzien, waardoor je energieverbruik wordt verminderd.

close-up van zonnepanelen op een dak

Ook interessant voor jou: 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische cv-ketel?

Als je je hele huis met een elektrische cv-ketel wilt verwarmen, heb je gemiddeld zo’n 50 zonnepanelen nodig. Dit aantal komt bovenop het aantal zonnepanelen dat je al nodig hebt voor het reguliere elektriciteitsgebruik. Het kan echter lastig zijn om zoveel zonnepanelen op een gemiddelde woning te plaatsen.

Wat is het stroomverbruik van een elektrische cv-ketel?

Het exacte stroomverbruik van een elektrische cv-ketel kan variëren afhankelijk van het huishouden en het type woning. Gemiddeld ligt het stroomverbruik in een woning zonder gas op ongeveer 5.430 kWh per jaar.

Hoeveel kwh verbruikt een elektrische cv-ketel per jaar?

Het exacte kWh-verbruik van een elektrische cv-ketel kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type ketel, de isolatie van de woning en het gebruiksprofiel. Gemiddeld genomen ligt het stroomverbruik van een elektrische cv-ketel in een woning zonder gas rond de 5.430 kWh per jaar

Wat zijn de nadelen van een elektrische cv-ketel?

Nadelen van een elektrische cv-ketel zijn onder meer hogere energiekosten in vergelijking met andere verwarmingssystemen, afhankelijkheid van het elektriciteitsnetwerk en mogelijk beperkte capaciteit voor grote woningen met hoge warmtebehoefte.

Is een elektrische verwarmingsketel hetzelfde als een cv op elektriciteit?

Nee, een elektrische verwarmingsketel is niet hetzelfde als een cv op elektriciteit. Een elektrische verwarmingsketel verwarmt water voor verwarmingsdoeleinden, terwijl een cv op elektriciteit een centrale verwarmingsinstallatie is die elektriciteit gebruikt als energiebron.

Meer weten over elektrische cv-ketel met zonnepanelen? Raadpleeg installateurs in je buurt!

Klaar om je huis te verwarmen met de kracht van de zon na het lezen van dit artikel? Maar wil je graag nog meer informatie en advies over een elektrische cv-ketel met zonnepanelen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres!

Via onze service kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen en advies ontvangen van ervaren installateurs in jouw buurt. Vergelijk verschillende opties, prijzen en expertise, en vind de beste oplossing die aansluit bij jouw specifieke behoeften.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.