Zonnepanelen bloem: werking, prijs en voordelen in 2024

Zonnepanelen zijn al lang een populaire keuze voor milieubewuste energie. Het enige nadeel van traditionele panelen is dat ze afhankelijk zijn van de stand van de zon. Op bepaalde momenten van de dag nemen ze hierdoor minder zon op. De zonnepanelen bloem, Smartflower, biedt hier een oplossing voor! Lees hier alles over het eerste intelligente zonnepaneel.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Wat is een smartflower eigenlijk? 

Meedraaiende zonnepanelen in een tijdloos bloemendesign. De Smartflower is het allereerste zonnepaneel dat beide combineert voor optimaal rendement! 

smartflower

Klassieke zonnepanelen versus zonnebloem

De smartflower is een intelligent zonnepaneel dat ervoor zorgt dat de panelen meedraaien met de zon. Traditionele zonnepanelen zijn meestal statisch en georiënteerd voor een zo hoog mogelijke opbrengst.

Maar de zon is geen stilstaand object. De aarde draait rond zijn eigen as en de stralen van de zon vallen gedurende de dag verschillend in op de zonnepanelen.

Met dit in het achterhoofd hebben ze in Oostenrijk in 2013 het concept van de Smartflower uitgevonden. De panelen draaien mee met de zon en brengen zo 40% meer op dan traditionele panelen.

Hoe werkt het?

De zonnepanelen van de Smartflower detecteren automatisch de opkomende zon. Vanaf het moment dat de zon er is, klapt de smartflower zich uit en draait het zichzelf in de correcte zonrichting. 

Op deze manier vangt de smartflower zoveel mogelijk energie op. Wereldwijd vangt de smartflower tussen de 2.500 kWh en 6.200 kWh op.

Ter vergelijking verbruikt een gezin van vijf gemiddeld 5.450 kWh per jaar. Met twee Smartflowers in jouw tuin heb je dus genoeg energie voor het hele gezin. 

Krijg een gratis en vrijblijvende offerte voor zonnepanelen op je dak!

Uitvoering van zonnepanelen in de vorm van een bloem

De smartflower is uitgeklapt bijna zes meter hoog en krijgt zijn naam dankzij de bloemvormige panelen.

Uitgeklapt vormt de Smartflower een zonnebloem en bedraagt het een oppervlakte van 18 m2

‘s Avonds vouwt de Smartflower zich vanzelf terug op in zijn compacte kist, of zelfs onzichtbaar tot onder de grond.

zonnepanelen in de vorm van een bloem

Wat kost een smartflower?

De prijs van de Smartflower is het enige nadeel. Het duurt bijna twee keer zo lang als bij standaard zonnepanelen om de investering terug te verdienen.

Rendement en opbrengst 

De Smartflower heeft een prijskaartje van ongeveer 14.000 euro. Met een opbrengst van 2.900 kWh aan energie per jaar heb je ongeveer 24,4 jaar nodig om de investering terug te verdienen (inclusief een prijsstijging van 3,61% voor elektriciteit).

Sommige gemeenten bieden subsidies aan voor milieuvriendelijke producten, en de Smartflower valt hier ook onder. Raadpleeg hiervoor jouw gemeente.

Gratis advies op maat ontvangen?

Meerwaarden van zonnepanelen als bloem

Voordelen meedraaiende zonnepanelen

1. Esthetische waarde

Traditionele zonnepanelen worden op een dak bevestigd en dragen meestal niet bij aan de esthetische waarde. De Smartflower daarentegen ziet er prachtig uit in de vorm van een bloem en voegt met zijn panelen een stuk sfeer toe!

2. Kunstwerk

De Smartflower is een kunstwerk met een duidelijke boodschap. Het laat zien dat je een grote voorstander bent van duurzame energie en zal je tuin of bedrijf zeker laten opvallen.

3. Optimale rendement

In tegenstelling tot traditionele zonnepanelen, staat de Smartflower niet vast in één richting. De Smartflower draait telkens mee met de zon en vangt zo van zonsopgang tot zonsondergang voldoende zonlicht op.

Op die manier kun je er zeker van zijn dat de Smartflower een optimaal rendement behaalt, en dit allemaal automatisch.

4. Verhuisbaar

Als je gaat verhuizen en je huis wilt verkopen, blijven traditionele zonnepanelen op je dak bevestigd en kun je ze niet meenemen.

De Smartflower is daarentegen wel mobiel! Je kunt ze tijdelijk in de grond verankeren, maar als je graag wilt verhuizen, kun je de Smartflower gewoon meenemen.

De Smartflower is hierdoor een eenmalige investering waar je lang voordeel uit haalt.

5. Zelfreinigende panelen

De bloemvormige panelen zijn zelfreinigend en behouden zo hun hoge vermogen om energie op te wekken. Luchtvervuiling of pollen kunnen zich niet vastzetten op de zonnepanelen, waardoor de panelen altijd schoon blijven.

6. Gemakkelijk installeren

De installatie van 10 traditionele zonnepanelen is ongeveer een dag werk en kost al snel tussen de 1.000 en 1.200 euro. De Smartflower is veel gemakkelijker te installeren.

De enige benodigde werkzaamheden zijn het aansluiten van de bloem op de meterkast. Als je ervoor kiest om de bloem in de grond te verankeren, kan dit gedaan worden met behulp van zes grote verankeringsschroeven.

De totale installatie duurt ongeveer 1 à 2 uur.

7. Bestand tegen wind

Traditionele zonnepanelen die op je dak zijn gemonteerd, zijn niet altijd goed bestand tegen harde wind. Bij sterke wind bestaat het risico dat je zonnepanelen beschadigd raken.

De smartflower heeft dit probleem opgelost met een automatisch beveiligingssysteem. Dit systeem bevat sensoren om de wind te detecteren.

Zodra de windsnelheid 8 of hoger bereikt, vouwt de smartflower zijn bloemvormige panelen automatisch dicht. Deze ‘sluimerstand’ vergrendelt tijdelijk de panelen.

Wil je een smartflower kopen? 

De Smartflower is zowel een duurzaam als esthetisch en elegant systeem. Het vertrekt vanuit het idee dat zonnepanelen met de zon moeten meedraaien om zo een optimaal rendement te behalen.

Dit Smartflower is een zeer gewild object! Als je geïnteresseerd bent in je eigen intelligent bloemenpaneel, is het verstandig om eerst meerdere offertes aan te vragen.

Vergelijk gratis meerdere offertes en ontvang advies op maat!

Als je graag verder advies wil over de Smartflower en op zoek bent naar gratis en vrijblijvende offertes, kan je dit hier eenvoudig aanvragen!

Je krijgt zo niet alleen deskundig advies op maat over de Smartflower, maar je kan ook gemakkelijk prijzen vergelijken van de verschillende installateurs in jouw buurt.

Zo kan je gerust zijn om tot de beste oplossing te komen voor jouw situatie. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.