App zonnepanelen: calculator, overzicht en vergelijken 

Een app voor je zonnepanelen is een handige manier om na te gaan hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken. Er zijn heel wat verschillende apps waar je uit kan kiezen, dus zetten we hier de populairste keuzes op een rijtje. 

Vraag advies aan installateurs

Waarom zou ik een zonnepanelen app downloaden?

Een zonnepanelen app is een handige manier om eenvoudig je opbrengst van je zonnepanelen bij te houden. Bovendien bevat zo’n app ook heel wat bijkomstige informatie over je zonnepanelen.

De app die je downloadt hangt af van het merk van je zonnepanelen. Sommige fabrikanten hebben hun eigen zonnepanelen apps ontwikkeld om de opbrengst te monitoren.

Indien dit niet het geval is, kan je een onafhankelijke zonnepanelen app downloaden. Hiervoor is wel een koppeling nodig tussen de zonnepanelen en de app in kwestie.

zonnepanelen app

App zonnepanelen en omvormer

Wanneer je zonnepanelen installeert, gaat de opgewekte stroom van deze panelen naar een omvormer. Deze omvormer wordt ergens in jouw huis geplaatst en zorgt ervoor dat de stroom gebruikt kan worden in je huis.

Buiten de app voor je zonnepanelen is het ook nuttig om een app te downloaden van je omvormer. Deze app laat zien hoeveel stroom je zonnepanelen in totaal opwekken en op welk moment van de dag dit gebeurt. 

Zo krijg je een overzicht van hoeveel je verdient met je investering, en op welke momenten van de dag je veel stroom beschikbaar hebt.

Ontvang gratis advies van een zonne-expert

Zonnepanelen monitoren: top 6 zonnepanelen app

Hier geven we de top 6 zonnepanelen apps weer. Elke app is beschikbaar op zowel Android als iOS.

1. Blinq

De Blinq app is een van de populairste keuzes. Je vindt niet alleen je energieverbruik terug, maar ook wat je teruglevert aan je energienet.

De app heeft wel een slimme meter nodig, zodat het (mits toestemming) via jouw energienet de slimme meter kan uitlezen. 

Als extra functies heeft de app ook tips om energie te besparen.

2. SOLARMAN Smart

SOLARMAN Smart is een app waar je een uniek overzicht hebt van zowel de productie, de consumptie en de geschiedenis van je zonnepanelen. 

3. SolarEdge Monitoring

De SolarEdge Monitoring geeft in real-time je opbrengst van je zonnepanelen weer. Verder is er ook een overzicht waar je de status van je zonnepanelen kan checken.

4. Zonneplan

De Zonneplan app laat een verbinding toe tussen je slimme meter en de Zonneplan One omvormer.

Maar ook zonder deze omvormer kan je nog steeds gebruik maken van deze app. In de app kan je een overzicht vinden van de energieprijzen en het energieverbruik op alle momenten van de dag.

Je kan ook informatie delen met vrienden en familie.

5. Zelfstroom

De Zelfstroom app biedt een overzicht aan van je stroomverbruik. Bovendien kan je ook nagaan hoeveel stroom wordt teruggeleverd aan het energienet.

Deze app werkt samen met de gegevens van je slimme meter en de opbrengstgegevens van je zonnepanelen. Je kan ook een vergelijking zien tussen je huidige verbruik en je verbruik van vorig jaar.

6. Mijnenergiebundel 

De Mijnenergiebundel app werkt met verschillende widgets waarvan je de elektriciteit, water, verwarming en meer kan aflezen. De widgets handig voor je zonnepanelen zijn zonopwek en huishoudelijk. 

Zonopwek toont aan hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken, en huishoudelijk toont aan hoeveel elektriciteit je verbruikt voor wassen, strijken, verlichting, enz.

Ook geeft de app de energie jaarbundel weer. Hierin kan je zien hoe je met de energie omgaat alsook het netgebruik met de teruglevering.

Tot slot kan je ook tips vinden voor het besparen van energie op dagelijkse basis.

app voor zonnepanelen

Overzicht en vergelijking van apps

Apps      Overzicht van rekeningenExtra functies (zoals informatie)Info delen met vrienden en familie24/7 live opbrengst en verbruik bekijken
BlinqNeenJaNeenJa
SOLARMAN smart NeenNeenNeenJa
SolarEdge MonitoringNeenJaNeenJa
ZonneplanJaJaJaJa
ZelfstroomJaJaJaJa
Mijnenergiebundel NeenJaNeenJa

Bestaan er nog andere apps voor zonnepanelen te berekenen en verbruik te lezen? 

1. FusionSolar

FusionSolar is een app die bij de omvormers hoort van het Chinese bedrijf Huawei. 

Deze app biedt allerlei functies en informatie aan om het verbruik en de opbrengst van je zonnepanelen te beheren.

De app kent een heel overzichtelijk en strak design. Het bevat enkel nuttige en helder uitgelegde informatie, waardoor je meteen weet hoe het zit met je installatie.

De app zelf is ook heel eenvoudig om te downloaden. Op je Huawei-omvormer zit een QR-code die je kan scannen. Vervolgens maak je verbinding met het internet en krijg je al bij de eerste aanmelding een weergave van je installatie.

De app is niet alleen beschikbaar voor Huawei-gebruikers (Android), maar ook iOS.

2. Enphase Enlighten

De Enphase Enlighten app is de app van de Enphase omvormer. Het is speciaal ontwikkeld voor systeemeigenaren en biedt hiermee de garantie dat je zonnepanelen-installatie naar verwachting werkt.

In de app heb je een dashboard met verschillende functies. Je kan de app gebruiken om het verbruik van je zonnepanelen per uur na te gaan, maar ook per dag of per maand.

Het unieke aan de app is dat je ook de prestaties van je zonnepanelen kan analyseren en rapporten kan ontvangen over de energieproductie en het verbruik.

Je ziet hiermee perfect waar de stroom vandaan komt en hoeveel je hiervan zelf hebt geproduceerd of van het net hebt geïmporteerd. Dit is belangrijke informatie, omdat het aantoont hoe goed je zonnepanelen het doen en of er defecten zijn.

De rapporten geven prestatie-trends weer op basis van jouw verbruik.

Op zoek naar advies op maat?

Ook interessant voor jou: 

App zonnepanelen werkt niet, wat nu?

+
Als je app geen opgewekte energie weergeeft, wil dit niet zeggen dat de omvormer stuk is.
Meestal wekt de omvormer nog altijd zonnestroom op en is er enkel een fout in de verbinding van je omvormer en app.

Om te controleren of je systeem stroom opwekt, kan je naar de omvormer gaan en kijken of het groene ‘power’-lampje nog brandt.

Als het groene lampje niet meer brandt op de omvormer, kan je de schakelaar in de meterkast controleren en, indien nodig, terug inschakelen. Ook kan je de omvormer resetten.

Bestaan er apps voor zowel Android, Apple en Huawei-gebruikers?

+
Bijna alle apps zijn beschikbaar voor zowel Android (bijv. Huawei) en iOS.

Hoe werkt een app voor zonnepanelen?

+
Een zonnepanelen app combineert de gegevens van je slimme meter met de actuele stroomopbrengst van je zonnepanelen.

Wanneer je jouw zonnepanelen installeert, krijg je unieke inloggegevens of een QR-code mee. Wanneer je de app van je zonnepanelen download, kan je deze gegevens gebruiken om toegang te krijgen tot de app. Het is hiervoor belangrijk dat je omvormer verbonden is met je thuisnetwerk. De installateurs van je zonnepanelen helpen je hierbij mee.

Wanneer je bent ingelogd, krijg je op een plek alle informatie te zien van de opbrengst en het verbruik van je zonnepanelen.

Welke zonnepanelen apps zijn gratis? 

+
De zonnepanelen apps zijn allemaal gratis! 

Hoe kan ik de opbrengst van mijn zonnepanelen monitoren? Welke apps bestaan er voor opbrengst zonnepanelen?

+
Je kan de opbrengst van je zonnepanelen eenvoudig monitoren via een zonnepanelen app. Onze top 6 apps geven een 24/7 overzicht van zowel het verbruik als de opbrengst van je zonnepanelen.

Meer te weten komen over zonnepanelen? Stel online jouw vragen en ontvang tot wel 5 gratis offertes op maat! 

Met zoveel keuzes op de markt, is het zeker aan te raden om verder advies en gratis, vrijblijvende offertes aan te vragen bij een specialist in jouw buurt.

Zo kan je de verschillende zonnepanelen en omvormers met elkaar vergelijken, maar ook de bijbehorende apps en zo een weloverwogen keuze maken. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.