Zelf zonnepanelen maken: kosten, advies en stappenplan
Zonnepanelen aankopen en installeren, kan een dure investering worden. Je kan echter geld besparen door zelf zonnepanelen te maken en te installeren. Wat en hoe? Lees alles over het zelf maken van zonnepanelen in dit artikel.
Ontvang gratis en vrijblijvende offertes
Inhoud
Kan ik zelf zonnepanelen maken?
Als je geld wil besparen, kan je het proberen om zelf zonnepanelen te maken. Dat kan tot 10x goedkoper zijn dan het aankopen van zonnepanelen. Enige kennis van elektronica is wel vereist als je zelf zonnepanelen wil maken. Het blijft nog steeds een complexe zaak waarbij er begeleiding nodig is.
Is zelf zonnepanelen leggen moeilijk?
Je spaart uit op de installatiekosten als je de zonnepanelen zelf legt en je hebt zelf volledige controle over de installatie. Zelf zonnepanelen leggen is niet zo moeilijk, maar vraagt wel enige voorbereiding.
Ten eerste bereken je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en vervolgens koop je alles aan: zonnepanelen, omvormer en andere materialen. Dan til je de zonnepanelen naar boven en monteer je ze op het dak en tot slot sluit je de bekabeling zelf aan op de groep in de meterkast.
Hoewel de montage simpel lijkt, heb je toch enige kennis nodig over de zonnepanelen en over elektronica. Daarom is het aangeraden om toch een vakman in te schakelen. Een vakman staat je namelijk bij van het begin tot eind: een ervaren vakman weet je te zeggen welke zonnepanelen je het best legt en kan makkelijk de zonnepanelen juist aansluiten.
Kortom: met kennis van zaken is het leggen van zonnepanelen niet moeilijk, maar het inschakelen van een vakman reduceert de kans op fouten of problemen tot een minimum.
Als de montage van zonnepanelen fout verloopt, kunnen de kosten alsnog hoger oplopen dan de installatiekosten van een vakman.
Waarop letten?
Als je niet vertrouwd bent met elektronica, laat een vakman dan de installatie uitvoeren. Met elektriciteit werken is gevaarlijk en de kans op een elektrocutie is groot, zeker als je niet weet hoe je met elektriciteit moet werken.
Wees daarnaast ook voorzichtig met het materiaal en het gereedschap.
Wat heb ik nodig om een zonnepaneel te maken?
Om zelf zonnepanelen te maken, heb je volgende zaken nodig:
- Zonnecellen
- Tabdraad (bij voorkeur voorgesoldeerd)
- Busdraad
- Fluxpen
- Zilversoldeer
- Soldeerijzer
Stappenplan: zonnepaneel bouwen
Stap 1: Onderdelen verzamelen en in elkaar zetten
Koop de zonnecellen aan
Je kan kiezen uit verschillende soorten, maar polykristallijne cellen zijn het meest effectief in verhouding tot de prijs. Je kan zonnecellen zowel online bestellen als ze op een bouwmarkt aankopen. Een cel zou niet meer dan 1 euro per Watt mogen kosten.
Het aantal zonnecellen die je koopt, hangt af van de hoeveelheid energie die je wil opwekken. Schaf er meer aan dan je nodig hebt, want zonnecellen zijn heel breekbaar.
Tot slot moet je mogelijks was van de zonnecel afhalen. Dat doe je door ze in heet, maar geen kokend water te leggen.
Meet een ondergrond uit en snij/zaag die op maat
De ondergrond moet bestaan uit een niet geleidend materiaal, zoals glas, plastic of hout. Meestal wordt hout gebruikt, omdat je er makkelijk in kan boren. Je moet gaten kunnen boren in de ondergrond om de draden er doorheen te geleiden.
Leg de zonnecellen op deze ondergrond, meet hoe groot de ondergrond moet zijn en snij deze dan uit. Laat een paar centimeter ruimte aan de randen van de ondergrond. Die ruimte dient voor de bedrading die de rijen verbindt met elkaar.
Meet het tabdraad en snij het op maat
Op zonnecellen zie je veel kleine lijntjes in dezelfde richting (lengterichting) en twee grote lijnen in een andere richting (breedterichting). De tabdraad moet de twee grote lijnen verbinden met de achterkant van de volgende zonnecel. Meet de lengte van de grote lijn op en neem het dubbele daarvan en snij dan de tabdraad in 2 stukken.
Flux het werkgebied
Trek met een fluxpen twee of drie lijnen in de lengte langs elke celstrip. Doe dit aan de achterkant van de zonnecel. Dit voorkomt dat de hitte van de soldeer oxidatie veroorzaakt.
Soldeer het tabdraad
Gebruik een soldeerijzer om een dun laagje soldeer te smelten op de achterkant van de strips.
Dit hoef je niet te doen als je voorgesoldeerd tabdraad gebruikt. Dat spaart je tijd uit, je gebruikt minder soldeer en de cellen moet je maar één keer opwarmen.
Voorgesoldeerd tabdraad is dus handig, maar het kost iets meer dan niet gesoldeerde tabdraad.
Verbind het draad met de cel
Verhit de eerste helft van een stuk tabdraad met een soldeerijzer. Verbind daarna het einde van de draad met een cel. Herhaal dit voor elke cel.
Ontvang gratis advies van een zonne-expert
Stap 2: Verbinden van alle cellen
Lijm de cellen op de ondergrond
Breng lijm aan op de achterkant van de zonnecellen en druk ze aan tegen de ondergrond.
Het tabdraad moet in een rechte lijn door elke rij lopen en de uiteindes moeten tussen de cellen omhoog komen en vrij kunnen bewegen.
Een rij loopt in een tegenovergestelde richting als die van de rij ernaast. Het tabdraad aan het uiteinde van de ene rij steekt uit aan het tegenoverliggende einde van de volgende rij.
Je legt de zonnecellen best in zo lang mogelijke rijen en houdt het aantal rijen zo klein mogelijk.
Laat ook 2,5 centimeter over aan het einde van de ondergrond.
Soldeer de cellen aan elkaar
Breng flux aan langs de lengte van de 2 grotere lijnen op elke cel. Soldeer daarna de vrije delen van de tabdraad en soldeer het op de hele lengte van de contactpunten.
Het tabdraad dat aan de achterkant van een cel verbonden is, moet elke keer verbonden worden met de voorkant van de volgende cel.
Verbind de eerste rij met busdraad
Soldeer tabdraad aan het begin van de eerste rij aan de voorkant van de eerste cel.
Het tabdraad moet 2,5 cm langer zijn dan nodig om de lijnen te bedekken en het moet doorlopen tot de extra ruimte op de ondergrond.
Soldeer deze twee draden aan elkaar met een stuk busdraad dat even lang is als de afstand tussen de dikke lijnen op de cel.
Verbind de tweede rij
Verbind het einde van de eerste rij met het begin van de tweede met een lang stuk busdraad. De busdraad loopt tussen de draad aan de rand van het paneel en de draad die op de volgende rij het verst weg ligt.
Je moet de eerste cel van de volgende rij met extra tabdraad voorbereiden, net zoals je bij de eerste deed. Verbind alle vier draden met busdraad.
Verbind de rest van de rijen
Ga door met het verbinden van de rijen met lange busdraden tot je aan het einde komt en met een korte busdraad verbindt.
Stap 3: Paneelkist creëren
Meet het cellenpaneel
De kist moet minstens zo groot zijn als het paneel met de zonnecellen op. Neem aan elke zijkant 2,5 cm extra om ruimte te laten voor de zijkanten van de kist. Laat op de hoeken een vrije ruimte van 2,5 x 2,5 cm.
Zaag de achterkant op maat
Zaag een stuk spaanplaat op maat van de paneelkist (met de extra ruimte).
Maak de zijkanten
Meet 2 stukken niet-geleidende plank van 2,5 x 5 cm af op de lengte van de lange kanten van de kist.
Meet nog 2 stukken 2,5 x 5 cm plank af, die tussen de lange delen past om de kast compleet te maken. Zet die delen in elkaar met parkerschroeven.
De zijkanten mogen niet te hoog zijn, zodat ze geen schaduw werpen op de zonnecellen.
Bevestig de zijkanten
Gebruik parkerschroeven om de zijkanten aan de bodem van de kist te bevestigen. Het aantal schroeven hangt af van de lengte van de zijkant. Gebruik er minstens 3 per kant.
Schilder de kist
Je kan de kist schilderen in een kleur naar keuze, maar je kiest best voor het reflecterende wit. De kist blijft koeler en de zonnecellen zullen beter werken. Daarnaast bewaart buitenverf de kist beter tegen de verwering van de natuur.
Bevestig de zonne-unit op de kist
Lijm de zonne-unit op de kist met lijm. Let erop dat de kist goed vastzit en dat de zonnecellen naar boven liggen.
Er moeten ook nog 2 gaten in het paneel zitten voor de uiteinden van de busdraad.
Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?
Stap 4: Bedrading aanleggen en verbinden
Verbind de laatste busdraad met een diode
Neem een diode met een amperage die hoger ligt dan die van je paneel en verbind die met de busdraad. Bescherm het geheel met een siliconenkit.
Het licht gekleurde einde van de diode moet wijzen in de richting van het negatieve deel van de batterij. Het andere einde moet verbonden worden met het negatieve einde van het paneel.
Verbind de andere draden
Verbind een zwarte draad met de diode en laat die naar een kroonsteentje lopen. Dat kroonsteentje zet je aan de zijkant van de kist.
Trek daarna een witte draad van de korte busdraad met de andere kant van het kroonsteentje.
Verbind je paneel met een converter
Koop een converter en verbind het paneel ermee. Let wel goed op dat je de positieve en negatieve kant goed verbindt. Bij meerdere panelen kan je de positieve en negatieve draden bij elkaar groeperen, zodat je met 2 draden eindigt.
Trek de draden met gekleurd draad van het kroonsteentje naar de converter.
Verbind de converter met de batterijen
Koop batterijen die passen bij het formaat van de panelen. Sluit ze daarna aan op de converter volgens de gebruiksaanwijzing van de fabrikant.
Gebruik de batterijen
Vanaf je de batterijen hebt verbonden en opgeladen, kan je elektrische apparaten laten werken vanaf de batterijen.
Stap 5: Paneelkist afsluiten
Koop plexiglas
Koop plexiglas op maat van het paneel. Neem geen gewoon glas, want dat breekt of brokkelt.
Zet afsluitstoppers op het glas
Zaag stukjes hout van 2,5 x 2,5 cm voor de hoeken. Ze moeten hoog genoeg zijn om boven het kroonsteentje uit te steken en laag genoeg om onder de rand van de kist te passen.
Lijm ze vast met houtlijm.
Plaats het plexiglas
Leg het plexiglas op de kist, zodat het plexiglas rust op de stoppers. Gebruik de juiste schroeven en boor en verbind het plexiglas met de stoppers.
Sluit de kist af
Sluit de randen af met siliconen. Sluit alle gaten af om de kist zo waterdicht mogelijk te maken.
Stap 6: Zelf zonnepanelen monteren en plaatsen
Op een kar
Je kan de panelen onder een hoek zetten en de richting veranderen om zoveel mogelijk zonlicht erop te laten vallen.
Op een dak
Dit wordt het meeste gedaan. Let erop dat de zonnepanelen op een gunstige hoek en plaats liggen, die de beweging van de zon meevolgen.
Op een statief
Neem een statief dat normaal gezien gebruikt wordt voor de montage van een schotelantenne. Je kan het zo programmeren dat het paneel met de zon mee beweegt.
Dit lukt enkel met een klein aantal panelen.
Ook interessant voor jou:
Kan ik makkelijk zelf zonnepanelen monteren op mijn dak?
Zelf zonnepanelen monteren is niet zo moeilijk en het spaart installatiekosten uit.
Hoe maak ik zelf mijn zonnepanelen schoon? Zelf doen of specialist inhuren?
Je kan zelf je zonnepanelen schoonmaken. Dat gebeurt best een paar keer per jaar. Daarvoor heb je enkel een zachte borstel, ontkalkt water en een biologisch schoonmaakmiddel nodig.
Vermijd zeker bijtende schoonmaakmiddelen, een schuurspons en een hogedrukreiniger.
Mag ik zelf een batterij plaatsen of specialist inhuren?
Je mag zelf een thuisbatterij plaatsen, maar daarvoor heb je wel veel kennis nodig over elektrotechniek. Laat het daarom over aan een specialist.
Advies en info ontvangen van erkende installateurs? Stel al je vragen!
Wil je je eigen zonnepanelen maken? Vraag hieronder gratis en vrijblijvend advies aan. Zo kan je je beter informeren en gemakkelijk prijzen vergelijken om tot de beste oplossing te komen.
Hoewel je zelf de zonnepanelen maakt, kan een erkende specialist je bijstaan in het kiezen van de beste materialen en advies op maat meegeven.