Hybride zonnepanelen: werking, voordelen en prijs

Hybride zonnepanelen zijn voornamelijk interessant omdat ze zowel warmte als elektriciteit kunnen opwekken. Maar wat is de werking van hybride zonnepanelen precies? Hoeveel soorten bestaan er? En wat is de kostprijs? Op deze en andere vragen geven we in dit artikel een duidelijk antwoord. Ook kan je hieronder een handig overzicht vinden van zowel de voordelen als nadelen van hybride zonnepanelen.   

Snel en gratis offertes vergelijken?

Wat zijn hybride zonnepanelen nu precies? 

Hybride zonnepanelen of PVT (Photo Voltaïsch Thermisch) zonnepanelen zijn een combinatie van een thermisch en een fotovoltaïsch zonnepaneel. Dit betekent dat ze zowel warmte (bijvoorbeeld voor warm water) als elektriciteit kunnen opwekken. Hybride zonnepanelen zijn een vrij nieuwe uitvinding. 

PVT zonnepanelen nemen niet veel ruimte in op je dak en wekken op een efficiënte manier elektriciteit op. 

Is er een verschil met PVT-panelen?

Hybride zonnepanelen worden ook PVT zonnepanelen genoemd. Beide benamingen duiden op hetzelfde fenomeen: zonnepanelen die zowel stroom als warmte opwekken. Ze bestaan uit een zonnecollector en een zonnepaneel.  

Hybride zonnepaneel versus warmtepomppaneel

Een warmtepomppaneel bestaat uit een hybride zonnepaneel en een warmtepomp. Deze combinatie zorgt voor een zonnepaneel dat duurzame warmte, elektriciteit en sanitair warm water opwekt. Belangrijk is dat je woning goed geïsoleerd is en dat je de opgewekte warmte op een lagere temperatuur in het huis kan verdelen (bijvoorbeeld via vloer- of wandverwarming). 

Een hybride zonnepaneel is dus een onderdeel van een warmtepomppaneel. 

Hoe efficiënt is systeem van hybride zonnepanelen?

Reguliere zonnepanelen kunnen in de zomer makkelijk temperaturen van meer dan 75 graden bereiken. Door die hoge temperaturen zijn ze een stuk minder efficiënt. Het rendement ligt daarom ook lager. 

Hybride zonnepanelen hebben het voordeel dat ze in de zomer gekoeld kunnen worden door de vloeistof die zich in de collector bevindt. Hierdoor presteren ze beter in hoge temperaturen. Ze zijn efficiënter en hebben bijgevolg een hogere opbrengst dan reguliere zonnepanelen. 

Ook in de winter hebben hybride zonnepanelen een voordeel. De panelen zijn in die periode warmer dan reguliere zonnepanelen. Dit zorgt ervoor dat vorst of sneeuw sneller smelt. Zo kunnen ze vroeger en voor een langere periode stroom opwekken. De totale elektriciteitsopbrengst ligt daardoor 5 tot 10% hoger dan bij reguliere zonnepanelen.  

Hybride zonnepanelen zijn heel efficiënt als het gaat om het opwekken van stroom. Maar het collectorgedeelte is een stuk minder efficiënt. Een doorsnee zonnecollector heeft een hoger thermisch rendement dan de collector van een hybride zonnepaneel. 

Op zoek naar een zonne-expert?

Wat is de juiste dakoriëntatie?

De opbrengst van je zonnepanelen wordt in grote mate bepaald door je dakoriëntatie. Het is van belang dat de zon zo direct mogelijk in de zonnecellen van je zonnepanelen schijnt. Daarvoor plaats je best een zonnepaneleninstallatie die zuidgericht is. Zo vangen je zonnepanelen de meeste uren zonlicht op. 

Over het algemeen is een dakoriëntatie van 30 graden optimaal. Probeer je dakhelling ergens tussen de 20 en 40 graden te hebben. Schaduwen van bijvoorbeeld gebouwen of bomen probeer je best zoveel mogelijk te vermijden. Ze hebben namelijk een negatieve invloed op je rendement. 

Kan je je zonnepanelen niet naar het zuiden richten? Kijk dan of het mogelijk is om een zuidoost- of zuidwestgerichte oriëntatie te installeren. Als dat ook niet tot de opties behoort, kan je kiezen voor een oost- of westgerichte oriëntatie. Een oriëntatie naar het noorden is zeker niet aan te raden: je zonnepanelen nemen dan niet genoeg zonlicht op om rendabel te zijn. 

hybride zonnepanelen

Hoeveel soorten bestaan er in België? 

Er bestaan twee soorten hybride zonnepanelen in België: PVT panelen en PVT collectoren. We leggen beide kort even uit. 

1. PVT-panelen

PVT panelen zijn fotovoltaïsche zonnepanelen die aan de achterkant een absorbeerplaat met koperen leidingen hebben. De warmte van de zon doet de vloeistof in deze leidingen opwarmen. Vervolgens is deze hete vloeistof beschikbaar om bijvoorbeeld de temperatuur van het water in de centrale verwarming te verhogen. 

PVT panelen produceren zowel stroom als warmte, maar het voornaamste doel is om de elektriciteitsopbrengst te verhogen

2. PVT collectoren

PVT collectoren of fotovoltaïsche thermische collectoren hebben een systeem waarin de meeste onderdelen in een geïsoleerde omkadering zitten met een glasplaat. Deze collectoren zijn bijgevolg goed geïsoleerd, wat ervoor zorgt dat het thermisch rendement hoog ligt. Maar de hoge temperaturen zorgen voor een lager elektrisch rendement

PVT collectoren hebben bijgevolg als voornaamste doel om een hogere warmteopbrengst te genereren. Dit maakt dat ze bijvoorbeeld goed functioneren in combinatie met een lagere temperatuur verwarming. Of wanneer je een hoge warmteaanvraag hebt door je centrale verwarming. 

Meer info en advies ontvangen?

Hoe werken PVT-panelen? 

Hybride zonnepanelen bestaan uit twee onderdelen die elk hun eigen functie hebben: 

  • Het fotovoltaïsche zonnepaneel. Dit zonnepaneel bestaat uit een aantal cellen met het chemisch element silicium. Wanneer deze cellen zonne-energie opnemen, wordt er elektriciteit gevormd. Omdat de cellen aan elkaar gekoppeld zijn, ontstaat er een gelijkstroom die vervolgens door de omvormer wisselstroom wordt. Ten slotte wordt deze duurzame wisselstroom naar je meterkast geleid en is het klaar voor gebruik.    
  • De thermische zonnecollector. Deze vangt vooral de warmte van de zon op. Het heeft een zwart paneel met aan de achterkant een systeem van buizen. Daarin bevindt zich glycol, een vloeistof die uitermate geschikt is om de warmte van de zon op te nemen. De temperaturen kunnen oplopen tot wel 100 graden. Vanaf het moment dat de glycol de geschikte temperatuur heeft bereikt, gaat het naar een warmtewisselaar. Van daaruit wordt het via de buizen naar het water overgebracht. 
PVT-panelen

Alle voordelen en nadelen van hybride zonnepanelen op een rijtje

Hybride zonnepanelen hebben zowel voordelen als nadelen. Hieronder geven we een overzicht. 

Voordelen PVT-paneel

De voordelen van een PVT paneel of hybride zonnepaneel zijn de volgende: 

  • Omdat hybride zonnepanelen geen gescheiden collectoren en panelen nodig hebben, nemen ze minder plaats in op je dakoppervlak. Ze hebben een geïntegreerd systeem. Ze zien er ordelijker en aantrekkelijker uit en kunnen op zowel grote als kleine daken geïnstalleerd worden.  
  • Zowel in de zomer als in de winter hebben hybride zonnepanelen een elektriciteitsopbrengst die 5% tot 10% hoger ligt dan bij reguliere zonnepanelen. Dit komt doordat ze in de zomer beter afkoelen en in de winter beter opwarmen. 
  • Omdat je met hybride zonnepanelen zowel warmte als elektriciteit kan produceren, ligt de totale energieopbrengst een stuk hoger dan die van reguliere zonnepanelen. Het resultaat is een opbrengst die tot wel 40% hoger kan liggen. 
  • Hybride zonnepanelen zijn duurzaam en je verbruikt minder gas. 

Nadelen PVT-paneel

De nadelen van een PVT paneel of hybride zonnepaneel zijn de volgende: 

  • Hybride zonnepanelen zijn tamelijk nieuw en moeten zichzelf nog voor een deel bewijzen. Ze zijn nog gedeeltelijk in ontwikkeling
  • Het kostenplaatje is vrij hoog. Ze kosten gemiddeld anderhalf keer meer dan normale zonnepanelen. 
  • In de winter is het hoogstwaarschijnlijk niet mogelijk om al het water op te warmen dat je nodig hebt. Om voldoende warm water op te kunnen wekken, heb je nog een andere verwarmer nodig zoals een hr-ketel of een warmtepomp. De collector van een hybride zonnepaneel werkt namelijk minder goed dan die van een reguliere zonnecollector. 
  • PVT panelen zijn moeilijk te repareren

Benieuwd naar de meest voordelige opties?

Wat zijn de prijzen van hybride zonnepanelen?

Gemiddeld kosten hybride zonnepanelen tussen de 500 en 900 euro per vierkante meter. Om het verbruik van een gemiddeld gezin te kunnen voorzien, moet je voor een volledige hybride zonnepaneleninstallatie gemiddeld tussen de 8.000 en 16.000 euro betalen. 

Rendement en opbrengst van hybride zonnepanelen

Een hybride zonnepaneel brengt gemiddeld per vierkante meter 100 kWh elektriciteit per jaar op. 

Bij 3.500 kWh aan hybride zonnepanelen heb je voor gas een gemiddeld rendement van 213 euro per jaar. Wat stroom betreft, heb je een gemiddeld rendement van 805 euro per jaar

Heb ik recht op subsidies?

De landelijke subsidie voor zonnepanelen is afgeschaft. Maar je kunt aan je belastingdienst wel alle betaalde btw terugvragen. Je moet je aanmelden als ondernemer aangezien je nu ook een energieleverancier bent. 

Naast deze btw-teruggave kan je ook nagaan of je gemeente eventueel subsidies geeft aan de inwoners die zonnepanelen laten installeren. 

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Hoe lang gaan hybride zonnepanelen mee?

De levensduur van een hybride zonnepaneleninstallatie is gemiddeld dertig jaar. Onthoud dat er nog bijkomende kosten zijn omwille van de omvormer die na 10 tot 15 jaar vervangen moet worden.

De terugverdientijd schommelt tussen de 10 en 25 jaar afhankelijk van je configuratie, warmtebehoeften en het type panelen. 

levensduur van hybride zonnepanelen

Wanneer kies ik best voor hybride zonnepanelen? 

Hybride zonnepanelen of PVT zonnepanelen zijn uitermate handig wanneer je een kleine dakoppervlakte hebt, maar toch veel energie per vierkante meter wil opwekken. Belangrijk is dat je zowel in de zomer als de winter warmte nodig hebt. PVT panelen koelen namelijk af door warm water te gebruiken. Koelen ze niet af, dan ligt je rendement een stuk lager. 

Je moet ook over genoeg ruimte beschikken om een voorraadvat te kunnen plaatsen. Als je een nieuwe boiler of cv-ketel nodig hebt of je bent bezig aan een nieuwbouw, dan is een hybride zonnepaneleninstallatie zeker de moeite waard. 

Vergelijk prijzen en offertes

Ook interessant voor jou: 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 3500 kwh? 

Als je ervan uitgaat dat één zonnepaneel een gemiddeld vermogen van 390 Wattpiek heeft en dus 332 kWh per jaar opbrengt, dan heb je ongeveer 11 zonnepanelen nodig om jaarlijks 3.500 kWh aan energie te produceren. 

Wat kost installatie voor hybride zonnepanelen? 

De prijs voor een volledige installatie van hybride zonnepanelen ligt tussen de 8.000 en 16.000 euro. De prijs is onder andere afhankelijk van het type en aantal hybride zonnepanelen

Wat levert meer op zonnepanelen of hybride warmtepomp?

Een hybride waterpomp bespaart ongeveer 50% tot 70% op het totale gasverbruik. Het elektriciteitsverbruik gaat hierdoor wel omhoog. Veel mensen plaatsen daarom ook zonnepanelen. De combinatie van beide levert bijgevolg het meeste op.   

Hoeveel zonnepanelen heeft een hybride warmtepomp nodig? 

Een hybride warmtepomp heeft gemiddeld 5 tot 7 zonnepanelen nodig. Zo ben je er zeker van dat je zonnepanelen je totale elektriciteitskosten kunnen dekken. 

Kan ik warm water opwekken met hybride zonnepanelen? 

Met hybride zonnepanelen kan je naast stroom ook warm water opwekken. 

PVT-panelen installeren op een dak

Heb je nog geen zonnepanelen? Raadpleeg installateurs in je buurt! 

Ben je geïnteresseerd in hybride zonnepanelen en wil je ze laten plaatsen door erkende vakmannen? Of wil je nog extra advies of informatie op maat inwinnen?

Door hieronder gratis en vrijblijvend het offerteformulier in te vullen, krijg je offertes van meerdere specialisten. Zo kan je gemakkelijk hun tarieven vergelijken. Bovendien verzekeren zonnepanelen-specialisten een correcte en degelijke plaatsing van de hybride zonnepanelen. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.