Fotovoltaïsche zonnepanelen: soorten, prijs en werking

Wil je overstappen naar duurzame energie, dan zijn fotovoltaïsche zonnepanelen een goede keuze. Maar wat zijn de verschillende soorten, wat kosten de panelen en hoe werken ze? In dit artikel geven we antwoord op al je vragen over fotovoltaïsche zonnepanelen.

Gratis advies en offertes op maat

Wat zijn fotovoltaïsche zonnepanelen nu eigenlijk?

Fotovoltaïsche zonnepanelen zijn zonnepanelen die gebruikmaken van halfgeleidend materiaal, zoals silicium, om zonne-energie om te zetten in elektriciteit. Dit proces vindt plaats in zonnecellen die het zonlicht opvangen en het omzetten in elektriciteit.

De elektriciteit die wordt opgewekt is gelijkstroom en moet worden omgezet in wisselstroom met behulp van een omvormer om het te kunnen gebruiken in huishoudelijke apparaten.

fotovoltaïsche zonnepanelen

Fotovoltaïsche zonnepanelen versus zonnepanelen

Hoewel de termen “fotovoltaïsche zonnepanelen” en “zonnepanelen” vaak door elkaar worden gebruikt, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen deze twee termen.

Zonnepanelen kunnen zowel fotovoltaïsche zonnepanelen als thermische zonnepanelen omvatten. Fotovoltaïsche zonnepanelen produceren elektriciteit door middel van fotovoltaïsche cellen, terwijl thermische zonnepanelen worden gebruikt om water te verwarmen.

Fotovoltaïsche zonnepanelen versus thermisch zonnepaneel

Het belangrijkste verschil tussen fotovoltaïsche zonnepanelen en thermische zonnepanelen is dus het type energie dat ze produceren.

Fotovoltaïsche zonnepanelen produceren elektriciteit, terwijl thermische zonnepanelen warmte produceren die kan worden gebruikt voor huishoudelijke doeleinden, zoals het verwarmen van water.

Op zoek naar meer info en advies?

Hoeveel soorten fotovoltaïsche zonnepanelen zijn er in België? 

1. Monokristallijne zonnepanelen

Monokristallijne zonnepanelen zijn gemaakt van één kristal en hebben een hogere energie-efficiëntie dan andere zonnepanelen.

Deze panelen hebben een diepzwarte kleur en worden vaak gekozen vanwege hun esthetische uitstraling. Hoewel ze over het algemeen duurder zijn dan andere zonnepanelen, zijn monokristallijne panelen een goede optie indien je op zoek bent naar hoge efficiëntie en esthetiek.

2. Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen zijn gemaakt van meerdere kristallen en hebben een blauwe kleur. Ze hebben een lagere energie-efficiëntie dan monokristallijne panelen, maar zijn over het algemeen goedkoper. Deze panelen zijn een populaire keuze voor woningen en bedrijven.

3. Amorfe zonnepanelen (dunne film)

Amorfe zonnepanelen, ook wel dunne film zonnepanelen genoemd, zijn gemaakt van dunne lagen van fotovoltaïsch materiaal.

Hoewel deze panelen een lagere energie-efficiëntie hebben en meestal niet geschikt zijn voor huishoudelijke toepassingen, zijn ze wel goedkoper en flexibeler in hun installatie.

4. Glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen zijn duurzamer dan traditionele zonnepanelen omdat ze aan beide zijden zijn voorzien van glas.

Dit betekent dat ze beter bestand zijn tegen weersinvloeden en andere externe factoren. Ze hebben ook een hogere energie-efficiëntie dan andere zonnepanelen, maar zijn ook duurder in aanschaf.

PV-panelen

Wat is de kostprijs van fotovoltaïsche zonnepanelen?

Gemiddeld varieert de prijs van een zonnepaneelsysteem in België tussen € 4.000 en € 8.000, inclusief de kosten voor het paneel zelf, de omvormer, de montage en de installatie.

Naast de initiële investeringskosten moeten ook andere kosten zoals onderhoud en reparaties in overweging worden genomen.

Wat is de terugverdientijd?

De terugverdientijd van een zonnepaneelsysteem in België varieert tussen 7 en 12 jaar. Na de terugverdientijd kunnen de zonnepanelen winst opleveren door besparingen op de energierekening en eventueel door het terugleveren van energie aan het netwerk.

Over het algemeen geldt dat hoe groter het zonnepanelensysteem en hoe hoger de efficiëntie van de panelen, hoe korter de terugverdientijd zal zijn.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Hoe werken fotovoltaïsche (PV) panelen?

Fotovoltaïsche zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit door middel van het fotovoltaïsche effect. Dit effect ontstaat wanneer fotonen van zonlicht op de fotovoltaïsche cellen in het zonnepaneel vallen en elektronen in de cellen losmaken.

Deze elektronen worden vervolgens via een circuit in de vorm van elektrische stroom naar het elektriciteitsnet of een batterij gestuurd.

Om de stroom bruikbaar te maken, wordt deze via een omvormer omgezet in wisselstroom. Fotovoltaïsche zonnepanelen zijn duurzaam, onderhoudsarm en hebben geen bewegende delen, waardoor ze weinig geluid maken en een lange levensduur hebben.

Hoe zorg ik voor optimaal rendement?

Om het optimale rendement uit zonnepanelen te halen, zijn er belangrijke factoren om rekening mee te houden. De locatie van de panelen is bijvoorbeeld van belang: zonnepanelen op een dak gericht naar het zuiden met weinig schaduw hebben het hoogste rendement. Ook de hellingshoek van het dak kan invloed hebben op het rendement.

Daarnaast kan regelmatig onderhoud en schoonmaak van de panelen bijdragen aan een optimaal rendement. Vuil en stof kunnen namelijk de opbrengst van de panelen verminderen.

Het monitoren van het systeem kan helpen bij het opsporen van storingen en vermogensverlies, zodat deze op tijd kunnen worden opgelost en het rendement hoog blijft.

Kan ik fotovoltaïsch systeem combineren met thuisbatterijen? 

Ja, het is mogelijk om een fotovoltaïsch systeem te combineren met thuisbatterijen. Met behulp van een thuisbatterij kan de opgewekte energie van de zonnepanelen worden opgeslagen en later worden gebruikt wanneer er weinig zonlicht is of wanneer er meer energie nodig is dan op dat moment wordt opgewekt.

Dit kan leiden tot een hoger zelfverbruik van de opgewekte energie en een vermindering van het nettoverbruik van het elektriciteitsnet.

Een fotovoltaïsch systeem in combinatie met thuisbatterijen biedt dus meer onafhankelijkheid en kan leiden tot besparingen op de elektriciteitsrekening.

Bij het combineren van een fotovoltaïsch systeem met thuisbatterijen is het belangrijk om te letten op de grootte van de batterij en het energieverbruik in huis, om te zorgen dat de batterij groot genoeg is om het gewenste energieoverschot op te slaan.

fotovoltaïsche zonnepanelen soorten

Hoe lang gaan fotovoltaïsche zonnepanelen mee?

Fotovoltaïsche zonnepanelen hebben een lange levensduur, gemiddeld 25 tot 30 jaar. Een investering in zonnepanelen is dus een langetermijninvestering die zich op lange termijn kan terugbetalen.

Op de levensduur van zonnepanelen zijn verschillende factoren van invloed, waaronder de kwaliteit van de materialen, de installatie en het onderhoud van de panelen.

In aanvulling op de levensduur is ook de degradatie van zonnepanelen een belangrijke factor om rekening mee te houden.

Door degradatie neemt het rendement van zonnepanelen na verloop van tijd af, meestal met ongeveer 0,5% per jaar. Hierdoor zal het rendement van de zonnepanelen na 25 tot 30 jaar ongeveer 85% van het oorspronkelijke rendement bedragen.

Bestaan er andere soorten zonnepanelen?

Fotovoltaïsche zonnepanelen zijn de meest gebruikte zonnepanelen, maar er bestaan ook andere soorten.

Thermisch zonnepaneel

Een thermisch zonnepaneel wordt gebruikt om water te verwarmen en is vooral geschikt voor de productie van warm water. Een thermisch zonnepaneel absorbeert de zonnestralen en gebruikt de warmte om het water in de zonnecollector te verwarmen.

Het opgewarmde water wordt vervolgens opgeslagen in een opslagtank. Dit type zonnepaneel kan worden gecombineerd met fotovoltaïsche zonnepanelen om beide te gebruiken om energie te produceren.

Waterstof zonnepanelen

Waterstof zonnepanelen gebruiken zonne-energie om water om te zetten in waterstof en zuurstof. Dit proces wordt elektrolyse genoemd en is het proces waarbij waterstofgas wordt geproduceerd. Waterstof kan later worden gebruikt als energiebron.

De toepassing van waterstof als brandstof heeft als voordeel dat er geen uitstoot van broeikasgassen is, omdat bij de verbranding van waterstof alleen water vrijkomt.

Hybride zonnepanelen

Bij dit type zonnepaneel worden fotovoltaïsche zonnepanelen gecombineerd met thermische zonnepanelen om een hoger rendement te bereiken.

Meestal worden de thermische zonnepanelen onder de fotovoltaïsche zonnepanelen gemonteerd, zodat de zonnepanelen dezelfde ruimte innemen.

De warmte die niet door de fotovoltaïsche zonnepanelen wordt gebruikt, wordt door het thermische paneel geabsorbeerd en omgezet in warmte-energie. Het resultaat is een hoger rendement dan wanneer alleen fotovoltaïsche zonnepanelen worden gebruikt.

Off-grid zonnepanelen

Deze vorm van zonnepanelen wordt gebruikt in afgelegen gebieden waar geen elektriciteitsnet is. Off-grid zonnepanelen zijn ontworpen om energie op te slaan in batterijen. Deze batterijen kunnen dan worden gebruikt als energiebron wanneer er geen zonnestraling is.

Vanwege de noodzaak van batterijen zijn off-grid zonnepanelen over het algemeen duurder dan netgekoppelde zonnepanelen. Voor afgelegen gebieden zonder toegang tot het elektriciteitsnet zijn off-grid zonnepanelen echter een ideale oplossing.

Vergelijk prijzen en offertes

Conclusie: welk type kies ik best? 

Het kiezen van het beste type fotovoltaïsche zonnepanelen hangt af van verschillende factoren. Ten eerste is het belangrijk om rekening te houden met het beschikbare budget.

Over het algemeen zijn monokristallijne zonnepanelen duurder dan polykristallijne zonnepanelen, maar ze hebben wel een hogere efficiëntie en een langere levensduur.

Ten tweede moet je rekening houden met het type dak waarop de zonnepanelen worden geïnstalleerd. Als je bijvoorbeeld een plat dak hebt, kan je beter kiezen voor panelen met een lager vermogen, omdat deze minder ruimte innemen en dus geschikter zijn voor een plat dak.

Ten derde speelt persoonlijke voorkeur ook een rol. Sommige mensen vinden het esthetische aspect van de panelen belangrijk en kiezen daarom voor zwarte panelen in plaats van de traditionele blauwe panelen.

Tot slot is het belangrijk om advies te vragen aan een vakman/installateur. Zij kunnen je helpen bij het kiezen van het beste type zonnepanelen voor jouw specifieke situatie.

Een vakman kan ook rekening houden met andere factoren, zoals de oriëntatie en hellingshoek van het dak en de schaduwval op het dak.

zonnepanelen plaatsen op een schuine dak

Op zoek naar zonnepanelen? Vraag advies en offertes op maat!

Als je overweegt om zonnepanelen te installeren, is het belangrijk om je goed te informeren over de mogelijkheden en prijzen.

Gelukkig kan je via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend offertes op maat aanvragen en advies krijgen over fotovoltaïsche zonnepanelen. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en vind je de beste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.