Alles over wetgeving bij het plaatsen van zonnepanelen
Voor je zonnepanelen laat plaatsen, doe je er goed aan de wetgeving even na te kijken. In dit artikel ontdek je de algemene regels voor het installeren van zonnepanelen in België. Je ontdekt hoe het zit met het aanvragen van een vergunning, en wat je na de installatie moet doen.
Je vindt hier ook een handig overzicht met de regeling voor zonnepanelen per gewest, en leest welke beperkingen er gelden op het aantal zonnepanelen dat je kunt plaatsen.
Ontvang gratis en vrijblijvende offertes
Inhoud
Wat zijn de regels voor zonnepanelen?
Zomaar zonnepanelen installeren, kan dat? Ontdek hier welke regelingen de 3 gewesten treffen omtrent de installatie en het gebruik van zonnepanelen.
Wetgeving zonnepanelen in Vlaanderen
Een zonnepaneelinstallatie kan doorgaans zonder vergunning geïnstalleerd worden. Verder in dit artikel vind je een volledig overzicht met de voorwaarden voor die vrijstelling.
Daarnaast moet een zonnepaneelinstallatie altijd gekeurd worden. Elke installatie, met uitzondering van autonome of off-grid zonnepaneelsystemen, moet worden aangemeld bij de netbeheerder.
Tot slot krijg je ook een digitale meter. In 2029 zouden alle Vlaamse woningen een digitale meter hebben. De installatie is gratis. Je kunt de digitale meter niet weigeren.
Brussels Hoofdstedelijk Gewest: groenestroomcertificaten voor zonne-energie
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het mogelijk om hernieuwbare energie te produceren en lokaal te delen. Je kunt de groene stroom delen tussen twee woningen en tussen appartementen in eenzelfde gebouw.
Je hebt daarvoor een groene meter nodig. Die meter geeft je groene meterstanden weer. Het gaat om de totale hoeveelheid opgewekte groene stroom. Op basis van die hoeveelheid worden de groenestroomcertificaten uitgedeeld.
Als je bijvoorbeeld 2.000 kWh groene stroom opwekt, en daar 500 kWh van verbruikte, ontvang je nog steeds groenestroomcertificaten voor de 2.000 kWh die je installatie opwekte.
Om je groenestroomcertificaten te verkrijgen, vul je die meterstanden online in. Dat kan 4 keer per jaar: in maart, juni, september en december. Je groenestroomcertificaten vind je terug op de website van Brugel.
Er gelden 3 voorwaarden om groenestroomcertificaten te verkrijgen.
- Je hebt een attest nodig dat aangeeft dat een installateur de groene meter heeft geïnstalleerd. Sibelga verleent die attesten.
- Brugel moet je groene meter vervolgens valideren.
- De groene meterstanden moeten tot slot ingevoerd worden op greenmeter.sibelga.be.
Die groenestroomcertificaten kun je vervolgens doorverkopen aan een energieleverancier. Je kiest zelf aan welke leverancier of tussenpersoon je jouw certificaten verkoopt.
Wetgeving zonnepanelen in Wallonië: prosumententarief en doorverkopen vanaf 2024
Sinds 1 oktober 2020 betaal je in Wallonië als eigenaar van zonnepanelen een prosumententarief. Tot 2022 werd dat volledig terugbetaald met een jaarlijkse premie. Tussen 2022 en 2023 betaal je dat prosumententarief deels zelf. Vanaf 2024 betalen eigenaars van zonnepanelen de volle pot. Ze ontvangen geen premie meer.
Vanaf 2024 heb je in Wallonië evenwel de mogelijkheid om alle groene stroom die je niet zelf verbruikt te verkopen. Daarvoor zul je wel een dubbele meter nodig hebben.
Kun je zomaar zonnepanelen plaatsen of laten installeren op je dak of in de tuin?
Zomaar zonnepanelen installeren? Ontdek hier welke regels er gelden voor het plaatsen van zonnepanelen.
Zonnepanelen en vergunning
Voor het installeren van zonnepanelen heb je doorgaans geen vergunning nodig. Als je aan onderstaande voorwaarden voldoet, hoef je geen vergunning aan te vragen.
- Het gebouw waarop je de zonnepanelen plaatst is geen monument en geen door het Rijk aangewezen, beschermd stads- of dorpsgezicht.
- De zonnepanelen worden aangesloten op een omvormer die binnen het gebouw geplaatst wordt, OF de zonnepanelen beschikken over een geïntegreerde omvormer (denk aan de micro-omvormers).
- De zonnepanelen worden op een dak geïnstalleerd.
Daarnaast gelden voor platte en hellende daken én voor zonnepaneelinstallaties in de tuin ook enkele voorwaarden.
Op een plat dak liggen de panelen minstens zo ver van de rand van het dak verwijderd als ze hoog zijn. Een zonnepaneel met een hoogte van 10 centimeter ligt dus minstens 10 centimeter verwijderd van de dakrand.
Op een hellend dak mogen de zonnepanelen niet uitsteken. Ze worden direct in of op het dakvlak geplaatst, OF hebben dezelfde hellingsgraad als het dak zelf.
Een zonnepaneelinstallatie in de tuin heeft een constructie met een hoogte van maximaal 5 meter. Je moet ook voldoen aan de voorwaarden van het bestemmingsplan van de woning.
Voldoe je aan alle voorwaarden? Dan is een vergunning niet nodig. Wijkt je installatie af van de voorwaarden? Dan moet je een vergunning aanvragen bij de gemeente.
Verplichte keuring installatie
Eens je zonnepanelen geïnstalleerd zijn, laat je ze keuren door een erkend keuringsorganisme. De keurder gaat na of de installatie voldoet aan de AREI-normen, controleert of de zonnepanelen goed zijn aangesloten en gemonteerd, checkt je omvormer, en inspecteert de veiligheid van de volledige installatie.
Als je installatie slaagt, krijg je een attest van de keurder. Een positief attest betekent dat je de installatie in gebruik mag nemen. Een negatief resultaat betekent dat je de installatie binnen de 12 maanden in orde moet (laten) brengen.
Aanmelden of aangeven bij de netbeheerder (Fluvius, Eandis, …)
Met een positief keuringsattest moet je de zonnepanelen aanmelden bij de netbeheerder, bijvoorbeeld bij Fluvius. Een uitzondering is een installatie die niet met het elektriciteitsnet verbonden is, een zogenaamde off-grid of autonome installatie. Let wel, als je installatie tijdelijk verbonden is of was, moet je die alsnog aanmelden.
Hoeveel zonnepanelen mag ik maximaal leggen in België?
Er is geen algemeen bepaald limiet op het aantal zonnepanelen dat je mag laten installeren. Er kunnen echter wel gemeentelijke beperkingen gelden. Voor je zonnepanelen installeert, ga je dus best even te rade bij de gemeente.
Populaire artikelen
Meer info en advies nodig over de wetgeving van zonnepanelen in België? Raadpleeg installateurs in je buurt
Meer weten over de wetgeving in jouw gewest of gemeente? Een ervaren installateur blijft steeds op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Gebruik onderstaand formulier om specialisten in jouw regio te contacteren. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies en offertes op maat. Zo vind je snel en eenvoudig een antwoord op al je vragen!