Wat zijn thermische zonnepanelen en hoe werkt het?

Steeds meer mensen maken gebruik van thermische zonnepanelen om hun energiekosten te verlagen. Maar wat zijn thermische zonnepanelen eigenlijk? En hoe werken ze?

Ontdek in dit artikel alles over thermische zonnepanelen en leer hoe je deze energiebron optimaal kunt benutten.

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes

Wat zijn thermische zonnepanelen of zonneboilers?

Thermische zonnepanelen zijn panelen die zonne-energie gebruiken om water te verwarmen. Ze bestaan uit vlakke platen of buizen waarin een vloeistof circuleert die warmte absorbeert wanneer deze wordt blootgesteld aan zonlicht.

Deze warmte wordt vervolgens gebruikt om water te verwarmen voor huishoudelijk gebruik of voor gebruik in industriële processen.

Thermische zonnepanelen kunnen worden gebruikt om water te verwarmen voor huishoudelijk gebruik, maar ze kunnen ook worden gebruikt voor industriële toepassingen zoals het verwarmen van zwembaden, het genereren van stoom voor elektriciteitsproductie en het verwarmen van vloeistoffen voor industriële processen.

thermische zonnepanelen

Wat is het verschil tussen fotovoltaïsche en thermische zonnepanelen?

  • Thermische zonnepanelen zijn panelen die zonne-energie opvangen en omzetten in thermische energie of warmte. Fotovoltaïsche zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit.
  • Daarnaast is er nog een enorm kostprijsverschil. Thermische zonnepanelen zijn een pak goedkoper dan fotovoltaïsche zonnepanelen.

Op zoek naar een zonne-installateur?

Hoe werken thermische zonnepanelen?

Thermische zonnepanelen, ook wel zonneboilers genoemd, zijn ontworpen om zonlicht om te zetten in warmte. Een thermisch zonnepaneel is een zeer efficiënt systeem en kan tot wel 70% van het water verwarmen dat een gezin dagelijks gebruikt.

Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen op de energierekening en kan ook bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot van een huishouden.

De werking van een thermisch zonnepaneel is vrij eenvoudig. Het paneel is opgebouwd uit een reeks buizen die een vloeistof bevatten, meestal een mengsel van water en glycol.

Dit mengsel wordt door de zonnecollector gepompt en verwarmd door de zonnestralen die op de collector vallen. Vervolgens wordt het warme mengsel naar een warmtewisselaar gepompt, waar de warmte wordt overgedragen aan het koude water dat wordt gebruikt in het huishouden.

Dit water kan vervolgens worden opgeslagen in een opslagtank, zodat het op elk gewenst moment beschikbaar is.

werking van thermische zonnepanelen

Hoeveel soorten zonnecollectoren bestaan er?

Er bestaan ​​verschillende hoofdtypen zonnecollectoren: vlakke plaat zonnepanelen, vacuümbuis zonnepanelen en luchtcollectoren. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en voordelen.

Vloeistof- en luchtcollectoren

1. Vlakke plaat zonnepaneel

Vlakke plaat zonnepanelen zijn de meest voorkomende vorm van thermische zonnepanelen. Ze bestaan ​​uit een platte plaat van metaal of glas waarop zich een absorberend oppervlak bevindt, dat zonlicht absorbeert en omzet in warmte.

Onder het absorberende oppervlak bevindt zich een buizensysteem waardoor een vloeistof circuleert om de warmte te verzamelen.

Vlakke plaat zonnepanelen zijn relatief eenvoudig te installeren en te onderhouden en zijn geschikt voor de meeste residentiële en commerciële toepassingen.

2. Vacuümbuis zonnepaneel

Vacuümbuis zonnepanelen bestaan uit een reeks glazen buizen die in parallelle rijen zijn gerangschikt. Binnen elke buis bevindt zich een absorberende laag die zonne-energie opvangt en omzet in warmte.

De vacuümruimte tussen de buitenste glazen laag en de absorberende laag minimaliseert warmteverlies door convectie en geleiding, waardoor vacuümbuis zonnepanelen bijzonder efficiënt zijn in koudere klimaten.

Vacuümbuis zonnepanelen zijn duurder dan vlakke plaat zonnepanelen, maar bieden een hogere efficiëntie en zijn beter geschikt voor toepassingen met hoge temperaturen of extreme klimatologische omstandigheden.

3. Luchtcollectoren

Bij luchtcollectoren wordt het systeem enkel gebruikt voor industriële doeleinden. Deze collectoren verwarmen meteen lucht in plaats van een vloeistof.

De warme lucht kan direct door een gebouw geleid worden om het te verwarmen. Warmte-luchtcollectoren kunnen geen warmte opslaan, zonnecollectoren kunnen dat wel in de boiler. Luchtcollectoren kunnen dus geen warm water produceren.

thermische zonnepanelen installeren

Wat kosten thermische zonnepanelen? 

De prijzen van thermische zonnepanelen kunnen variëren afhankelijk van het type, de grootte en de efficiëntie van het systeem.

Over het algemeen zijn vacuümbuis zonnepanelen duurder dan vlakke plaat zonnepanelen vanwege hun hogere efficiëntie en geavanceerde technologie. 

Thermische zonnepanelen zijn een van de goedkoopste opties en kosten ongeveer € 500 voor een paneel van 2,5 m². Deze panelen worden voornamelijk gebruikt voor het verwarmen van water en zijn minder efficiënt dan andere typen zonnepanelen voor het opwekken van elektriciteit.

Prijs vlakke plaat zonnepaneel

Vlakke plaat zonnepanelen zijn een andere optie en hebben over het algemeen een hoger rendement dan thermische panelen.

Een vlakke plaat zonnepaneel van 2,5 m² kost ongeveer € 550. Deze panelen worden meestal gebruikt voor het opwekken van elektriciteit en zijn geschikt voor het genereren van stroom in bewolkte gebieden.

Prijs vacuümbuis zonnepaneel

Vacuümbuis zonnepanelen zijn over het algemeen duurder dan vlakke plaat zonnepanelen, maar ze hebben ook een hoger rendement.

Een vacuümbuis zonnepaneel van 2,5 m² kost ongeveer € 750. Deze panelen zijn ook geschikt voor het opwekken van elektriciteit en werken goed in koudere klimaten en bij diffuus licht.

Overzicht van alle prijzen

Hieronder volgt een schematisch overzicht van de prijzen voor verschillende soorten thermische zonnepanelen.

Type zonnepaneelGrootte (m²)Prijs (excl. btw en plaatsing)
Thermisch zonnepaneel2,5€ 500
Vlakke plaat zonnepaneel2,5€ 550
Vacuümbuis zonnepaneel2,5€ 750

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Hoeveel thermische zonnepanelen heb ik nodig?

Om te bepalen hoeveel thermische zonnepanelen je nodig hebt, moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals het aantal personen in het huishouden, de dagelijkse hoeveelheid warm water die wordt verbruikt en de locatie en oriëntatie van de zonnepanelen.

Over het algemeen wordt aanbevolen om 1,5 vierkante meter aan zonnecollectoroppervlak te installeren per persoon. Het is echter belangrijk om op te merken dat dit slechts een ruwe schatting is en dat jouw specifieke situatie anders kan zijn.

Het is daarom raadzaam om een professionele installateur te raadplegen om de juiste maat zonnepanelen te bepalen en je te adviseren over de beste locatie en oriëntatie van de panelen.

thermische zonnepanelen kosten

Kan ik met zonnepanelen mijn huis verwarmen?

Het is mogelijk om je huis te verwarmen met behulp van thermische zonnepanelen. Deze panelen zijn ontworpen om zonne-energie om te zetten in warmte, die vervolgens kan worden gebruikt om water te verwarmen en je huis te verwarmen.

Het is echter belangrijk om te weten dat thermische zonnepanelen doorgaans niet voldoende warmte kunnen leveren om een huis volledig te verwarmen, vooral tijdens koudere maanden of op bewolkte dagen.

Ze kunnen eerder worden gebruikt als aanvulling op een bestaand verwarmingssysteem om de belasting op dat systeem te verminderen en dus de energierekening te verlagen.

De werking van thermische zonnepanelen berust op het gebruik van een vloeistof die de warmte opneemt en naar een warmtewisselaar transporteert.

Deze warmtewisselaar geeft de warmte af aan een waterreservoir dat wordt gebruikt om het water in je huis te verwarmen.

In sommige gevallen kunnen de panelen ook worden gebruikt om het water direct te verwarmen zonder het gebruik van een reservoir.

Conclusie: welke thermische zonnepaneel kies ik best?

De keuze van het beste thermische zonnepaneel hangt af van je persoonlijke voorkeuren en budget. Over het algemeen zijn vacuümbuis panelen iets efficiënter, maar ook duurder dan vlakke plaat panelen.

Het is belangrijk om een ervaren en betrouwbare installateur in te schakelen om de panelen te installeren en om advies te krijgen over welk type paneel het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie.

Meer info en advies nodig?

Wat zijn de voordelen van een erkende installateur? 

Het inschakelen van een erkende installateur voor het installeren van thermische zonnepanelen biedt verschillende voordelen.

Ten eerste hebben erkende installateurs de nodige kennis en ervaring om het systeem op de juiste manier te installeren en af te stellen voor maximale prestaties en efficiëntie. Bovendien kunnen ze je adviseren over het juiste type zonnepaneel voor jouw specifieke situatie en energiebehoeften.

Een ander voordeel van het werken met een erkende installateur is dat zij op de hoogte zijn van de lokale wet- en regelgeving met betrekking tot zonnepanelen en de installatie ervan.

Dit kan ervoor zorgen dat jouw installatie voldoet aan alle veiligheids- en milieunormen en dat je in aanmerking komt voor eventuele subsidies of belastingvoordelen.

Laat je overtuigen door het thermisch zonnepaneel!

Vergelijk verschillende offertes

Heb je interesse in het plaatsen van thermische zonnepanelen en wil je graag verschillende offertes vergelijken? Vul dan nu onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat.

Vergelijk verschillende offertes en ontdek welke installateur het beste bij jou past. Het loont zeker de moeite om verschillende installateurs te vergelijken en zo de meest voordelige en kwalitatieve optie te vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.