Wat zijn thermische zonnepanelen en hoe werkt het?

Wanneer u zonnepanelen wenst te laten installeren zullen de installateurs en aannemers u vragen stellen waar u soms in de verste verte totaal geen antwoord op zal weten. Ze zullen onder andere beginnen met te vragen of u thermische zonnepanelen wenst.

thermische zonnepanelen
Thermische zonnepanelen zetten zonne-energie om in warm water.

Dit is een vraag die moeilijk te beantwoorden is als u hier nog nooit van gehoord hebt. Het klinkt ook veel complexer dan het is. Wij leggen u alles uit in een simpel overzicht.

Wat zijn thermische zonnepanelen?

Thermische zonnepanelen of zonnecollectoren zijn eigenlijk panelen waarin een leiding met vloeistof doorloopt. Men noemt een soortgelijke installatie ook een “zonne-boiler”. Want eigenlijk is de werking net als een boiler, water dat opgewarmd wordt.

Meestal gebruikt men thermische zonnepanelen in combinatie met een klassiek verwarmingssysteem. De zonne-energie zorgt er dan voor dat het water voorverwarmt is, zodat men veel minder energie nodig heeft van het klassieke systeem.

Op die manier kun je heel wat besparen op brandstoffen die zorgen voor de opwarming van uw water. De opgewarmde vloeistof dient dus als warmtebron voor diverse doeleinden.

Thermische zonnepanelen vs. fotovoltaïsche zonnepanelen

  • Thermische zonnepanelen zijn panelen die zonne-energie opvangen en omzetten in thermische energie of warmte. Fotovoltaïsche zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit.
  • Daarnaast is er nog een enorm kostprijsverschil. Thermische zonnepanelen zijn een pak goedkoper dan fotovoltaïsche zonnepanelen.

Hoe werken thermische zonnepanelen?

Om de uitleg eenvoudig te houden kunnen we eigenlijk zeggen dat het basisprincipe bestaat uit het feit dat de zon een vloeistof opwarmt die door de panelen stroomt. En die vloeistof wordt dan gebruikt om een woning of bedrijf van warm water te voorzien. Door het feit dat een thermisch zonnepaneel ook wel een zonneboiler wordt genoemd, bestaat deze installatie uit een zonnepaneel, een pomp en een voorraadvat. De vloeistof in dit vat wordt opgewarmd.

Installeren van thermische zonnepanelen

Wanneer je van plan bent om thermische zonnepanelen te installeren is het uiteraard aangeraden om toch eens de ouderdom van de verwarmingsketel te gaan bekijken. Door het feit dat beiden zullen moeten samenwerken is het best dat de verwarmingsketel ook nog redelijk recent is.

Indien uw huidige verwarmingsketel ouder is als 10 jaar, kunt u best eerst een nieuwe ketel aanschaffen. Op die manier zal het rendement van uw panelen nog beter zijn en bespaart u meteen al een heel pak energie.

Wanneer u een oude verwarmingsketel vervangt door een nieuwe condensatieketel bespaart u al gauw 35% op uw energiefactuur. De nieuwste condensatieketels behalen zelfs een rendement van 109 procent.

Twijfel dus niet langer en vraag vandaag nog uw offertes aan voor uw thermische zonnepanelen.

Wetenschappers hebben een nieuwe soort zonnecel ontdekt. Deze zonnecellen zijn efficiënter door superdunne nanodraadjes in een speciaal kristal (galliumarsenide). Deze kunnen het zonlicht zo concentreren, waardoor het zonlicht tot wel 15 keer versterkt kan worden. Dit komt omdat de draadjes dunner zijn dan de golflengte van het zonlicht. Een nanometer is namelijk een miljoenste keer…

Verder lezen

Wat zijn amorfe zonnepanelen? Naast de doorsnee monokristallijne of polykristallijne zonnepanelen bestaan er ook amorfe zonnepanelen. Dit zijn zonnepanelen die veel goedkoper zijn op vlak van productiekosten. Daardoor zijn deze panelen ook goedkoper voor de consument. Amorfe zonnepanelen beschikken niet over zonnecellen die verwerkt zitten in de panelen. Ze hebben wél een fotovoltaïsche actieve laag die op het…

Verder lezen

Poly- en monokristallijne zonnepanelen: wie beslist om zonnepanelen op zijn dak te plaatsen zal deze twee termen nog dikwijls horen. Vandaag de dag zijn monokristallijne zowat de norm geworden.

  • Ze garanderen een optimaal rendement bij direct zonlicht;
  • Ze hebben een levensduur van +- 30 jaar

Jammer genoeg zijn monokristallijne zonnepanelen iets duurder. Hoe maak je dan de beste keuze?

Verder lezen