Huis met zonnepanelen aankopen: waarop letten?

Een huis met zonnepanelen is de ideale manier om groene stroom op te wekken voor al je energieverbruik. En zo lang de meerwaarde van de woning overeenkomt met de waarde van de zonnepanelen, kan je met een gerust hart je aankoop doen!

Hier leggen we uit met welke andere belangrijke dingen je best rekening houdt!

Kom in contact met zonne-experten in jouw buurt

Huis kopen met zonnepanelen: slim idee of niet?

Een huis aanschaffen met zonnepanelen brengt heel wat voordelen met zich mee. Allereerst hoef je zelf niet meer uit te vissen welke zonnepanelen geschikt zijn voor je dak en de kosten van installatie.

Je krijgt ze samen met het huis mee en je kan meteen genieten van je eigen groene stroom!

Het nadeel aan een huis met zonnepanelen is dat de waarde ervan hierdoor stijgt en een stuk duurder wordt. Je weegt best het geschatte rendement van de zonnepanelen af tegen de initiële prijs van je huis om na te gaan of het financieel voordelig is.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Wat zijn de mogelijke opbrengsten van de woning?

Als je wil nagaan wat de mogelijke opbrengsten zijn van de woning die jij graag wil kopen, kan je de huidige eigenaren vragen om een bewijs hiervan.

De meeste zonnepaneleninstallaties zijn voorzien van software, zoals bijvoorbeeld een app, waarmee je alle nodige informatie omtrent je zonnepanelen kan overzien.

De bedragen die je kan verwachten met een energieprijs aan € 0,23/kWh en op verschillende tijdstippen na aankoop, geven we hier voor je weer:

Zonnepanelen (met 3500 kWh/jaar)Rendement bij aankoopRendement na 12 jaarRendement na 25 jaar
Standaard zonnepanelen € 805€ 710€ 605

zonnepanelen op een schuine dak

Zijn huizen met zonnepanelen duurder?

Huizen met zonnepanelen zijn duurder dan huizen zonder zonnepanelen.

De installatie van een nieuw systeem kost gemiddeld al € 9.000. Het is daarom begrijpelijk dat de eigenaars deze investering willen terugzien via de woningwaarde bij verkoop.

Het is wel zo dat de waarde van de zonnepanelen daalt afhankelijk van hoe oud ze zijn. Na 25 jaar is de levensduur van de zonnepanelen ver op en zullen ze minder opbrengen.

De prijs van de woning kan ook stijgen doordat het energielabel verbetert. Als koper mag je dit energielabel altijd opvragen om te kunnen nagaan hoe energiezuinig je potentiële nieuwe woning is. 

Meerwaarde: huis met zonnepanelen

Indien je woning met zonnepanelen nog een degelijk aantal jaar meegaan, kan je rekenen op een meerwaarde van ongeveer € 6.000.

Heb ik recht op subsidies bij aankoop van huis met zonnepanelen?

Neen. De eigenaar is degene die de investering heeft gemaakt in zonnepanelen en de btw kan terugvragen bij de belastingdienst.

De eigenaar kan, indien beschikbaar, ook gebruik maken van de regionale subsidies bij de gemeente en de provincie. Als koper kom je hier jammer genoeg niet voor in aanmerking

Ontvang snel en gratis advies van een zonne-expert

Waarop letten bij woning aanschaffen met zonnepanelen? [Aandachtspunten]

Wanneer je op het punt staat om een huis te kopen met zonnepanelen, is het belangrijk om te weten over welke soort zonnepanelen het gaat en hoe oud de installatie is.

Dit kom je eenvoudig te weten door de verkoper achter de factuur te vragen van de zonnepanelen en de installatie.

Hoe recenter de zonnepanelen zijn geplaatst, hoe moderner de techniek zal zijn en hoe hoger het rendement. Meer nog, de datum van installatie vertelt je ook wat de resterende levensduur is van de zonnepanelen en hoe lang je er nog van kan genieten!

De factuur geeft ook weer door wie de installatie is gedaan. Zo kan je nagaan of ze bepaalde services leveren en of er nog garantie rest op bepaalde onderdelen.

Bij zonnepanelen krijg je een fabrieksgarantie, een garantie op de plaatsing en een vermogensgarantie. In sommige gevallen is er zelfs een allesomvattende systeemgarantie beschikbaar.

De vermogensgarantie is belangrijk als je de afname in vermogen van oudere zonnepanelen wil aanspreken. Gemiddeld verliezen zonnepanelen na 10 tot 12 jaar ongeveer 10% van hun vermogen en na 25 jaar ongeveer 20%.

Je kan bij de leverancier ook terecht voor verdere informatie over de omvormer. Deze heeft gemiddeld een kortere levensduur dan de panelen (8 – 10 jaar i.p.v. 25 jaar) en moeten dus eerder vervangen worden.

Voor veiligheidsredenen is het tot slot ook belangrijk dat je nagaat of de zonnepanelen recent onderhouden zijn. Er kan na verloop van tijd veel spanning op de draden van connectoren en verbindingen komen te staan en dat is gevaarlijk.

Contacteer hiervoor de leverancier om zeker te zijn dat de installatie veilig is.

zonnepanelen plaatsen op dak van een familie

Ook interessant voor jou: 

Heeft het nog zin om zonnepanelen te plaatsen in 2024?

+
Woningen met zonnepanelen zijn gemiddeld duurder dan woningen zonder installatie. Gemiddeld stijgt de woningwaarde met 2,56 % en zorgt dit voor een significante prijsverhoging.
Bovendien behouden de panelen ook hun volledige waarde tijdens de verkoop. Als je een huis wil verkopen voor € 200.000 met zonnepanelen, zorgt de 2,56 % voor een bijkomstige som van € 5.120. 
Dit is hoger dan het gemiddelde zonnepanelensysteem en heb je dus eenvoudig terugverdiend! 
Je woning kan met 10 zonnepanelen gemakkelijk 1 tot 2 energielabels opspringen. Energiezuinige huizen met een energielabel A leveren ongeveer € 12.000 meer op dan gemiddeld en worden 70 dagen sneller verkocht!
Tot slot krijgen kopers voor een huis met zonnepanelen ook een hogere hypotheek tot wel € 10.000 bovenop het maximale hypotheekbedrag. In het geval dat de panelen meer energie opbrengen dan je verbruikt, kan dit zelfs oplopen tot € 25.000.
Met al deze factoren krijg je een woning met zonnepanelen razendsnel verkocht!

Wat als ik een huis huur met zonnepanelen?

+
Als huurder heb jij normaal gezien geen recht op financiële compensatie. De compensatie gaat naar de eigenaar van de zonnepanelen, die in de meeste gevallen ook de eigenaar is van de woning (de verhuurder).
In het geval dat je als huurder hierdoor met een hogere stroomfactuur zit en je jouw stroomverbruik niet kan aanpassen, kan je proberen overleggen met je verhuurder om het huurcontract naar beneden te brengen.
Dit hangt echter af van het huurcontract zelf. Als er voorwaarden in staan over een virtueel terugdraaiende teller, kan je er normaal gezien met de verhuurder over onderhandelen.

Wat te doen met zonnepanelen bij verkopen van huis in 2024?

+
Als je jouw huis wil verkopen kan je ofwel de zonnepanelen aanbieden voor overname of ze mee verkopen met je huis. 

Ga je verhuizen en een woning kopen met zonnepanelen? Raadpleeg onze specialisten en ontvang advies en info op maat!

Wil je graag een huis met zonnepanelen kopen, maar ben je er nog niet helemaal zeker over? Hier kan je vrijblijvend advies vragen op maat en krijg je ook gratis offertes van vakmannen in jouw buurt. 

Zij helpen je graag verder met je keuze.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.