Airco met zonnepanelen: prijs, rendement en voordelen

Jouw huis energiezuinig verwarmen én afkoelen klinkt als een droom. Combineer je zonnepanelen met een airco, dan krijg je dit makkelijker voor elkaar dan je denkt.

Nu de zomers steeds warmer worden wordt een airco gangbaar in elke woning. Dat je de airco niet enkel kan gebruiken voor verkoeling, maar ook voor verwarming is nog niet zo ingeburgerd.

Kies je voor verwarmen met een airco, dan kan je hier een voordeel uit halen. Zéker wanneer je de airco combineert met zonnepanelen. Kom hieronder te weten waarom een airco met zonnepanelen de ideale investering is voor jouw woning.

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan op maat van jouw woning

Prijs: zonnepanelen in combinatie met airco

Een veelgestelde vraag over airconditioning combineren met zonnepanelen is of deze optie rendabel is. Het korte antwoord hierop is ja. Zeker als je eraan denkt de airco ook te gebruiken als verwarming. Een energiezuinige airco is naast kostenbesparend ook nog eens beter voor het milieu.

Wil je de prijzen van een airco met zonnepanelen weten, dan moet je deze twee gewoon apart bekijken. Hieronder geven we even een overzicht van alle prijzen:

Prijs inclusief installatie
10 zonnepanelen 4.600 – 8.500 euro 
 12 zonnepanelen 5.400 – 10.500 euro
 14 zonnepanelen 6.200 – 11.500 euro
 Single split airco Vanaf 1.600 euro
 Multi split airco Vanaf 2.900 euro
 Monoblock airco Vanaf 1.300 euro

Zoals bij alle zonnepanelen heb je ook hier een omvormer nodig om de gelijkstroom om te zetten in wisselstroom. De prijzen van bovenstaande zonnepanelen zijn inclusief deze omvormer.

Vergelijk goed alle prijzen voor je besluit zonnepanelen en een airco aan te kopen. Met het vergelijken van offertes kan je gemakkelijk honderden euro’s besparen.

Kom in contact met erkende professionals

Zonnepanelen met airco

Heb ik recht op subsidies voor een airco met zonnepanelen? 

Ondanks dat airconditioners eigenlijk hetzelfde zijn al warmtepompen bestaan er geen subsidies. Dit is eigenlijk vreemd, gezien dit kan bijdragen aan een groenere toekomst.

Gelukkig zijn er wel manieren om naast een premie van de Vlaamse overheid financiële steun te krijgen voor zonnepanelen

  • Energielening: er zijn meerdere gunstige leningen beschikbaar om zonnepanelen aan een lage rente en aan goede voorwaarden terug te betalen.
  • Btw-aftrek: voor alle investeringen die je maakte voor zonnepanelen kan je de 21% btw terugvragen tot een btw van 6%.
  • Gemeentelijke- of provinciale subsidies: bepaalde gemeenten en provincies geven inwoners subsidies. Vraag dit altijd na bij regionale overheden.

Wat is het rendement en de terugverdientijd?

Wanneer je de stroom opgewekt met zonnepanelen enkel gaat gebruiken voor jouw airco kan je niet echt meer spreken van een terugverdientijd voor de panelen. Je zal niet besparen zoals met enkel panelen, maar je zal een nulrekening krijgen voor jouw airconditioner.

Wil je naast de airco ook zonnestroom gebruiken voor andere elektrische apparaten? Dan doe je er goed aan een extra zuinige airco te kopen, of meer zonnepanelen te installeren.

Hoe veel rendement je hebt of hoe snel de terugverdientijd dan is, hangt af van de zuinigheid van jouw airco en de kwaliteit van jouw panelen.

Bespaartip: koop jouw airco in de winter. Dan staan de prijzen meestal lager gezien airco’s voornamelijk populair zijn om jouw huis koeler te maken. 

Vraag gratis advies en offertes aan

Airco buitenunits onder elkaar

Alle voordelen en nadelen van airconditioners als verwarming op een rijtje

Hoewel airco’s niet als eerste naar boven komen als het gaat over het verwarmen van je huis bieden deze warmtepompen veel voordelen.

Airco’s zijn gemaakt om jouw huis op een constante, aangename temperatuur te houden. Deze manier van werken kan zowel een voordeel als een nadeel zijn. Hieronder een duidelijke opsomming:

Voordelen 

  • Goedkoper dan verwarmen met cv-ketel.
  • Makkelijk woning op constante temperatuur te houden.
  • In de winter goedkoper aan te schaffen.

Nadelen

  • Je voelt luchttocht in de kamers waar de airco werkt.
  • Standaard airco’s zijn niet de energiezuinigste: kies voor een duurzaam model.

De energiezuinigheid van airco’s zal bevorderd worden wanneer ze niet gebruikt worden om snel eventjes af te koelen of op te warmen.

Behoud je gedurende de hele dag een constante temperatuur, dan zal je airco minder hard moeten werken en bespaar je automatisch stroom. 

Airco buitenunit aan huis

Kan ik mijn zonnepanelen direct aansluiten op airconditioner? 

Een airconditioner en zonnepanelen kan je rechtstreeks met elkaar verbinden, maar dat is niet aan te raden. Sluit jouw airco aan op het elektriciteitsnet om optimaal te genieten van jouw zelf opgewekte zonne-energie.

Op deze manier is je airco niet afhankelijk van piekmomenten gedurende de dag en kunnen andere apparaten ook genieten van de gewonnen stroom.

Kom in contact met een expert in jouw buurt

Hoeveel soorten airco’s kunnen verwarmen? 

Een airco die ook warme lucht in jouw huis blaast, kan je ook een lucht warmtepomp noemen. Airco’s bestaan uit minstens één binnenunit en een buitenunit, sommige hebben enkel een binnenunit. De werking van de verschillende soorten airco’s blijft ongeveer hetzelfde.

1. Split

De split airco’s bestaan uit een binnen- en een buitendeel. Het systeem haalt bij verkoeling de warme lucht uit huis en blaast deze naar buiten. Omgekeerd haalt hij bij verwarming de warme lucht buiten en blaast deze naar binnen.

Naast deze single split airco’s bestaan er ook multi split airco’s. Deze beschikken over een buitendeel en meerdere binnendelen.

Het nut van deze multi split’s is dat je meerdere kamers tegelijkertijd kan koelen of opwarmen. Afhankelijk van hoe groot jouw huis is zal je niet toekomen met een single split airco. In een grote woning bieden de multi split airco’s de ideale oplossing.

2. Vaste monoblock

De monoblock airco bestaat in tegenstelling tot de split, slechts uit één unit. Dit type unit wordt binnen geplaatst en is in tegenstelling tot een mobiele airco voorzien van luchtkanalen in de gevel.

Hoe airco op zonne-energie onderhouden? 

Zo goed als alle airco’s hebben koelvloeistof nodig om jouw huis te koelen. Dit krachtige ingrediënt van jouw airco vraagt wel om deskundige aandacht.

Specialisten met de juiste opleiding dienen deze soms te inspecteren. Sluit je bij hen een onderhoudscontract af, dan komen ze periodiek jouw airco controleren.

Dit is belangrijk om jouw airco optimaal te laten werken. Jouw filter elke twee maanden zelf reinigen zorgt voor een lange levensduur van jouw investering.

Ook interessant voor jou: 

Is verwarmen met airco goedkoper dan met gas?

De airco verplaatst, ook wanneer het vriest, warme lucht van buiten naar binnen. Omdat de airco geen warmte moet produceren en enkel verplaatst is het een energie-efficiëntere manier om jouw huis te verwarmen.

Wanneer het net vriest kan je met een airco met 1 kWh stroom 2,5 à 3 kWh warmte opwekken. Met 1 kWh aardgas is dat maar 0,9 kWh warmte. 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een airco?

In een gemiddeld huis heeft een airco 4 unit’s nodig om het overal van een optimaal klimaat te voorzien. Zo een airco verbruikt ongeveer 3.000 kWh per jaar. Om dit te kunnen dekken heb je 11 zonnepanelen nodig.

Is het verstandig om een airco te kopen?

Een airco is een must have nu de zomers warmer worden. Niet enkel in de zomer, maar ook in de winter is een airconditioner een slimme investering.

Extra locaties voor het plaatsen van zonnepanelen

Zonnepanelen bieden meer mogelijkheden dan je in eerste instantie zou denken. Ze zijn niet alleen te koppelen met je airco, maar ook perfect te integreren met je boiler, vijverpomp of elektrische cv. En dat is slechts het begin. Je kunt ze ook installeren op allerlei plekken: op je boot, bij je jacuzzi, op het dak van een appartementsgebouw, in je schuur, op je veranda, pergola, garage of zelfs je carport. Voordat je de sprong waagt, is het wel slim om je goed te laten adviseren. Zo maak je een keuze die niet alleen slim is, maar ook naadloos aansluit bij jouw persoonlijke situatie.

Wil je jouw zonnepanelen combineren met airco? Raadpleeg erkende installateurs in je regio en vergelijk gratis offertes!

Of je nu energiebewust wilt zijn of gewoon de elektriciteitsrekening wilt verlagen, de combinatie van zonnepanelen en airco kan een slimme investering zijn. Vul onderstaand formulier in.

Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies en offertes op maat. Zo kun jij je beter informeren, prijzen vergelijken, en je zonnepanelen en airco aan de beste prijs laten installeren!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.