Zonnepanelen zonder omvormer: wat zijn de mogelijkheden?
Kan je zonnepanelen zonder omvormer installeren? En zijn er alternatieven voor de centrale of gewone omvormer? In dit artikel geven we op deze vragen een duidelijk antwoord. Lees zeker verder wanneer je ook meer wil weten over optimizers en hun functie bij een zonnepaneelinstallatie. Heb je nog meer vragen? Vul ons offerteformulier in.
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan erkende installateurs
Inhoud
Kan ik zonnepanelen gebruiken zonder een (ingebouwde) omvormer?
Zonnepanelen kunnen niet functioneren zonder een omvormer. Je kunt een zonnepaneel niet rechtstreeks op een apparaat aansluiten zonder omvormer.
Ontvang gratis advies van professionals
Waarom zijn omvormers noodzakelijk?
Omvormers zijn noodzakelijk omdat zonnepanelen gelijkstroom leveren. Maar alle elektrische apparaten in de ruimtes van je huis werken op wisselstroom. Daarom zorgt een omvormer ervoor dat de gelijkstroom van de zonnepanelen omgezet wordt naar wisselstroom. Zo kan je als eigenaar jouw eigen duurzame en bruikbare stroom binnenshuis gebruiken.
Gelijkstroom betekent dat alle elektronen in één richting stromen. Wisselstroom betekent dat de elektronen heen en weer stromen van de pluspool naar de minpool en vice versa.
Moet ik een centrale omvormer aansluiten?
De meeste zonnepanelen werken met een centrale of normale omvormer. Vaak hangen ze in de garage, in een technische ruimte of op de zolder. Een centrale omvormer werkt bij zonnepaneelsystemen waarvan de panelen in serie met elkaar verbonden zijn. Wil je jouw systeem uitbreiden? Dan moet je een extra omvormer plaatsen.
Maar een zonnepaneel systeem heeft niet altijd een centrale omvormer nodig. Als je geen centrale omvormer wil of je hebt er geen plaats voor, dan kan je ook gebruikmaken van micro-omvormers. Sommige mensen vinden dat een centrale omvormer ook te veel geluid maakt.
Kom in contact met experten in jouw buurt
Kiezen voor alternatieven: micro-omvormer en zonnepanelen met stekker
Wil je geen centrale omvormer? Dan kan je ook kiezen voor een alternatief: de micro-omvormer. Deze kleine omvormers worden direct onder de zonnepanelen geïnstalleerd. Dit is een andere locatie dan de centrale omvormer. Micro-omvormers zijn ongeveer 15 centimeter breed en 20 centimeter lang.
Dit zijn de grootste voordelen van Micro-omvormers:
- Ze zorgen voor een parallel geschakeld zonnepaneelsysteem. Dit betekent dat de zonnepanelen elkaar niet beïnvloeden. Als één van de panelen bijvoorbeeld een lagere opbrengst heeft door schaduwvorming, dan hebben de andere panelen daar geen last van.
- Micro-omvormers zorgen ervoor dat je de opbrengsten per paneel kan zien.
- Je hebt geen centrale stringomvormer meer nodig.
In plaats van losse micro-omvormers kan je ook kiezen voor panelen met geïntegreerde omvormers. Deze zonnepanelen worden ook AC panelen genoemd.
Een tweede alternatief voor de centrale omvormer is zonnepanelen met een stekker. Ook dit type zonnepanelen zijn AC panelen omdat de omvormer geïntegreerd zit. Zonnepanelen met een stekker leveren elektriciteit aan door ze in het stopcontact te steken. Ze worden dus niet op de meterkast aangesloten.
Een belangrijk nadeel van zonnepanelen met een stekker is dat ze niet veel energie opleveren. Je mag namelijk niet meer dan 600 Wp opwekken. Zonnepanelen met stekker bestaan uit 2 à 3 panelen die niet meer dan 600 Wp opbrengen.
Kunnen mijn zonnepanelen werken zonder optimizers te plaatsen?
Zonnepanelen kunnen werken zonder optimizers. Optimizers zetten gelijkstroom niet om in wisselstroom. Ze helpen voornamelijk met het optimaliseren van de totale opbrengst.
Qua uiterlijk lijken optimizers op micro-omvormers, maar ze werken wel op een andere manier:
- Een optimizer zit, net zoals een micro-omvormer, onder het zonnepaneel. Ze moeten op een centrale omvormer aangesloten worden.
- Optimizers zorgen ervoor dat zonnepanelen met een slechte opbrengst de andere zonnepanelen in de hele string of serie niet op een slechte manier beïnvloeden. Dat is wat optimizers en micro-omvormers gemeen hebben. In het geval van schaduw, presteren zonnepanelen slecht.
Optimizers zijn niet nodig als je een dak hebt waarop de zon de hele dag ongehinderd kan schijnen. Je hebt dan een maximaal rendement. Een zonnepanelen systeem kan dus optimaal zonder optimizers werken als het op zonnige dagen niet door de schaduw gehinderd wordt. Is dit wel het geval, dan ligt je vermogen lager en heb je uiteindelijk een verlies aan opbrengst.
Wanneer je een dak met schaduw hebt, is het een slim idee om te kiezen voor micro-omvormers. Ze zijn duurder, maar hebben enkele voordelen in vergelijking met optimizers:
- Optimizers hebben nood aan een hoge spanning voor de opstart van de omvormer. De opstartinspanning is het punt waarop zonnepanelen genoeg instraling hebben om de omvormer te doen starten. Bij optimizers ligt de opstartinspanning hoger dan bij een centrale omvormer of micro-omvormer.
- De gemiddelde levensduur van micro-omvormers is langer. Bovendien zijn ze makkelijker te repareren dan optimizers.
Interesse? ontvang tot 5 gratis offertes
Ook interessant voor jou:
Hoe zonnepanelen gebruiken zonder netaansluiting?
Je kunt zonnepanelen gebruiken zonder een netaansluiting. Dit wordt een ‘off grid systeem‘ genoemd. Omdat het niet aan het elektriciteitsnet is aangesloten, werkt het systeem autonoom. De energie van de zonnepanelen wordt dan opgeslagen in batterijen.
Hoeveel zonnepanelen zonder omvormer?
Voor elke zonnepaneleninstallatie is minstens één omvormer nodig. Zonder omvormer kan je de opgewekte stroom van de zonnepanelen niet gebruiken. De gelijkstroom moet omgezet worden in wisselstroom.
Wat is beter omvormer of micro omvormer?
Of een micro-omvormer beter is dan een normale omvormer, hangt af van jouw situatie. Liggen je zonnepanelen voor een deel in de schaduw, dan kan het handig zijn om micro-omvormers te installeren. Wanneer een of meerdere van je zonnepanelen in de schaduw liggen, zorgen micro-omvormers er namelijk voor dat het geen invloed heeft op de totaalopbrengst.
Omdat bij een normale omvormer de zonnepanelen in een string met elkaar verbonden zijn, is er wel een invloed op de gehele opbrengst.
Wat kosten zonnepanelen zonder omvormer?
Een set van 10 zonnepanelen zonder omvormer kost gemiddeld 7.500 euro inclusief de installatie. De omvormer zit nog niet in die prijs inbegrepen.
Hoe werken zonnepanelen zonder omvormer?
Een zonnepaneelinstallatie kan niet functioneren zonder een omvormer. Omdat zonnepanelen gelijkstroom produceren, moet de omvormer deze opgewekte stroom omzetten naar wisselstroom. Alle elektrische apparatuur in je huis werkt namelijk op wisselstroom. Zonder omvormer kan je de opgewekte stroom van de zonnepanelen dus niet gebruiken.
Meer weten over omvormers? Vergelijk verschillende offertes
Wil je meer weten over de verschillende omvormers voor zonnepanelen? Of wil je zonnepanelen laten installeren door specialisten?
Vul dan het offerteformulier in. Zo kom je in contact met meerdere erkende zonnepaneelinstallateurs uit jouw regio. Zij sturen je gratis en vrijblijvend offertes op en geven je advies op maat. Door verschillende offertes aan te vragen, kan je de prijsvoorstellen en de aangeboden diensten met elkaar vergelijken. Zo maak je de keuze die het beste bij jouw situatie past. Bovendien verzekert een specialist dat de werken op een correcte en veilige manier uitgevoerd worden.