Monokristallijne zonnepanelen: voordelen, kosten en rendement

Monokristallijne zonnepanelen zijn een populaire keuze onder consumenten die hun energiekosten willen verlagen. Deze technologie is betrouwbaar, duurzaam en biedt een hoog rendement.

Monokristallijne zonnepanelen kunnen worden gebruikt om elektriciteit op te wekken, waardoor je minder afhankelijk bent van stroomleveranciers. In dit artikel worden de voordelen, kosten en rendement van monokristallijne zonnepanelen besproken.

Gratis advies en offertes op maat

Wat is een monokristallijn zonnepaneel?

Monokristallijne zonnepanelen zijn gemaakt van één kristal van puur silicium, waardoor ze een hoger rendement hebben dan polykristallijne zonnepanelen. Dit komt doordat de elektronen beter kunnen bewegen door het homogene kristalrooster.

Monokristallijne zonnepanelen hebben een donkerblauwe tot zwarte kleur en zijn over het algemeen duurder dan polykristallijne zonnepanelen.

In een monokristallijn zonnepaneel wordt de energie van de zon opgevangen door de zonnecellen. Deze zonnecellen zijn gemaakt van silicium, dat energie uit het zonlicht kan omzetten in elektriciteit.

Het silicium wordt gesmolten en in een cilinder gegoten die vervolgens in dunne plakken wordt gesneden. Deze plakken worden vervolgens behandeld en geassembleerd tot een zonnepaneel.

monokristallijne zonnepanelen

Zijn monokristallijne zonnepanelen en zwarte zonnepanelen hetzelfde?

Monokristallijne panelen zijn meestal donkerblauw tot zwart van kleur, omdat het silicium dat in deze panelen wordt gebruikt een diepere kleur heeft dan het silicium dat in polykristallijne zonnepanelen wordt gebruikt.

Dit betekent echter niet dat elk zwart zonnepaneel monokristallijn is. Het is belangrijk om het paneeltype te controleren voordat je een aankoop doet.

Monokristallijne versus polykristallijne zonnepanelen

Het belangrijkste verschil tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen is de manier waarop de siliciumcellen worden geproduceerd.

Monokristallijne panelen worden gemaakt van één kristal van puur silicium, terwijl polykristallijne zonnepanelen worden gemaakt van meerdere kristallen van silicium.

Hierdoor hebben monokristallijne panelen over het algemeen een hoger rendement dan polykristallijne zonnepanelen. Ook zijn monokristallijne zonnepanelen meestal duurder dan polykristallijne zonnepanelen.

Monokristallijne versus fotovoltaïsche zonnepanelen

De termen monokristallijne en fotovoltaïsche zonnepanelen worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is geen verschil tussen deze twee termen.

Beide termen verwijzen naar zonnepanelen die zijn gemaakt van silicium, en die het zonlicht omzetten in elektriciteit. Zowel monokristallijne als polykristallijne zonnepanelen zijn fotovoltaïsch.

Vergelijk prijzen en offertes

Wat zijn de verschillen tussen zwarte en full black zonnepanelen?

Zwarte zonnepanelen, ook wel monokristallijne zonnepanelen genoemd, zijn de traditionele zonnepanelen met een donkerblauwe of zwarte kleur.

Full black zonnepanelen daarentegen hebben een volledig zwarte uitstraling en zijn populair vanwege hun esthetische uitstraling op daken. Naast het uiterlijk zijn er nog een aantal andere verschillen tussen deze twee soorten panelen.

  1. Uiterlijk: zoals hierboven vermeld, is het meest voor de hand liggende verschil het uiterlijk. Monokristallijne panelen hebben een donkerblauwe of zwarte kleur met zichtbare witte lijnen die de cellen scheiden. Full black panelen hebben geen witte lijnen en zijn volledig zwart van kleur.
  2. Efficiëntie: full black panelen hebben meestal een lager rendement dan monokristallijne panelen. Dit komt omdat de zwarte coating op de panelen de hoeveelheid zonlicht vermindert die de cellen kan bereiken en absorberen.
  3. Warmteafvoer: de zwarte coating op full black panelen vermindert niet alleen de hoeveelheid zonlicht die de cellen kan bereiken, maar vermindert ook de warmteafvoer. Dit kan leiden tot hogere temperaturen op het paneeloppervlak, wat de efficiëntie kan verminderen en de levensduur van het paneel kan verkorten.

Wat zijn de voordelen en nadelen van monokristallijne zonnepanelen? 

Monokristallijne zonnepanelen bieden een aantal voordelen, maar er zijn ook enkele nadelen om rekening mee te houden.

Ten eerste hebben monokristallijne zonnepanelen een hogere efficiëntie dan polykristallijne panelen, wat betekent dat ze meer stroom kunnen genereren per vierkante meter oppervlak. 

Een ander voordeel van monokristallijne zonnepanelen is dat ze een zwarte kleur hebben, waardoor ze esthetisch aantrekkelijker zijn dan polykristallijne panelen.

Daarnaast hebben monokristallijne panelen vaak een hogere levensduur dan polykristallijne panelen, waardoor ze langer meegaan en minder snel vervangen hoeven te worden.

Er zijn echter ook enkele nadelen aan monokristallijne zonnepanelen. Ten eerste zijn ze over het algemeen duurder dan polykristallijne panelen, wat de initiële kosten van een zonne-energiesysteem kan verhogen.

Daarnaast zijn monokristallijne panelen gevoeliger voor schaduw dan polykristallijne panelen, wat betekent dat ze minder efficiënt kunnen zijn als er delen van het paneel in de schaduw liggen.

Dit komt doordat de siliciumcellen in monokristallijne panelen in serie zijn geschakeld, wat betekent dat als één cel wordt overschaduwd, dit de prestaties van de hele reeks kan beïnvloeden

Hoeveel kost een monokristallijne zonnepaneel?

Monokristallijne zonnepanelen zijn over het algemeen duurder in aanschaf dan polykristallijne zonnepanelen. De prijs van monokristallijne zonnepanelen kan variëren afhankelijk van de fabrikant, het vermogen van het paneel en de installatiekosten.

Prijs op plat dak

Voor de installatie van monokristallijne zonnepanelen op een plat dak moet rekening worden gehouden met extra installatiekosten, zoals de plaatsing van ballastblokken of montageframes. Dit kan de totale kosten verhogen.

Prijs op schuin dak

Op een schuin dak zijn de kosten voor de installatie van monokristallijne zonnepanelen meestal lager omdat er geen extra ballastblokken of montageframes nodig zijn.

Prijs monokristallijne versus polykristallijne zonnepanelen

Zoals eerder vermeld, zijn monokristallijne zonnepanelen over het algemeen duurder dan polykristallijne zonnepanelen. Dit komt voornamelijk doordat het productieproces van monokristallijne zonnepanelen meer tijd en energie kost.

Rendement 

Het rendement van monokristallijne panelen is over het algemeen hoger dan dat van andere soorten zonnepanelen. Dit komt doordat de monokristallijne structuur zorgt voor een efficiëntere omzetting van zonne-energie naar elektriciteit.

Dit kan de hogere aanschafkosten van monokristallijne zonnepanelen echter compenseren door een hogere energieopbrengst over de levensduur van het paneel

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

De levensduur van monokristallijne PV-zonnepanelen

Monokristallijne panelen hebben over het algemeen een langere levensduur dan andere soorten zonnepanelen. Dit is mede te danken aan het feit dat ze uit één kristal zijn vervaardigd, wat resulteert in een hogere efficiëntie en minder degradatie van het paneel.

De levensduur van deze panelen kan variëren van 25 tot wel 50 jaar, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de materialen en de installatie.

Welke merken zijn gespecialiseerd in monokristallijne zonnepanelen?

Monokristallijne zonnepanelen zijn populair vanwege hun hoge rendement en betrouwbaarheid. Er zijn veel merken die zich specialiseren in de productie van deze zonnepanelen. Enkele van de meest vooraanstaande merken zijn LG, SunPower, Panasonic, en REC.

LG is een Zuid-Koreaans bedrijf dat bekend staat om zijn hoogwaardige zonnepanelen met een hoge energieopbrengst.

SunPower is een Amerikaans bedrijf dat bekend staat om zijn hoge rendement en betrouwbaarheid.

Panasonic is een Japans bedrijf dat al meer dan 40 jaar ervaring heeft met de productie van zonnepanelen en bekend staat om zijn kwaliteit.

REC is een Noors bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van duurzame energie en bekend staat om zijn hoge rendement en betrouwbaarheid.

zonnepanelen plaatsen

Ook interessant voor jou: 

Welke soorten zonnepanelen zijn het beste?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt, maar de keuze tussen polykristallijn en monokristallijn panelen wordt vaak besproken.

Over het algemeen wordt gezegd dat monokristallijne panelen beter presteren dan polykristallijne panelen vanwege hun hogere rendement. Monokristallijne panelen hebben ook een egaler uiterlijk en nemen minder ruimte in beslag op het dak.

Wat is beter polykristallijn of monokristallijn?

Monokristallijn wordt beschouwd als beter dan polykristallijn vanwege het hogere rendement, de hogere levensduur en het egale uiterlijk.

Polykristallijne panelen zijn meestal goedkoper en worden daarom nog steeds veel gebruikt, maar de prijsverschillen tussen de twee soorten panelen worden steeds kleiner.

Leg het productieproces van monokristallijn uit? Hoe worden ze gemaakt?

Monokristallijne panelen worden gemaakt van één enkele siliciumkristal. Het productieproces begint met de zuivering van silicium, dat wordt gesmolten en gevormd tot een cilinder of staaf. Vervolgens wordt deze staaf gesneden in dunne plakjes die elk één zonnecel vormen. Deze zonnecellen worden vervolgens aan elkaar gelast om een paneel te vormen.

Welke Wattpiek produceren monokristallijn panelen?

Monokristallijne panelen produceren over het algemeen meer Wattpiek dan polykristallijne panelen. Het gemiddelde vermogen van een monokristallijn paneel is ongeveer 300 Wp, terwijl het gemiddelde vermogen van een polykristallijn paneel ongeveer 270 Wp is. Dit kan echter verschillen per merk en model van het paneel.

Wil je monokristallijne zonnepanelen kopen? Raadpleeg professionele installateurs in je buurt!

Als je geïnteresseerd bent in het kopen van monokristallijne zonnepanelen, is het belangrijk om professionele installateurs in je buurt te raadplegen.

Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen en advies krijgen over monokristallijne zonnepanelen, full black zonnepanelen, enzovoort.

Door offertes van verschillende installateurs te vergelijken, kan je makkelijk prijzen vergelijken en de beste oplossing vinden voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.