Monokristallijne zonnepanelen: waarom zijn ze de norm geworden?

In de zonnepanelensector bestaan er ondertussen veel diverse types van panelen die te koop worden aangeboden. De grootste onderverdeling die men maakt zijn de monokristallijne zonnepanelen en de polykristallijne zonnepanelen. Maar wat is het verschil nu tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen? Hoe kies je nu voor de ene of andere vorm?

Het is natuurlijk een zeer technische aangelegenheid. Toch is de ene keuze niet beter dan de andere. Alles hangt af van de beschikbare oppervlakte, het verbruik van het gebouw en het beschikbare budget. De juiste keuze maak je door verschillende soorten zonnepanelen en hun prijzen te vergelijken.

Wat zijn polykristallijne zonnepanelen?

polykristallijne en monokristallijne zonnepanelenPolykristallijne zonnepanelen werken beter bij indirect zonlicht. Ze hebben meestal een blauwachtige schijn en worden gemaakt uit multi kristal silicium. De productie van polykristallijne zonnepanelen is goedkoper dan bij alle andere soorten panelen.

Naast de samenstelling van jouw zonnepanelen is ook de plaatsing ervan van groot belang om een optimaal rendement te kunnen garanderen. De hellingsgraad is een cruciaal punt. Daarvan hangt het rendement zeer veel af. Het is namelijk zo dat, welke soort panelen je ook hebt, ze allemaal het best werken als ze veel zonlicht kunnen opnemen.
 

Meer info over polykristallijne zonnepanelen?

Ontvang gratis advies

 
 
 

Wat zijn monokristallijne  zonnepanelen?

polykristallijne en monokristallijne zonnepanelenIn tegenstelling tot polykristallijne zonnepanelen, bestaan de zonnecellen bij monokristallijne zonnepanelen uit één en dezelfde kristal. Het silicium wordt eveneens verhit tot zo’n 1500°C, maar de afkoeling zal bij de monokristallijne zonnepaneel op gecontroleerde wijze plaatsvinden. Dankzij dit gecontroleerd productieproces zullen de kristallen allemaal in dezelfde richting liggen en bijgevolg meer energie kunnen produceren.

Waarom monokristallijne zonnepanelen ideaal zijn in België

Monokristallijne zonnepanelen zijn heel veel gevraagd omdat ze het hoogste rendement behalen van alle soorten zonnepanelen en dit bijgevolg een zeer goede investering blijkt te zijn. De werking van de monokristallijne zonnepanelen is optimaal bij direct zonlicht.

Hoewel monokristallijne zonnepanelen vooral bedoeld waren voor kleinere daken, zijn vandaag de dag al zo’n 80% van de Vlaamse daken ermee uitgerust. Naast hun rendement hebben monokristallijne zonnepanelen bovendien een levensduur van +- 30 jaar, wat al aanzienlijk langer is dan zijn polykristallijne variant.

Belangrijk weetje: Monokristallijne zonnepanelen renderen het best bij frisse en koude temperaturen en zijn hierdoor nogal gevoelig voor temperatuurstijgingen. Woon je in een warme omgeving waar de dagelijkse temperatuur vaak de 25°C overschrijdt, dan kunnen je zonnepanelen aan productiviteit verliezen. Maar laten we eerlijk zijn, zulke temperaturen zijn niet veelvoorkomend in ons Belgisch land.

Monokristallijne zonnepanelen: beter… maar ook duurder

Het productieproces, het optimaal rendement,… dit gaat uiteraard gepaard met een hoger kostenplaatje.

Soorten zonnepaneel Richtprijs zonnepaneel
Polykristallijne zonnepanelen +- €150 à €300
Monokristallijne zonnepanelen +- €200 à €400

Hoewel er de laatste jaren enorm veel te doen geweest is rond zonnepanelen is de aankoop van deze energiebesparende maatregelen niet te onderschatten. Men moet goed overwegen welke panelen voor u het hoogste rendement zullen opleveren. Daarom is het belangrijk vooraf goed geïnformeerd te zijn. Bovendien zijn er diverse soorten en ook prijsverschillen tussen alle soorten. Op voorhand meerdere offertes opvragen is zeker geen overbodige luxe.

Zorg voor een perfecte plaatsing en de juiste zonnepanelen zodat u achteraf tevreden bent. Vraag offertes aan en vergelijk prijs, kwaliteit en service want dit zal u uiteindelijk ook heel wat geld opbrengen.

Ontvang en vergelijk tot 5 offertes

Wat zijn thermische zonnepanelen en hoe werkt het? Wanneer u zonnepanelen wenst te laten installeren zullen de installateurs en aannemers u vragen stellen waar u soms in de verste verte totaal geen antwoord op zal weten. Ze zullen onder andere beginnen met te vragen of u thermische zonnepanelen wenst. Dit is een vraag die moeilijk…

Verder lezen

Wetenschappers hebben een nieuwe soort zonnecel ontdekt. Deze zonnecellen zijn efficiënter door superdunne nanodraadjes in een speciaal kristal (galliumarsenide). Deze kunnen het zonlicht zo concentreren, waardoor het zonlicht tot wel 15 keer versterkt kan worden. Dit komt omdat de draadjes dunner zijn dan de golflengte van het zonlicht. Een nanometer is namelijk een miljoenste keer…

Verder lezen

Wat zijn amorfe zonnepanelen? Naast de doorsnee monokristallijne of polykristallijne zonnepanelen bestaan er ook amorfe zonnepanelen. Dit zijn zonnepanelen die veel goedkoper zijn op vlak van productiekosten. Daardoor zijn deze panelen ook goedkoper voor de consument. Amorfe zonnepanelen beschikken niet over zonnecellen die verwerkt zitten in de panelen. Ze hebben wél een fotovoltaïsche actieve laag die op het…

Verder lezen