Aarding zonnepanelen: waarom en hoe zonnepanelen aarden? 

De aarding van zonnepanelen is heel belangrijk. De panelen wekken elektriciteit op en staan dus altijd onder spanning. Wanneer deze spanning niet goed kan doorstromen, maak je kans op overbelasting.

Je kan dit gelukkig eenvoudig voorkomen! Hier lees je alles wat je moet weten over het aarden van zonnepanelen.

Gratis advies en offertes op maat

Is het aarden van zonnepanelen nodig in België? Is het verplicht?

De zonnepanelen zelf zijn dubbel geïsoleerd en moeten daarom niet geaard worden. De metalen constructie waar de zonnepanelen op liggen, moet echter wél geaard worden en dit is verplicht!

Dit is ook een van de redenen waarom de DC-kabels via kabelbinders aan de metalen constructie worden gelust. Wanneer deze kabels verouderen kan dat uiteindelijk tot een sluiting leiden met de metalen constructie. Dit is een levensgevaarlijke situatie en moet op tijd voorkomen worden.

In sommige gevallen schrijft de fabrikant zelf voor om de zonnepanelen te aarden. De positieve of negatieve laag van het paneel wordt dan beschermd tegen spanningscorrosie. Dit voorkomt de degeneratie of het aftakelingsproces van je zonnepanelen.

NEN1010

Met de oude NEN1010 was het toegestaan om een installatie van zonnepanelen met een maximale uitgangsstroom van 517,5 VA via een stekker aan te sluiten op een bestaande groep.

Hierbij was je niet verplicht om ook nog een unit voor overspanningsbeveiliging tussen het net en de omvormer aan te schaffen.

Met de nieuwe NEN1010  is de hele installatie aan zonnepanelen als een vreemd geleidend deel. Concreet wil dit zeggen dat het nu verplicht is om zonnepanelen te aarden.

Ontvang gratis advies van een zonne-expert

Wat als zonnepanelen niet geaard zijn?

Het aarden van zonnepanelen zorgt voor bescherming tegen degeneratie en overbelasting van spanning. 

Wanneer je geaarde zonnepanelen hebt, kan je ook statische elektriciteit voorkomen. Dit betekent dat je bij reparatie of onderhoud van de panelen geen schok kan krijgen.

Meer nog, er kan zonder aarding stroom op de behuizing komen te staan. Dit is stroom dat je dan niet langer ontvangt via je zonnepanelen.

Dit ‘lekken van energie’ kan je voorkomen door je panelen te aarden, zodat ze niet langer stroom geleiden.

de aarding van zonnepanelen

Hoe aard ik mijn zonnepanelen in 2024? 

De zonnepanelen worden geaard via de omvormer.

Naast de DC-kabels loopt een aardingskabel naar de omvormer toe. Deze aardingskabel of vereffeningsleiding wordt aangesloten op de aardrail van de omvormer. Zo kan de overtollige elektriciteit op een veilige manier worden afgevoerd.

Bij de omvormer dient er een aardrail worden geplaatst. Aan deze aardrail wordt dan de vereffeningsleiding aangesloten.

De omvormer zelf wordt ook met een vereffeningsleiding aangesloten op de aardrail. Tot slot wordt deze aardrail op de hoofdaarde van de woning aangesloten.

Welk type aardlekschakelaar kies ik best? 

Bij zonnepanelen heb je bijna altijd een aardlekschakelaar nodig. Het is belangrijk dat je kijkt naar de klasse van de schakelaar. Meestal moet je kiezen voor type B, maar je kan ook gaan voor type A als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Intern beschikt de omvormer over een transformator die het AC-circuit van het DC-circuit afscheidt. Bij bepaalde soorten omvormers en micro-omvormers met transformatoren van een hoge frequentie is dit niet het geval.
  • Er is een scheidingstransformator tussen de omvormer en de aansluiting op de verdeelinrichting geplaatst.
  • Er is geen type B aardlekschakelaar nodig volgens de verklaring van de fabrikant zelf.

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Heb ik kans op blikseminslag met zonnepanelen? Zijn zonnepanelen veilig? 

Uit onderzoek blijkt dat je niet meer kans hebt op blikseminslag met zonnepanelen. Als je hier toch mee inzit, kan je de hulp van een bliksembeveiliging bedrijf inschakelen.

Hoe schade voorkomen? 

Je kan schade door bliksem aan je zonnepanelen voorkomen door een goed legplan te voorzien en de bekabeling correct aan te leggen. 

De zonnepanelen kan je best niet in een lange aaneenschakeling leggen. Zonnepanelen die serieel liggen, zijn namelijk met elkaar gekoppeld. De blikseminslag creëert spanningen die veel hoger zijn dan de spanningen die de zonnepanelen aankunnen.

Bovendien zorgt het seriële legplan ervoor dat het oppervlak tussen de pluskabels en minkabels van de stroomkring groter zijn. Hierdoor wordt de spanning ook hoger.

De juiste bekabeling houdt in dat de pluskabels en de minkabels van de string geen inductielus over het dak maken. De kabels moeten zo dicht mogelijk bij elkaar lopen.

zonnepanelen correct installeren

Twijfels?

Als je niet zeker bent of je zonnepanelen al geaard zijn, kan je dit heel eenvoudig zien aan de installatie! 

Wanneer een installatie wel geaard is, loopt er een groene en gele aardingskabel vanaf de omvormer tot de groepenkast of pv-verdeler. 

Deze kabels zijn het meeste zichtbaar bij de omvormer. Als de kabels ontbreken, moeten je zonnepanelen dringend geaard worden!

Aarding zonnepanelen: raadpleeg installateurs in je buurt en vergelijk gratis offertes 

De aarding van je zonnepanelen is een belangrijk en verplicht onderdeel van de installatie van je zonnepanelen. Wil je graag nog wat meer advies over de aarding of kom je graag in contact met verschillende vakmannen om hun offertes te vergelijken?

Hier kan je dit gratis en vrijblijvend aanvragen! Zo ben je verzekerd van de beste installatie voor jouw zonnepanelen. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.