IKEA zonnepanelen: eigenschappen, prijs en voordelen

Droom je van een duurzame woning en lagere energielasten? Zelf groene energie via lucht, water of zon opwekken is de eerste stap. De IKEA zonnepanelen zijn alvast een betaalbare optie en helpen je die droom te realiseren.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen? Wat kost het plaatsen van IKEA zonnepanelen? In dit artikel krijg je een antwoord op deze en andere vragen. Zoek je info over zonnepanelen van andere leveranciers? Stel je vragen en prijzen op maat via onze offertepagina.

Wat zijn IKEA zonnepanelen eigenlijk?

Ikea SOLSTRÅLE is een productlijn van het bekend Zweeds woonwarenhuis IKEA die kwaliteitsvolle zonnepanelen aanbieden.

Ze werken nauw samen met het erkende zonne-energiebedrijf Svea Solar om een zo uitgebreid mogelijk pakket te bieden.

Dat pakket omvat de installatie en de configuratie van de Ikea zonnepanelen. De panelen zijn ontworpen zodat huiseigenaars makkelijk en toegankelijk gebruik kunnen maken van hernieuwbare energie.

IKEA zonnepanelen laten plaatsen

Welke zonnepanelen gebruiken ze? [SVEA Solar]

Ikea biedt monokristallijne zonnepanelen aan, ook wel mono zonnepanelen genoemd. Ze hebben een vermogen van 370 Wp. Dat garandeert een maximale stroomproductie. Voor het gehele proces van installatie tot configuratie werkt Ikea heel nauw samen met partner Svea Solar.

Door de (dunne film) Ikea zonnepanelen produceer je hernieuwbare energie. Je bent door de dunne film minder afhankelijk van de prijzen van fossiele brandstof.

Bovendien passen de Ikea zonnepanelen perfect op hellende daken. Daarom is de investering van Ikea zonnepanelen zeker de moeite waard.

Het aanbod is momenteel beschikbaar in 9 landen, waaronder België. Voor elk land werken ze samen met een lokale installateur. Voor België is dat Svea Solar.

Het bedrijf is ook Zweeds en is daar ook leider in het installeren van zonnepanelen. Het is een betrouwbaar bedrijf met interessante garanties.

Aangezien Ikea de eigenschappen duurzaam en goedkoop wil combineren, leek Svea Solar het beste bedrijf om mee samen te werken.

Ikea zonnepanelen op je dak? Krijg een offerte

Eigenschappen IKEA zonnepanelen

Ikea zonnepanelen op het dak installeren heeft tal van eigenschappen. We sommen enkele op: 

 • De monokristallijne fotovoltaïsche zonnepanelen hebben een vermogen van 370 Wp. Deze zonnepanelen hebben de nieuwste ontwikkelingen. Daarom is een vol vermogen mogelijk door hun homogene siliciumsamenstelling. 
 • Een centrale omvormer wordt meteen bij de installatie van de zonnepanelen geplaatst.
 • De panelen zijn geschikt voor een gezin tot en met drie personen
 • De installatie en configuratie zijn in de prijs inbegrepen. Deze gebeuren door partner Svea Solar.
 • Je kan ervoor kiezen om een thuisbatterij bij te plaatsen of niet.

Hoe gaat Svea Solar te werk? Ze volgen een systematisch proces om de juiste installatie en de werking van de zonnepanelen te garanderen. Dat doen ze in enkele stappen: 

 • Ten eerste zoeken ze met jou naar de beste oplossing voor je project. Svea Solar houdt rekening met zaken zoals de helling van het dak, de oriëntatie, hoeveel schaduw op het dak valt, complexe dakstructuren, de hoeveelheid elektriciteit die je verbruikt, enzovoort. 
 • Vervolgens installeert het bedrijf je Ikea zonnepanelen. Dat is de eerste stap om het zonlicht op te vangen. 
 • Svea Solar configureert jouw fotovoltaïsche productiesysteem en sluit de zonnepanelen aan op het elektriciteitsnet. Hiermee krijg je opgewekte zonne-energie die je omzet in elektriciteit.
 • Heb je nog vragen na de installatie? Dan kan jij nog steeds terecht bij Svea Solar. Zij zijn ook verantwoordelijk voor de dienst na verkoop
nieuwste IKEA zonnepanelen

Wat kosten zonnepanelen bij IKEA? 

Het prijskaartje is zeker niet onbelangrijk wanneer je overweegt om zonnepanelen op je dak te plaatsen. Ikea-meubels staan erom bekend heel betaalbaar te zijn, maar geldt dat ook voor Ikea-zonnepanelen?

De prijs van zonnepanelen is natuurlijk altijd afhankelijk van verschillende persoonlijke factoren, zoals de oriëntatie en hellingshoek van je dak, je gemiddelde energieverbruik, enzovoort.

Daarom is het een goed idee om een offerte aan te vragen. Op die manier kun je de exacte prijzen ontdekken van Ikea-zonnepanelen voor jouw specifieke situatie.

Het installeren van zonnepanelen wordt goedkoper

Sinds 2017 is de prijs met wel 30% gedaald. Het is daarom zeker een goed idee om verschillende offertes te vergelijken en te bepalen welke leverancier het beste bij jouw project past.

Prijzen vergelijken? Ontvang meerdere offertes

Voorbeeld prijs

Stel dat je een huishouden hebt van drie personen met een gemiddeld jaarlijks verbruik van 4.000 kWh. Zonder een thuisbatterij begint de prijs vanaf 7.500 euro. Als je echter toch een thuisbatterij wilt voor een gezin van drie personen, stijgt de prijs naar 13.100 euro.

Voor een huishouden van twee personen met een gemiddeld jaarlijks verbruik van 3.000 kWh daalt de prijs logischerwijs. Zonder een thuisbatterij begint de prijs vanaf 6.500 euro. Met een thuisbatterij vind je een prijs vanaf 12.300 euro.

Opgelet: Ikea is een tussenpersoon

Het levert zelf geen zonnepanelen aan huis maar dat gebeurt via partner Svea Solar.

Laten we vergelijken of het nu goedkoper is om met een tussenpersoon als Ikea samen te werken of rechtstreeks naar de leverancier te gaan voor de installatie van je zonnepanelen. 

MerkAantal zonnepanelen op je dakPrijsVerbruik per jaar
Ikea166.750 euro6.004 kWh
Svea Solar (rechtstreeks)145.968 euro5.254 kWh

Het prijskaartje van Ikea lijkt heel aantrekkelijk. Toch kun je een paar euro’s besparen door rechtstreeks naar een installateur te gaan. Op onze website kun je gratis en vrijblijvend offertes vergelijken van installateurs in jouw buurt.

Ikea zonnepanelen installeren op dak

Waarom IKEA zonnepanelen kiezen?

Niet iedereen kiest voor Ikea zonnepanelen. We sommen de voordelen en nadelen voor je op zodat jij de juiste overwegingen maakt voor je eigen persoonlijk project

Voordelen 

Naast de algemene voordelen van (dunne film) zonnepanelen, zoals het opwekken van groene stroom, biedt Ikea zonnepanelen tal van voordelen:

 • Het is een heel eenvoudig proces. Svea solar begeleidt je bij elke stap. 
 • De levering en installatie gebeurt zeer snel. Vanaf je ja zegt aan het project, duurt het gemiddeld 4 tot 6 weken tot de panelen volledig functioneel zijn. De installatie zelf duurt slechts één hele dag.
 • Ikea is een vertrouwd merk. Iedereen heeft wel eens een meubeltje bij Ikea gekocht. Daarom is er al een soort vertrouwen bij Ikea en is de drempel wat lager om bij hen aan de slag te gaan met je project. 
 • Er is korting voor Ikea Family leden. 
 • Je kan voor een bijkomende thuisbatterij kiezen. 

Nadelen

 • Met het SOLSTRÅLE-aanbod heb je enkel een centrale omvormer voor je zonnepanelen. De levensduur hiervan is slechts 10 jaar in tegenstelling tot een micro-omvormer waarvan de levensduur 20 jaar bedraagt. 
 • Hoewel de prijzen van Ikea heel goedkoop lijken, zijn ze heel marktconform
 • Het merk Ikea kan heel geruststellend en vertrouwd lijken, maar dat mag niet de doorslaggevende factor zijn. Ikea fungeert alleen als tussenpersoon.
 • Svea solar installeert je zonnepanelen niet altijd zelf. Zij kunnen ook beroep doen op andere installateurs. Daarom is offertes vergelijken een heel goed idee. 
 • Het SOLSTRÅLE Plus-aanbod is niet langer beschikbaar in België. Dat was de ultieme optie voor de consument die veel belang hecht aan uiterlijk. Bij het plus-aanbod stond een esthetisch design met een ultiem rendement centraal.  

Ontvang gratis advies van een zonne-expert

Hoe IKEA fotovoltaïsche zonnepanelen bestellen in België?

Ben je helemaal verliefd op de zonnepanelen van Ikea? Dan is het tijd om je zonnepanelen te bestellen. Dat doe je in vier eenvoudige stappen:

 • Je vult het formulier in op de website van Ikea. Hier vul je je contactgegevens in, zoals je naam, telefoonnummer, e-mailadres, enz.
 • Daarna ontvang je een ander formulier via e-mail. Hierin vragen ze informatie over je dak, verbruik, type huis, enz.
 • Op basis van al je persoonlijke informatie ontvang je een offerte van Ikea.
 • Zodra de offerte is goedgekeurd, duurt het ongeveer 4 tot 6 weken voordat je kunt genieten van alle voordelen die zonnepanelen bieden.
Ikea zonnepanelen laten installeren door erkende installateurs

Kan ik ook IKEA thuisbatterij (of accu) kopen?

Naast zonnepanelen heeft Ikea ook een thuisbatterij op de markt gebracht. Met de batterij kun je je energiefactuur aanzienlijk verlagen. Het zorgt voor de opslag van je energie.

Pas wanneer deze batterij leeg is, schakel je over naar je normale energienet. Het biedt niet alleen voordelen voor je portemonnee, maar ook voor de toekomst van groene energie.

Bovendien kun je ook rekenen op een premie van de Vlaamse overheid.

Kostprijs Ikea thuisbatterij berekenen

Wat zijn de kosten van zo’n batterij? Ten eerste is het zeer belangrijk om je aan te sluiten bij de Ikea Family-leden, zodat je kunt profiteren van een flinke korting.

Voor batterijen met een capaciteit van 5 tot 15 kWh bedraagt de prijs voor leden tussen de 4.050 en 8.730 euro.

Bekijk zeker welke premies er beschikbaar zijn en welke voor jou van toepassing zijn. Deze premies stimuleren het gebruik van zonne-energie om zo het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen.

De premies variëren sterk van regio tot regio en gemeenten kunnen ook hun eigen beleid hebben. Daarom is het raadzaam om contact op te nemen met je stad of gemeente voor meer informatie over de beschikbare premies.

Extra info en advies nodig? Stel je vragen aan professionals

Wat zijn de ervaringen met IKEA zonnepanelen in 2024?

Nog voor Ikea samenwerkte met Svea Solar, werkten ze samen met Hanergy. De kwaliteit van de zonnepanelen waren toen niet goed. De afmetingen van de panelen waren vaak te klein. Dat zorgde voor heel wat slechte reviews.

Nu zijn ze overgestapt naar Svea Solar en is de kwaliteit van de zonnepanelen enorm gestegen. Dus zijn de ervaringen van de Ikea zonnepanelen nu een pak positiever

Maar door te vergelijken, wordt meteen duidelijk wat het beste past bij jouw project. Wees kritisch: het is niet omdat het merk Ikea vertrouwd aanvoelt dat het de beste optie is. 

Hoe goed zijn de zonnepanelen van IKEA?

De kwaliteit van de Ikea-zonnepanelen is nu veel beter dan voorheen. Ze leveren betrouwbare en hoogwaardige prestaties. Door het gebruik van nieuwe technologieën wordt de kwaliteit van de Ikea-zonnepanelen steeds beter.

Ikea stelt altijd hoge kwaliteitseisen aan hun producten, en het assortiment zonnepanelen vormt daarop geen uitzondering.

Bovendien bieden ze een SOLSTRÅLE-garantie. Elk onderdeel heeft zijn eigen garantie, inclusief panelen, vermogen, installatie, omvormer en optimizers. Voor de panelen geldt een garantie van 12 jaar en voor het vermogen is er zelfs een garantie van 25 jaar.

Dit betekent dat elk paneel na 25 jaar nog steeds minstens 84,5% van zijn oorspronkelijke vermogen moet leveren. Hierdoor kun je met een gerust hart genieten van elke zonnestraal die wordt omgezet in groene energie.

papa wijst naar zonnepanelen

Wil je zonnepanelen kopen van Ikea? Vul het offerteformulier in

Ben je helemaal overtuigd? Bij ons kan je gratis en vrijblijvend offertes en advies aanvragen over Ikea zonnepanelen. Zo kan je je nog beter informeren en makkelijk prijzen vergelijken, en vind je de beste oplossing voor jouw situatie.

Het is heel belangrijk om nauw samen te werken met een vakman. Een professional kan je helpen met het ontwerp, de installatie en het onderhoud van jouw Ikea zonnepanelen. De expert kan je bovendien tijdens het hele proces waardevolle adviezen en expertise bieden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.