Zonnepanelen uitschakelen: wanneer wel en niet nodig?

Heb je zonnepanelen laten plaatsen, maar weet je niet goed wanneer je ze mag laten aanstaan en in welke gevallen je ze moet uitschakelen? Lees dan zeker verder! Hieronder geven we een overzicht van alle situaties waarin je jouw zonnepanelen verplicht moet uitschakelen en wanneer niet. Bovendien geven we je ook mee hoe je jouw zonnepanelensysteem moet uitzetten. Nog meer vragen? 

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes en bespaar

Mag ik zonnepanelen uitzetten? 

Zonnepanelen kan je uitzetten wanneer je wil. Maar in principe hoeft een set met zonnepanelen niet uitgeschakeld te worden. 

Hoe schakel ik zonnepanelen en omvormer (tijdelijk) uit? 

Wanneer je een PV-zonnepanelensysteem wil uitzetten, is het van belang te weten dat deze installatie uit twee delen bestaat: de AC-zijde (wisselstroom) en de DC-zijde (gelijkstroom). De gelijkstroom is constant, terwijl de wisselstroom voortdurend tussen twee waarden schommelt. 

Bij een PV-installatie wordt het verschil door de omvormer aangetoond: aan de uitgang van dit apparaat bevindt zich de AC-zijde. Die is op het elektriciteitsnet van je huis aangesloten. Aan de ingang van de omvormer bevindt zich de DC-zijde. 

Een omvormer is noodzakelijk omdat het de gelijkstroom van de zonnepanelen in wisselstroom omzet. Alle elektrische apparatuur in je huis functioneert op wisselstroom. 

Nu je de AC-zijde en DC-zijde kent, is het belangrijk om volgende stappen te volgen:

  • Schakel de AC-kant uit door in de meterkast de hoofdvoeding van de AC-omvormer uit te schakelen. 
  • Zet vervolgens de AC-onderbreker uit. Nu levert je PV-systeem geen energie meer aan het elektriciteitsnet. 
  • Tot slot moet je de DC-schakelaar uitschakelen. Deze bevindt zich meestal in de combinatorkast van je systeem. De stroomlevering naar de omvormer is nu gestopt. 

Na deze stappen is het hele PV-systeem uitgeschakeld.

Wil je jouw PV-zonnepanelensysteem weer inschakelen? Doorloop dan dezelfde stappen, maar in omgekeerde volgorde: schakel eerst de DC-schakelaar aan en daarna pas de AC-schakelaar.

Ontvang gratis advies van professionals

Wanneer zonnepanelen niet uitschakelen? 

Ook al moeten zonnepanelen zo goed als nooit uitgeschakeld worden, toch zijn er enkele situaties waarin mensen hun zonnepanelen liever uitzetten. Het is echter niet altijd nodig om in deze omstandigheden je zonnepanelen uit te schakelen. We leggen hieronder drie van deze situaties uit. 

omvormer zonnepanelen

1. Onweer

Tijdens onweer vrezen sommige eigenaars van zonnepanelen dat hun dure installatie door regen, wind of bliksem beschadigd zal worden. Er kunnen zich echter geen problemen voordoen wanneer er tijdens de installatie van de zonnepanelen met volgende veiligheidsvoorschriften rekening werd gehouden: 

  • De zonnepaneleninstallateur sluit de zonnepanelen aan op de aardelektrode in je huis. Dit zorgt ervoor dat een blikseminslag je installatie niet kan beschadigen. Wanneer de specialist deze veiligheidsmaatregel op een correcte manier gevolgd heeft, zijn je zonnepanelen en meterkast tegen de bliksem beveiligd. Je laat deze klus best door een erkend installateur uitvoeren. 
  • Laat niet al te grote strings installeren. Als je zonnepanelen laat aanleggen, is het vaak zo dat er meerdere sets aan elkaar gekoppeld worden. Zo krijg je een groter vermogen aan energie. Deze sets worden strings genoemd. Stel dat een onweer toch schade toebrengt aan één van je zonnepanelen, dan zijn alle zonnepanelen van die ene string defect. Wil je extra voorzichtig zijn, dan is het aangeraden om meerdere kleine strings aan te leggen in plaats van enkele grote. Dan beperk je de schade wanneer er toch een blikseminslag plaatsvindt. 

2. Vakantie 

Er zijn heel wat mensen die hun zonnepanelen uitzetten wanneer ze op vakantie gaan. Er is namelijk niemand thuis die energie verbruikt. Waarom zou je de zonnepaneleninstallatie dan laten aanstaan? 

Het antwoord is eigenlijk heel logisch: wanneer je zelf geen energie in je huis verbruikt, leveren je zonnepanelen de opgewekte energie terug aan het stroomnet. Met andere woorden: de energieleverancier krijgt jouw duurzame stroom. 

Vervolgens zal het energiebedrijf de ontvangen stroom salderen. Per aangeleverde kWh krijg je een bepaald bedrag betaald. Aan het einde van het jaar wordt dit bedrag verrekend samen met de prijs van je energie op de jaarafrekening. Door je zonnepanelen tijdens jouw vakantie aan te laten, bespaar je dus op jouw toekomstige energierekening. 

3. Stroomstoring 

Heel wat mensen denken onterecht dat zonnepanelen tijdens een stroomstoring veel gevaar oplopen. Hun gedachtegang is dat wanneer de stroom van het energienet wegvalt, de opgewekte stroom van de zonnepanelen terug naar de meterkast stroomt. In zo’n situatie komt de monteur onder druk te staan bij het resetten van het systeem en kunnen er zich gevaarlijke situaties voordoen. 

Maar eigenlijk is de realiteit simpeler: bij een stroomstoring wordt je omvormer automatisch uitgeschakeld. De noodschakelaar van je zonnepanelen wordt direct ingeschakeld. Hierdoor wordt er geen nieuwe stroom meer van je zonnepanelen op het stroomnet geleverd. Dit proces gebeurt aan de hand van een ingebouwde detector. Alle mogelijke gevaar wordt dus onmiddellijk uitgeschakeld.

Het is dus niet gevaarlijk om je zonnepanelen tijdens een stroomstoring aan te laten staan. Ook wanneer de stroomstoring opgelost is, lopen je zonnepanelen geen gevaar: ze functioneren dan gewoon op dezelfde manier als voordien. 

Zonnepanelen op dak

Wanneer zonnepanelen wel uitschakelen? 

Zo goed als nooit moeten je zonnepanelen uitgeschakeld worden. Er zijn maar twee situaties waarin huishoudens met zonnepanelen hun installatie moeten uitschakelen: voor het onderhoud van je zonnepanelen of wanneer een reset van je zonnepanelensysteem vereist is. We leggen deze twee situaties hieronder kort even uit. 

Kom in contact met experten in jouw buurt

1. Onderhoud en reiniging van je zonnepanelen 

De bedrading van je zonnepanelensysteem loopt voor een deel aan de buitenkant van je dak. In de loop van de jaren raakt de beschermlaag van deze kabels door het weer beschadigd. Onderhoud van deze bedrading is dan zeker nodig. Het is noodzakelijk om bij dit soort onderhoud de stroom van je zonnepanelen tijdelijk uit te schakelen. 

2. Reset van je zonnepanelensysteem 

Sommige zonnepanelen en omvormers hebben een app waarmee je de werking en opbrengst van de zonnepanelen kan volgen. Soms kan er echter een storing op de app plaatsvinden. Je moet je zonnepanelensysteem dan resetten en vervolgens je telefoon opnieuw met de zonnepanelen verbinden. 

In de praktijk houdt dit in dat je jouw zonnepaneleninstallatie tijdelijk moet uitschakelen. Ook de omvormer moet weer in de juiste volgorde ingeschakeld worden. 

Waarom schakelen zonnepanelen zichzelf automatisch uit bij te veel zon? 

Op het moment dat er te veel zon is en het elektriciteitsnet bijgevolg overbelast raakt, schakelt de omvormer zich automatisch uit. Iedere zonnepaneleninstallatie beschikt over een ingebouwd mechanisme dat in gang schiet wanneer de hoeveelheid stroom zich buiten de net-parameters bevindt. Deze parameters zijn: 

  • Netspanning.
  • Stroom.
  • Frequentie van het stroomnet.  

Ieder land, zo ook België, heeft wettelijke limietwaarden ingeschakeld voor wanneer de omvormer zich moet uitschakelen. Dit speelt een belangrijke rol met betrekking tot de veiligheid. Je wil natuurlijk niet dat jouw elektrische apparatuur uitvalt of in het slechtste geval kapot gaat. De omvormer gaat automatisch aan wanneer de limietwaarden weer in orde zijn. 

Deze maatregel is in de eerste plaats uit veiligheidsoverwegingen genomen. Wanneer de zonnepanelen nood hebben aan koeling, moet je ze die geven. 

Ook interessant voor jou:

Hoe kan netbeheerder zonnepanelen stroom uitschakelen? 

Het is niet de netbeheerder, maar de omvormers die je zonnepanelen stroom uitschakelen. Wanneer er in één keer een te grote hoeveelheid zonne-energie op het stroomnet komt, ontstaan er hoge spanningen. Uit voorzorg schakelen omvormers de zonnepanelen uit wanneer de limiet overschreden wordt. 

Hoe weet ik of zonnepanelen uitgeschakeld zijn? 

Er zijn twee opties om te weten of je zonnepanelen uitgeschakeld zijn. Je kunt zowel naar de omvormer zelf kijken als naar de app die de werking en opbrengst van je zonnepanelen bijhoudt. 

Hoe zonnepanelen uitschakelen bij stroomonderbreking of overproductie? 

Bij een stroomonderbreking moet je jouw zonnepanelen niet uitschakelen. De omvormer schakelt zichzelf automatisch uit wanneer de limiet voor de hoeveelheid zonne-energie op het stroomnet overschreden wordt. Dit gebeurt aan de hand van een ingebouwde detector. 

Moet ik zonnepanelen uitschakelen bij brand? 

Je moet je zonnepanelen meteen uitschakelen bij een brand. Als er een brand door zonnepanelen ontstaat, gebeurt het bijna altijd door een kortsluiting, een oververhitting of door vlambogen. Een vlamboog is een soort bliksem tussen twee kabels. Het effect van een vlamboog is dat de temperatuur zo’n hoge temperaturen bereikt, dat alle materialen in brand vliegen.

Meer weten over zonnepanelen uitschakelen? Vul het offerteformulier in 

Wil je meer informatie of advies op maat rond het uitschakelen van zonnepanelen? Of wil je zonnepanelen laten installeren

Vul het offerteformulier in en krijg gratis en vrijblijvend offertes van meerdere zonnepaneleninstallateurs. Zo kan je verschillende prijsvoorstellen en diensten met elkaar vergelijken en uiteindelijk de beste oplossing voor jouw situatie vinden. Een erkend specialist kan je altijd advies op maat geven en zorgt ervoor dat jouw zonnepanelen op een correcte en veilige manier geïnstalleerd worden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.