Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen, we horen er steeds vaker over. Terecht! De zon biedt een onuitputtelijke bron aan hernieuwbare energie. Bovendien bespaar je aanzienlijk op je energiefactuur. Maar, hoe werken zonnepanelen nu eigenlijk? Ontdek het in dit artikel.

Extra info nodig?

Ontvang advies en een prijs op maat

Werking zonnepanelen

Algemeen spreken we over ‘zonnepanelen’. Maar technisch gesproken, gaat het over ‘fotovoltaïsche panelen’. De panelen die op het dak worden geplaatst zijn lichtgevoelige cellen of zonnecellen die licht omzetten in elektriciteit.

hoe-werken-zonnepanelen

Hoe werkt een zonnecel?

Vandaag wordt energie in hoofdzaak opgewekt op basis van fossiele brandstoffen, zoals gas, olie en steenkool. Aangezien die niet onuitputtelijk zijn en ook niet duurzaam, wordt continue gezocht naar alternatieve energiebronnen.

Zonnecel: korte historiek

De allereerste zonnecel werd in 1883 ontwikkeld door Charles Fritts. Het rendement van die cel bedroeg toen amper 1 procent. De eerste moderne siliciumcel werd uiteindelijk pas in 1941 ontwikkeld door Russel Ohl. Kristalijne siliciumpanelen volgden in 1954. Ze bevatten toen een rendement van slechts 4 procent.

Doordat het rendement van de eerste zonnecellen veel te laag lag, werden ze alleen gebruikt voor de ruimtevaart. Geleidelijk aan werden de zonnecellen verbeterd. Vandaag halen commerciële zonnecellen gemiddeld een rendement van circa 15 procent.

Zonne-energie werking

Een zonnecel genereert electriciteit via zonne-energie.

De cellen bestaan meestal uit silicium en omvatten twee lagen: een dun plaatje met een positieve lading en een dun plaatje met een negatieve lading. Wanneer de cellen licht opvangen, ontstaat er tussen de twee lagen een gelijkstroomspanning. De opgewekte spanning wordt door een omvormer of inverter verder omgezet naar wisselstroom.

Het is belangrijk dat de omvormer goed werkt. Hoe minder energie verloren gaat, hoe beter de zonnepanelen renderen. Een omvormer wordt bij voorkeur om de tien jaar vervangen.

Zonnepanelen zetten dus zonlicht om in elektriciteit door de spanning die tussen de 2 lagen elektronen ontstaat.

De wisselstroom gaat vervolgens door naar de meterkast. Daar wordt de zelf opgewekte stroom direct doorgegeven voor gebruik. Als er meer stroom wordt gegenereerd dan je nodig hebt voor je woning wordt de overige stroom doorgeleverd aan het distributienet.

Het is niet in elke situatie mogelijk om enkel te overleven op de groene stroom van je zonnepanelen. En dus onafhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet. Alles hangt af van de capaciteit en de opbrengstfactor van uw zonnepanelen. Tussen 1 juli 2019 en eind 2022 zal de overheid zonnepanelen-eigenaars doen overschakelen naar de nieuwe slimme digitale meter.

Via het monitoringsysteem kan je de omvormer en het rendement  van je zonnepalen op elk moment checken. Dat is handig om mogelijk rendementverlies en eventuele problemen op te sporen.

Hoe werkt een omvormer zonnepanelen?

Al onze elektrische toestellen werken op wisselstroom. Zoals eerder gezegd, ontstaat er gelijkstroom van zodra de zonnecellen licht opvangen.

Die gelijkstroom wordt dankzij de omvormer vervolgens omgezet naar wisselstroom. Met een aangesloten MPP-tracker zal de omvormer er ook voor zorgen dat je zonnepanelen het beste rendement behalen.

Hoe worden zonnepanelen gemaakt?

Een zonnepaneel bestaat uit een zestigtal lichtgevoelige cellen van silicium. Wanneer die cellen zonlicht opvangen ontstaat er een gelijkstroomspanning. De gelijkstroom wordt vervolgens omgezet naar wisselstroom.

zonne-energie-werking

Levensduur zonnepanelen

De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is minimum 20 jaar. Dat betekent niet dat ze na 20 jaar niet langer renderen. Professionele installateurs garanderen dat zonnepanelen na 25 jaar nog steeds over 80 % van hun vermogen beschikken.

Meer weten over hoe zonnepanelen werken?

Vraag gerust extra advies en info aan een specialist. Met z’n kennis en ervaring helpt hij je mee de juiste keuze(s) maken. Via onderstaand formulier kan je offertes aanvragen bij meerdere vakmannen tegelijk en zo makkelijk prijzen vergelijken. Handig, toch?

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.