Premie zonnepanelen: welke bedragen en voorwaarden in 2024?

Met de juiste premie wordt de installatie van zonnepanelen net dat beetje betaalbaarder. Er werd de laatste jaren echter flink gesnoeid in deze premies. Welke financiële voordelen kun je nog genieten?

In dit artikel vind je een overzicht met de belangrijkste premies in Vlaanderen, Brussel, en Wallonië. Je vindt hier ook een handig overzicht met de voorwaarden voor de premie voor zonnepanelen van Fluvius, alsook een handig stappenplan voor de aanvraag van de premie.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Premie voor zonnepanelen: wat is het?

Zonnepanelen zijn een grote investering. Precies daarom komt een premie of subsidie voor zonnepanelen handig van pas. De overheid betaalt dan een deel van je investering terug.

Zonnepanelen verdienen zichzelf op termijn terug, maar dankzij de premies verkort je die terugverdientijd.

Financiële voordelen van zonnepanelen

Welke premies kan ik aanvragen? Overzicht van de subsidies voor zonnepanelen in België voor 2024

In 2023 veranderden 2 belangrijke zaken wat de premies voor een zonnepaneelinstallatie betreft.

  • Op 1 april 2023 werd de premie voor de installatie van een thuisbatterij stopgezet.
  • De premie van netbeheerder Fluvius voor de installatie van zonnepanelen werd gehalveerd. Die premie bedraagt nu nog maximaal 750 euro. De premie werd gehalveerd omdat zonnepanelen steeds meer energie opwekken, waardoor de terugverdientijd ook zonder premie is verkort.

Einde zonnepanelen premie in 2024

De Vlaamse overheid heeft recent beslist de premies voor zonnepanelen vervroegd stop te zetten. De einddatum is nu 1 januari 2024 in plaats van 1 januari 2025.

Door de premie vervroegd stop te zetten, bespaart de regering 50 miljoen euro

De analyse van het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) toont namelijk aan dat de premie zonnepanelen voor oversubsidiëring zorgde. Omdat de terugverdientijd van zonnepanelen kort is en de Vlaamse capaciteit aan zonnepanelen de voorbije twaalf maanden goed gestegen is (van 4.497 naar 5.543 megawatt), is een vervroegde stopzetting van de premie verantwoord.

Bovendien zijn investeringen in zonnepanelen ook rendabel zonder overheidssteun. De vervroegde stopzetting zal de energietransitie niet afremmen. Kortom: als je de premie voor zonnepanelen nog wil ontvangen, dan is nu (voor het einde van 2023) het moment om zonnepanelen te laten installeren.

Zelfs zonder de premie is investeren in zonnepanelen aantrekkelijk: je bespaart op je energierekening, draagt bij aan het milieu en de terugverdientijd is relatief kort.

Premies voor zonnepanelen in Vlaanderen

Welke premies voor nieuwe (of bestaande) fotovoltaïsche zonnepanelen kun je in Vlaanderen in aanmerking komen?

1. Verlaagd btw-tarief

Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je een verlaagd btw-tarief van 6 in plaats van 21 procent. Het btw-tarief is geldig voor verschillende werken die de duurzaamheid of energiezuinigheid van een woning verbeteren. Denk maar aan isolatiewerken, de installatie van een warmtepomp, of het leggen van zonnepanelen.

Je moet de panelen laten plaatsen door een erkend installateur. Ook mag je woning enkel bestemd zijn voor private doeleinden.

Tijdelijk: Van 1 april 2022 tot en met 31 december 2023 geldt het verlaagd btw-tarief ook voor woningen jonger dan 2 jaar.

2. Lokale premies voor zonnepanelen en premies via netbeheerders Fluvius en Eandis

Laat je de zonnepanelen installeren door een RESCERT-installateur? Dan kun je genieten van een lokale premie van de netbeheerder, bijvoorbeeld Eandis of Fluvius. Het gaat om een eenmalige premie. Verder in dit artikel vind je een compleet overzicht met voorwaarden, premiebedragen en meer.

Afhankelijk van waar je woning gelegen is, kun je ook gebruik maken van lokale subsidies. De premiebedragen verschillen van gemeente tot gemeente. Contacteer jouw gemeente voor informatie op maat.

zonnepanelen

3. Compensatiepremie of retroactieve premie voor afschaf terugdraaiende teller

Tussen 20 juli 2021 en 31 december 2025 kun je een compensatiepremie voor het afschaffen van de terugdraaiende teller aanvragen. Je moet de zonnepaneelinstallatie in gebruik genomen hebben tussen 1 januari 2006 en 31 december 2020. De installatie moet voor 1 oktober 2021 werden aangemeld bij Fluvius.

Daarnaast heeft je omvormer een maximaal vermogen van 10 kVA, werd de digitale meter al geïnstalleerd, én betaalde je al een netvergoeding voor het gebruik van het elektriciteitsnet.

Het premiebedrag wordt bepaald door de leeftijd van je zonnepanelen, het vermogen van je installatie of omvormer, en het moment waarop de digitale meter werd geïnstalleerd. Wie tussen 19 juli 2021 en 31 december 2023 zélf de digitale meter aanvraagt, ontvangt een bonuspremie van 100 euro.

Krijg een gratis en vrijblijvende offerte voor zonnepanelen op je dak

Premies voor zonnepanelen in Brussel

Ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden enkele premies uitgekeerd voor zonnepanelen.

1. Groene certificaten

De Brusselse groenestroomcertificaten worden toegekend aan zowel professionelen als particulieren die groene stroom opwekken. Je kunt een groen certificaat verkopen aan energiemarktbeheerders.

2. ECORENO-krediet en andere subsidies

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest stimuleert de installatie van zonnepanelen ook op andere manieren. Zo kun je met het ECORENO-krediet een goedkope lening aangaan om je energetische renovatieproject te financiëren.

Kijk als inwoner van Brussel ook zeker na of je aanmerking komt voor gemeentelijke premies.

PV-panelen installeren

Premies voor zonnepanelen in Wallonië

Tot slot keert Wallonië ook enkele interessante financiële voordelen aan eigenaars van zonnepanelen.

De totale compensatie van het prosumer tarief

Tot in 2024 wordt het prosumententarief deels terugbetaald door het Waalse Gewest.

Dubbele debietmeter premie

Een dubbele debietmeter meet hoeveel energie je precies produceert en verbruikt. Die meter zorgt voor een nauwkeurige bepaling van het prosumententarief.

Tot en met 31 december 2023 kun je, in Wallonië, een premie aanvragen voor de aanschaf en installatie van die dubbele debietmeter. De premie bedraagt 152 euro en wordt toegekend door de distributienetbeheerders.

Ontdek de prijs van zonnepanelen in jouw regio

Heb ik recht op de Fluvius premie voor zonnepanelen? Alle voorwaarden op een rijtje

Onderstaande voorwaarden bepalen of je al dan niet in aanmerking komt voor de premie van Fluvius.

  • De zonnepanelen werden na 1 januari 2022 in gebruik genomen.
  • Je vraagt de premie aan ten laatste 6 maanden na ingebruikname.
  • Het gaat om nieuwe zonnepanelen die geplaatst worden op het dak van een gebouw. De dakbekleding en het onderdak bevatten geen asbest.
  • Het gaat om een kleine installatie. Het vermogen van de omvormer is niet groter dan 10kVA.
  • Het gebouw waarop de zonnepanelen geïnstalleerd worden, werd voor 1 januari 2014 aangesloten op het distributienet van Fluvius.
  • Het gebouw waarop de zonnepanelen geïnstalleerd worden, is aangesloten op een privédistributienet dat aan het distributienet gekoppeld is. Een off-grid systeem of eilandwerking komt niet in aanmerking.
  • Als het gaat om een verwarmd gebouw, is het dak of de vloer van de zolder volledig geïsoleerd. De warmteweerstand Rd is minimaal 3m2 k/W.
  • De installateur beschikt over een RESCERT-certificaat, OF laat de installatie controleren en valideren door iemand die over een RESCERT-certificaat beschikt.
  • Er is een digitale meter aanwezig op het adres waar de zonnepanelen geïnstalleerd zijn.
  • De zonnepanelen mogen na plaatsing en ingebruikname voor minimaal 15 jaar niet verplaatst worden.

Voor een volledig overzicht met alle bijkomende technische voorwaarden raadpleeg je de website van netbeheerder Fluvius.

Aanvraag premie Fluvius: hoe kan ik de premie aanvragen in 2023?

Na het plaatsen en aansluiten van de zonnepaneelinstallatie laat je die keuren. De keuringsdatum is de officiële datum waarop de installatie in gebruik wordt genomen. Dat is relevant voor het bepalen van het premiebedrag.

Na de keuring meld je de zonnepanelen aan bij Fluvius. Zo begint gelijk de premieaanvraag. Je moet die aanmelding doen binnen de 3 maanden na de keuring. Anders verlies je het recht op de premie.

Fluvius verwerkt je aanmelding. Je ontvangt een bevestiging eens de aanmelding is verwerkt. Die verwerking kan enkele maanden duren.

Als je nog geen digitale meter liet installeren, neemt Fluvius contact met je op. Eens de digitale meter geïnstalleerd is en Fluvius je aanmelding heeft verwerkt, kun je de premieaanvraag vervolledigen. Dat doe je online via de website van Fluvius.

Houd daarbij volgende documenten bij de hand:

  • Het RECERT-nummer van de installateur.
  • Een kopie van de facturen voor de installatie van de zonnepanelen.
  • Het G-nummer (identificatienummer van je installatie).
  • Eventueel: datum en het nummer van de EPB-aangifte als het gebouw pas na 1 januari 2014 werd aangesloten op het elektriciteitsnet.
  • Eventueel: bewijs dat je een beschermde afnemer bent.

Als de aanvraag volledig is én wordt goedgekeurd, ontvang je een premie.

Hoeveel bedraagt de premie van Fluvius in 2023?

Sinds 2023 bedraagt de premie maximaal 750 euro, en maximaal 900 euro voor beschermde afnemers. Je ontvangt maximaal 1 premie per woning of wooneenheid als het een residentieel gebouw betreft. Voor niet-residentiële gebouwen ontvang je maximaal 1 premie per gebouw.

De hoogte van het premiebedrag wordt elk najaar herbekeken. Naargelang de marktomstandigheden kunnen de premiebedragen gewijzigd worden voor het komende jaar. Hoeveel euro de premie precies bedraagt, wordt berekend op basis van het vermogen van de installatie.

Hoe lang kan ik nog een premie aanvragen?

Je kan nog tot 1 januari 2024 de premie voor zonnepanelen aanvragen. Dit betekent dat je best voor het einde van 2023 een zonnepaneleninstallatie door deskundigen laat uitvoeren. Vanaf 2024 is het te laat.

zonnepanelen prijs

Ook interessant voor jou:

Zit je nog met vragen rondom de premies voor zonnepanelen? Hieronder vind je veel voorkomende vragen en hun antwoorden in verband met alle premies voor zonnepanelen.

Bestaan er premies en subsidies zonnepanelen voor nieuwbouw?

De premie zonnepanelen voor nieuwbouw verschilt in Vlaanderen, Wallonië en Brussel:

  • In Vlaanderen kan je een energielening aanvragen. Deze financiële regeling zorgt ervoor dat je energiebesparende werken aan je woning kunt laten uitvoeren. De lening bedraagt maximaal 10.000 euro. Binnen de 5 jaar betaal je het bedrag terug tegen een rentevoet van 2 % of 0 %. Let op: een deskundige moet de werken uitvoeren.
  • In Brussel geven de instanties Eandis en Infrax een premie voor nieuwbouwprojecten met een E-peil dat lager dan de wettelijke norm ligt. Het premiebedrag hangt onder andere af van de bouwaanvraagdatum en de soort woning. Al van 2021 is het zo dat alle bouwaanvragen aan de BijnaEnergieNeutraal-eisen moeten voldoen: een maximaal E-peil van E30 is vereist.
  • In Wallonië bestaat er een premie voor zonnepanelen bij nieuwbouwprojecten. De Primes Énergie is opgericht met de bedoeling meer henieuwbare energiebronnen te installeren.

Wat moet ik weten over de premieaanvraag voor zonnepanelen vanaf 2024?

Volgens het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) zorgde de premie zonnepanelen voor een oversubsidiëring. Omdat ook de terugverdientijd voor zonnepanelen laag ligt, kan je al vanaf 1 januari 2024 geen premies meer aanvragen.

Voor meer info en advies kan je ons offerteformulier invullen. Zo kom je in contact met meerdere specialisten uit jouw regio. Zij zullen je helpen de juiste keuze te maken.

Investeer vandaag nog in zonnepanelen! Premie zonnepanelen én lage prijzen = win-win!

Zonnepanelen brengen steeds meer op, terwijl de prijs voor zonnepanelen de afgelopen 10 jaar sterk is gedaald. Door de juiste premies aan te vragen, bespaar je bovendien nog heel wat op de installatiekosten. De terugverdientijd van je investering? Die wordt steeds korter!

Een ervaren installateur is volledig op de hoogte van de laatste ontwikkelingen wat de premies voor zonnepanelen betreft. Heb je vragen over de premies, of ben je op zoek naar een specialist voor de installatie van jouw zonnepanelen? Vul dan onderstaand formulier in. Zo ontvang je snel én eenvoudig persoonlijk advies van specialisten, en gratis en vrijblijvende offertes op maat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.