Premies en wetgeving

Omtrent de steunmaatregelen voor het plaatsen van zonnepanelen is de laatste jaren heel wat commotie geweest. Zijn er nog subsidies beschikbaar? En hoe zit het met de groenestroomcertificaten? We geven jou een kort overzicht.

1. Premies zonnepanelen Vlaanderen

In Vlaanderen worden er geen premies meer uitgereikt Het Vlaams gewest beschouwt namelijk een zonnepaneelinstallatie als een investering die voldoende rendabel is.

Hoe zit dat met de belastingvermindering?

Sinds 2013 maken eigenaars van zonnepanelen geen kans meer op belastingvermindering door de federale overheid. Het plaatsen van zonnepanelen blijft desondanks heel interessant. U kan met groene energie namelijk heel wat winst maken op uw energieverbruik.

Groenestroomcertificaten

Sinds 1 augustus 2012 is het, voor Vlaanderen, gedaan met de voordelige groenestroomcertificaten. Vanaf dan komen er meer dwingende voorwaarden aan vast te hangen en zal het moeilijker worden om een groenestroomcertificaat te bemachtigen.

2. Premies zonnepanelen Brussel

Brussel geeft verschillende premies voor zonnepanelen, een groot stuk is afhankelijk van het inkomen. Verder zijn er een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor subsidies op zonnepanelen. Pas wanneer Brugel (de Brusselse energieregulator) heeft vastgesteld dat de installatie voldoet aan de voorwaarden kan je subsidies bij het Brussels hoofdstedelijk gewest aanvragen.

 
 

Wat zijn de voorwaarden voor de premies van het Brussels Gewest?

Uiteraard geeft de Brusselse overheid niet zomaar subsidies weg. Kort samengevat zijn dit de voorwaarden waaraan je moet voldoen om premies van de Brusselse Overheid te ontvangen:

  • Dakisolatie en dubbel glas moet aanwezig zijn in het gebouw
  • Er moet een schaduwstudie zijn uitgevoerd met een simulatie van de omgeving op 21 december.
  • Een hellingshoek tussen 0 en 70° ten opzichte van de horizontale lijn
  • Het systeem moet ontworpen zijn zodat het zo veel mogelijk kan voorzien in de behoeften van het gebouw.
  • De installatie moet zo veel mogelijk naar het zuiden gericht zijn. Met een maximumhoek van 90° naar het westen of het oosten.
  • Alle onderdelen van de installatie, ook de omvormer dus, moeten erkend zijn.
  • Afhankelijk van het type zonnepanelen is een bepaald minimumrendement vereist.

Net zoals het Vlaams Gewest heeft ook het Brusselse Gewest een regulator. Brugel (de Brusselse regulator vor energie) komt na de installatie controleren of de installatie in orde is. Indien Brugel uiteindelijk oordeelt dat uw zonnepaneel-installatie conform de voorwaarden is komt u in aanmerking voor de Brusselse subsidie op zonnepanelen.

Hoe vraag ik de Brusselse premie aan?

Zodra de panelen geplaatst zijn, en Brugel alles gecontroleerd heeft, kan je een premieaanvraag opstellen. Je kan de premieaanvraag tot vier maand na de laatste factuurdatum opsturen naar Sibelga. Zo kan je ook in Brussel genieten van gratis elektriciteit met zonnepanelen. Een enorme besparing voor elk Brussels gezin.

Tot 2014 konden eigenaars van zonnepanelen genieten van een aantrekkelijk belastingsvoordeel op de installatie van zonnepanelen.

Maar hoe zit het met dit fiscaal voordeel in 2019? Bestaat er nog een manier om hiervan te genieten? En zoniet, blijven zonnepanelen dan nog steeds een interessante investering?

Verder lezen

Vanaf 1 juli 2019 zullen slimme meters langzaam aan alle terugdraaiende tellers vervangen.

  • Hoe werkt een slimme meter?
  • Wat zijn de voordelen?
  • Welke effecten heeft een slimme meter op je zonnepanelen?
Verder lezen

Groenestroomcertificaten kunnen vandaag nog enkel aangevraagd worden voor zonnepaneelinstallaties boven de 10 kW.

Maar wie zijn zonnepanelen liet plaatsen voor 2013 bestaat dit systeem nog wel. Ontdek de huidige voorwaarden en bedragen voor 2019!

Verder lezen

Zonnepanelen kan je verzekeren tegen allerhande factoren. Niet alleen tegen diefstal, maar bijvoorbeeld ook tegen stormschade. En laten we eerlijk zijn: met het gure Belgisch weer is dit nog geen al te slecht idee.

Verder lezen

Doorgaans is voor het plaatsen van zonnepanelen geen bouwvergunning nodig.
Vraag dit steeds wel aan bij je gemeente. Afhankelijk van de regio kan deze vrijstelling variëren.

Verder lezen