Zijn zonnepanelen fiscaal aftrekbaar in 2024?
Fiscale aftrekbaarheid van zonnepanelen werd ingevoerd om een installatie van de panelen aantrekkelijker te maken. De zonnepanelen zijn slechts gedeeltelijk fiscaal aftrekbaar, maar zouden ook zonder dit voordeel rendabel zijn. De extra voordelen die deze fiscale aftrekbaarheid met zich meebrengt maken het een extra interessante investering voor de toekomst.
Ontdek hoeveel jij kan besparen met zonnepanelen
Inhoud
Zijn zonnepanelen fiscaal aftrekbaar?
Zonnepanelen hebben heel veel voordelen. Ze zijn milieuvriendelijk, rendabel en maken jouw energierekening goedkoper.
Een extra grote troef voor eigenaren van zonnepanelen is dat ze fiscaal aftrekbaar zijn. Het blijft een grote investering, maar dankzij dit voordeel worden veel mensen overhaald tot een installatie. Koop je zonnepanelen én laat je ze plaatsen? Dan betaal je 6% btw en geen 21%.
Kan ik kosten van aanschaf zonnepanelen inbrengen in mijn belastingen?
Heb je in zonnepanelen geïnvesteerd, dan kan je een belastingvoordeel krijgen. Dit is een van de beste fiscale voordelen. Tot 40% van de aanschafwaarde kan als belastingvermindering opgegeven worden.
Er is een maximum fiscale aftrekbaarheid van 3.600 euro in het eerste jaar. De volgende drie jaren kan je nog een bedrag inbrengen als 40% van de aanschafwaarde hoger uitkomt dan 3.600 euro. Een voorwaarde voor deze fiscale aftrek is dat de woning ouder is dan vijf jaar.
Kom in contact met een erkend professional
Krijgen ondernemers ook fiscale voordelen?
Als zelfstandige onderneming of vennootschap kom je naast het voordeel van zonnepanelen afschrijven in aanmerking voor investeringsaftrek. Je mag de aanschafkosten van de panelen fiscaal afschrijven. Deze kosten bevatten de aankoop van de panelen, de omvormer en de installatiekost. Hiervan worden eventuele kortingen en subsidies afgetrokken.
Investeringsaftrek is niet hetzelfde als zonnepanelen afschrijven. Bij het afschrijven neem je ieder jaar een klein stukje van de kosten op in jouw boekhouding. Bijvoorbeeld: jouw zonnepanelen hebben 10.000 euro gekost. Je schrijft ze lineair af over 10 jaar. Elk jaar zal je 1.000 euro ingeven als kosten. Deze kosten verlagen je effectieve inkomsten en hier moet je dan ook minder belastingen op betalen.
Naast afschrijven kan je als ondernemer of zelfstandige genieten van de investeringsaftrek voor energiebesparende investeringen. Met deze regeling kan je 8% van jouw belastbare winst aftrekken met de gewone investeringsaftrek en 13,5% met de verhoogde investeringsaftrek.
Bijvoorbeeld: jouw zonnepanelen kosten 10.000 euro. Er geldt een aftrek van 8%. Dat wil zeggen dat je 800 euro van jouw belastbare winst kan aftrekken en dus op een kleiner bedrag belastingen zal betalen.
Welke voorwaarden bij het afschrijven van zonnepanelen?
Als ondernemer is de regel dat je de installatie zonnepanelen enkel voor beroepsdoeleinden gebruikt. Er geldt een andere regeling voor eenmanszaken dan voor vennootschappen:
Eenmanszaken worden minder restricties opgelegd. Afschrijven mag volgens de methode die jouw voorkeur draagt en dit kan zowel op dagbasis als op jaarbasis gebeuren.
Afschrijven bij een vennootschap is enkel mogelijk op dagbasis in de plaats van op jaarbasis. Dit maakt de installatie minder voordelig als die op het einde van het boekjaar gebeurde.
Investeren in zonnepanelen op 1 januari is de beste oplossing. Daarnaast mag je enkel afschrijven volgens de lineaire methode. Dit zorgt ervoor dat je langer moet wachten voor je kan genieten van het volledige fiscale voordeel.
Afschrijvingsduur: hoe lang?
Naast de belastingvermindering kan je zonnepanelen ook afschrijven. Over het algemeen wordt de volledige afschrijving van zonnepanelen op 15 tot 20 jaar vastgesteld. Soms kan dit verkort worden tot 10 jaar.
De verwachte levensduur van de zonnepanelen moet mee in rekening genomen worden zodat je achteraf niet blijft zitten met een afschrijving waarvan je het bedrag niet hebt teruggewonnen.
Om de afschrijving van zonnepanelen goed te kunnen berekenen moet je naast de levensduur ook rekening houden met de aanschafkosten en de restwaarde nadat je de panelen niet meer kan gebruiken.
Berekening: Jaarlijkse afschrijving = (aanschafprijs – restwaarde) / (vermoedelijke) gebruiksduur.
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan
Hoeveel afschrijvingsmethodes zijn er? Welke kiezen?
Fiscaal gezien zijn er twee manieren om jouw zonnepanelen af te schrijven. Bij de lineaire methode is het afschrijfbedrag ieder jaar hetzelfde. Bij de degressieve methode vermindert het bedrag ieder jaar. De lineaire methode werkt met een vast bedrag, de degressieve methode met een vast percentage van de boekwaarde. Dit mag maximum 40% zijn.
Zonnepanelen fiscaal aftrekbaar: bestaan er ook uitzonderingen?
Belastingsvermindering voor zonnepanelen kan je niet inroepen bij 2 uitzonderingen:
- De kosten werden opgegeven als beroepskost en/of er is investeringsaftrekbaarheid van toepassing.
- Jouw inkomsten zijn te laag om belastingaangifte te doen. In dit geval bouw je een krediet op dat je later kan gebruiken.
Ook interessant voor jou:
Is een lening voor zonnepanelen plaatsen fiscaal aftrekbaar?
Een installatie zonnepanelen kan je belastingvermindering geven, maar de lening ervoor niet.
Hoe installatie zonnepanelen afschrijven?
Een installatie zonnepanelen kan je lineair of degressief afschrijven. Bij de lineaire methode zal jouw afschrijfbedrag ieder jaar hetzelfde blijven. Bij de degressieve methode zal jouw afschrijfbedrag procentueel hetzelfde blijven, maar het bedrag zal dalen samen met de nog af te schrijven waarde.
Hoeveel zonnepanelen mag een particulier leggen? Is er een maximum getal of niet?
Er is geen limiet voor het aantal zonnepanelen je als particulier op je dak mag leggen. Er is wel een limiet op hoeveel jouw elektriciteitsaansluiting aankan. Hiervoor neem je best contact op met een professional.
Benieuwd naar zonne-energie? Krijg gratis advies van installateurs en vergelijk offertes!
Zonne energie is dé toekomst van groene energie. De aanschaf van duurzame energiebronnen, en zeker de plaatsing van zonnepanelen blijft de beste investering in de toekomst van jouw huis en onze planeet. Wacht niet langer en neem vandaag nog de beslissing om over te stappen op zonne-energie.
Vraag nu offertes aan bij betrouwbare zonne-experten en ontdek hoe zonnepanelen jouw energierekening verlagen, jouw ecologische voetafdruk verminderen en je huis voorzien van schone, hernieuwbare energie.