Bekabeling zonnepanelen: stappenplan en elektriciteitsnet

De bekabeling bij de installatie van zonnepanelen is een essentieel onderdeel van een goed werkend zonne-energiesysteem. Het correct aansluiten van de bekabeling zorgt voor een veilige en efficiënte werking van de panelen.

In dit artikel bespreken we een stappenplan voor het aansluiten van de bekabeling en de benodigde kabels. Daarnaast kijken we naar het elektriciteitsnet en de mogelijke problemen, zoals een uitvallende omvormer. Ook behandelen we enkele belangrijke factoren die van invloed zijn op de prestaties van het systeem.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Hoe wordt de bekabeling van zonnepanelen aangesloten? [Stappenplan]

Het aansluiten van de bekabeling van zonnepanelen volgt een duidelijk stappenplan. Allereerst worden de zonnepanelen op het dak bevestigd. Vervolgens worden de panelen verbonden met de omvormer.

Tot slot wordt de bekabeling van de omvormer naar de meterkast gelegd. Deze stappen zorgen voor een correcte en veilige aansluiting van de zonnepanelen.

Stap 1: Zonnepanelen worden op je dak bevestigd

Bij het bevestigen van zonnepanelen op het dak worden doorgaans twee systemen gebruikt: klikken en schroeven.

Bij het klikken kunnen monteurs het aluminium frame van de panelen snel op de panlatten bevestigen. Dit is een snelle methode, maar iets minder stevig.

Bij schroeven wordt het frame steviger op de panlatten bevestigd, wat zorgt voor extra stabiliteit. Deze methode is degelijker maar kost meer tijd en is dus iets duurder. De keuze tussen klikken en schroeven hangt af van de gewenste snelheid en stevigheid van de installatie.

Stap 2: Zonnepanelen aansluiten op de omvormer

Nadat de zonnepanelen op het dak zijn geïnstalleerd, worden ze verbonden met de omvormer. Hiervoor worden DC kabels gebruikt in combinatie met connectoren om de gelijkstroom van de panelen naar de omvormer te geleiden.

Het kabeltraject wordt zorgvuldig aangelegd, waarbij indien mogelijk bestaande doorvoeren en ventilatiepijpen worden gebruikt.

Als er geen geschikte bestaande doorvoer is, kan de kabel over de dakrand worden gelegd en via de gevel naar binnen worden gebracht.

Stap 3: Van de omvormer naar jouw meterkast

De omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom, die vervolgens via een AC kabel en connectoren naar de meterkast wordt geleid.

Bij voorkeur wordt hiervoor een bestaande leiding of een centrale kloof gebruikt waar al andere kabels doorheen lopen. Als er geen geschikte leiding of kloof beschikbaar is, kan er indien mogelijk een nieuwe leiding worden aangelegd.

Als dat ook niet mogelijk is, kan het kabeltraject buitenshuis via de buitengevel worden aangelegd, waarbij alle gaten zorgvuldig worden afgekit om vochtproblemen te voorkomen.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Welke kabels heb ik nodig? 

Het aansluiten van zonnepanelen vereist het gebruik van specifieke kabels. Er zijn twee kabeltrajecten die een rol spelen: de DC bekabeling van de panelen naar de omvormer en de AC bekabeling van de omvormer naar de meterkast. Hieronder bespreken we beide trajecten en geven we richtlijnen voor de juiste kabelkeuze.

2 kabeltrajecten

  1. DC bekabeling: de DC bekabeling wordt verzorgd door de installateurs en heeft als doel de gelijkstroom van de zonnepanelen naar de omvormer te leiden. Hier hoef je zelf niet naar om te kijken.
  2. AC bekabeling: voor de AC bekabeling, die de omvormer met de meterkast verbindt samen met connectoren, is het vaak gebruikelijk dat de woningeigenaar dit vooraf zelf aanlegt. De juiste kabelkeuze is belangrijk en kan worden bepaald aan de hand van de tabel hieronder: 
Vermogen ↓Kabellengte ➝5 meter10 meter15 meter20 meter
1 kW3 x 2,5 mm23 x 2,5 mm23 x 4 mm23 x 4 mm23 x 4 mm2
2 kW3 x 2,5 mm23 x 4 mm23 x 4 mm23 x 4 mm23 x 6 mm2
3 kW3 x 4 mm23 x 4 mm23 x 4 mm23 x 6 mm23 x 6 mm2
4 kW3 x 4 mm23 x 4 mm23 x 6 mm23 x 6 mm23 x 6 mm2
5 kW3 x 4 mm23 x 6 mm23 x 6 mm23 x 6 mm23 x 10 mm2

Deze tabel biedt richtlijnen voor de juiste kabeldikte op basis van het vermogen van de zonnepaneelinstallatie en de lengte van het kabeltraject. Het helpt bij het kiezen van de juiste kabel om energieverlies te voorkomen en de veiligheid te waarborgen. 

zonnepanelen op een schuine dak

Wat is het elektriciteitsnet nu eigenlijk?

Dat is een vraag dat je je waarschijnlijk al afvroeg. Het elektriciteitsnet bestaat uit het hoogspanningsnet, het middenspanningsnet en het laagspanningsnet.

Als consument bevinden we ons op het laagspanningsnet, dat normaal gesproken een spanning van 230 Volt heeft. Wanneer de spanning boven de 253 Volt stijgt, kan bijvoorbeeld de omvormer van de zonnepanelen uitschakelen en wordt er op dat moment geen stroom opgewekt.

Ontvang advies van een professionele installateur

Help: uitvallende omvormer

De omvormer van de zonnepanelen kan zichzelf uitschakelen, wat resulteert in het stoppen van de stroomproductie. Dit kan teleurstellend zijn, vooral wanneer je graag gebruik wilt maken van duurzame energie en de voordelen van je zonnepanelen wilt benutten. Verschillende factoren kunnen hierbij een rol spelen en leiden tot het uitschakelen van de omvormer.

Factor 1: Aantal zonnepanelen 

Als je in een buurt woont waar veel huizen zonnepanelen op het dak hebben, bestaat er een grotere kans op overbelasting van het elektriciteitsnet.

Dit kan met name gebeuren op zonnige dagen wanneer de opbrengst van de zonnepanelen hoog is, maar het verbruik laag. In buurten met weinig PV-installaties is de kans op overbelasting op dergelijke piekdagen aanzienlijk kleiner.

Factor 2: Eigen energieverbruik

Het eigen energieverbruik speelt ook een rol bij de kans op het uitschakelen van de omvormer. Als je veel groene stroom opwekt maar deze niet gebruikt, kan dit leiden tot een verhoogde belasting van het laagspanningsnet, waardoor de omvormer kan uitschakelen.

Factor 3: Hoge spanning van Pv-installatie

Een PV-installatie zou idealiter minder dan 1% kabelverlies moeten hebben. Als de kabel niet de juiste diameter of lengte heeft, kan er meer kabelverlies en spanning optreden, wat de kans vergroot dat de omvormer zich uitschakelt. Daarom is het van cruciaal belang om de juiste bekabeling voor zonnepanelen te kiezen.

huizen met PV-panelen

Ook interessant voor jou:

Hoe kabel plaatsen van zonnepanelen naar meterkast?

De kabel van de zonnepanelen naar de meterkast wordt meestal via een bestaande leiding of een centrale kloof gelegd, of indien nodig via een nieuwe leiding buitenshuis via de buitengevel.

Hoe dik moet aardedraad zijn bij het leggen van zonnepanelen?

De aarding voor zonnepanelen moet doorgaans een dikte hebben van minimaal 6 mm², conform de geldende normen en voorschriften.

Hoe lopen kabels van zonnepanelen?

De kabels van de zonnepanelen lopen van de panelen naar de omvormer, waarbij DC-kabels worden gebruikt voor de gelijkstroomverbinding en AC-kabels voor de wisselstroomverbinding naar de meterkast.

Zonnepanelen nieuws

zonnepanelen frame
Dit artikel laat je zien hoe je zelf zonnepanelen kunt installeren.
zonnepanelen installeren
Ontdek in dit artikel hoe je zelf zonnepanelen kunt maken.
specialist controleert zonnepanelen installatie
Ontdek hier hoe je zonnepanelen aansluit.
zonnepanelen controleren
Dit artikel belicht de verschillen en voordelen van zonnepanelen in serie- en parallelschakeling.

Wil je graag zonnepanelen installeren? Erkende installateurs kunnen je helpen de kabels mooi wegwerken! Vergelijk verschillende offertes 

Hoeveel zelfvertrouwen je ook hebt, de kans bestaat dat een monteur het nog steeds beter kan als jezelf. Net daarom is het interessant om een monteur de kabels te laten wegwerken! Ook ben je dan zeker dat je de juiste kabels gebruikt!

Bij ons kan je verschillende offertjes vergelijken en ervoor zorgen dat je kabels correct geplaatst worden! 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.