Thuisbatterij met zonnepanelen combineren: goed idee?

Door een thuisbatterij met zonnepanelen te combineren, kunnen huiseigenaren de energie die ze overdag opwekken opslaan en ‘s avonds gebruiken wanneer de zon niet schijnt. Dit kan niet alleen leiden tot een vermindering van de energierekening, maar ook bijdragen aan een meer duurzame levensstijl.

In dit artikel lees je meer over de voordelen en nadelen van het combineren van een thuisbatterij met zonnepanelen. Ontdek hoe dit kan bijdragen aan een duurzame en kosteneffectieve energiehuishouding voor huiseigenaren.

Gratis advies en offertes op maat

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een apparaat dat elektriciteit opslaat dat is opgewekt door bijvoorbeeld zonnepanelen, windturbines of het elektriciteitsnet.

Het is ontworpen om huishoudelijke elektrische apparaten van stroom te voorzien wanneer de vraag groter is dan de hoeveelheid elektriciteit die op dat moment wordt opgewekt.

Thuisbatterijen worden steeds populairder als onderdeel van een duurzame en onafhankelijke energiehuishouding. De opgeslagen energie kan je gebruiken wanneer het systeem geen energie meer genereert, zoals ‘s nachts of tijdens een stroomstoring.

thuisbatterij combineren met zonnepanelen

Wat kost een thuisbatterij?

Als je overweegt om een thuisbatterij aan te schaffen, is het belangrijk om te weten dat de prijzen kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. Dit omvat onder andere de grootte van de batterij, de opslagcapaciteit en het type batterijtechnologie.

Over het algemeen kosten thuisbatterijen tussen € 3.500 en € 15.000. De prijs kan echter verschillen afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, zoals de grootte van je huis, jouw energieverbruik, de hoeveelheid zonne-energie die jouw zonnepanelen genereren en het merk en type batterij dat je kiest.

Het is dus verstandig om je goed te laten informeren over de mogelijkheden en prijzen voordat je besluit een thuisbatterij aan te schaffen.

Vergelijk prijzen en offertes

Thuisbatterij zonnepanelen prijs

Over het algemeen variëren de kosten van een thuisbatterij combo met zonnepanelen tussen € 6.000 en € 20.000.

Bestaan er subsidies en premies voor thuisbatterij met zonnepanelen?

In Vlaanderen bestond er tot eind maart 2023 een premie voor de installatie van een thuisbatterij. Deze premie gold voor thuisbatterijen met een keuringsattest tot en met 31 maart 2023. De hoogte van de premie was afhankelijk van de capaciteit van de batterij en bedroeg maximaal € 3.200.

In Brussel is er momenteel geen specifieke premie voor thuisbatterijen. Eigenaren van zonnepanelen met een nettoverbruik van meer dan 5.000 kWh per jaar kunnen wel een premie aanvragen voor de installatie van een batterij met een opslagcapaciteit van minstens 1 kWh. De hoogte van deze premie bedraagt 50% van de investeringskosten, met een maximum van € 4.000 per aansluitpunt.

De premie thuisbatterij wordt stopgezet

De Vlaamse overheid heeft aangekondigd dat de premie voor thuisbatterijen vervroegd wordt stopgezet. Alle thuisbatterijen met een keuringsattest na 31 maart 2023 komen niet meer in aanmerking voor de premie.

Er zullen geen uitzonderingen gelden. Vertraagde leveringen, gebrek aan beschikbare vakmannen voor de plaatsing of tijdige keuringen hebben geen invloed op deze beslissing.

Op zoek naar advies op maat?

Hoe werkt een thuisbatterij met zonnepanelen?

Een thuisbatterij met zonnepanelen combineren werkt door de overtollige energie die jouw zonnepanelen genereren op te slaan voor later gebruik.

Wanneer jouw zonnepanelen meer energie genereren dan nodig is voor jouw huishoudelijk verbruik, slaat de batterij het overschot op.

Wanneer jouw zonnepanelen niet voldoende energie produceren om aan jouw huishoudelijke behoeften te voldoen, wordt de opgeslagen energie in de batterij gebruikt om het tekort aan te vullen.

Een slim energiebeheersysteem brengt dit automatisch in orde. Het zorgt ervoor dat je altijd gebruik kunt maken van de goedkoopste energiebron.

Het systeem controleert continu de energieproductie van jouw zonnepanelen en de opgeslagen energie in de batterij. Het schakelt automatisch over op de meest kosteneffectieve energiebron.

Op deze manier kun je jouw energierekening verlagen door gebruik te maken van de goedkoopste energiebronnen en jouw eigen opgeslagen energie.

thuisbatterij en zonnepanelen combo

Meerwaarden van zonnepanelen-thuisbatterijen combo

Zonnepanelen combineren met een thuisbatterij biedt een slimme en duurzame oplossing om energie op te wekken en op te slaan voor later gebruik.

Voordelen

Wanneer je kiest voor een combinatie van zonnepanelen en een thuisbatterij, profiteer je van verschillende voordelen. Zo kan je allereerst de energie die jouw zonnepanelen opwekken opslaan en later gebruiken wanneer het nodig is. Op die manier hoef je geen stroom meer van het net af te nemen en bespaar je op jouw energierekening.

Een ander voordeel is dat je met een thuisbatterij zelfvoorzienend wordt op het gebied van energie. Je bent niet langer afhankelijk van de energieleverancier en eventuele prijsstijgingen. Dit zorgt niet alleen voor financiële voordelen, maar ook voor meer zekerheid en duurzaamheid.

Daarnaast kan een thuisbatterij bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het behalen van jouw milieudoelstellingen. Doordat je minder afhankelijk bent van fossiele brandstoffen, draag je bij aan een beter milieu en een groenere toekomst.

Zonnepanelen combineren met een thuisbatterij verhoogt bovendien de waarde van jouw woning . Potentiële kopers zien de voordelen van deze duurzame investering en zijn bereid om meer te betalen voor een woning met zonnepanelen en een thuisbatterij.

Op zoek naar een installateur?

Soorten batterijen

Er zijn twee grote soorten thuisbatterijen: lithium-ionbatterijen en loodbatterijen.

Lithium-ionbatterijen zijn de meest voorkomende en bestaan uit verschillende componenten, waaronder nikkel, kobalt en mangaan. Merken zoals Tesla, LG en SolarWatt produceren dit type batterij. Ze hebben een grote opslagcapaciteit en een lange levensduur van 15 tot 20 jaar.

De kosten van een lithium-ionbatterij variëren afhankelijk van kwaliteit en merk, maar gemiddeld liggen ze tussen 4.000 en 10.000 euro, exclusief btw en installatiekosten.

Loodbatterijen zijn een goedkoper alternatief voor energieopslag en bestaan uit lood, zwavelzuur en water. Ze hebben een kortere levensduur van 8 tot 10 jaar en kunnen minder diep worden ontladen dan andere typen thuisbatterijen. Bovendien zijn ze groot en zwaar en daardoor niet erg praktisch in de garage of berging.

De kosten van een loodbatterij variëren ook afhankelijk van het benodigd vermogen, maar liggen gemiddeld tussen 2.000 en 5.000 euro, exclusief btw en installatiekosten.

Thuisbatterij merken

  1. LG Chem RESU De LG Chem RESU is een lithium-ion-batterij die in verschillende capaciteiten verkrijgbaar is, van 3,3 kWh tot 16 kWh. Het is geschikt voor residentieel en commercieel gebruik en kan ook in serie worden geschakeld. De LG Chem RESU heeft een modulair ontwerp en een eenvoudige installatie. De prijs van de LG Chem RESU is afhankelijk van de capaciteit en ligt tussen de 3.000 – 8.000 euro.
  2. Sonnen is een Duits bedrijf dat gespecialiseerd is in thuisbatterijen. De batterijen van Sonnen zijn lithium-ion-batterijen en zijn verkrijgbaar in verschillende capaciteiten, van 5 kWh tot 20 kWh. Het bijzondere aan de batterijen van Sonnen is dat ze zijn ontworpen om in een gemeenschappelijk netwerk te functioneren, waardoor huishoudens overtollige energie kunnen delen. De prijs van de Sonnen thuisbatterijen varieert tussen de 6.000 – 14.000 euro.
  3. SolarWatt MyReserve De SolarWatt MyReserve is ook een lithium-ion-batterij die beschikbaar is in verschillende capaciteiten, van 4,4 kWh tot 12 kWh. Het unieke aan de SolarWatt MyReserve is dat het een modulair systeem is, wat betekent dat huiseigenaren de capaciteit van de batterij later kunnen uitbreiden. De prijs van de SolarWatt MyReserve varieert tussen de 3.000 – 8.000 euro.
  4. Enphase Encharge is een Amerikaans bedrijf dat bekend staat om zijn micro-omvormers voor zonnepanelen. De Enphase Encharge is hun thuisbatterij oplossing. Het systeem maakt gebruik van lithium-ijzer-fosfaat-batterijen, die bekend staan om hun veiligheid en lange levensduur. De Enphase Encharge is beschikbaar in 3,3 kWh en 10 kWh capaciteiten en kan in serie worden geschakeld. De prijs van de Enphase Encharge varieert tussen de 3.000 – 8.000 euro.

Meer weten? Stel je vragen aan professionele installateurs

Tesla Powerwall

De Tesla Powerwall is waarschijnlijk de bekendste batterij op de markt. Het is ontworpen en geproduceerd door Tesla, het bedrijf van Elon Musk. De Powerwall is een lithium-ion-batterij en heeft een opslagcapaciteit van 14 kWh.

De Powerwall is geschikt voor zowel residentieel als commercieel gebruik en kan in serie worden geschakeld om de opslagcapaciteit te vergroten. De prijs van de Powerwall varieert van land tot land en kan rond de 7.000 en 10.000 euro kosten.

Schuin dak met zonnecellen

Zijn zonnepanelen-thuisbatterijen combo rendabel in 2024?

Einde prosumententarief

Het prosumententarief was een vergoeding die eigenaars van zonnepanelen moesten betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet.

Dit tarief werd berekend op basis van het vermogen van de omvormer van de zonnepaneleninstallatie en werd betaald aan de netbeheerder.

In 2022 werd het prosumententarief afgeschaft en vervangen door een nieuw tariefsysteem. Dit nieuwe systeem heet het capaciteitstarief en is gebaseerd op het werkelijke elektriciteitsverbruik van de gebruiker.

Het idee achter dit nieuwe systeem is dat iedereen die gebruikmaakt van het elektriciteitsnetwerk een eerlijke vergoeding betaalt, ongeacht of deze persoon zonnepanelen heeft of niet.

Het einde van het prosumententarief heeft een positief effect op de terugverdientijd van zonnepanelen en thuisbatterijen.

Aangezien het prosumententarief een aanzienlijk deel van de terugverdientijd van zonnepanelen uitmaakte, zal het wegvallen van deze kosten de terugverdientijd verkorten.

Hierdoor is zonnepanelen combineren met een thuisbatterij waarschijnlijk nog rendabeler in 2024 en de jaren daarna.

Tarief op basis van reëel gebruik

Het nieuwe tariefsysteem is gebaseerd op het reële gebruik, wat betekent dat je enkel zal betalen voor wat je effectief van het distributienet afneemt.

Dit zou dus voordeliger moeten zijn voor wie zelf groene energie produceert en deze ook meteen zelf verbruikt, zonder dat er te veel energie verloren gaat aan het net.

De details van dit nieuwe tariefsysteem zijn nog niet helemaal duidelijk en kunnen verschillen per regio. Het is dus belangrijk om dit goed op te volgen en bijvoorbeeld ook te kijken naar eventuele premies of subsidies die beschikbaar zijn voor zonnepanelen en thuisbatterijen.

Capaciteitstarief

Het capaciteitstarief is een nieuw tariefsysteem voor elektriciteitsgebruik dat in Vlaanderen vanaf 2022 wordt ingevoerd. Bij dit tariefsysteem betaalt een consument niet langer enkel voor de hoeveelheid verbruikte elektriciteit, maar ook voor de capaciteit die hij op elk moment van de dag van het distributienet vraagt.

Dit betekent dat de prijs van elektriciteit niet alleen wordt bepaald door het verbruik, maar ook door het vermogen dat een huishouden of bedrijf op elk moment van de dag van het elektriciteitsnetwerk vraagt.

Het doel van het capaciteitstarief is om de investeringen in het distributienetwerk beter af te stemmen op de vraag van de consument en zo het netwerk efficiënter te maken.

Het capaciteitstarief zal geleidelijk worden ingevoerd en zal in eerste instantie alleen van toepassing zijn op grootverbruikers, zoals bedrijven en organisaties. Vanaf 2025 zal het tarief ook worden uitgebreid naar huishoudens met een digitale meter.

Conclusie: waarom thuisbatterijen combineren met zonnepanelen?

Zonnepanelen combineren met een thuisbatterij kan in 2024 een rendabele investering zijn voor huiseigenaren.

Door de afschaffing van het prosumententarief en de invoering van een capaciteitstarief wordt het gebruik van thuisbatterijen steeds interessanter. Hierdoor kan men meer zelfconsumptie realiseren en zo minder afhankelijk zijn van het elektriciteitsnet.

Bovendien kan het opslaan van de energie die overdag wordt opgewekt en deze ‘s avonds of ‘s nachts gebruiken leiden tot aanzienlijke besparingen op de energierekening.

Extra info en advies nodig? Stel je vragen aan professionals

Ook interessant voor jou:

Hoe lang gaat een thuisbatterij mee?

De levensduur van een thuisbatterij hangt af van verschillende factoren, zoals het merk, het type batterij, de gebruikte technologie, de kwaliteit van de componenten en het onderhoud van de batterij.

Over het algemeen hebben lithium-ion-batterijen een langere levensduur dan loodzuuraccu’s, die vaak gebruikt worden in auto’s en andere toepassingen waarvoor een hoge energieopslag nodig is.

Lithium-ion-batterijen hebben doorgaans een levensduur van 10 tot 20 jaar, afhankelijk van de kwaliteit en het gebruik van de batterij. Sommige fabrikanten bieden ook een garantie op de levensduur van de batterij, bijvoorbeeld 10 jaar.

Loodzuuraccu’s hebben over het algemeen een kortere levensduur, van ongeveer 5 tot 10 jaar. Na verloop van tijd vermindert de capaciteit van de batterij, wat betekent dat deze minder energie kan opslaan en minder lang meegaat.

Wat als je thuisbatterij leeg is?

Wanneer een thuisbatterij volledig leeg is, kan deze geen elektriciteit meer leveren. In dat geval wordt er automatisch overgeschakeld naar het elektriciteitsnet om de stroomvoorziening te garanderen.

De meeste thuisbatterijen hebben ook een functie om te voorkomen dat ze volledig leeg raken. Dit is om de levensduur van de batterij te verlengen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor thuisbatterij?

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om een thuisbatterij efficiënt te gebruiken, moet je kijken naar het energieverbruik van je huishouden en de capaciteit van de batterij.

Gemiddeld heb je ongeveer 1,5 tot 2 zonnepanelen nodig per kilowattuur aan batterijcapaciteit. Dus als je bijvoorbeeld een batterijcapaciteit van 10 kWh hebt, heb je ongeveer 15 tot 20 zonnepanelen nodig.

Kan ik PV-panelen direct aansluiten op een thuisbatterij?

Ja, je kunt PV-panelen direct aansluiten op een thuisbatterij. Dit is zelfs de meest voorkomende manier om een thuisbatterij te gebruiken.

De PV-panelen leveren overdag energie aan het huishouden en de batterij, en ‘s nachts of bij minder zonlicht wordt de opgeslagen energie uit de batterij gebruikt.

Wat kosten 10 zonnepanelen met thuisbatterij?

De kosten van 10 zonnepanelen met een thuisbatterij variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de capaciteit van de batterij, het merk en de installatiekosten.

Gemiddeld kun je rekenen op een totaalbedrag tussen de 5.000 en 15.000 euro (exclusief btw en premies).

Is het mogelijk om zonnepanelen te combineren met een warmtepomp?

Ja, het is mogelijk om zonnepanelen te combineren met een warmtepomp. Zonnepanelen kunnen namelijk de benodigde elektriciteit leveren voor het functioneren van de warmtepomp, waardoor het gebruik van fossiele brandstoffen kan worden verminderd en de ecologische voetafdruk wordt verkleind.

Hierdoor kan er ook bespaard worden op de energierekening. Er zijn wel enkele aandachtspunten waar rekening mee gehouden moet worden bij het combineren van zonnepanelen en een warmtepomp, zoals de grootte van het zonnepanelensysteem en de capaciteit van de warmtepomp.

Het is daarom aan te raden om professioneel advies te vragen voordat je zonnepanelen en een warmtepomp combineert.

zonnepanelen op dak

Wil je een thuisbatterij kopen? Vergelijk gratis 1 of meerdere offertes!

Overweeg je om zonnepanelen te installeren in combinatie met een thuisbatterij? Dan kan het nuttig zijn om verschillende installateurs te vergelijken.

Via onderstand formulier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen. Krijg advies over thuisbatterijen en de combo van zonnepanelen en thuisbatterijen. Zo kan je je nog beter informeren en makkelijk prijzen vergelijken, en vind je de beste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Thuisbatterij - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Wil je de thuisbatterij aan zonnepanelen koppelen?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.