Hoe bepaal je het vermogen en de opbrengst van een installatie met zonnepanelen?

Het vermogen van je zonnepanelen bepaalt in grote mate hoeveel energie de installatie op je dak zal opleveren. Een zonnepaneel met een hoger vermogen kan dus meer energie produceren dan een paneel met een lager vermogen. Maar hoe maak je de juiste keuze? En genereert een zonnepaneel altijd energie aan het optimaal vermogen?

In dit artikel ontdek je wat het vermogen van je zonnepanelen precies uitdrukt, hoe je de opbrengst van je zonnepanelen berekent, hoe een installateur bepaalt hoeveel zonnepanelen je nodig hebt én hoe je de juiste omvormer kiest.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Rendement zonnepanelen: wat is het vermogen of de capaciteit van zonnepanelen?

Het vermogen van een enkel zonnepaneel geeft weer hoeveel energie dat paneel produceert op een jaar tijd. Het vermogen van de zonnepaneelinstallatie geeft weer hoeveel energie alle zonnepanelen samen produceren binnen een bepaalde tijdspanne.

Er is daarbij een belangrijk verschil tussen het potentiële vermogen (dat op het zonnepaneel vermeld staat) en de werkelijke opbrengst van je zonnepaneelinstallatie. Daarover lees je hieronder meer.

Verschil kWp en kWh? Piekvermogen of kilowattpiek, wattpiek en kilowattuur

Het piekvermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in de eenheid wattpiek (Wp). De eenheid kilowattpiek (kWp) staat voor 1.000 Wattpiek. Eén kilowattpiek komt dus neer op 1.000 Wattpiek (Wp). Een zonnepaneel met een vermogen van 2 kWp kan bijvoorbeeld maximaal 2.000 Wp produceren.

Een zonnepaneel zal, zeker in België, zelden dat piekvermogen halen. De werkelijke opbrengst van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in de eenheid kilowattuur (kWh). Dat getal geeft weet hoeveel kWp het zonnepaneel daadwerkelijk produceert.

Omdat de opbrengst van een zonnepaneel onder meer afhankelijk is van de hoeveelheid direct of indirect zonlicht dat het paneel opvangt, ligt de kWh (in België) altijd lager dan de kWp.

Over het algemeen mag je stellen dat een zonnepaneel met een vermogen van 100 kWp een opbrengst levert van 85 kWh. 1 kWh is dus (gemiddeld) gelijk aan 1 kWp maal 0,85.

Zonnepanelen plaatsen: blijft het vermogen gelijk?

Het vermogen van een zonnepaneel neemt na verloop van tijd af. Gemiddeld gaat het om een afname van 0,7 procent per jaar. In de praktijk schommelt de jaarlijkse afname gemiddeld tussen de 0,5 en 2 procent. Na 10 jaar zijn zonnepanelen dus gemiddeld 7 procent minder efficiënt dan toen ze net geplaatst werden. 

De meeste producenten van zonnepanelen hanteren een vermogensgarantie. Doorgaans gaat het om een garantie gedurende 25 jaar. Het gegarandeerde vermogen ligt meestal tussen de 80 en 85 procent van het aanvankelijke vermogen van de installatie.

Meer weten?

Soorten zonnepanelen per vermogen

Het vermogen van een zonnepaneel is dus een belangrijke indicator van de hoeveelheid energie die je installatie zal opleveren. Zonnepanelen zijn verkrijgbaar met allerlei verschillende vermogens. 

Een zonnepaneel met een hoger vermogen is doorgaans duurder dan een paneel met een lager vermogen. Naast het vermogen van elk zonnepaneel speelt natuurlijk ook het aantal zonnepanelen een belangrijke rol in de opbrengst die de installatie oplevert.

Deskundige monteert zonnepanelen

Hoog: wat is het maximaal of hoogste vermogen van zonnepanelen?

Op moment van schrijven ligt het hoogste vermogen rond de 500 Wp, maar dat maximale vermogen stijgt steeds sneller. Als je kiest voor zonnepanelen met een zo hoog mogelijk vermogen, heb je in principe minder panelen nodig om een gelijkaardig (of zelfs hoger) rendement te behalen dan met zonnepanelen met een lager rendement. 

Daarnaast weet je met die nieuwere zonnepanelen dat je de meest recente technologieën geniet. De vermogensgarantie kan bijvoorbeeld een stuk hoger liggen, en het rendement neemt minder af dan bij oudere zonnepanelen.

Zonnepanelen met een hoger rendement zijn doorgaans wel wat groter van formaat.

Gemiddeld: wat is de opbrengst van een gemiddeld zonnepaneel?

Momenteel ligt het standaard vermogen van zonnepanelen rond de 400 Wp. Met zo’n zonnepaneel weet je zeker dat de achterliggende technologie up-to-date is, maar val je niet terug op de laatste hoogtechnologische snufjes.

Het is daarbij het vermelden waard dat de nieuwste, duurste zonnepanelen niet altijd betere prestaties leveren dan meer standaard panelen.

Laag: is een paneel met een laag vermogen nuttig?

Zonnepanelen met een lager vermogen zoals bijvoorbeeld 250 Wp produceren nog steeds groene energie, maar wat minder. Dergelijke zonnepanelen zijn goedkoper, waardoor ze ook voor een kleiner budget een interessante optie zijn. Daarbij komt dat een lager vermogen zich vaak vertaalt naar een kleiner oppervlak, wat interessant kan zijn voor kleinere daken.

Nu zijn zonnepanelen met een laag vermogen mogelijks wat verouderd. De vermogensgarantie kan daardoor bijvoorbeeld wat lager liggen.

Zonnecellen op dak

Hoe kun je het vermogen en de opbrengst van zonnepanelen berekenen?

Je hoeft het vermogen van een zonnepaneel niet zelf te berekenen. Die waarde staat vast (alhoewel die met de tijd wel kan afnemen), en is al berekend door de producent. Je kunt natuurlijk wel het vermogen van je zonnepaneelinstallatie bepalen. Daarvoor vermenigvuldig je het vermogen van een zonnepaneel met het aantal zonnepanelen.

Bijvoorbeeld: 15 zonnepanelen met een vermogen van 400 Wp produceren samen een vermogen van 6.000 Wp, of 6 kWp.

Wat je ook kunt berekenen, is de gemiddelde opbrengst van de zonnepanelen. Zoals gezegd ligt het werkelijke vermogen lager dan het potentiële vermogen. Om het vermogen in Wh te bekomen, vermenigvuldig je het potentiële vermogen met 0,85.

Bijvoorbeeld: 1 zonnepaneel met een vermogen van 400 Wp produceert 340 Wh. Een installatie met 15 zonnepanelen met een vermogen van 400 Wp produceert 6.000 Wp, 6 kWp, oftewel 5.100 Wh of 5,1 kWh.

Gratis advies ontvangen over zonnepanelen?

Voorbeeld: wat is het vermogen en wat is de opbrengst van 10 zonnepanelen?

Zoals gezegd, kun je het vermogen van 1 zonnepaneel niet berekenen. Het vermogen en de opbrengst van de volledige installatie kun je dan weer wel berekenen.

Bijvoorbeeld: Je kiest voor 10 zonnepanelen met een vermogen van 500 Wp. Samen produceren de zonnepanelen maximaal 5.000 Wp of 5 kWp. De werkelijke opbrengst zal ongeveer 4.250 Wh of 4,25 kWh bedragen.

Met deze berekening kun je tevens bepalen hoeveel je aan elektriciteitskosten kunt besparen! Vermenigvuldig daarvoor de prijs per Wh die je leverancier aanrekent met de opbrengst in Wh die je zonnepanelen opleveren.

Nodig rendement: hoeveel zonnepanelen moet je plaatsen?

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, moet je eerst bepalen hoeveel kWh aan stroom je jaarlijks verbruikt. Aan de hand van het vermogen van de zonnepanelen (eveneens omgezet naar kWh) kun je vervolgens bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

werking zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen nodig voor 4000 en 5000 kWh?

Ligt je verbruik op 4.000 kWh per jaar, en kies je bijvoorbeeld voor zonnepanelen met een vermogen van 450 Wp? Dan gaat de berekening als volgt.

  • Deel 4.000 kWh door 0,85: goed voor 4.705 kWh. Je hebt dus een installatie met een vermogen van 4.705 kWh nodig.
  • Deel 4.705 door 450. Dat komt neer op 10,45.

Met een installatie van 11 zonnepanelen met een vermogen van 450 Wp voorzie je dus ruimschoots in je eigen energiebehoefte.

Wat met een verbruik van 5.000 kWh per jaar, en een installatie met zonnepanelen van 500 Wp?

  • Deel 5.000 door 0,85: goed voor ongeveer 5.880 kWh. Je installatie moet dus een vermogen van 5.880 kWh hebben.
  • Deel 5.880 door 500. Dat komt neer op 11,76.

Met een installatie van 12 zonnepanelen met een vermogen van 500 Wp voorzie je in een energiebehoefte van 5.000 kWh per jaar!

Tip: De eigenlijke opbrengst van je installatie kan jaar na jaar verschillen. Bovendien neemt het vermogen van je zonnepanelen na verloop van tijd een beetje af. Daarom kan het interessanter zijn om een paneel extra te installeren.

Welk vermogen heeft de omvormer nodig?

In landen als België en Nederland is het niet onverstandig om een omvormer te kiezen met een vermogen dat iets lager ligt dan het piekvermogen van je zonnepaneelinstallatie.

De panelen zullen hun piekvermogen namelijk nooit of toch zelden halen. Daarbij komt dat een omvormer met een lager vermogen vaak beter rendeert

Tip: Een ervaren installateur helpt je niet enkel bij het kiezen van de juiste omvormer, maar helpt je ook het rendement van je volledige installatie te optimaliseren!

Populaire artikelen

Meer informatie over zonnepaneelinstallaties en hun vermogen? Een expert staat voor je klaar!

Wil je meer weten over zonnepanelen, of laat je de berekening van het nodige vermogen liever over aan een professional? Vul dan snel onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat en advies van specialisten. Zo kun jij prijzen vergelijken, advies inwinnen, en een weldoordachte keuze maken!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.