Zonne-energie delen: hoe en waarom?

Zonne-energie delen is een groeiende trend waarbij eigenaren van zonnepanelen hun overtollige energie kunnen delen met anderen personen in hun omgeving. In dit artikel verkennen we hoe zonne-energie delen werkt, de voordelen ervan en hoe je kunt deelnemen aan deze positieve energiegemeenschappen.

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes

Kan ik overtollige zonnestroom delen met familie en buren?

Sinds juli 2022 kan je overtollige zonnestroom gratis wegschenken of verkopen aan familie, vrienden, buren of zelfs ondernemers. Het enige wat de andere actieve afnemers moeten doen, is dit melden aan Fluvius.

Fluvius regelt vervolgens de praktische zaken en zorgt ervoor dat de informatie wordt doorgegeven aan het bedrijf die het energie levert en die de elektriciteitsfactuur dienovereenkomstig aanpast.

Dit opent nieuwe mogelijkheden om de opbrengst van zonnestroom te optimaliseren en tegelijkertijd bij te dragen aan duurzaamheid in de energiegemeenschap.

Wat zijn de voorwaarden?

Zowel de energiedeler als de ontvanger beschikken over een digitale meter. Als je nog geen digitale meter hebt, kun je wachten tot netbeheerder Fluvius er gratis een komt installeren, of je kunt een vervroegde installatie aanvragen tegen betaling van 88 euro.

Als beide partijen een digitale meter hebben, moet de energiedeler het “meetregime 3” aanvragen bij zijn leverancier. Dit geeft Fluvius toestemming om de kwartierwaarden van de digitale meter uit te lezen en deze maandelijks te delen met de leverancier.

Ten slotte moet de energiedeler de eenmalige persoon-aan-persoonverkoop melden via het online platform mijn.fluvius.be.

Op dit moment moeten beide partijen klant zijn bij dezelfde elektriciteitsleverancier, maar naar verwachting zal deze beperking vanaf 2023 worden opgeheven. 

Gratis of tegen vergoeding?

Je bepaalt zelf of je een vergoeding wil vragen en hoeveel deze moet bedragen. Dit biedt nieuwe mogelijkheden om energie te delen en tegelijkertijd financiële afspraken te maken die voor beide partijen gunstig zijn.

close-up van zonnepanelen op een dak

Overproductie zonnepanelen: wat nu?

Wanneer je zonnepanelen meer energie produceren dan je zelf verbruikt, heb je te maken met overproductie. Gelukkig zijn er verschillende opties om deze overtollige zonnestroom nuttig te gebruiken.

Je kan ervoor kiezen om de overschotten weg te schenken aan anderen of zelfs te verkopen aan bijvoorbeeld je familie, vrienden, buren of ondernemers.

Hiermee draag je niet alleen bij aan duurzame energievoorziening, maar creëer je ook nieuwe mogelijkheden om de opbrengst van je zonnepanelen te benutten.

Infraroodverwarming installeren

Infraroodverwarming is een eenvoudige en efficiënte manier om de overproductie van zonnestroom te benutten.

Het installatieproces is eenvoudig: bevestig het dunne paneel op de gewenste locatie, sluit het aan op het stopcontact en geniet met een druk op de knop van heerlijke stralingswarmte.

Met de overtollige energie die je zonnepanelen produceren, verwarm je op deze manier helemaal gratis je woning.

Wegschenken of verkopen

Door je overtollige elektriciteit te delen, help je de ontvanger de energiefactuur te verlagen. Per kwartier wordt jouw overschot verrekend met het verbruik van de ontvanger.

Het voordeel is beperkt tot de energiecomponent van de factuur. Als energiedeler ontvang je geen terugleververgoeding meer.

Je kan ervoor kiezen om de stroom gratis weg te schenken of te verkopen tegen een afgesproken prijs. Zo creëer je een win-winsituatie waarbij jij meer ontvangt en de ontvanger minder betaalt.

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Voordelen en nadelen van zonne-energie delen

Als energiedeler deel je gratis je overtollige energie met anderen, waardoor ze hun energiekosten kunnen verlagen. Het nadeel is dat je geen terugleververgoeding ontvangt van je energieleverancier en je dus extra kosten zult krijgen. 

Voor de ontvanger daarentegen daalt de energiekost op de energiefactuur, omdat hij de energie gratis ontvangt.

Hoewel energiedelen handig is om je energieoverschot te benutten, is het voordeliger om eerst je eigen energie zoveel mogelijk te verbruiken, zonder deze terug te leveren aan het net. Op die manier bespaar je kosten.

Hoe werkt energie delen?

Het proces van energiedelen wordt ondersteund door de Vlaamse netbeheerder Fluvius. Zij zorgen voor de registratie van verschillende vormen van energie-uitwisselingen en geven de afgenomen, geïnjecteerde en gedeelde energievolumes door aan de relevante beheerders en energieleveranciers.

Momenteel werken het VEKA (Vlaams Energie- en Klimaatagentschap), de VREG en Fluvius samen om technische reglementen en vereisten vast te stellen, zodat toekomstige energie-uitwisselingen op een correcte en geautomatiseerde manier kunnen plaatsvinden.

Een thuisaccu is ideaal om je zonne-energie op te slaan. Hij is klein en compact en past daardoor perfect in je huis of bedrijf, zodat je altijd je eigen energie bij de hand hebt.

zonnepanelen  op daken

Persoon-aan-persoonverkoop of wegschenken aan derden? Vul het offerteformulier in en krijg advies op maat van specialisten

Ontvang advies op maat van specialisten en ontdek de mogelijkheden van persoon-aan-persoonverkoop of het wegschenken van zonne-energie. Vul het offerteformulier in en neem de eerste stap naar een duurzame toekomst.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.