Zonnepanelen plaatsen op jouw garage: waarop letten?

Heb je geen of niet genoeg ruimte om zonnepanelen te installeren op het dak van jouw woning? Geen zorgen, er zijn nog alternatieve plaatsen om groene energie op te wekken. Wist je dat je zonnepanelen bijvoorbeeld ook perfect op een garagedak kan installeren? In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden van zonne-energie op je garage om zo een duurzame stap naar de toekomst te maken.

Vraag gratis offertes aan en ontdek de mogelijkheden op maat van jouw garage

Waarom kiezen voor zonnepanelen op jouw garage

Er zijn verschillende redenen waarom jij zonnepanelen op jouw garagedak wilt leggen. Heeft het dak van jouw huis niet voldoende ruimte (meer) om panelen te plaatsen, dan is het garagedak een goede keuze.

Daarnaast kan je hier ook voor kiezen als je het uitzicht van zonnepanelen op jouw eigen woning niet mooi vindt of de dakbedekking het niet toestaat.

De kosten en het aantal panelen dat je kan plaatsen vraag je best na aan betrouwbare zonnepaneel specialisten. De opbrengst van de zonnepanelen zorgt ervoor dat je ze in een mum van tijd hebt terugverdient.

Zonnepanelen op garage

Is jouw garagedak geschikt voor een zonnepanelen installatie?

Het dak van een garage komt vaak lager dan het dak van jouw woning. Het is daarom extra belangrijk te letten op nabijgelegen woningen of bomen die voor schaduw zouden kunnen zorgen.

Bij de installatie van zonnepanelen zijn er nog verschillende andere aspecten waar je best rekening mee houdt. Naast het vermijden van schaduw is het ook erg belangrijk het type dak, de draagkracht van het dak en de oriëntatie ten opzichte van de zon te bekijken.

Neem je al deze factoren in overweging, dan zorg je voor een optimaal rendement van jouw installatie.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Plat dak

Veel garages hebben een plat dak. Platte daken zijn ideaal voor zonnepanelen. Je kan hier de ideale hellingshoek en de meest optimale richting kiezen voor jouw panelen. Zonnepanelen kunnen op deze platte daken makkelijker gelegd worden.

Kies voor een hellingshoek van 36° – 38°, gericht op het zuiden. Deze vaste plaatsing zorgt voor de meeste opbrengst. Wil je je opbrengst nog meer optimaliseren? Investeer dan in panelen met een montagesysteem die de zon automatisch volgt.

Zorg daarnaast dat er voldoende ruimte is tussen de panelen en dat ze niet te kort bij de dakrand geïnstalleerd worden. Panelen te kort bij elkaar geeft risico op schaduw op de rij ernaast. Panelen te kort bij de dakrand zijn gevaarlijk bij sterke wind.

Aan de rand van het dak is de windsterkte het hoogste, wat ervoor zorgt dat je de panelen extra stevig moet vastmaken met behulp van extra ballast. Beter vermijd je alle risico’s en blijf je een stukje weg van de dakrand.

Zonnepanelen op plat dak van garage

Schuin dak

Als je garage schuine daken heeft kan het ook een goed idee zijn zonnepanelen te plaatsen. In tegenstelling tot een plat dak kan je de oriëntatie niet volledig kiezen, maar de hellingshoek kan je indien nodig met verschillende montagesystemen optimaliseren.

Het grote voordeel van een schuin dak is dat er geen ballast nodig is om de panelen te verankeren en de installatie veel minder weegt.

Draagkracht

Een installatie zonnepanelen brengt wat gewicht met zich mee. Over het algemeen kan het dak van een garage minder gewicht aan dan deze van een woning.

Voor je een installatie op je dak legt, controleer je best eerst of die het gewicht nu en in de toekomst zal kunnen dragen. Te zware materialen op het dak leggen is niet enkel gevaarlijk, maar kan je ook heel veel kosten als het instort. 

Bij platte daken worden de zonnepanelen niet vast geboord. Er zou door het gaten maken kans zijn op lekkage. De panelen worden verankerd met behulp van ballast, wat veel extra gewicht met zich meebrengt.

Heb je golfplaten op jouw garage liggen? Deze kunnen het gewicht van zonnepanelen en het bijbehorende materiaal niet dragen. Gelukkig kunnen de panelen met behulp van speciale montagerails op de onderliggende dakstructuur vastgemaakt worden.

Oriëntatie

Bekijk naar welke kant jij jouw zonnepanelen best positioneert. Bij schuine daken heb je meestal twee opties. Als je geen zuidelijk gerichte schuine zijde hebt kan je kiezen voor een oost-west opstelling.

Zonnepanelen aan beide kanten zorgt ervoor dat je gedurende de dag een gelijkmatige energieopbrengst hebt. Heb je een plat dak dan heb je het meeste rendement wanneer je kiest voor een zuidelijke opstelling.

Verschillende montagesystemen, zoals verstelbare frames, helpen je de perfecte oriëntatie te bereiken en schaduw te vermijden.

Kom in contact met zonne-experten in jouw buurt

Mogelijke valkuilen

Het dak van jouw garage is een ideale plaats om zonnepanelen op kwijt te kunnen. Om er zeker van te zijn dat het dak geschikt is zijn er enkele veel voorkomende valkuilen waar je alert op moet zijn.

Daken van garages kunnen vaak minder gewicht aan dan daken van huizen. Om dit op te lossen kan je het dak laten verstevigen.

Als het geen plat, maar een schuin dak is op jouw garage en het heeft geen zuidelijke oriëntatie, dan kan jouw rendement tot 20 % lager zijn dan bij een ideale oriëntatie.

Een kleine oppervlakte, slechte dakbedekking en schaduwval op jouw dak zijn daarnaast nog belangrijke aandachtspunten. 

De juiste zonnepanelen voor op jouw garage kiezen

Welke zonnepanelen je best kiest om op jouw garagedak te installeren hangt af van verschillende factoren. Je kiest best voor panelen met een hoog piekvermogen als jouw garagedak een kleine oppervlakte heeft of een deel zich in de schaduw bevindt.

Een dubbele garage is ideaal om de schaduw te kunnen vermijden. Daarnaast is het ook belangrijk te kijken naar het gewicht van je panelen.

Gemiddeld weegt een zonnepaneel met aluminium frame tussen 10 kg en 25 kg per m². Het meeste gewicht zit bij platte daken niet in de panelen, maar in de ballast.

Deze ballast, die ervoor zorgt dat jouw paneel niet van het dak waait kan 60 kg per m² wegen. Hoe meer naar de rand van het dak, hoe zwaarder de ballast zal worden.

Alternatief op de reguliere zonnepanelen bestaan dunne film panelen. De dunne panelen wegen maar 2 tot 3 kg per m². Het rendement is bij deze panelen een beetje lager, wat ze alleen een interessante optie maakt als je genoeg oppervlakte hebt. 

Zonnepanelen op plat dak

Waar komen de omvormer en de kabels?

Bij aangebouwde garages bevindt de meterkast zich vaak in deze ruimte. De omvormer kan er dan gewoon naast geplaatst worden. Dit is een ideale situatie, gezien de omvormer best zo kort mogelijk bij de zonnepanelen geplaatst wordt en deze op zijn beurt gemakkelijk aan de meterkast verbonden kan worden.

Bij losstaande garages kan de omvormer nog steeds in de garage zelf gezet worden. Door middel van bekabeling kan de omvormer in de garage verbonden worden met de meterkast in het huis.

Kosten zonnepanelen op garage

Hoeveel de installatie zonnepanelen gaat kosten hangt af van hoeveel panelen je wilt plaatsen. Zijn de panelen aanvulling op deze van jouw woning of leg je er enkel op jouw garage? Wil je 12 zonnepanelen plaatsen mag je inclusief omvormer en plaatsing 6.500 – 11.500 euro tellen.

Wil je dat jouw investering loont? Dan plaats je best minstens 6 – 8 zonnepanelen op jouw garage. Leg je maar een paar panelen dan duurt het heel lang voordat jouw panelen terugbetaald zijn.

Vraag offertes aan en ontdek wat jij kan besparen

Vergunning nodig voor aansluiten zonnepanelen op garage?

Zonnepanelen plaatsen kan je eigenlijk enkel doen met vergunning. Om je vrij te stellen van deze vergunningsplicht moet je aan volgende voorwaarden voldoen op Vlaams niveau:

  • Bij een plat dak: de installatie mag niet hoger dan 1 meter boven de dakrand komen.
  • Bij een schuin dak: de panelen worden bovenop met dezelfde helling of tussen de dakbekleding geplaatst.

Voldoen jouw plannen niet aan deze voorwaarden, dan is het aanvragen van een vergunning verplicht. Deze vraag je aan voor je begint met de werken. Vergeet niet na te gaan welke wetgeving van toepassing is in jouw gemeente. Sommige gemeenten leggen naast de Vlaamse wetgeving ook gemeentelijke reglementen vast.

Ook interessant voor jou:

Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn plat (garage) dak?

Hoeveel zonnepanelen je kan laten plaatsen op jouw dak hangt af van de oppervlakte, stevigheid en dakbedekking. Er bestaan verschillende kwaliteiten van panelen. Heb je geen groot dak, dan investeer je best in panelen met een heel hoog piekvermogen.

Idealiter zorgen de panelen ervoor dat ze jouw energiebehoefte kunnen ondersteunen. Professionele installateurs kunnen jou helpen de panelen af te stemmen op jouw behoefte.

Tip: Blijf met jouw panelen ver genoeg weg van de dakrand van een plat dak. Hier is vaak sterkere wind waardoor je meer ballast nodig hebt. Dit zorgt voor extra gewicht dat jouw garagedak misschien niet kan ondersteunen.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen op een plat dak?

Een plat dak heeft als voordeel dat je de oriëntatie en hellingsgraad van je panelen perfect kunt instellen. Verstelbare montagesystemen zorgen ervoor dat je in de zomer de hoogstaande zon en in de winter de lager staande zon kan opvangen. Dankzij dit systeem ben je verzekerd van het hoogste rendement.

Waar mogen zonnepanelen liggen?

Elk dak op jouw perceel is in principe geschikt voor zonnepanelen. Op Vlaams niveau is de belangrijkste voorwaarde is dat het dak asbestvrij is.

Daarnaast moet jouw zonnepanelen installatie aan elke voorwaarden voldoen. Hierin staat dat zonnepanelen niet hoger dan 1 meter boven de dakrand mogen komen of dat ze geïntegreerd moeten zitten in jouw schuine dak.

Naast deze voorwaarden op Vlaams niveau kan het gemeentelijk vastgelegd zijn dat er toch een vergunning nodig is. Zorg ervoor dat je weet welke regels gelden in jouw gemeente alvorens je zonnepanelen aankoopt.

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en kom in contact met erkende professionals!

Investeren in groene stroom? Ontvang offertes, vergelijk gratis en vrijblijvend prijzen van zonnepanelen installateurs en bespaar.

Neem vandaag nog de eerste stap naar duurzame energie en krijg inzicht in de verschillende mogelijkheden over het installeren van zonnepanelen op jouw garagedak.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.