Top 10 zonnepanelen merken vergelijken in 2024

Door de toename van de populariteit van zonnepanelen zijn fabrikanten als paddenstoelen uit de grond geschoten. Een goede doordachte keuze maken tussen al deze merken is dan ook heel belangrijk. Lees dit artikel en krijg van ons de top 10 merken van zonnepanelen in 2024.

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij zonne-experten

Wat zijn de beste zonnepanelen merken in 2024?

Zonnepanelen zijn enorm populair door de hoge energieprijzen. Mensen willen daarnaast meer en meer deels onafhankelijk zijn van grote energiefabrikanten.

Zonnepanelen zijn niet meer zo duur als ze eens waren. Ze zijn enorm rendabel en een slimme beslissing voor zo goed als elke particulier of onderneming.

De juiste keuze voor zonnepanelen is anders voor elke situatie. Iedereen heeft andere punten die zij als belangrijkste criteria zien.

Zo kan een groot verlies aan rendement over de jaren meer impact hebben dan de prijs voor de één terwijl een ecologische productie voor de ander belangrijker is dan weinig rendementsverlies. 

Bepaalde merken kruisen meer vakjes aan dan andere en worden daarom bestempeld als de beste, betrouwbaarste merken op de markt

Top merk zonnepanelen

Overzicht zonnepanelen merken

Als je zonnepanelen wilt aanschaffen heb je keuze tussen ontelbaar veel merken. Welk merk is momenteel het beste op de markt? Om te kunnen antwoorden op deze vraag moet je alle verschillende merken langs elkaar leggen en vergelijken.

Omdat dit niet haalbaar is krijg je hieronder een lijst met de top 10 beste zonnepanelen merken.

PositieMerk  Opgericht in
 # 1SunPower Amerika
 # 2AEG Duitsland
 # 3LONGi China
 # 4Jinko Solar China 
 # 5Trina Solar China 
 # 6DMEGC Solar China
 # 7JA Solar  China
 # 8Qcells Duitsland
 # 9Suntech Chinees
 # 10Canadian Solar Canada

Vraag advies aan een expert en ontdek welk merk het beste is voor jouw situatie

1. SunPower: beste merk

De beste zonnepanelen van het moment zijn er van het merk SunPower. Momenteel hebben zijn de meest kwalitatieve panelen met de beste rendementen.

Hun beste zonnepaneel is de MAXEON 3. Ze behalen namelijk een rendement tot wel 22,7% en na 40 jaar is dit nog steeds 20,04%.

SunPower biedt 40 jaar productgarantie en ook hun vermogensgarantie is de hoogte op de markt. 95,4% na 10 jaar, 92% na 25 jaar en 88,3% na 40 jaar zijn. 

SunPower is innovatief en vooruitstrevend. Sinds de overname door TotalEnergies is er extra kapitaal om de onderneming te ondersteunen en kreeg SunPower wereldwijd klanten.

2. Het Duitse AEG

De nummer twee op de markt is AEG. Het is een bedrijf van Duitse origine dat reeds bekend was om de kwalitatieve huishoudelijke apparaten en apparaten voor persoonlijk gebruik. Ze zijn het oudste bedrijf in deze lijst, maar stapten pas sinds 2009 ook in de zonnepanelenproductie.

AEG heeft uitstekende rendementen tot 21,4%. Ze hebben een standaard productgarantie tot 15 jaar, welke je kan verlengen tot 20 of zelfs 30 jaar. Bij AEG krijg je een garantie op het vermogensrendement van 84,8 tot 85% na 25 jaar. 

Het merk werd verkozen als Top Brand PV 2022/2023 door installateurs en eindgebruikers. 

3. LONGi: grootste fabrikant

LONGi heeft zich nog net een plaatsje in de top 3 van beste zonnepanelen op de markt kunnen bemachtigen. De nummer 3 was in 2020, 2021 en 2022 de grootste fabrikant van zonnepanelen ter wereld en is bekend voor de kwaliteit en efficiëntie van hun producten.

LONGi geeft een garantie van 12 tot 15 jaar en een vermogensgarantie van 84,8% na 25 jaar. Ze hebben een bewezen rendement tot 22,5%. 

Dit merk werd ook verkozen als Top Brand PV, met daarnaast een titel als Top Performer in 2022. 

4. Jinko Solar

Het tweede bedrijf met Chinese oorsprong in deze lijst was ook de tweede grootste fabrikant van zonnepanelen in 2022.

Ze geven 25 jaar garantie op hun N-Type serie, een vermogensgarantie van 95,4% na 10 jaar en 89,4% na 25 jaar op dezelfde serie. Hun module-efficiëntie gaat tot 23,23%. 

5. Trina Solar

Op nummer vijf staat opnieuw een bedrijf met een hoofdkantoor in China. Ze zijn niet enkel gespecialiseerd in zonnepanelen, maar ook in andere zonne-energieproducten.

Hun productgarantie is 25 jaar. Het maximale rendement van de zonnepanelen is 22,3% en je krijgt 95,4% vermogensgarantie na 10 jaar, 89,4% na 25 jaar en 87,4% na 30 jaar.

6. DMEGC Solar

De dochteronderneming van Dongguan Magnetics Electronics Group Co. (DMEGC) hebben een N-Type serie met goede garanties en rendement.

Hun rendement haalt 22,45% en er is een vermogensgarantie van 95,4% na 10 jaar en 89,4% na 25 jaar. Ze bieden daarnaast een productgarantie van 15 jaar op deze serie.

7. JA Solar

JA Solar is een van de grootste bedrijven van zonnepanelen van het moment. Met hun 12 jaar productgarantie en vermogensgarantie van 84,8% na 25 jaar blijven ze een belangrijke speler op de markt. Het betrouwbare, merk heeft hoogwaardige panelen met een efficiëntie tot 21,8%.

8. Qcells

Als 8ste beste zonnepanelen merk hebben we Qcells, de tweede Europese fabrikant in deze lijst. Hun panelen zijn van degelijke kwaliteit, mooi en stevig.

Bij de productie van de panelen wordt het milieu in het achterhoofd gehouden en er zijn strenge arbeidsvoorwaarden. Ze bieden een garantie van 25 jaar en een rendement van 21,5%.

Op dit rendement heb je een vermogensgarantie van 93,5% na 10 jaar en 86% na 25 jaar. 

9. Suntech

Suntech, opnieuw een bedrijf met oorsprong in China is een grote fabrikant en staat niet zomaar in deze top 10. Afhankelijk van het aangekochte type paneel bieden ze 12 tot 25 jaar garantie.

Hun Bifaciale modellen hebben een rendement tot 22,8% en hun gewone panelen 22,3%. Er wordt een vermogensgarantie meegegeven van 95,4% na 10 jaar, 89,4% na 25 jaar en 87,4% na 30 jaar. 

10. Canadian Solar

Het Canadese bedrijf Canadian Solar staat nog net in de top 10 beste merken van het moment. Hun beste panelen van de N-Type serie hebben een productgarantie tot 25 jaar. De panelen geven een rendement tot maximaal 22,8% met een vermogensgarantie van 95,85% na 10 en 88,85% na 30 jaar. 

Hoeveel merken zijn er?

Er bestaan wel duizenden soorten panelen van wel honderden verschillende fabrikanten. Om wegwijs te raken tussen het ruime assortiment van merken kan je wel wat hulp gebruiken.

A-merken (Tier 1) vergelijken: hoe ben ik zeker van een goed zonnepanelen merk? 

Het tiersysteem staat niet voor de kwaliteit van de zonnepanelen, maar gaat over de kwaliteit van het merk. Het zijn de bekendste merken en tegelijk ook de meest betrouwbare.

Ze maken slechts 2% van de volledige markt uit, wat de zoekring naar goede zonnepanelen toch iets verkleint. Er zijn honderden, misschien wel duizenden merken zonnepanelen, dus zelfs 2% zijn er nog redelijk veel.

Het is geen officieel rangsysteem dus zelfs als een merk zich positioneert als tier 1 merk vraag je best advies aan een erkend zonnepaneel installateur. 

Garantie zonnepanelen

Tier 1 zonnepaneel merken geven een lange garantie op hun zonnepanelen. Ze investeren veel in research en development en vertrouwen in hun producten.  

Opbrengst en rendement

Zoals eerder gezegd ligt er bij de A-merken van zonnepaneel fabrikanten een grote nadruk op onderzoek. Ze presteren goed in allerlei testen en rapporten, hebben over het algemeen de langste levensduur en het hoogste rendement met daarbovenop een laag rendementsverlies. 

Capaciteit van de zonnepanelen

De capaciteit van het zonnepanelen systeem is bij Tier 1 merken over het algemeen hoger dan bij Tier 2 of Tier 3 merken. 

goede keuze van zonnepanelen

Wat kost een zonnepaneel in Nederland (versus België)? 

In Nederland is de gemiddelde prijs van 10 zonnepanelen met 3.500 kWh opgewekte stroom per jaar ongeveer 7.500 euro.

Volgens de Vlaamse overheid is de prijs voor een zonnepanelensysteem met 3.500 kWh per jaar inclusief plaatsing en 6% btw in Vlaanderen gemiddeld 5.000 euro.

Het is echter moeilijk dit zo naast elkaar te zetten gezien de prijs van veel elementen afhankelijk is. Bekende merken kosten ongeveer hetzelfde in beide landen, maar er kan een groot verschil zijn tussen installatiekosten. Om zeker te zijn van de best prijs kan je offertes aanvragen, prijzen vergelijken en zo geld uitsparen.

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Welke zonnepanelen zou ik kiezen in België?

Kiezen voor zonnepanelen in België gaat over andere criteria dan kiezen voor zonnepanelen in een land waar er voornamelijk zonnige dagen zijn.

Kiezen voor zonnepanelen aan de gevel in België is bijvoorbeeld niet rendabel, maar in het zuiden van Spanje kan dit wel interessant zijn. 

Welke zonnepanelen je kiest hangen ook samen met het aantal zonnepanelen je wilt installeren. Heb je veel ruimte, dan zijn wat minder kwalitatieve panelen met een groter verlies aan rendement niet zo erg als wanneer je het meeste uit een klein oppervlak wilt halen. 

Kan je echt niet beslissen? Dan is het Tier systeem een handige classificatie om een beslissing te helpen maken. Tier 1 zonnepanelen zijn er van de meest betrouwbare fabrikanten ter wereld en gaan slechts over 2% van alle zonnepaneelfabrikanten. Gezien het geen officieel systeem is ga je best niet enkel en alleen uit van deze tier. 

Wil je zeker zijn dat je de beste panelen gaat installeren op maat van jouw situatie? Schakel dan zeker en zonne-expert in. 

prijzen vergelijken bij keuze zonnepanelen

Op zoek naar de beste zonnepanelen? Vergelijk gratis verschillende offertes

Wil je graag zeker zijn dat je de beste zonnepanelen voor jouw situatie koopt en installeert? Vul dan onderstaand offerteformulier gratis en vrijblijvend in. Ontvang 1 of meerdere offertes en vergelijk prijzen. Vind zo de perfecte zonnepanelen aan de meest voordelige prijs. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.