Zonnepanelen vervangen: wanneer, prijs en hoe het werkt
Je zonnepanelen zijn als trouwe vrienden. Ze gaan lang mee als je ze fatsoenlijk onderhoudt en ze laten je niet in de steek. Toch kan het zijn dat je zonnepanelen toe zijn aan vervanging. Het vervangen van zonnepanelen kan nodig zijn wanneer ze niet meer optimaal presteren of als je wilt overstappen op een nieuwer model. In dit artikel lees je wanneer dat moment is aangebroken, wat de kosten zijn voor het vervangen van zonnepanelen en hoe zo’n vervanging in zijn werk gaat. Je krijgt ook professioneel advies en ontvangt gratis offertes!
Inhoud
Op welk moment is het verstandig om je zonnepanelen te laten vervangen?
Zonnepanelen gaan zeker zo’n 25 jaar mee. Na verloop van tijd begint hun rendement echter te dalen. Dan brengen ze minder stroom op dan voorheen, bijvoorbeeld door ouderdom of slecht onderhoud.
Met nieuwe zonnepanelen breng je de opbrengsten weer omhoog. Ook wanneer je panelen schade oplopen door weersomstandigheden of technische problemen, kunnen ze defect raken.

In uitzonderlijke gevallen is er misschien zelfs sprake van een productiefout
Dan is het tijd om je oude zonnepanelen te vervangen door nieuwe panelen. Zo weet je zeker dat je panelen geen sterk rendementsverlies lijden. Dat is goed voor jou en je portemonnee!
Wat zijn de kosten voor het vervangen van zonnepanelen?
De prijs van een vervanging hangt af van jouw persoonlijke situatie. Laat je zonnepanelen zeker analyseren door een bekwame installateur voordat je verdere beslissingen neemt. Die zal nagaan hoeveel panelen er vervangen moeten worden.
Hoe meer nieuwe panelen je nodig hebt, hoe duurder de vervanging zal zijn. Daarnaast moet je nagaan of je omvormer en teller ook aan vernieuwing toe zijn. In dat geval zullen de kosten ook sneller oplopen. Uiteindelijk kan het je tussen de 3.500 en 8.000 euro kosten.
Wat is het stappenplan voor het vervangen van oude zonnepanelen?
Heb je beslist dat het tijd is voor nieuwe panelen? Hier lees je alle stappen die je moet doorlopen. Zo zorg je voor een vlotte werking en het beste eindresultaat.
Analyse in samenwerking met de installateur
Jouw zonnepanelen zijn uniek. Een professional analyseert best eerst jouw situatie. Zo ontdek je samen welke panelen vervangen moeten worden en waarom. Dankzij zo’n analyse met een vakman schiet je rendement weer de hoogte in.
Daarnaast kan hij ook bekijken of je toe bent aan een nieuwe teller of omvormer. Een professional kent alle regels en geeft waardevolle tips, zodat je geen verkeerde maatregelen neemt.

Verwijderen van oude zonnepanelen
Je hebt het recht om je zonnepanelen kosteloos in te leveren nadat ze zijn verwijderd. Dit komt door de aanvaardingsplicht van een installateur. De materialen van de beschadigde panelen kunnen bovendien gerecycleerd worden. Zo gaat niets verloren! Onderschat de waarde van je oude panelen dus zeker niet.

Installatie van nieuwe zonnepanelen
De oude panelen kunnen eindelijk plaatsmaken voor nieuwe zonnepanelen. Die vernieuwing zorgt ervoor dat je rendement weer stijgt. Moderne zonnepanelen zijn namelijk een stuk efficiënter geworden.
Zo profiteer je tegenwoordig met minder panelen van dezelfde opbrengst. Nieuwe panelen hebben ook een langere levensduur. Je bent na de vervanging dus weer jaren zoet!
Aandachtspunten bij het vervangen van oude of defecte zonnepanelen
Een vervanging kan handig zijn, maar dit doe je niet zomaar. Er is een reeks aandachtspunten waarmee je het best rekening houdt voordat je de vernieuwing in gang zet. Bespreek ze samen met een bekwame installateur en schakel een vakman in.
- Nieuw legplan: wanneer je zonnepanelen worden vervangen, is het verstandig om ook je legplan aan te passen. Dit plan houdt rekening met belangrijke factoren zoals de oriëntatie en afmetingen van je panelen, evenals mogelijke schaduwval. Met nieuwe panelen veranderen deze elementen, waardoor een aangepast legplan nodig is om een hoog rendement en maximale opbrengst te garanderen!
- Je energieverbruik: zonnepanelen hebben allemaal een ander vermogen. Hoe nieuwer de panelen, hoe groter hun vermogen. Controleer zeker je energieverbruik en stel je panelen erop af. Verzwaar indien nodig je aansluiting op het elektriciteitsnet.
- Totale piekvermogen: het kan zijn dat het vermogen van je panelen dus stijgt na een vervanging. Let wel op! Zorg ervoor dat bij installaties kleiner dan of gelijk aan 10 kVa het piekvermogen van je panelen niet met meer dan 10% stijgt. Bij installaties groter dan 10 kVa mag het piekvermogen maximum 1.000 Wp stijgen.
- Bewijsmateriaal: voordat je begint met vervangen, toon je het best aan dat de vernieuwing nodig is. Lever bewijzen aan van defecte panelen, overmacht, productiefouten of aanzienlijk rendementsverlies.
Let op! Wanneer je jouw zonnepanelen wilt vervangen, mag je geen panelen bijplaatsen. De vervanging moet één op één gebeuren, anders spreken we van een uitbreiding.

Ook interessant voor jou:
Wat gebeurt er met groenestroomcertificaten als je zonnepanelen vervangt?
Bij grotere installaties mag het piekvermogen met maximaal 1.000 Wp toenemen. Het bijhouden van je groenestroomcertificaten is handig vanwege de financiële voordelen en biedt zekerheid voor de toekomst.
Wanneer moet je de omvormer van zonnepanelen vervangen?
Welk dak is het meest geschikt voor zonnepanelen?
Zowel schuine daken die gericht zijn op het oosten, westen of zuiden als platte daken zijn geschikt. Een helling van 20 tot 50 graden is ideaal bij schuine daken. Zorg ervoor dat je dak niet te veel schaduw opvangt, bijvoorbeeld door een schoorsteen. Zo weet je zeker dat je panelen voldoende zonlicht krijgen!
Hoe repareer je gebroken glas van een zonnepaneel?
Is een productiemeter verplicht?
Is een digitale meter verplicht als je zonnepanelen laat installeren?
Kun je één zonnepaneel vervangen?
Wil je bestaande zonnepanelen vervangen? Vul het offerteformulier in en ontvang offertes op maat
Zijn je zonnepanelen toe aan vervanging? Twijfel niet langer en vernieuw je zonnepanelen dit jaar. Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel? Vul onderstaand formulier in om contact op te nemen met een vakman die bij jou past. Je krijgt gratis advies en offertes aangeboden. Zo zorg je samen voor een opfrissing van je zonnepanelen!
Gerelateerde artikelen

Twijfelt u over zonnepanelen voor uw bedrijf? Ontdek de kosten, subsidies en verplichtingen. Zo weet u snel of ze de juiste keuze zijn.
Zonnepanelen verschillen in kleur, type en werking. Welke kies je best? Ontdek de opties en hun voor- en nadelen. Bekijk ook de prijzen en montagemogelijkheden.


Met een thuisbatterij sla je overdag zonne-energie op voor gebruik ’s avonds. Dit verlaagt je energiekosten en maakt je onafhankelijker. Ontdek hier de voor- en nadelen.