Recyclage zonnepanelen: waar en hoe afgedankte panelen binnenbrengen?

Er wordt vaak gedacht dat zonnepanelen niet recyclebaar zijn en daardoor belastend voor het milieu. Gelukkig klopt dit niet. Ze zijn dus niet alleen een goede investering voor het milieu, ze worden daarboven voor 90% gerecycleerd. Hoe lang de panelen meegaan en waar je naartoe moet voor de recyclage van zonnepanelen kom je in dit artikel allemaal te weten. 

Ontvang gratis advies van professionals

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

De levensduur van zonnepanelen in minimum 25 jaar. Gemiddeld kan je de panelen 30 jaar in gebruik houden.

Over het algemeen vervang je de panelen na 25 à 30 jaar, omdat het rendement op dit punt nog 80% is in verhouding met nieuwe panelen.

Laat je de panelen liggen ondanks een verminderd rendement, dan kan je theoretisch tot wel 40 à 50 jaar dezelfde panelen behouden. Wat je wel sneller zal moeten vervangen zijn de omvormer en de bekabeling van de panelen.

Kom in contact met experten in jouw buurt

Hoe weet ik dat een paneel stuk is?

Een belangrijke indicator van schade aan zonnepanelen is een verminderd rendement. Merk je plots een verandering in het rendement, kijk dan eerst en vooral de bekabeling na.

Is alles hier in orde, neem dan zeker contact op met jouw installateur. Met behulp van speciale apparatuur kunnen zij defecten in jouw panelen snel opsporen.

controle voor recyclage zonnepanelen

Waar naartoe met oude zonnepanelen: containerpark?

Heb je oude zonnepanelen die je weg wilt doen? Dan breng je deze beter niet naar de reguliere afvalverwerking. Containerparken moeten deze panelen gescheiden van ander afval houden en hiervoor betaal je vaak een bijdrage.

Er geldt een kosteloze aanvaardingsplicht voor alle zonnepanelen. Wil je hiervan genieten, dan moet je contact opnemen met jouw installateur of zoek je een inzamelpunt.

De enige 2 voorwaarden hiervoor zijn dat de panelen niet vermengd zijn met ander afval en dat het gaat over panelen met hun volledige originele onderdelen. Het inzamelpunt mag geen kosten aanrekenen. Voor de inzameling werken zonnepaneel fabrikanten samen met de beheerorganisatie PV Cycle Belgium

Een groot deel inzamelpunten accepteren tot 20 zonnepanelen. Wil je panelen binnen brengen maak je best eerst een afspraak.

Zo ben je er zeker van dat je jouw panelen kan achterlaten. Sommige inzamelpunten accepteren meer dan 20 panelen. Alle inzamelpunten vind je makkelijk terug op de website van PV Cycle.

Ook een omvormer bevat kostbare materialen. Breng deze bij schade dus ook binnen in een inzamelpunt. Recyclage van de omvormers valt onder Recupel en recyclage van de thuisbatterijen is voor Bebat.

Wat is de impact op het milieu? Recycleren van de panelen

Europese richtlijnen stellen dat tenminste 80% van elektronisch afval gerecycleerd dient te worden. Dankzij deze richtlijn wordt tot 90% van de zonnepanelen opnieuw gerecycleerd.

Panelen met een technologie op basis van silicium bestaan voor bijna 80% uit glas, 10% uit aluminium, iets meer dan 5% uit plastic en 5% uit elektrische componenten.

Zijn de panelen niet op deze technologie gebaseerd dan bevatten ze vaak iets gevaarlijkere metalen die door gespecialiseerd organisaties verwerkt worden.

Kapot zonnepaneel klaar voor recyclage

Recyclage van zonnepanelen gebeurt in 2 stappen:

  • Stap 1: Primaire ontmanteling. Het glas wordt gescheiden van het frame en elektrische bedrading.
  • Stap 2: Secundaire ontmanteling. Glas wordt gescheiden van silicium en andere metalen. 

Silicium wordt tot vier keer opnieuw gebruikt voor de productie van nieuwe zonnepanelen. Doordat de panelen zo goed als volledig recyclebaar zijn hebben ze een extra goede impact op het milieu.

1 ton zonnepanelen recycleren bespaart tot 1,2 ton CO2. Dit komt overeen met de jaarlijkse uitstoot van een kleine auto. In Europa is sinds 2010 tot 600 ton CO2 minder uitgestoten dankzij recyclage van zonnepanelen.

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes en bespaar

Recyclagebijdrage voor zonnepanelen: kosten 2024

Wie in Vlaanderen nieuwe zonnepanelen installeert moet een recyclagebijdrage, ook wel milieubijdrage genoemd, betalen. Deze bijdrage zal gebruikt worden voor de kosteloze inzameling en recyclage van afgedankte zonnepanelen.

Sinds 2017 is dit bedrag 2 euro (exclusief btw) per paneel. Dit maakt de inzameling van panelen volledig kosteloos. In Brussel en Wallonië is deze recyclagebijdrage nog niet van toepassing. 

recyclage

Wat zijn oude zonnepanelen nog waard in België?

Momenteel krijg je geen geld als je jouw panelen recycleert, maar de materialen gebruikt voor panelen worden steeds schaarser.

Deze waardevolle materialen worden hergebruikt voor nieuwe zonnepanelen. Dankzij de recyclagebijdrage kan je de panelen gratis inleveren.

Ook interessant voor jou:

Wat gebeurt er met afgedankte zonnepanelen?

Sinds 2016 betalen kopers van zonnepanelen een recyclagebijdrage. Door deze bijdrage zijn installateurs verplicht zonnepanelen gratis in te zamelen en te recycleren.

Wat doet beheerorganisatie PV cycle?

De VZW werd in 2016 opgericht in het kader van de milieuovereenkomst Zonnepanelen. Het is de enige beheerorganisatie voor zonnepanelen.

Ze werken samen met professionelen en inzamelpunten om het kosteloos recycleren van zonnepanelen aan te kunnen bieden. 

Vraag gratis advies en offertes en investeer in zonnepanelen

Wil je graag investeren in duurzame energie, een groene toekomst tegemoet gaan en je energierekening verlagen? Vraag dan gratis en vrijblijvende offertes aan bij erkende installateurs die je gedurende het hele investeringsproces begeleiden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.