Veelgestelde vragen over zonnepanelen

De zon is de grootste en meest betrouwbare energiebron die we hebben. En met de steeds groeiende behoefte aan groene energie, zijn zonnepanelen een populaire en duurzame oplossing geworden voor energieproductie in huizen en bedrijven over de hele wereld. Ondanks de populariteit zijn er steeds belangrijke veelgestelde vragen over zonnepanelen.

Maar met zoveel vragen bij het installeren van zonnepanelen, kan het overweldigend zijn om de juiste keuzes te maken. Daarom hebben we deze veelgestelde vragen over zonnepanelen samengesteld, om je te helpen bij het maken van weloverwogen beslissingen en een duurzame toekomst te creëren.

Op zoek naar meer info en advies?

Overzicht: zonnepanelen in een notendop

Of je nu overweegt om zonnepanelen te plaatsen, al een installatie hebt of gewoon nieuwsgierig bent naar deze groene energiebron, we hebben een overzicht samengesteld van de meest gestelde vragen over zonnepanelen.

Van de voordelen van zonnepanelen tot het kiezen van het juiste type en het aanvragen van groenestroomcertificaten, we bespreken het allemaal.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Zijn zonnepanelen nog interessant? Waarom panelen plaatsen?

Zonnepanelen zijn zeker nog steeds interessant! Het plaatsen van zonnepanelen biedt verschillende voordelen, zowel voor het milieu als voor je portemonnee.

Door het gebruik van zonne-energie verminder je je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en draag je bij aan een duurzame toekomst.

Bovendien bespaar je op je energierekening, aangezien je minder elektriciteit van het netwerk hoeft te gebruiken en zelf stroom kunt opwekken.

En met de voortdurende technologische ontwikkelingen worden zonnepanelen steeds efficiënter en betaalbaarder, wat betekent dat de investering in zonnepanelen steeds aantrekkelijker wordt.

Kortom, als je wilt bijdragen aan een duurzamere toekomst en wilt besparen op je energierekening, zijn zonnepanelen zeker het overwegen waard!

Waarop letten bij de aankoop van zonnepanelen?

Bij de aankoop van zonnepanelen zijn er verschillende factoren waar je op moet letten. Hier zijn een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden:

  • Kwaliteit: kies voor zonnepanelen van goede kwaliteit die lang meegaan en goed bestand zijn tegen weersomstandigheden.
  • Efficiëntie: let op de efficiëntie van de zonnepanelen, oftewel de verhouding tussen de opgevangen zonne-energie en de opgewekte elektriciteit.
  • Garanties: controleer de garanties op de zonnepanelen, inclusief de productgarantie en de prestatiegarantie.
  • Kosten: vergelijk de prijzen van verschillende aanbieders en overweeg de totale kosten over de levensduur van de zonnepanelen.
  • Type en aantal panelen: kies het type zonnepaneel dat het beste past bij jouw behoeften en kijk naar het aantal panelen dat je nodig hebt om voldoende stroom op te wekken voor jouw huishouden of bedrijf.
  • Rendement: let op het rendement van de zonnepanelen, aangezien dit bepaalt hoeveel energie je kunt opwekken met de panelen.

Door rekening te houden met deze factoren, maak je de juiste keuze bij de aankoop van zonnepanelen en zorg je voor een goede investering in duurzame energie.

Wie mag zonnepanelen plaatsen?

In principe kan iedereen zonnepanelen laten plaatsen, of je nu een particulier bent of een bedrijf hebt. Je moet wel rekening houden met eventuele regelgeving of vergunningen.

Over het algemeen heb je geen vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen. Er zijn wel uitzonderingen, bijvoorbeeld als je woning beschermd erfgoed is.

Gratis advies en offertes op maat

Mag ik zelf mijn zonnepanelen plaatsen?

Ja, je mag in principe zelf je zonnepanelen plaatsen. Echter, het plaatsen van zonnepanelen is een complex proces en vereist kennis en ervaring.

Ook moet je bijvoorbeeld weten dat een zonnepaneel ongeveer 25 kg weegt, dus het is geen makkelijke klus. Als je geen ervaring hebt met het installeren van zonnepanelen, is het sterk aan te raden om een erkende installateur in te schakelen.

Zonnepanelen zelf plaatsen

Welke type zonnepanelen kies ik best?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen beschikbaar. Hieronder leggen we kort uit wat het verschil is. Monokristallijne panelen hebben over het algemeen een hoger rendement, maar zijn ook duurder in de aanschaf.

Polykristallijne panelen zijn goedkoper en hebben een iets lager rendement. Dunne filmpanelen zijn flexibeler, maar hebben meer oppervlakte nodig om dezelfde opbrengst te genereren.

Laat je daarom altijd goed adviseren door een professionele installateur om de juiste keuze te maken.

Hoeveel zonnepanelen mag ik plaatsen?

In België is er geen maximumaantal zonnepanelen voorgeschreven. Je mag dus zoveel zonnepanelen plaatsen als je wilt!

Wat is het rendement met zonnepanelen in 2024?

Het rendement van zonnepanelen ligt tussen de 15% en 22%, maar wat betekent dit eigenlijk? Hiermee wordt bedoeld dat 15% tot 22% van het beschikbare zonlicht wordt omgezet in elektriciteit. Het gemiddelde rendement ligt tussen 17% en 19%.

Zijn er subsidies of kan ik de btw terugvorderen?

Sinds 1 januari 2023 is het btw-tarief op zonnepanelen 0%. Je betaalt dus geen btw meer op je zonnepanelen of de installatie ervan. Dit betekent natuurlijk ook dat je geen btw kunt terugvorderen.

Er zijn echter uitzonderingen waarbij je wel 21% btw moet betalen. Hieronder zetten we ze even op een rij:

  • Als je de factuur voor 1 januari 2023 hebt ontvangen.
  • Als je geïntegreerde zonnepanelen voor een nieuwbouwwoning koopt.
  • Als je zonnepanelen met meerdere functies koopt, zoals PVT-systemen, zonnecollectoren of zonnepanelen in ramen.
  • Als de zonnepanelen niet bij je woning worden geïnstalleerd, maar bijvoorbeeld op een bedrijfspand.

Heb ik recht op groenestroomcertificaten?

Als eigenaar van zonnepanelen heb je recht op groenestroomcertificaten als financiële tegemoetkoming voor de elektriciteit die je opwekt, maar niet onmiddellijk zelf verbruikt.

Per 1.000 kWh opgewekte elektriciteit ontvang je een groenestroomcertificaat waarvan de waarde afhankelijk is van de marktprijs.

In Vlaanderen worden groenestroomcertificaten uitgereikt tot en met 2023. Daarna zal de steun worden afgebouwd. Het is dus belangrijk om tijdig te investeren in zonnepanelen om van deze voordelen te genieten.

Het is wel belangrijk om op te merken dat de regels voor groenestroomcertificaten kunnen verschillen per gewest.

Op zoek naar een specialist?

Hoe kan ik mijn groenestroomcertificaten aanvragen?

Het aanvragen van groenestroomcertificaten verloopt via je netbeheerder. Je moet je zonnepaneleninstallatie eerst laten keuren door een erkend keuringsorganisme en de keuringsattesten bezorgen aan je netbeheerder.

Vervolgens dien je bij je netbeheerder een aanvraag in voor groenestroomcertificaten, waarbij je het aantal geproduceerde kWh’s moet opgeven.

Je netbeheerder zal dan het aantal groenestroomcertificaten berekenen waar je recht op hebt en deze uitbetalen.

Groene stroom: veelgestelde vragen

Wat betekent salderen van stroom? Hoe werkt het?

Salderen is het verrekenen van de elektriciteit die je opwekt met je zonnepanelen en de elektriciteit die je verbruikt van het elektriciteitsnet.

Als je meer elektriciteit opwekt dan je verbruikt, dan lever je deze terug aan het net en krijg je daarvoor een vergoeding. Deze vergoeding is gelijk aan de prijs die je betaalt voor de elektriciteit die je afneemt van het net. Dit wordt ook wel de terugleververgoeding genoemd.

Salderen is in Vlaanderen mogelijk tot en met een verbruik van 0 kWh op jaarbasis. Let op: de regels voor salderen kunnen verschillen per gewest.

Wat zijn de beste zonnepanelen in België?

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag wat de beste zonnepanelen zijn in België, omdat de keuze afhankelijk is van verschillende factoren zoals het beschikbare budget, de gewenste kwaliteit en duurzaamheid, de beschikbare dakoppervlakte en de gewenste opbrengst.

Er zijn echter wel een aantal merken die bekendstaan om hun kwaliteit en betrouwbaarheid, zoals LG, Sunpower, Solarwatt en Canadian Solar. Deze merken bieden panelen aan met een hoge efficiëntie en een lange levensduur!

Wat kosten zonnepanelen in 2024?

De kosten van zonnepanelen kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de totale capaciteit die je nodig hebt en de prijs per Wattpiek (Wp). In 2024 schommelt de gemiddelde prijs voor zonnepanelen tussen € 4.000 en € 8.000.

De prijs per zonnepaneel varieert tussen € 630 en € 690. Daarnaast wordt de prijs per Wp lager naarmate je meer zonnepanelen nodig hebt, en varieert deze tussen € 1,22 en € 1,68 per Wp.

Het uiteindelijke kostenplaatje voor zonnepanelen zal dus afhangen van de gewenste capaciteit en de prijs per Wp op dat moment.

Wil je offertes op maat ontvangen?

Hoe betaal ik de installateur?

Als je zonnepanelen laat installeren, kun je de installateur betalen via overschrijving of contant. Het is verstandig om een factuur te vragen en deze goed te bewaren voor je belastingaangifte.

Een factuur kan dienen als bewijs van betaling en kan handig zijn voor belastingdoeleinden of garantiedoeleinden. Je stemt best vooraf de betalingswijze en voorwaarden af met de installateur, zodat beide partijen op de hoogte zijn van de verwachtingen en betalingsregelingen.

zonnepanelen op een schuine dak

Wat is het verschil tussen een gewone en een gekleurde zonnepaneel?

Gewone zonnepanelen zijn vaak blauw of zwart en hebben een rendement van ongeveer 15% tot 20%Gekleurde zonnepanelen, daarentegen, hebben een kleurrijke coating en hebben doorgaans een lager rendement.

Ze kunnen interessant zijn voor esthetische toepassingen, maar het is belangrijk om zowel het rendement als de esthetische aspecten in overweging te nemen bij het maken van een keuze.

Wat is de relatie tussen VREG en zonnepanelen?

De VREG, de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt, is verantwoordelijk voor het reguleren van de energiemarkt in Vlaanderen.

Hoewel de VREG geen directe betrokkenheid heeft bij zonnepanelen, speelt zij een rol in het reguleren van de teruglevering van elektriciteit aan het net door zonnepaneleneigenaren.

Zij bepaalt de tarieven en regels rondom de teruglevering van elektriciteit, inclusief de vergoedingen voor teruggeleverde elektriciteit.

Hoe weet ik of mijn dak geschikt is voor zonnepanelen?

Om te beoordelen of je dak geschikt is voor zonnepanelen, zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Zo moet je dak voldoende draagkracht hebben, voldoende ruimte bieden voor de panelen en voldoende zonlicht ontvangen voor optimale prestaties.

Een professionele dakinspectie door een installateur kan helpen om de geschiktheid van je dak te beoordelen op basis van oriëntatiehellingschaduwvorming en de staat van het dak.

Wat zijn PV-panelen?

PV-panelen ofwel PhotoVoltaïsche panelen zijn zonnepanelen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Ze zijn een duurzame en milieuvriendelijke bron van energie en worden vaak geïnstalleerd op daken van huizen en gebouwen. Ze vereisen regelmatig onderhoud en moeten worden geïnstalleerd door gekwalificeerde professionals.

Is het mogelijk om zonnepanelen te combineren met thuisbatterijen? Hoe werkt het?

Ja, het is mogelijk om zonnepanelen te combineren met thuisbatterijen. Een thuisbatterij slaat de energie op die je zonnepanelen opwekken en die je niet direct verbruikt.

Hierdoor kun je je eigen verbruik van zonne-energie verhogen en je energierekening verlagen. De installatie van een thuisbatterij brengt wel extra kosten met zich mee.

Het is ook belangrijk om de capaciteit en installatievereisten zorgvuldig af te stemmen op je behoeften en budget.

zonnepanelen en batterij

Wat is het verschil tussen het prosumententarief en het nettarief werkelijke afname?

Het prosumententarief is een tarief voor eigenaars van zonnepanelen, om de kosten van het distributienetwerk te dekken.

Het nettarief werkelijke afname daarentegen is het tarief voor de energie die je van het net afneemt op basis van je verbruik.

Het verschil is dat het prosumententarief geldt voor zelfopwekkers van energie, terwijl het nettarief werkelijke afname geldt voor energie van het net.

Hoe meewerken aan groene energie?

Door zonnepanelen te plaatsen, draag je bij aan groene energie. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit zonder schadelijke uitstoot van broeikasgassen, wat helpt om CO2-uitstoot te verminderen en klimaatverandering tegen te gaan. Zo lever je een bijdrage aan een groenere toekomst en kun je ook je eigen energierekening verlagen.

Wat is zonne-energie?

Zonne-energie is de energie die wordt opgewekt door de straling van de zon te benutten via zonnepanelen of zonneboilers.

Het is een duurzame en hernieuwbare bron van energie die geen fossiele brandstoffen gebruikt en geen schadelijke uitstoot veroorzaakt. Het draagt bij aan een schone en milieuvriendelijke energievoorziening voor een duurzamere toekomst.

Op zoek naar installateurs?

Wat is de regeling voor zonnepanelen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië in 2024?

In Vlaanderen is er momenteel een terugdraaiende teller-regeling voor zonnepanelen, waarbij je energie kunt terugleveren aan het net.

In Brussel en Wallonië is er een systeem van groenestroomcertificaten waarbij je certificaten kunt verkopen aan energieleveranciers.

Populaire artikelen

Meer info en advies nodig? Stel je vragen!

Wil je graag meer informatie over zonnepanelen of heb je advies nodig? Geen probleem! Hier kan je gratis en vrijblijvend advies aanvragen over alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Onze experts staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden en je te voorzien van advies op maat.

Raadpleeg specialisten en installateurs in je buurt

Wil je zonnepanelen laten installeren? Dan is het een goed idee om offertes aan te vragen bij verschillende specialisten en installateurs in je buurt.

Hier vraag je gratis en vrijblijvend offertes aan voor zonnepanelen, zodat je jezelf nog beter kunt informeren en eenvoudig prijzen kunt vergelijken. Op die manier vind je de beste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen – Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.