Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Bereken het eenvoudig met dit stappenplan!

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Een uitstekende vraag om je tocht richting een meer energiezuinig bestaan aan te vatten. In dit artikel vind je een handig stappenplan waarmee je zelf een eerste inschatting maakt van het aantal panelen dat je nodig zult hebben. Je leert hoeveel elektriciteit een zonnepaneel werkelijk opwekt, en welke zaken je nodige vermogen beïnvloeden.

Je vindt hier ook enkele handige tips en tricks om te verzekeren dat je niet meer zonnepanelen installeert dan nodig. 

Gratis advies en offertes op maat

Hoe bereken je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt? [Stappenplan]

Er staan elektrische toestellen in je woning, dat weet je zeker. Je gebruikt ze ook regelmatig, en je energiefactuur is de laatste maanden wel erg onvoorspelbaar geworden, daarover is geen twijfel mogelijk. Tijd voor zonnepanelen dus! Maar hoeveel zonnepanelen heb je nu eigenlijk nodig?

zonnepanelen berekenen

Stap 1: bepaal je verbruik

In deze eerste stap bepaal je hoeveel elektriciteit jij (of je woning) jaarlijks nodig heeft. Nu het systeem met de terugdraaiende teller is afgeschaft, heeft het minder zin om meer elektriciteit te produceren dan je zelf verbruikt. Een jammere zaak, maar door daarmee rekening te houden, kun je besparen op de aanschaf van je zonnepaneelinstallatie.

Het gemiddeld verbruik per persoon wordt ingeschat op 1.000 kWh per jaar. Nu gebruik je als gezin doorgaans dezelfde koelkast, en bestaat een lading was bijvoorbeeld uit kledingstukken van meerdere gezinsleden.

Een gezin van 4 personen gebruikt naar schatting gemiddeld 3.500 kWh per jaar.  

Overweeg je om een warmtepomp te laten installeren, of een elektrische wagen aan te schaffen? Dan neem je dat extra verbruik best ook al mee in je berekeningen.

Een warmtepomp laten installeren gaat naar schatting gepaard met een stijging van gemiddeld 2.500 kWh per jaar (wat meteen verklaart waarom je een warmtepomp best combineert met zonnepanelen).  

Een elektrische wagen zal naar schatting voor een verhoging van 3.000 kWh in je verbruik zorgen. Voor die berekening ga je uit van een wagen die 20 kWh per 100 kilometer verbruikt, en een jaarlijks afgelegde afstand van 15.000 kilometer.

De makkelijkste manier om je elektriciteitsverbruik te achterhalen? Raadpleeg de eindafrekening van je energieleverancier!

Ondanks de schommelende prijzen van deze tijden, is je verbruik waarschijnlijk niet zozeer veranderd. Op de eindfactuur zie je in een oogopslag hoeveel kWh je gezin het afgelopen jaar verbruikte.

Raadpleeg een installateur

Stap 2: bepaal in welke mate je zelf in je elektriciteitsbehoeften wilt voorzien

Dat je zonnepanelen laat plaatsen op je dak betekent niet per se dat je volledig in je eigen energiebehoeften wilt voorzien.

Je kunt er perfect voor kiezen om slechts een deel van je eigen elektriciteit zelf te produceren. Om te berekenen hoeveel zonnepanelen je wilt laten installeren, is het handig om een percentage van je verbruik in gedachten te houden.

Het prosumententarief verhoogt naarmate je meer zonnepanelen installeert. Daarom kan het financieel interessanter zijn om 10 procent van je gemiddelde jaarlijkse verbruik uit het gewone elektriciteitsnet te halen.

Voor een gezin van 4 reken je in dat geval op een verbruik van 3.150 kWh zonne-energie en 350 kWh elektriciteit van het net.

voordelen van zonnepanelen

Stap 3: bereken het nodige vermogen: piekvermogen in Wp versus verbruik in kWh

Nu je weet hoeveel energie je verbruikt, en hoeveel energie je wilt opwekken met je zonnepanelen, kun je bepalen welk vermogen je jaarlijks nodig hebt.

Het piekvermogen of optimale vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wp, terwijl je energieverbruik in kWh wordt uitgedrukt. Daarbij komt dat een zonnepaneel zelden zijn eigenlijke piekvermogen haalt.

Deel daarom je verbruik in kWh door de zogenaamde opbrengstfactor. Gemiddeld is dat 0,85, al kan die opbrengstfactor verschillen naargelang de ligging, hoek en oriëntatie van je zonnepanelen.

Een verbruik van 3.150 kWh vraagt om een zonnepaneelinstallatie met een vermogen van 3.705 Wp. Is je dak ideaal gelegen, en kun je de beste hellingsgraad hanteren? Dan kan de opbrengstfactor hoger zijn, bijvoorbeeld 0,9. Een installatie van 3.500 Wp zal in dat geval volstaan.

Een zonnepaneel verliest jaarlijks een klein percentage van zijn vermogen. Gemiddeld gaat het om 0,5 tot 2 procent. Je kunt daarmee rekening houden in je berekening, en voor een opstelling met een iets hoger vermogen gaan om te verzekeren dat je na 20 jaar nog steeds voldoende energie produceert.

Wees echter gerust: de meeste producenten hanteren een vermogensgarantie van 80 tot 85 procent van het aanvankelijke vermogen gedurende een periode van 25 jaar.

Vergelijk prijzen en offertes

Stap 4: kies de juiste zonnepanelen

Het ene zonnepaneel is het andere niet. Op moment van schrijven, hebben de nieuwste zonnepanelen een piekvermogen van ongeveer 500 Wp.

Een gemiddeld zonnepaneel heeft een piekvermogen van 400 Wp. Zonnepanelen met een lager piekvermogen van bijvoorbeeld 250 Wp zijn ook nog steeds verkrijgbaar. Hoe kies je dan de ideale zonnepanelen?

Aan de hand van je budget

Hoe hoger het vermogen van een zonnepaneel, hoe duurder. Je mag rekenen op een gemiddelde prijs van 1,1 tot 1,4 per Wp.

Naast het vermogen spelen natuurlijk ook de kwaliteit, het rendement, en het aantal panelen een rol in de prijs die je uiteindelijk betaalt.

Aan de hand van de beschikbare oppervlakte

Zonnepanelen met een hoger vermogen zijn doorgaans ook groter dan zonnepanelen met een kleiner vermogen. Je mag rekenen op een gemiddelde oppervlakte van 1,5 vierkante meter per zonnepaneel. Een expert helpt je met het vinden van de juiste zonnepanelen voor een klein dak.

Hoe hoger het rendement van een zonnepaneel, hoe minder oppervlakte je moet bekleden. Het rendement drukt uit hoeveel energie een zonnepaneel produceert per vierkante meter. Een hoger rendement kan, net als een hoger vermogen, wel een hoger prijskaartje hebben.

Stap 5: bereken het aantal zonnepanelen

Nu je weet wat het nodige vermogen is en wat het vermogen van je zonnepanelen is, kun je berekenen hoeveel zonnepanelen je moet laten installeren.

Kies je voor standaard zonnepanelen met een vermogen van 400 Wp, en wil je een totaal vermogen van 3.705 Wp behalen? Dan deel je 3.705 door 400. Het resultaat is 9,26, maar een kwart zonnepaneel kun je natuurlijk niet installeren. Afgerond kies je dus voor 10 zonnepanelen, of 9 stuks als je het prosumententarief liever zo laag mogelijk houdt.

Wat als je dak ideaal gelegen is, en de opbrengstfactor niet 0,85 maar 0,9 is? Dan heb je een totaal vermogen van 3.500 nodig. Met dezelfde zonnepanelen volstaat een installatie van 8,75 zonnepanelen – 8 of 9 stuks in de praktijk.

Hoeveel zonnepanelen kan ik op mijn plat dak plaatsen? 

Gemiddeld passen er zo’n 6 zonnepanelen op elke 10 vierkante meter van een plat dak, al hangt dat natuurlijk af van hoe groot de panelen zijn. Vergeet ook niet een oogje te houden op dingen als een dakkapel, een lichtkoepel of een schoorsteen, want die kunnen wat extra ruimte in beslag nemen.

Voorbeelden: hoeveel zonnepanelen voor 4.500 of 5.000 kWh?

Wat als datzelfde gezin(met een dak met opbrengstfactor 0,9) een warmtepomp installeert, en hun jaarlijks verbruik stijgt tot 5.000 kWh? Om volledig in die energiebehoefte te voorzien, hebben ze een installatie met een vermogen van 5.556 Wp nodig.

Kiezen ze opnieuw voor zonnepanelen met een vermogen van 400 Wp? Dan hebben ze 14 zonnepanelen nodig om voldoende zonne-energie op te wekken.

Een laatste voorbeeld. Een gezin van 2 schaft een elektrische wagen aan, en heeft nu een jaarlijks verbruik van 4.500 kWh.

Hun dak is ideaal georiënteerd (en heeft een opbrengstfactor van maar liefst 0,95), maar aan de kleine kant. Ze opteren voor zonnepanelen met een hoog rendement en een vermogen van 500 Wp.

  • Nodig vermogen: 4.500 delen door 0.95 komt neer op 4.737 Wp.
  • Aantal zonnepanelen: 4.737 delen door 500 komt neer op 9,4, oftewel 10 zonnepanelen.

Met 10 zonnepanelen kunnen ze voorzien in hun eigen energiebehoeften en hun elektrische wagen thuis opladen.

zonnepanelen installeren op een schuine dak door installateurs

Wat bepaalt hoeveel zonnepanelen je moet leggen?

Welke factoren kunnen een rol spelen in het nodige aantal zonnepanelen?

Helling en oriëntatie dak – de opbrengstfactor

Hoe beter de helling en oriëntatie van je dak, hoe hoger je (mogelijke) opbrengst. Idealiter laat je de zonnepanelen installeren in een hoek van 30 tot 40 graden

Wat de oriëntatie betreft, zal een zuidelijk georiënteerd dak de hoogste opbrengst leveren. Op de tweede plaats komt een zuidoostelijk of zuidwestelijk dak. Daarna volgen een oostelijk of westelijk georiënteerd dak.

Het laagste rendement wordt verkregen door zonnepanelen op een noordelijk georiënteerd dak. De opbrengstfactor ligt daar een stuk lager: gemiddeld 0,75.

Opbrengst: hoeveel wattpiek brengt een zonnepaneel gemiddeld op?

Een gemiddeld zonnepaneel heeft een vermogen van 400 Wp. Afhankelijk van de opbrengstfactor komt dat neer op een opbrengst van 300 tot 380 kWh.

Op zoek naar advies op maat?

Hoeveel zonnepanelen nodig voor een elektrische auto?

Hoeveel elektriciteit moet je opwekken om je elektrische wagen thuis op te laden? Dat is afhankelijk van 2 factoren.

  1. Het verbruik van de wagen. Dat schommelt tussen de 8 en 30 kWh per 100 kilometer.
  2. Hoe vaak je de wagen gebruikt. Hoeveel kilometer rijd je jaarlijks met je wagen?

Heb je een erg zuinige elektrische wagen (met een verbruik van 8 kWh per 100 kilometer), en ga je er spaarzaam mee om (een gemiddelde afstand van 5.000 kilometer per jaar)? Dan verbruikt je wagen slechts 400 kWh per jaar.

Omgerekend komt dat neer op een nodig vermogen van 470 Wp, waarvoor 1 zonnepaneel met een vermogen van 500 Wp volstaat.

Is je wagen minder zuinig, en verbruik je de wagen een stuk vaker? Een wagen die 30 kWh verbruikt per 100 kilometer, en die jaarlijks 15.000 kilometer aflegt, heeft logischerwijs een veel hoger verbruik: zo’n 4.500 kWh. Daarvoor heb je een vermogen van 5.294 Wp nodig, ofwel 10 à 11 zonnepanelen met een vermogen van 500 Wp.

Voor een gemiddeld gezin zal de gemiddelde elektrische wagen ongeveer 3.000 kWh per jaar verbruiken. Omgerekend is daarvoor een installatie met een vermogen van 3.529 Wp nodig.

Met 8 à 9 zonnepanelen met een vermogen van 400 Wp kunnen zij die wagen zelf van de nodige groene stroom voorzien.

Wat zijn andere belangrijke aspecten om rekening mee te houden?

1

Onderhoud zonnepanelen

Het onderhoud van zonnepanelen is essentieel om hun optimale werking en lange levensduur te garanderen. Periodiek onderhoud is dus een must.

2

Werken je zonnepanelen niet meer naar behoren?

Dan is het verstandig om een specialist in te schakelen. Deze kan een nauwkeurige diagnose stellen en alle defecten herstellen, zodat je zonnepanelen weer naar behoren functioneren.

3

Brand zonnepanelen

Incorrect geïnstalleerde zonnepanelen of foutief aangesloten connectoren kunnen voor grote problemen zorgen. Zo kan er bijvoorbeeld een gevaarlijke spanning vrijkomen als de zonnepanelen niet correct zijn geïsoleerd of als een contact niet goed is aangesloten.

Dit kan oververhitting veroorzaken en zelfs brand in de houten draagconstructie of de ontvlambare dakfolie. Om dit te voorkomen is het aan te raden een onderhoudscontract af te sluiten of een jaarlijkse inspectie door een professional te laten uitvoeren.

Bij de aanschaf van zonnepanelen bieden sommige leveranciers ook verzekeringsopties aan, die verschillende aspecten dekken zoals brand, stormschade, glasbreuk en elektriciteitsschade.

4

Zonnepaneel bijplaatsen

Denk je aan uitbreiding van je zonnepanelen met extra panelen en is er genoeg ruimte op je dak? Let dan wel op dat je omvormer geschikt is voor je huidige installatie. Door extra panelen op dezelfde omvormer te plaatsen, kan je rendement namelijk dalen.

Het is dan ook verstandiger om een nieuwe omvormer te installeren, zeker als je oude omvormer aan het einde van zijn levensduur is. Omvormers gaan gemiddeld 8 tot 12 jaar mee. Het is ook aan te raden om de uitbreiding van je zonnepanelen te laten uitvoeren door dezelfde installateur die je huidige zonnepanelen heeft geplaatst.

5

Wil je je oude zonnepanelen wegdoen?

Dan is het belangrijk om deze niet zomaar bij het reguliere afval te brengen. Containerparken scheiden deze panelen van ander afval, en vaak betaal je hier een bijdrage voor. Richtlijnen stellen dat minstens 80% van elektronisch afval gerecycleerd moet worden. Door deze richtlijn wordt tot 90% van de zonnepanelen gerecycleerd, wat goed is voor het milieu.

Een expert laten berekenen hoeveel zonnepanelen je moet plaatsen? Krijg gratis advies op maat!

Jouw gezin is misschien niet het gemiddeld gezin, je dak is misschien helemaal niet naar het zuiden gericht, en je jaarlijks verbruik is misschien helemaal niet zo eenvoudig te bepalen.

Iedere woning is anders, en het eigenlijke verbruik verschilt sterk van persoon tot persoon en gemiddeld tot niet-zo-gemiddeld gezin. Het juiste aantal panelen berekenen is dan ook vaak niet zo eenvoudig. Precies daarom is het interessant om contact op te nemen met een ervaren installateur.

Door een professional in te schakelen, kun je hoe dan ook rekenen op een optimaal rendement – hoe apart of uniek je situatie ook is.

Ben je nog op zoek naar een ervaren installateur, heb je prangende vragen, of vraag je jezelf af of zonnepanelen überhaupt zin hebben in dit Belgisch klimaat?

Voel je dan zeker vrij om onderstaand formulier in te vullen. Dat gaat niet enkel eenvoudig en snel, maar het is ook nog eens volledig gratis en vrijblijvend.

Je ontvangt advies van specialisten en offertes op maat. Zo kun jij prijzen vergelijken, belangrijke informatie inwinnen, en weldoordacht bepalen wat de volgende stap is in jouw unieke project!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.