Zonnepanelen verzekeren: is het verplicht?

Ontdek alles wat je moet weten over het verzekeren van je zonnepanelen, van brand- en stormschade tot diefstalpreventie. Leer hoe je optimale bescherming krijgt en waarom een diefstalverzekering misschien een slimme keuze kan zijn. 

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes

Zijn mijn zonnepanelen verzekerd tegen brand- en stormschade?

Stel je voor, een hevige wind teistert je zonnepanelen en je zonnepanelen raken onherstelbaar beschadigd.

Goed nieuws: de meeste verzekeraars hebben standaard dekking voor zonnepanelen in je brandverzekering voor je privéwoning, waardoor je dus geen aparte verzekering dient te hebben. Dit betekent dat je zonnepanelen beschermd zijn tegen:

  • Schade veroorzaakt door brand, rook of roet
  • Schade door sneeuw, storm en hagel
  • Glasbreuk

Je brandverzekering dekt trouwens ook eventuele schade die je zonnepanelen aan andere eigendommen toebrengen, bijvoorbeeld als een zonnepaneel van je dak losraakt en schade veroorzaakt aan de woning van je buren.

Wat met diefstal? 

Omdat zonnepanelen deel uitmaken van je woning, zijn ze automatisch meeverzekerd in je brandverzekering. Toch biedt een diefstalverzekering voor zonnepanelen enkele bijkomende voordelen.

Bijvoorbeeld de mogelijkheid om het verlies aan productie in te dienen als gevolg van de diefstal van je zonnepanelen. 

Bovendien laten diefstallen van zonnepanelen vaak geen inbraaksporen achter, wat het verkrijgen van een uitbetaling bemoeilijkt bij sommige woningpolissen waar direct bewijs vereist is.

Belangrijk: Informeer of je verzekering de nieuwwaarde dekt of dat er een forfaitaire berekening wordt toegepast (wat bijvoorbeeld kan resulteren in slechts 50% vergoeding voor zonnepanelen die 3 jaar oud zijn).

Is een verzekering afsluiten verplicht in België?

In België is het niet verplicht om een specifieke verzekering af te sluiten voor zonnepanelen. Echter, het wordt ten zeerste aanbevolen om je zonnepanelen te verzekeren om financiële bescherming te bieden tegen mogelijke schade, diefstal, of andere onvoorziene gebeurtenissen.

Het hebben van een adequate verzekering kan helpen om eventuele verliezen of kosten in verband met je zonnepanelen te dekken en gemoedsrust te bieden. 

Vraag advies en offertes aan professionals in jouw buurt

Waarom zonnepanelen melden of aangeven bij verzekeraar?

Het melden van de installatie van zonnepanelen bij je verzekeraar is geen overbodige stap, maar eerder een cruciale voorzorgsmaatregel.

Zonnepanelen vormen immers een waardevolle investering in je woning en kunnen aanzienlijk bijdragen aan de waarde ervan. Door je verzekeraar op de hoogte te brengen van de aanwezigheid van zonnepanelen, zorg je ervoor dat deze toevoeging correct wordt opgenomen in je verzekeringspolis

Bovendien is het vermelden van de precieze kosten van je zonnepanelen van groot belang. In bepaalde gevallen kan het nodig zijn dat de verzekeraar dit bedrag optelt bij de totale verzekerde waarde van je gebouw. 

zonnepanelen verzekeren

Wat kosten zonnepanelen verzekeringen in 2024?

De premies voor zonnepanelenverzekeringen kunnen aanzienlijk zijn, meestal rond de 0,25% van de factuurwaarde met een minimum van € 50 per jaar.

Deze premies bieden echter een uitgebreide dekking voor diverse situaties met betrekking tot jouw zonnepanelen. Hierbij kun je denken aan diefstal zonder inbraakschade, alsook schade veroorzaakt door natuurrampen.

Hoe word ik vergoed in geval van schade?

Het is essentieel om de bepalingen van je contract zorgvuldig door te nemen. Bij een optimale dekking is het meestal mogelijk om het volledige verlies te herstellen. Let vooral op de volgende aspecten in je verzekeringspolis:

  1. Verzekerde waarde: het ideaal is dat je investering volledig is beschermd op basis van de aankoopfactuur en de nieuwwaarde. Hierdoor zijn vergoedingen niet beperkt of gebaseerd op een vast bedrag.
  2. Uitgebreide dekking: deze polis dekt je installatie volledig tegen diverse vormen van (gedeeltelijke of volledige) schade en diefstal. Dit omvat onder andere brand, storm en hagelschade.
  3. Compensatie voor verlies van opbrengst: bepaalde verzekeraars bieden aanvullende clausules aan, zoals een forfaitaire vergoeding voor verlies van elektriciteitsproductie door een schadegeval dat door de polis wordt gedekt.

Moet ik mijn zonnepanelen apart of extra verzekeren?

Bij de aanschaf van zonnepanelen bieden bepaalde leveranciers ook zelf verzekeringsopties aan. Deze verzekeringen kunnen verschillende aspecten dekken, zoals brand, stormschade, glasbreuk en elektriciteitsschade.

In het geval van deze specifieke risico’s is het niet altijd vereist om een aanvullende verzekering bij de leverancier af te sluiten, omdat deze gevaren vaak al gedekt zijn door je bestaande brandverzekering.

Deze polis biedt over het algemeen voldoende dekking tegen zulke incidenten, waardoor een aanvullende verzekering mogelijk niet nodig is.

Het is echter belangrijk om op te merken dat een aanvullende verzekering voor extra garantie wel degelijk voordelen kan hebben.

Deze garantie kan bijvoorbeeld betrekking hebben op specifieke prestatieaspecten van de zonnepanelen of op de duurzaamheid van hun functionaliteit.

close-up van zonnepanelen op een dak

Zonnepanelen laten verzekeren? Raadpleeg specialisten in je buurt

Als je overweegt om je zonnepanelen te laten verzekeren, is het verstandig om advies in te winnen van installateurs van zonnepanelen bij jou in de buurt via ons offerteformulier.

Zij kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste verzekering en dekking voor jouw specifieke situatie. Door samen te werken met professionals die vertrouwd zijn met zonne-energie en verzekeringsbehoeften, kun je met een gerust hart genieten van de voordelen van je zonnepanelen, wetende dat ze goed beschermd zijn. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.