Terugverdientijd zonnepanelen in 2024

Zonnepanelen zijn steeds betaalbaarder voor een doorsnee gezin. Toch blijft het nog altijd een serieuze investering. Loont het dan wel om zonnepanelen te laten plaatsen? Hoe snel betalen ze zichzelf terug? In dit artikel gaan we dieper in op de terugverdientijd van zonnepanelen. Want wie slimme keuzes maakt, verdient z’n investering al in minder dan 7 jaar terug.

Ook loont het om verschillende aannemers en installateurs van zonnepanelen te vergelijken.

Vergelijk tot 5 gratis offertes

Terugverdientijd zonnepanelen: hoe werkt het?

Het terugverdienen van de investering in zonnepanelen gebeurt door middel van besparingen op de energiefactuur. Verschillende factoren beïnvloeden de terugverdientijd, waaronder de prijs van het systeem, de energieproductie van de panelen, het jaarlijkse elektriciteitsverbruik en de tarieven van de energieleverancier.

Subsidies en premies spelen een steeds kleinere rol, en de gemiddelde terugverdientijd in België ligt momenteel tussen de 7 en 10 jaar. Na deze periode geniet je nog jarenlang van gratis zonne-energie.

terugverdientijd zonnepanelen

Waarom is het belangrijk?

De terugverdientijd van zonnepanelen is een cruciale factor bij het nemen van een beslissing over de installatie. Het geeft een globaal beeld van de rendabiliteit, waarbij een goede verhouding tussen prijs en rendement essentieel is.

Andere factoren zoals elektriciteitstarieven, premies en subsidies spelen ook een rol. In dit artikel zullen we alle factoren bespreken die de terugverdientijd beïnvloeden en bieden we de mogelijkheid om zelf de terugverdientijd te berekenen met behulp van onze calculator. Maar laten we eerst kijken naar de evolutie van de terugverdientijd in de afgelopen jaren.

Ontvang gratis advies van een zonne-expert

Welke factoren beïnvloeden de terugverdientijd?

Bij het berekenen van de terugverdientijd van zonnepanelen zijn er diverse factoren van invloed. Dit omvat onder andere de prijs van de zonnepanelen en randapparatuur, de keuze tussen zelfinstallatie of professionele installatie, de levensduur van de zonnepanelen, de actuele stroomprijs, de temperatuur, en de hellingsgraad van het dak.

Deze factoren worden hieronder besproken om inzicht te geven in hun impact op de terugverdientijd. Op die manier kan je zelf al eens bekijken.

Prijs zonnepanelen versus terugverdientijd

De prijs van zonnepanelen speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de terugverdientijd. Hoewel de prijzen van zonnepanelen de afgelopen jaren aanzienlijk zijn gedaald, blijft het een initiële investering.

Hoe hoger de kosten van de zonnepanelen, inclusief installatie, hoe langer de terugverdientijd zal zijn. Het is belangrijk om verschillende offertes te vergelijken en de prijs af te wegen tegen de verwachte besparingen om een weloverwogen beslissing te nemen.

Besparing zonnepanelen versus terugverdientijd

De besparingen die je kunt realiseren met zonnepanelen hebben direct invloed op de terugverdientijd. Het bedrag dat je bespaart op je energierekening is afhankelijk van factoren zoals de opbrengst van de zonnepanelen, je eigen energieverbruik en de tarieven van je energieleverancier. Hoe meer energie je zelf kunt opwekken met zonnepanelen, hoe sneller je de initiële investering kunt terugverdienen.

Installatie zelf plaatsen of installateur inschakelen?

Een belangrijke afweging bij zonnepanelen is of je ze zelf wilt installeren of een professionele installateur wilt inschakelen.

Het zelf installeren van zonnepanelen kan kosten besparen, maar het vereist technische kennis en vaardigheden. Het inschakelen van een installateur brengt extra kosten met zich mee, maar zorgt voor een correcte installatie en mogelijke garanties. Deze keuze kan van invloed zijn op de totale kosten en de terugverdientijd.

Levensjaren van zonnepanelen

De levensduur van zonnepanelen is een belangrijke factor bij het berekenen van de terugverdientijd. Over het algemeen hebben zonnepanelen een levensduur van ongeveer 25 jaar, maar dit kan variëren afhankelijk van het type paneel en de kwaliteit.

Het is belangrijk om rekening te houden met de verwachte levensduur bij het bepalen van de terugverdientijd, aangezien dit invloed heeft op de totale besparingen gedurende die periode.

De actuele stroomprijs

De actuele stroomprijs is van invloed op de terugverdientijd van zonnepanelen. Als de stroomprijs stijgt, zal je besparing met zonnepanelen ook toenemen, waardoor de terugverdientijd mogelijk verkort.

Daarentegen, als de stroomprijs relatief laag blijft, kan de terugverdientijd langer zijn. Het is belangrijk om rekening te houden met de huidige stroomprijzen en mogelijke toekomstige prijstrends bij het bepalen van de terugverdientijd van zonnepanelen.

Temperatuur

De temperatuur heeft ook invloed op de prestaties van zonnepanelen en daarmee op de terugverdientijd. Over het algemeen presteren zonnepanelen beter bij lagere temperaturen. Als de temperatuur te hoog wordt, kan het rendement van de panelen afnemen.

Dit kan de energieopbrengst verminderen en de terugverdientijd verlengen. Het is belangrijk om de klimatologische omstandigheden van je locatie te overwegen en te begrijpen hoe temperatuurvariaties de prestaties van zonnepanelen kunnen beïnvloeden.

Hellingsgraad 

De hellingsgraad van zonnepanelen kan ook een rol spelen bij de terugverdientijd. De optimale hellingsgraad varieert afhankelijk van de geografische locatie.

In het algemeen geldt dat zonnepanelen met een optimale hellingshoek meer zonlicht kunnen opvangen en dus efficiënter energie kunnen genereren. Door de juiste hellingshoek te kiezen, kun je de energieopbrengst maximaliseren en daarmee de terugverdientijd verkorten.

besparen met zonnecellen

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen in België

De levensduur van zonnepanelen wordt over het algemeen geschat op 25 jaar, wat betekent dat je gedurende al die jaren kunt profiteren van energiebesparingen. Zonnepanelen zijn niet alleen gunstig voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen in België is ongeveer 8 tot 10 jaar. Deze terugverdientijd kan variëren afhankelijk van factoren zoals de regio en het gewest waarin je woont. Het is mogelijk dat de gemiddelde terugverdientijd de komende jaren nog lichtjes zal dalen.

Het is belangrijk op te merken dat subsidies en andere financiële voordelen de terugverdientijd van zonnepanelen kunnen verkorten.

Bijvoorbeeld, subsidies van de stad en een btw-teruggave van 21% kunnen de terugverdientijd aanzienlijk verminderen tot 7 à 8 jaar. Juist om je hierin meer wegwijs te maken bespreken we de verschillende regio’s en hoe ze de terugverdientijd beïnvloeden:

Vlaanderen

De Vlaamse overheid biedt een investeringspremie voor zonnepanelen als compensatie voor het afschaffen van de terugdraaiende teller. Om in aanmerking te komen, moeten bepaalde voorwaarden worden vervuld, zoals een bouwaanvraag van vóór 2014 en installatie door een erkende professional.

Brussel

In Brussel werkt men met groenestroomcertificaten, waarbij jaarlijkse waardebonnen verkocht kunnen worden aan energieleveranciers. Er zijn ook groene leningen en gemeentelijke premies beschikbaar voor zonnepaneleninstallaties.

Wallonië

In Wallonië geldt het prosumententarief, waarbij een compensatie wordt betaald voor het gebruik van het netwerk. Het tarief wordt vanaf 2023 deels door de eigenaar betaald, en vanaf 2024 volledig.

Vergelijk prijzen en offertes

Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij in 2024?

De terugverdientijd van een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen is gemiddeld 10 jaar, gelijk aan de levensduur van de batterij.

Factoren zoals het combineren met andere investeringen, de stijgende energieprijzen, kostenbesparing bij installatie en premies van de Vlaamse overheid kunnen de terugverdientijd verkorten.

Een thuisbatterij op maat kan nu al rendabel zijn voor bepaalde huishoudens, en het verhoogt tevens de terugverdientijd van zonnepanelen door hogere zelfconsumptie.

Duurzaamheid en comfort spelen ook een rol bij deze investering. Om advies te krijgen over je persoonlijke situatie raadpleeg je best een expert!

thuisbatterij en zonnepanelen combo

Zijn zonnepanelen ook rendabel zonder subsidies? Is het nog altijd interessant?

Zonnepanelen blijven rendabel, zelfs zonder subsidies. De dalende prijzen en verbeterde efficiëntie van zonnepanelen door technologische vooruitgang spelen hierin een grote rol. Met een gemiddelde levensduur van 25 jaar blijft een terugverdientijd van 7 – 10 jaar nog steeds aantrekkelijk.

Gedurende al die jaren profiteer je van aanzienlijke besparingen op je energierekening. Zonnepanelen zijn niet alleen voordelig voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Het investeren in zonnepanelen blijft daarom een slimme keuze, zelfs zonder subsidies.

Waarom zonnepanelen plaatsen? Wat zijn de voordelen? 

Het plaatsen van zonnepanelen biedt talrijke voordelen en meerwaarden. De prijs-kwaliteitverhouding van zonnepanelen blijft verbeteren, waardoor ze steeds aantrekkelijker worden. Door het gebruik van zonnepanelen dalen je elektriciteitskosten aanzienlijk en ben je minder afhankelijk van prijsfluctuaties op de energiemarkt.

Daarnaast gaan zonnepanelen steeds langer mee, met een gemiddelde levensduur van 25 tot 30 jaar. Ze hebben zichzelf vaak al binnen 5 jaar terugverdiend, zelfs met de nieuwe nettarieven. Bovendien kom je mogelijk in aanmerking voor een investeringspremie tot 750 van de Vlaamse overheid, waardoor de terugverdientijd nog korter wordt.

De belasting op de aankoop van zonnepanelen is verlaagd naar 6%, wat een financieel voordeel oplevert. Bij nieuwbouw en renovatie kunnen zonnepanelen helpen om te voldoen aan de EPB-normen.

Met de digitale meter hoef je geen prosumententarief meer te betalen, maar alleen kosten voor je werkelijke energieafname van het net.

Bovendien ontvang je een vergoeding voor de stroom die je teruglevert aan het net als je deze niet zelf verbruikt. 

Kortom, zonnepanelen plaatsen biedt vele voordelen, zoals financiële besparingen, steun van de overheid, bijdragen aan duurzaamheid en voldoen aan bouwnormen.

Hoeveel bespaar ik met zonnepanelen op mijn energiefactuur?

De besparing op je energiefactuur met zonnepanelen kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Over het algemeen kun je verwachten dat je tussen de € 335 en € 1.400 per jaar bespaart.

Het exacte bedrag hangt af van je huidige energieleverancier, het aantal geïnstalleerde panelen en de regio waarin je woont. Deze factoren bepalen jouw persoonlijke impact op je energiefactuur.

Wat met digitale meters? 

Met de introductie van digitale meters in Vlaanderen geldt voor eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter het capaciteitstarief.

Dit tariefsysteem omvat een jaarlijkse netkost die deels gebaseerd is op de elektriciteit die je van het net hebt afgenomen en deels op je verbruikspieken.

Als je overtollige opgewekte stroom hebt die je niet zelf kunt verbruiken, kun je een vergoeding ontvangen via een terugleveringscontract. De huidige injectievergoeding varieert tussen € 0,05 en € 0,20/kWh.

In Wallonië worden digitale meters geleidelijk aan geïnstalleerd. Prosumenten met een kleine installatie (< 5 kW) worden vanaf 1 januari 2023 ook voorzien van een digitale meter.

De uitrol van digitale meters in Brussel verloopt langzamer dan in andere regio’s. Het aantal geïnstalleerde digitale meters is nog beperkt, en er is nog geen duidelijkheid over een (compensatie)regeling.

Eigenaars van kleine PV-installaties in Brussel (tot 5 kW) ontvangen automatisch een terugleververgoeding, terwijl eigenaars van grotere installaties contact moeten opnemen met hun energieleverancier.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Overzicht: evolutie van de terugverdientijd

De terugverdientijd van zonnepanelen is door de jaren heen geëvolueerd.

In het verleden, toen er nog hoge subsidies waren, bedroeg de gemiddelde terugverdientijd van een zonnepaneleninstallatie ongeveer 6 à 8 jaar. Dit was zeer gunstig, gezien de levensduur van de installatie gemakkelijk 25 jaar kan zijn.

Hoewel deze subsidies zijn afgeschaft, blijft de terugverdientijd van zonnepanelen interessant. Zonder subsidies is de terugverdientijd gestegen naar ongeveer 11 à 12 jaar. Ondanks deze verlenging blijft dit nog steeds aantrekkelijk, gezien de lange levensduur van de panelen.

Bovendien is de prijs van zonnepanelen de afgelopen jaren gedaald. Concurrentie op de markt en verbeterde productietechnieken hebben geleid tot lagere productiekosten en uiteindelijk tot lagere prijzen voor consumenten.

Als gevolg van deze prijsdaling evolueert de gemiddelde terugverdientijd weer in positieve zin. Veel installaties die vandaag de dag in België worden geïnstalleerd, hebben een terugverdientijd van ongeveer 7 à 10 jaar. Bovendien wordt verwacht dat de gemiddelde terugverdientijd de komende jaren nog iets verder zal afnemen.

Hoe bereken ik de terugverdientijd van mijn zonnepanelen?

Om de terugverdientijd van je zonnepanelen zelf te berekenen, moet je rekening houden met verschillende factoren. De terugverdientijd van een systeem van zonnepanelen is als volgt te berekenen:

  1. Totale aanschafkosten (inclusief installatiekosten, omvormer, etc.).
  2. Verminderd met het bedrag dat jaarlijks wordt bespaard (elektriciteitsproductie vermenigvuldigd met het elektriciteitstarief).
  3. Verminderd met premies en subsidies die je (jaarlijks) ontvangt.
  4. Plus eventuele bijkomende (jaarlijkse) kosten, zoals netvergoeding.

Normaal gesproken zal het jaarlijkse bedrag dat je bespaart hoger zijn dan de kosten die je moet betalen. Op een bepaald moment zal de bovenstaande berekening dus in je voordeel uitdraaien. Op dat moment heb je je zonnepanelen terugverdiend, en dit is dus ook de terugverdientijd van je systeem.

kostprijs zonnepanelen zelf berekenen

Gebruik onze handige rekentool

Hoe laat ik mijn terugverdientijd berekenen door een expert?

Als je de exacte terugverdientijd van je zonnepanelen wilt laten berekenen, is het raadzaam om een zonne-expert in te schakelen.

Zij hebben de kennis en ervaring om alle relevante factoren nauwkeurig te beoordelen en een gedetailleerde berekening voor jouw specifieke situatie te maken. Dit zal je helpen om een beter inzicht te krijgen in de verwachte terugverdientijd van je zonnepaneleninstallatie.

Zelf terugverdientijd zonnepanelen berekenen

Als je zelf de terugverdientijd van je zonnepanelen wilt berekenen, moet je rekening houden met een aantal factoren. Allereerst moet je de aanschafkosten en overheidssubsidies meenemen in de berekening.

Hoe meer je voor jouw installatie betaalt, hoe langer de terugverdientijd zal zijn. Maar subsidies kunnen de terugverdientijd verkorten.

Daarnaast zal je door de plaatsing van zonnepanelen ook besparen op je elektriciteitskosten. Dit bedrag kan direct van de aanschafkosten worden afgetrokken, waardoor de terugverdientijd korter wordt.

Het is ook belangrijk om het rendement van de zonnepanelen in jouw specifieke omgeving te overwegen. Zonnepanelen presteren beter in warmere gebieden of op zuidgerichte daken. Soms kan een minder gunstige ligging worden gecompenseerd door een installatie met een hogere capaciteit.

Door al deze factoren in overweging te nemen en de berekening uit te voeren, kun je een schatting maken van de terugverdientijd van jouw zonnepanelen.

PV-panelen

Ook interessant voor jou:

Wat is een zonnepanelen calculator en hoe kan ik deze gebruiken?

Een zonnepanelen calculator is een handig online hulpmiddel om de geschatte terugverdientijd van zonnepanelen te berekenen op basis van je specifieke situatie.

Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen?

De terugverdientijd van een warmtepomp met zonnepanelen verschilt per situatie en hangt af van factoren zoals initiële kosten, energiebesparingen en eventuele subsidies. Raadpleeg een expert voor een nauwkeurige berekening.

Wat is de huidige terugverdientijd van zonnepanelen?

De huidige terugverdientijd van zonnepanelen varieert en wordt beïnvloed door verschillende factoren zoals prijzen, subsidies en energiebesparingen. Het is raadzaam om een specialist te raadplegen voor een actuele berekening.

De beste prijs voor zonnepanelen? Vergelijk offertes

Na het lezen van dit artikel weet je vrijwel alles over de terugverdientijd van zonnepanelen. Maar stel nu dat je nog steeds met vragen zit, dan kan je bij ons terecht! Of beter zelfs, als je persoonlijk advies op maat wilt! Want terugverdientijd berekenen is niet makkelijk natuurlijk.

Ook voor het gratis vergelijken van offertes ben je hier op de juiste plek. Vergeet zeker niet dat een expert je misschien wel geld kan besparen op lange termijn, misschien is hij ook een factor dat de terugverdientijd beïnvloedt!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.