Terugverdientijd zonnepanelen? Niet langer dan 10 jaar

Terugverdientijd zonnepanelen

Wie de juiste keuzes maakt kan op minder dan zeven jaar een investering in zonnepanelen terugverdienen. Dat besluit de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) op basis van berekeningen van verschillende bouwbedrijven. Die juiste keuzes maak je door verschillende aannemers en installateurs van zonnepanelen te vergelijken.

Zonnepanelen ook rendabel zonder subsidies

Ondanks het wegvallen van een heleboel subsidies blijft een investering in zonnepanelen rendabel. De prijsstijging voor stookolie, aardgas en dus ook elektriciteit zal zich steeds sneller laten voelen. Wie dus investeert in zonnepanelen, zal steeds meer en meer geld besparen. Momenteel schommelt de gemiddelde terugverdientijd voor zonnepanelen rond de 10 jaar.

Traditionele energiebronnen worden steeds duurder, en de plaatsing van zonnepanelen wordt steeds goedkoper. “Het terugverdieneffect van investeringen in hernieuwbare energie zal daardoor alleen maar korter worden” besluit de confederatie.

Zelf terugverdientijd zonnepanelen berekenen

Om zelf de terugverdientijd van uw zonnepanelen te berekenen, hoort u rekening te houden met een aantal factoren.

  • Zo moet u onder andere de aanschafkosten en overheidssubsidies in de optelsom meenemen. Het is evident dat hoe meer u voor uw installatie betaald hebt, hoe langer uw terugverdientijd zal zijn. Die terugverdientijd kan ingekort worden door de mogelijke overheidssubsidies waarvoor u in aanmerking kan komen daarvan af te trekken.
  • Daarnaast zal u door de installatie van zonnepanelen ook minder moeten uitgeven aan elektriciteit. Het geld dat u daarop bespaart, kan rechtstreeks afgetrokken worden van de aanschafkosten. Op die manier is uw terugverdientijd al veel korter dan die initieel was
  • Om die energieprijs te kunnen drukken en voldoende rendement uit uw installatie te halen, is het belangrijk om bij installatie ook rekening te houden met de opbrengstfactor of het rendement. Met opbrengstfactor bedoelen we de mate waarin een zonnepaneelinstallatie rendeert in een bepaalde omgeving. Dit rendement zal namelijk hoger liggen in warmere gebieden of bij installaties op zuidgerichte daken. Soms is het nodig om de slechte ligging van uw zonnepanelen te compenseren  met een installatie met hogere capaciteit.

Vergelijk daarom verschillende offertes voor zonnepanelen en ontdek hoe jij kan besparen met de plaatsing van zonnepanelen.

Hellend of plat dak, grootte van het dak, hellingsgraad, materiaal van de dakbedekking, het aantal zonnepanelen: dit zijn allemaal factoren die de prijs van jouw nieuwe zonnepanelen zullen beïnvloeden.

Verder lezen

Denk je nog premies of subsidies nodig te hebben om zonnepanelen te plaatsen? Dit is in 2019 niet langer meer nodig. De prijzen voor zonnepanelen zijn zodanig gedaald dat de aanschaf van een zonnepaneel-installatie pure winst geworden is.

  • Je bespaart jaarlijks zo’n €600;
  • Je verdient je investering binnen de 7 à 10 jaar terug;
  • Je geniet minstens 25 jaar van je zonnepanelen

Twijfel dus niet langer! Wil je de exacte prijs kennen voor je zonnepaneel-installatie? Maak dan gebruik van onze handige calculator.

Verder lezen

In de loop der jaren is de prijs van zonnepanelen sterk veranderd. Ben je van plan zonnepanelen op je dak te installeren? Vergelijk dan de gemiddelde kostprijs per wattpiek.

Verder lezen