Terugverdientijd zonnepanelen? Niet langer dan 10 jaar

Wie de juiste keuzes maakt kan op minder dan zeven jaar een investering in zonnepanelen terugverdienen. Dat besluit de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) op basis van berekeningen van verschillende bouwbedrijven. Die juiste keuzes maak je door verschillende aannemers en installateurs van zonnepanelen te vergelijken.

Terugverdientijd zonnepanelen? Niet langer dan 10 jaar

Zonnepanelen ook rendabel zonder subsidies

Ondanks het wegvallen van een heleboel subsidies blijft een investering in zonnepanelen rendabel. De prijsstijging voor stookolie, aardgas en dus ook elektriciteit zal zich steeds sneller laten voelen. Wie dus investeert in zonnepanelen, zal steeds meer en meer geld besparen. Momenteel schommelt de gemiddelde terugverdientijd voor zonnepanelen rond de 10 jaar.

Traditionele energiebronnen worden steeds duurder, en de plaatsing van zonnepanelen wordt steeds goedkoper. “Het terugverdieneffect van investeringen in hernieuwbare energie zal daardoor alleen maar korter worden” besluit de confederatie.

Zelf terugverdientijd zonnepanelen berekenen

Om zelf de terugverdientijd van uw zonnepanelen te berekenen, hoor je rekening te houden met een aantal factoren.

  • Zo moet je onder andere de aanschafkosten en overheidssubsidies in de optelsom meenemen. Het is evident dat hoe meer je voor jouw installatie betaald hebt, hoe langer de terugverdientijd zal zijn. Die terugverdientijd kan ingekort worden door de mogelijke overheidssubsidies waarvoor je in aanmerking kan komen daarvan af te trekken.
  • Daarnaast zal je door de installatie van zonnepanelen ook minder moeten uitgeven aan elektriciteit. Het geld dat je daarop bespaart, kan rechtstreeks afgetrokken worden van de aanschafkosten. Op die manier is jouw terugverdientijd al veel korter dan die initieel was.
  • Om die energieprijs te kunnen drukken en voldoende rendement uit jouw installatie te halen, is het belangrijk om bij installatie ook rekening te houden met de opbrengstfactor of het rendement. Met opbrengstfactor bedoelen we de mate waarin een zonnepaneelinstallatie rendeert in een bepaalde omgeving. Dit rendement zal namelijk hoger liggen in warmere gebieden of bij installaties op zuidgerichte daken. Soms is het nodig om de slechte ligging van je zonnepanelen te compenseren  met een installatie met hogere capaciteit.

 

Bereken je terugverdientijd en ontdek hoe jij kan besparen met de plaatsing van zonnepanelen!

Stap 1: Maak uw keuze

Wat wilt u berekenen? (meerdere opties mogelijk)

Stap 2: Beschrijf uw woning

Waar kunt u de zonnepanelen plaatsen?

Wat is de oriëntatie van dit hellend dak?

Ideaal
We hebben de oppervlakte van uw dak nodig.
Bedankt
We hebben het bouwjaar van uw woning nodig (minstens 1 m²).
Goed zo
We moeten het energieverbruik van uw woning kennen.
Stap 3: Uw gegevens
Leuke naam
We hebben jouw voornaam nodig...
Goed zo!
We hebben jouw achternaam nodig...
Perfect
Oeps, er zit een foutje in dit e-mail adres...
Bedankt, je bent er bijna!
Oei, dit lijkt geen geldig telefoonnummer te zijn...
Goed zo!
We hebben jouw adres nodig om de berekening te maken...
Goed zo!
Oei, deze postcode bestaat niet in België...
Ideaal
Geef een geldige gemeente in.
Wij respecteren uw privacy
Na uw aanvraag brengen we u in contact met een dealer van de gekozen elektrische wagens uit uw buurt. Wij bewaren uw gegevens zodat u uw aanvraag verder kunt opvolgen, overeenkomstig de europese GDPR wetgeving kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid.

Zonnepanelen plaatsen via een groepsaankoop blijken nooit eerder zo populair te zijn geweest. Dit blijkt o.a. uit het aantal gezinnen die via Samengoedkoper.be al aan een groepsaankoop voor zonnepanelen hebben deelgenomen. Het principe is dan ook zeer eenvoudig. Iedereen kan zich vrijblijvend inschrijven en op die manier een kwalitatieve zonnepaneelinstallatie aankopen aan een interessante prijs….

Verder lezen

De oriëntatie en de hellingsgraad zijn de twee voornaamste factoren die een rol spelen bij het rendement van je zonnepanelen. Wil je weten hoe jij je zonnepanelen optimaal kunt laten renderen?

Verder lezen