Terugverdientijd zonnepanelen in 2023

Zonnepanelen zijn steeds betaalbaarder voor een doorsnee gezin. Toch blijft het nog altijd een serieuze investering. Loont het dan wel om zonnepanelen te laten plaatsen? Hoe snel betalen ze zichzelf terug? In dit artikel gaan we dieper in op de terugverdientijd van zonnepanelen. Want wie slimme keuzes maakt, verdient z’n investering al in minder dan 7 jaar terug.

Ook loont het om verschillende aannemers en installateurs van zonnepanelen te vergelijken.

Vergelijk tot 5 gratis offertes

Zonnepanelen ook rendabel zonder subsidies

Terugverdientijd zonnepanelen? Niet langer dan 10 jaar

Ondanks het wegvallen van de premies voor zonnepanelen, blijft een investering in zonne-energie rendabel. De prijsstijgingen voor stookolie, aardgas en ook elektriciteit zullen zich steeds sneller laten voelen. Wie dus investeert in zonnepanelen zal in de toekomst ook meer geld besparen. Vandaag schommelt de gemiddelde terugverdientijd voor zonnepanelen rond de 10 jaar.

Kortom, traditionele energiebronnen worden steeds duurder en het plaatsen van zonnepanelen steeds goedkoper. Het terugverdieneffect van investeringen in zonn’-energie zal daardoor alleen maar korter worden.

Terugverdientijd zonnepanelen: hoe werkt het?

Het plaatsen van zonnepanelen op je dak is een eenmalige investeringskost. Dit wil je natuurlijk zo snel als mogelijk terugverdienen door besparing op je energiefactuur. De terugverdientijd van zonnepanelen is echter niet voor elke woning in België hetzelfde. De prijs van je systeem, inclusief de installatiekosten, is een belangrijke factor. Ook de energieproductie van de panelen, je jaarlijkse elektriciteitsverbruik, de tarieven van je energieleverancier en de vergoeding voor je netbeheerder zijn variabelen die de terugverdientijd voor zonnepanelen bepalen.

Subsidies, premies en fiscale voordelen van de centrale overheid zijn de laatste jaren grotendeels afgeschaft. Hoewel er op gemeentelijk niveau nog enkele premies worden geboden, hebben deze meestal geen grote invloed meer. In 2020 ligt de terugverdientijd zonnepanelen in België tussen 7 en 10 jaar. Met behulp van goede offertes van meerdere installateurs kan je vooraf berekenen als het voor jouw woning 7, 8, 9, of 10 jaar zal duren voor je de investering terug hebt. Hierna geniet je nog zeker 15 tot 20 jaar van gratis zonne-energie.

Prijs zonnepanelen vs. terugverdientijd

De totale prijs van je systeem is sterk afhankelijk van het aantal zonnepanelen die je laat plaatsen. Een standaard zonnepaneel (afmeting = 1m x 1,65m) met een vermogen van 260 Wp levert gemiddeld 250 kWh energie per jaar. Als je woning per jaar 4000 kWh energie verbruikt, heb je dus 16 zonnepanelen nodig om de totale behoefte te dekken. Houd er rekening mee dat de energieproductie van zonnepanelen niet overal hetzelfde is.

Het aantal zonuren per jaar, de richting van je dak, de helling van je dak en eventuele schaduw (door bomen of andere gebouwen) beïnvloeden het rendement van een zonnepaneel. Bij een online offerte zal de installateur met een eenvoudige checklist naar enkele gegevens van je woning informeren.

Het soort en merk zonnepanelen die je kiest heeft natuurlijk ook effect op de aanschafprijs van je systeem. In België worden voornamelijk polykristallijne (blauwe) zonnepanelen en monokristallijne (zwarte) zonnepanelen op daken geplaatst. Beide soorten zijn van silicium vervaardigd en leveren over een jaar genomen haast evenveel energie. De blauwe panelen zijn goedkoper in aanschaf, terwijl de zwarte panelen voor een mooier uiterlijk zorgen.

Voor een snelle terugverdientijd zijn de blauwe polykristallijne zonnepanelen dus beter. Bij een installatie zijn er eveneens kosten voor een omvormer (om gelijkstroom van de zonnepanelen om te zetten naar wisselstroom voor het elektriciteitsnet), installatiemateriaal (draagstructuur, kabels etc.) en arbeid. Bij elkaar genomen zijn deze kosten ongeveer de helft van de totale aanschafprijs.

Besparing zonnepanelen versus terugverdientijd

Om in te schatten hoeveel geld je per jaar gaat besparen moet je je energierekening bestuderen. Bekijk wat je overdag en in de avond per kWh betaalt. Je zonnepanelen produceren namelijk alleen overdag energie, waardoor je na zonsondergang nog steeds op je energieleverancier bent aangewezen. Informeer ook vooraf hoeveel de leverancier gaat betalen voor de extra energie die jouw zonnepanelen naar het net sturen. Het tarief per kWh is vaak lager dan de prijs die jij betaalt om in de avonduren een kWh te kopen.

Met zonnepanelen op je dak betaal je elk jaar een vaste netvergoeding (prosumententarief) voor het gebruik van het distributienet. Afhankelijk van de regio waarin je woont en je netbeheerder ligt de vergoeding tussen € 100 en € 300. Om de totale jaarlijkse besparing van je zonnepanelen te berekenen moet je deze netvergoeding aftrekken van de besparing op je energierekening.

Als je bijvoorbeeld per jaar € 985,00 minder aan je energieleverancier hoeft te betalen en € 225,00 kwijt bent aan je netbeheerder, bespaar je in totaal € 760,00. Dit laatste bedrag is belangrijk om de terugverdientijd van zonnepanelen te calculeren.

Hoe bereken ik de terugverdientijd van mijn zonnepanelen?

De terugverdientijd van je zonnepanelen bereken je eenvoudig door de eenmalige aanschafkosten (offerte installateur) te delen door de totale jaarlijkse besparing. Een voorbeeld terugverdientijd zonnepanelen voor een woning met een ideale dakhelling in het zonnige Gent. Er zijn 16 blauwe (polykristallijne) zonnepanelen met een vermogen van 4000 kWh per jaar geïnstalleerd.

Eenmalige aanschafkost (inclusief omvormer, installatiemateriaal, arbeid en BTW) € 6100,00

Jaarlijkse energiebesparing (energieleverancier Engie) € 985,00

Netvergoeding (netbeheerder Eandis) € 225,00

Subsidie gemeente Gent € 0,00

Totale jaarlijkse besparing € 760,00

De terugverdientijd voor dit systeem is circa 8 jaar (€ 6100,00 gedeeld door € 760,00).

Zelf terugverdientijd zonnepanelen berekenen

Om zelf de terugverdientijd van uw zonnepanelen te berekenen, hoor je rekening te houden met een aantal factoren.

  • Zo moet je onder andere de aanschafkosten en overheidssubsidies in de optelsom meenemen. Het is evident dat hoe meer je voor jouw installatie betaald hebt, hoe langer de terugverdientijd zal zijn. Die terugverdientijd kan ingekort worden door de mogelijke overheidssubsidies waarvoor je in aanmerking kan komen daarvan af te trekken.
  • Daarnaast zal je door de plaatsing van zonnepanelen ook minder moeten uitgeven aan elektriciteit. Het geld dat je daarop bespaart, kan rechtstreeks afgetrokken worden van de aanschafkosten. Op die manier is jouw terugverdientijd al veel korter dan die initieel was.
  • Om die energieprijs te kunnen drukken en voldoende rendement uit jouw installatie te halen, is het belangrijk om bij installatie ook rekening te houden met de opbrengstfactor of het rendement. Met opbrengstfactor bedoelen we de mate waarin een zonnepaneelinstallatie rendeert in een bepaalde omgeving. Dit rendement zal namelijk hoger liggen in warmere gebieden of bij installaties op zuidgerichte daken. Soms is het nodig om de slechte ligging van je zonnepanelen te compenseren  met een installatie met hogere capaciteit.

De beste prijs voor zonnepanelen? Vergelijk offertes

Hoe hoger de totaalprijs is van je zonnepanelen-installatie. Hoe langer het duurt om je investering terug te verdienen. Daarom vergelijk je best eerst offertes van meerdere installateurs.

In het prijspakket voor exact dezelfde zonnepanelen (merk en vermogen) zit vaak tot 30 % verschil tussen offertes. Let onder meer op de prijs van de omvormer. In een systeem van 4.000 kWh kost een omvormer van een kwaliteitsmerk (SMA, SolarEdge, Enphase) je ongeveer 1.200 euro.

Door offertes onderling te vergelijken, maak je alvast de terugverdientijd van je zonnepanelen enkele jaren korter.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.