Zonnepanelen kopen: welke PV-panelen kiezen?

Zodoende je elektriciteitsverbruik optimaal te benutten is het essentieel dat je bij het kopen van nieuwe zonnepanelen de verschillende mogelijkheden overweegt. Steeds meer vragen rijzen rond het soort zonnepaneel (monokristallijn, polykristallijn, amorf,…), de afmetingen, … Ga je zonnepanelen kopen? Dan geven wij jou de belangrijkste criteria mee om rekening mee te houden.

De keuze die je maakt wordt veelal bepaald door de kenmerken van je dak en woning. Onderstaande aandachtspunten dienen in acht genomen te worden:

  1. Ligging van je woning: is uw huis in de stad gelegen of ligt het nogal geïsoleerd? Een vrijstaande woning zal bijvoorbeeld baat hebben aan een betere verlichting?
  2. Oriëntatie en liggingshoek van je dak: zonnepanelen die naar het zuiden gericht zullen beter renderen.
  3. De beschikbare oppervlakte: beschik je over een grote oppervlakte waar veel zonlicht aanwezig is, dan kun je kiezen voor een goedkoper soort zonnepaneel.
  4. De stevigheid van je dak: je dak moet het gewicht van je zonne-installatie kunnen dragen.
  5. De energiebalans: wat zijn jouw behoeften aan energie?

Bijkomende factoren zullen ook nog invloed hebben op de keuze van je zonnepanelen, waaronder het beschikbaar budget en jouw belang aan esthetiek.

Waarom zonnepanelen aanschaffen?

Zonnepanelen worden steeds populairder en dat heeft ook een reden: met zonnepanelen bespaar je heel wat geld uit op je energierekening. Daarnaast maak je dankzij zonnepanelen gebruik van groene energie en daardoor help je ook het milieu een handje!

Welk type zonnepanelen kopen?

Als je zonnepanelen wilt aanschaffen, dan zal je voor veel keuzes komen te staan. Een van de belangrijkste beslissingen die je zal moeten maken is het type zonnepaneel dat je kiest.

Monokristallijne zonnepanelen

Het eerste type zonnepanelen dat je kan kopen zijn de monokristallijne zonnepanelen. Ze zijn de duurste zonnepanelen, maar het voordeel is dat je met deze zonnepanelen het hoogste rendement behaalt. Daarom zijn ze de beste optie voor kleinere daken.

Polykristallijne zonnepanelen

Wil je liever kiezen voor zonnepanelen die goedkoper zijn, maar waarmee je toch nog een relatief hoog rendement behaalt? Dan zijn polykristallijne panelen voor jou de beste keuze. De samenstelling van dit type zonnepaneel is net iets anders. Polykristallijne zonnepanelen worden voornamelijk gekozen voor daken met een groter oppervlakte.

Amorfe zonnepanelen

Als je echt de goedkoopste optie wilt, dan kies je het best voor amorfe zonnepanelen. Deze panelen bevatten geen kristallen, maar amorf silicium. Daardoor zijn ze erg buigzaam. Hou er wel rekening mee dat amorfe zonnepanelen een minder hoog rendement opleveren, dan de andere soorten.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Als je wil weten wat zonnepanelen je precies gaan kosten, dan is het belangrijk dat je eerst weet hoeveel zonnepanelen je precies nodig zal hebben. Dit is voor elk gezin anders.

Om dit te berekenen, moet je eerst achterhalen hoeveel energie je per jaar verbruikt. Dit moet je vervolgens vermenigvuldigen met 0.85. Daarna kijk je naar de capaciteit van het zonnepaneel dat je wilt kopen en deel je de uitkomst hierdoor. Een voorbeeld: stel dat je jaarlijks 3500 kWh verbruikt en je dit deelt door 0.85. Dan bekom je 4117 WP. In het geval dat één zonnepaneel een capaciteit heeft van 260 Wp, betekent dit dat je 16 zonnepanelen zal nodig hebben, want 4117 gedeeld door 260, komt uit op 16!

Welke zonnepanelen kopen?

Waarop letten bij het kopen van zonnepanelen?

Wil je zonnepanelen aanschaffen? Dan is het belangrijk dat je met een aantal dingen rekening houdt:

Rendement

Zonnepanelen koop je met de bedoeling dat je geld uitspaart op je energierekening, daarom is het ook belangrijk om te kijken hoe goed de zonnepanelen scoren op vlak van rendement. Sommige zonnepanelen leveren je namelijk een hoger rendement op dan andere.

Prijs zonnepanelen

Bepaal op voorhand het budget dat je kan vrijmaken voor je zonnepanelen en kijk dan welke zonnepanelen voor jou de beste keuze zijn. Zoals je al zag, zijn er verschillende soorten zonnepanelen. De monokristallijne zonnepanelen zijn de duurste en kosten gemiddeld zo’n 200 tot 400 euro per paneel. De polykristallijne panelen volgen met een gemiddelde prijs van 150 tot 300 euro per paneel. De goedkoopste zonnepanelen, amorfe zonnepanelen, zullen je slechts 150 euro per stuk kosten.

Als je een voorkeur voor een bepaald type zonnepaneel hebt, dan kan je geld uitsparen door te kijken naar de prijzen van verschillende merken. Daarnaast loont het ook om offertes van professionals te vergelijken. Tip: Kijk naar hoeveel een paneel kost en hoeveel Wp het paneel heeft. Als je deze door elkaar deelt, kom je op de prijs per Wp. Door de prijs per Wp te berekenen, weet je zeker dat je de voordeligste panelen koopt!

Capaciteit zonnepaneel

Niet elk zonnepaneel heeft dezelfde capaciteit. Hoe hoger de Wp, hoe hoger het rendement zal zijn, maar natuurlijk zullen de zonnepanelen je dan meer kosten. Een hoge capaciteit is voornamelijk belangrijk als je dak niet zo’n groot oppervlakte heeft.

Garantie

Als bepaalde zonnepanelen duurder zijn dan anderen, maar je hierbij dubbel zoveel garantie krijgt, dan is het soms beter om toch wat meer te investeren. Je weet namelijk nooit wat er zal gebeuren. Een goed merk biedt je normaal minstens 10 jaar garantie aan, maar soms wordt er je zelfs 20 tot 30 jaar garantie aangeboden. Neem dus zeker ook de tijd om de garantie te bekijken!

Afmetingen zonnepanelen

Zonnepanelen bestaan voornamelijk in 3 formaten. De standaard zonnepanelen zijn 165×100 cm groot, grote zonnepanelen zijn 195×100 cm groot en kleine zonnepanelen 150×100 cm. Over het algemeen kan je beter grote zonnepanelen aanschaffen, maar dat hangt af van je dakoppervlakte. Als je wilt weten welke zonnepanelen het best op je dak passen, dan kan je via sommige sites een legplan laten opstellen. Op die manier kan je de juiste keuze maken.

Onderhoud

Sommige zonnepanelen zijn makkelijker te onderhouden dan anderen. Als je wilt blijven genieten van een hoog rendement, kan je je zonnepanelen het best tijdig reinigen. Als je je hierover geen zorgen wilt maken, dan kan je kiezen voor zelfreinigende zonnepanelen. Als je geen zelfreinigende panelen hebt, dan zal je moeten rekenen op een bedrag van 100 tot 150 euro per reiniging. Een reiniging kan je het best zo’n 3 tot 4 keer per jaar laten doen.

Goedkope zonnepanelen kopen? Vergelijk offertes!

Bij het kopen van nieuwe zonnepanelen is het aanvragen van meerdere offertes een goede manier om de verschillende producten met elkaar te vergelijken. Zo kan je rustig beslissen welke zonnepanelen het best aan jouw behoeften beantwoorden. Om een goede vergelijking te maken dien je echt volgende doelstellingen in het oog te houden:

  • De vermogen van de zonnepanelen: wat is het maximaal vermogen van de zonne-installatie?
  • De kwaliteit van het materiaal: voor de beste kwaliteit dienen de zonnepanelen te beantwoorden aan een aantal kwaliteitsnormen en over het TÜV-certificaat te beschikken.
  • De door de leverancier aangeboden diensten: administratieve bijstand, installatie, onderhoud,… Sommige leveranciers zullen een toegevoegde waarde bieden afhankelijk van de diensten die zij aanbieden.
  • De kostprijs: het is aangeraden om de kosten van een zonnepaneel-installatie te vergelijken op basis van het vermogen (kWp) en niet op basis van het aantal m².