Zonnepanelen kopen: welke PV-panelen kiezen?

Om je elektriciteitsverbruik optimaal te benutten is het belangrijk dat je bij het kopen van zonnepanelen alle opties bekijkt. Het betreft de keuze van het type zonnepanelen: monokristallijn, polykristallijn of amorf. Maar ook het kiezen van de juiste de afmetingen, enzovoort.

Wil je zonnepanelen aanschaffen? Dan vind je hier een handig overzicht van de belangrijkste zoek- en keuze criteria.

Invloed van woning en dak op het plaatsen van zonnepanelen

Je keuze wordt sterk beïnvloed door je dak en woning. Onderstaande aandachtspunten zijn daarbij bepalend:

 1. Ligging van je woning: ligt je huis in de stad of eerder geïsoleerd?
 2. Oriëntatie en liggingshoek van je dak: hellende daken zonnepanelen die naar het zuiden gericht zijn, hebben een hoger rendement. Op een plat dak is een constructie nodig.
 3. De beschikbare oppervlakte: beschik je over een grote oppervlakte met veel zonlicht, dan kan je opteren voor een goedkoper soort zonnepanelen.
 4. De stevigheid van je dak: je dak moet het gewicht van je zonne-installatie kunnen dragen.
 5. De energiebalans: wat zijn je energiebehoeften?

Andere factoren die een invloed hebben op de keuze van je zonnepanelen zijn uiteraard je budget en eventuele esthetische voorkeuren.

Vraag advies en ontvang offertes op maat

Waarom zonnepanelen laten plaatsen?

Zonnepanelen zijn erg populair. Je bespaart erdoor op je energiefactuur en bovendien is zonne-energie duurzaam. Zo help je ook het milieu een handje.

Wat voor soort zonnepanelen koop ik het best?

Zonnepanelen kopen, betekent keuzes maken. Één daarvan is kiezen wat voor soort zonnepanelen je laat installeren.

Monokristallijne zonnepanelen

Het duurste type zijn de monokristallijne zonnepanelen. Ze bieden wel het voordeel op het hoogste rendement. Juist daarom zijn ze uitermate geschikt voor kleinere daken.

monokristallijn

Polykristallijne zonnepanelen

Verkies je goedkopere zonnepanelen met een relatief hoog rendement? Polykristallijne panelen zijn dan voor jou de beste optie.

De samenstelling van polykristallijne zonnepanelen is een tikkeltje anders. Ze genieten ook de voorkeur bij daken met een grote oppervlakte.

polykristallijn

Amorfe zonnepanelen

De goedkoopste optie zijn amorfe zonnepanelen. Ze bevatten een dunne film van amorf silicium en geen kristallen. Daardoor zijn ze heel flexibel. Hou er wel rekening mee dat amorfe zonnepanelen een minder hoog rendement behalen dan de 2 andere soorten zonnepanelen.

amorf solar panelen

Meer weten? Laat je adviseren door experts

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om in mijn energieverbruik te kunnen voorzien?

Wat kosten zonnepanelen? Een veel belangrijkere vraag is: hoeveel zonnepanelen heb je nodig? Voor elk gezin is dat anders.

Om het aantal zonnepanelen te berekenen, moet je eerst je jaarlijks energieverbruik (kWh) delen door de omrekenfactor 0.85. Zo bekom je het totale piekvermogen (Wattpiek of Wp) van je toekomstige systeem. Daarna kijk je naar het vermogen of de capaciteit van de zonnepanelen die je wil kopen. Je vermenigvuldigt dat cijfer op zijn beurt met het totale piekvermogen.

Je berekent het aantal zonnepanelen op basis van de volgende formule:
aantal kWh / 0,85 = totale piekvermogen (Wp) > capaciteit zonnepanelen (kW) x Wp = aantal zonnepanelen

Bijvoorbeeld: stel dat je jaarlijks 3500 kWh verbruikt. Deel dit getal met 0.85. Je hebt dus een installatie nodig met een totaal piekvermogen van 4117 Wp (Wattpiek). Beschikken de zonnepanelen van je voorkeur over een capaciteit van 260 Wp? Je zal dan 16 zonnepanelen nodig hebben (4117 / 260 = 16).

zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen: waarop moet ik letten?

Hou bij de aanschaf van zonnepanelen zeker de volgende zaken voor ogen:

Het rendement

Je koopt zonnepanelen om te besparen op je energiefactuur. Daarom loont het om te kijken hoe goed je toekomstige zonnepanelen scoren op het vlak van rendement.

Prijs van zonnepanelen

Bepaal op voorhand het budget dat je wil of kan vrijmaken voor zonnepanelen. Kijk vervolgens welke panelen voor jou de gepaste keuze zijn. Zoals reeds gezegd, bestaan er verschillende soorten zonnepanelen.

 • De monokristallijne zonnepanelen zijn de duurste en kosten gemiddeld zo’n 200 tot 400 euro per paneel.
 • De polykristallijne panelen volgen met een gemiddelde prijs van 150 tot 300 euro per paneel.
 • De goedkoopste zonnepanelen, amorfe zonnepanelen, zullen je slechts 150 euro per stuk kosten.

Heb je een voorkeur voor een bepaald type? In dat geval kan je geld uitsparen door de prijzen van diverse merken te vergelijken.

Daarnaast loont het om offertes van specialisten te vergelijken.

Tip: Door de prijs van zonnepanelen per Wp te berekenen, ben je zeker dat je de voordeligste panelen koopt. Concreet kijk je hoeveel een zonnepaneel kost en wat z’n vermogen is. Vervolgens deel je beide door elkaar: prijs zonnepaneel / Wp = prijs per zonnepaneel.

Vergelijk tot 5 gratis offertes

Capaciteit van het zonnepaneel

Niet alle zonnepanelen hebben dezelfde capaciteit. Hoe hoger het vermogen (Wp), hoe hoger het rendement. Bijgevolg zullen je zonnepanelen dan ook meer kosten. Een hoge capaciteit is vooral belangrijk als je niet beschikt over een grote dakoppervlakte.

Op welke garantie heb ik recht?

Als bepaalde zonnepanelen duurder zijn dan andere, maar je dubbel zoveel garantie krijgt, dan loont het soms om toch  de duurdere optie te kiezen. Je weet nooit wat er gebeurt.

De meeste merken bieden minstens 10 jaar garantie. Soms krijg je zelfs 20 tot 30 jaar garantie. Neem dus zeker de tijd om dit te bekijken.

Afmetingen van zonnepanelen

Je vindt zonnepanelen in 3 verschillende formaten.

 • Standaard zonnepanelen: 165 x 100 cm
 • Grote zonnepanelen: 195 x 100 cm
 • Kleine zonnepanelen: 150 x 100 cm

Afhankelijk van je dakoppervlakte kies je best voor grote zonnepanelen. Wil je meer weten over de afmetingen van zonnepanelen en welk type geschikt is voor jouw situatie? Vraag gerust advies aan een specialist. Laat eventueel zelfs al een legplan opstellen. Zo maak je de juiste keuze.

Vraag advies aan experts

Onderhoud van zonnepanelen

Het onderhoud van zonnepanelen verschilt naargelang type en merk. Door ze frequent te (laten) reinigen blijf je zeker van een hoog rendement. Maak je je hierover liever geen zorgen? Opteer dan voor zelfreinigende zonnepanelen.

Voor het laten reinigen van  zonnepanelen mag je gemiddeld rekenen op een bedrag van 100 tot 150 euro per poetsbeurt. Je reinigt je panelen idealiter 3 tot 4 keer per jaar.

Vraag offertes op maat voor onderhoud en reinigen zonnepanelen

zonnepanelen-installeren

Goedkope zonnepanelen kopen? Vergelijk offertes om te besparen!

Het loont om voor de aankoop van je toekomstige zonnepanelen bij meerdere leveranciers aan te kloppen en offertes te vragen. Op die manier kan je beter kosten en materialen inschatten en vergelijken.

Voor een goede vergelijking let je best op de volgende zaken:

 • Het vermogen van de zonnepanelen: wat is het maximaal vermogen van de zonne-installatie? Je kan zo het aantal panelen ramen.
 • De kwaliteit van het materiaal: voor de hoogste kwaliteit beantwoorden je zonnepanelen best een aantal kwaliteitsnormen en zijn ze voorzien van het TÜV-certificaat.
 • De door de leverancier aangeboden diensten: administratieve bijstand, installatie, onderhoud enzovoort.
 • De kostprijs: vergelijk de kosten van een zonnepanelen-installatie op basis van het vermogen (kWp) en niet op basis van het aantal m².
Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.