Zonnepanelen kopen: welke PV-panelen kiezen?

Zodoende je elektriciteitsverbruik optimaal te benutten is het essentieel dat je bij het kopen van nieuwe zonnepanelen de verschillende mogelijkheden overweegt. Steeds meer vragen rijzen rond het soort zonnepaneel (monokristallijn, polykristallijn, amorf,…), de afmetingen, … Ga je zonnepanelen kopen? Dan geven wij jou de belangrijkste criteria mee om rekening mee te houden.

Zonnepanelen kopen: welke kwaliteit voor welke prijs?

De keuze die je maakt wordt veelal bepaald door de kenmerken van je dak en woning. Onderstaande aandachtspunten dienen in acht genomen te worden:

  1. Ligging van je woning: is uw huis in de stad gelegen of ligt het nogal geïsoleerd? Een vrijstaande woning zal bijvoorbeeld baat hebben aan een betere verlichting?
  2. Oriëntatie en liggingshoek van je dak: zonnepanelen die naar het zuiden gericht zullen beter renderen.
  3. De beschikbare oppervlakte: beschik je over een grote oppervlakte waar veel zonlicht aanwezig is, dan kun je kiezen voor een goedkoper soort zonnepaneel.
  4. De stevigheid van je dak: je dak moet het gewicht van je zonne-installatie kunnen dragen.
  5. De energiebalans: wat zijn jouw behoeften aan energie?

Bijkomende factoren zullen ook nog invloed hebben op de keuze van je zonnepanelen, waaronder het beschikbaar budget en jouw belang aan esthetiek.

Koop je zonnepanelen maar vergelijk verschillende offertes

Bij het kopen van nieuwe zonnepanelen is het aanvragen van meerdere offertes een goede manier om de verschillende producten met elkaar te vergelijken. Zo kan je rustig beslissen welke zonnepanelen het best aan jouw behoeften beantwoorden. Om een goede vergelijking te maken dien je echt volgende doelstellingen in het oog te houden:

  • De vermogen van de zonnepanelen: wat is het maximaal vermogen van de zonne-installatie?
  • De kwaliteit van het materiaal: voor de beste kwaliteit dienen de zonnepanelen te beantwoorden aan een aantal kwaliteitsnormen en over het TÜV-certificaat te beschikken.
  • De door de leverancier aangeboden diensten: administratieve bijstand, installatie, onderhoud,… Sommige leveranciers zullen een toegevoegde waarde bieden afhankelijk van de diensten die zij aanbieden.
  • De kostprijs: het is aangeraden om de kosten van een zonnepaneel-installatie te vergelijken op basis van het vermogen (kWp) en niet op basis van het aantal m².

Vergelijk dus verschillende offertes en vind de zonnepanelen die het beste bij jou passen!

Vind je zonnepaneel leverancier