Zonnepanelen kopen: prijs, soorten en aandachtspunten + advies

Om je elektriciteitsverbruik optimaal te benutten, is het belangrijk dat je bij het kopen van zonnepanelen alle opties bekijkt. Het betreft de keuze van het type zonnepanelen: monokristallijn, polykristallijn of amorf. Maar ook de juiste afmetingen en andere zaken.

Wil je zonnepanelen aanschaffen? Dan vind je hier een handig overzicht van de belangrijkste criteria.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Waarom zou ik zonnepanelen kopen in 2024?

Zonnepanelen zijn vandaag razend populair. Je bespaart namelijk op je energiefactuur en je wekt op een duurzame manier energie op. 

De installatie zelf verdien je terug op 3 jaar met de premies en de zonnepanelen hebben een opbrengstgarantie van 25 jaar. Het rendement en de opbrengst van zonnepanelen ligt dan ook zeer hoog. 

Zonnepanelen zijn ook goed voor het milieu: de CO2-uitstoot van zonnepanelen ligt 10 tot 30 keer lager dan die van gas of kolen. 

Tot slot gaan zonnepanelen tot 25 jaar mee, hebben ze amper onderhoud nodig en laten jouw woning stijgen in waarde.

zonnepanelen

Welke zonnepanelen kiezen?

Het is belangrijk om alle opties te bekijken om tot een optimaal elektriciteitsverbruik te komen. Daarbij komt heel wat kijken: van het type zonnepaneel tot de juiste afmetingen. 

De ligging van het dak en je woning bepalen ook de keuze voor zonnepanelen. Dit zijn de aandachtspunten: 

 • Ligging van jouw woning: in de stad, op het platteland, omringd of geïsoleerd? 
 • Oriëntatie en liggingshoek van jouw dak: hellende daken gericht naar het zuiden hebben een hoger rendement. Op platte daken is er een hellende constructie nodig. 
 • Beschikbare oppervlakte: hoe meer je over oppervlakte beschikt, hoe goedkoper de zonnepanelen kunnen zijn.
 • Stevigheid van jouw dak: het dak moet het gewicht van de constructie kunnen dragen.
 • Energiebalans: wat zijn de energiebehoeften in jouw huishouden? Hoeveel kilowatturen verbruik je jaarlijks?

Als je maximaal 8 zonnepanelen kan leggen, dan zal het niet lukken om je volledig energieverbruik op te wekken met zonnepanelen. Dan kies je best voor zonnepanelen met de hoogste capaciteit per vierkante meter. 

Indien het dak van jouw woning het toelaat om 16 zonnepanelen te leggen, dan kan je jouw volledig energieverbruik volledig dekken met zonnepanelen. Afhankelijk van het precies energieverbruik, kan je voor zonnepanelen kiezen met een lagere (of juist hogere) capaciteit per vierkante meter. 

Als jouw woning een heel groot dak heeft, dan is er meer plaats voor zonnepanelen dan dat er nodig is. Dan is het interessant om dunne film-zonnepanelen aan te schaffen. 

Vergelijk prijzen en offertes

Wat is beter: zonnepanelen kopen of huren? 

Als je besloten hebt zonnepanelen te kopen, heb je ze volledig in eigen bezit. Je kan ook zonnepanelen huren en een maandelijkse som betalen voor het gebruik ervan.

Voordelen van zonnepanelen huren

 • Prijs: je hoeft geen groot bedrag in 1 keer betalen, maar betaalt maandelijks een prijs die lager is dan de maandelijkse opbrengst van de zonnepanelen.
 • Vast bedrag: de maandelijkse huurprijs van zonnepanelen ligt vast, ook al stijgt de elektriciteitsprijs.
 • Indien je een huis huurt: je kan dan ook zonnepanelen huren, maar dan moet je wel een contract met de verhuurder hebben. Dan wordt de huurprijs van de zonnepanelen bijgerekend bij de huur. Het voordeel hier is dat je geen extra kosten hebt.
 • Werking van de zonnepanelen: omdat de zonnepanelen niet jouw bezit zijn, ben je ook niet verantwoordelijk voor de werking ervan. De omvormer is aan vervanging toe na 10 tot 15 jaar, maar die kosten hoef je niet te betalen.
 • Lange levensduur: zonnepanelen hebben een lange levensduur, dus jij hebt voor een lange tijd een gunstig rendement.

Nadelen van zonnepanelen huren

 • Contract: als je voortijdig het contract wil stopzetten, moet je een vergoeding betalen voor de demontage en administratie.
 • Verhuis: als je verhuist uit het huis waarop er gehuurde zonnepanelen liggen, moet de volgende huurder bereid zijn om de zonnepanelen over te nemen. Als de nieuwe huurder dat niet ziet zitten, hang je vast aan de huurverplichting tot het einde van het contract. Mogelijks moet je de nieuwe panelen meenemen naar je nieuwe huis en betaal je voor de (de)montagekosten. 
 • Hogere prijs: de maandelijkse huurprijs ligt hoger dan dat de aankoopprijs. Dat heeft een invloed op de terugverdientijd: zonnepanelen kopen komt beter uit dan huren na een aantal jaar

Hoe huur je zonnepanelen? Een stappenplan 

 • Bereken het aantal zonnepanelen voor je huis: bereken a.d.h.v. jouw jaarlijks energieverbruik hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en hoeveel je er kan leggen op jouw dak.
 • Vind installateurs: zoek vakmannen die zonnepanelen verhuren en installeren. Dat kan handig en makkelijk via deze site.
 • Installatie van zonnepanelen: dit gebeurt bij voorkeur en op goed advies door een erkend zonnepaneleninstallateur.
 • Werking van de zonnepanelen: je kan de zonnepanelen gebruiken en een maandelijkse huurprijs betalen.

Als je toch liever de zonnepanelen aankoopt, betaal je in één keer de aanschaffingsprijs van de zonnepanelen en de omvormer en de installatiekosten.

Dat kan met je eigen vermogen of met een lening. Je kan de lening spreiden over een periode en dan hoef je niet direct een groot bedrag op tafel te leggen.

PV-panelen

Voordelen van kopen

 • Keuze: je kiest zelf welke zonnepanelen je aanschaft.
 • Hoger rendement: het rendement ligt hoger bij kopen dan bij huren.
 • Waarde van je woning: de waarde van je woning neemt toe door zonnepanelen.
 • Btw: je krijgt de btw van je zonnepanelen terug van de belastingsdienst.

Nadelen van kopen

 • Extra kosten: kosten voor onderhoud en reparatie zijn voor eigen rekening.
 • Werking: ook de kosten ivm de werking van de zonnepanelen zijn voor eigen rekening. De omvormer moet na 10 à 15 jaar vervangen worden, dit op eigen kosten.

Het nadeel van een lening is dat je maandelijks de lening én een intrest moet terugbetalen. De kosten van een lening liggen hoger dan de huurprijs van zonnepanelen. 

Conclusie: wat is voordeliger, huren of kopen? 

Zonnepanelen huren is duurder dan ze te kopen. Huren is wel interessant als je een grote investering niet in één keer kan betalen. Als je echt zonnepanelen wil kopen, maar de investering niet in één keer kan betalen, dan is een lening een goede oplossing. 

Let wel op het verschil in prijzen tussen verschillende verhuurfirma’s. Ook is de laagste huurprijs niet voordeliger dan het kopen van zonnepanelen. 

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Wat zijn de kosten in een notendop? [Overzicht]

De gemiddelde kosten voor zonnepanelen: 

Aantal panelenGemiddelde kostenBesparing per jaar
8€ 3.400 – € 4.100€ 420
13€ 5.200 – € 6.300€ 680
18€ 6.400 – € 7.700€ 930
21€ 7.300 – € 8.800€ 1.110

Heel wat factoren bepalen mee de prijs: 

 • Ligging en locatie van het dak: het beschikbare oppervlak, hellingshoek van het dak en hellingsrichting
 • Energieverbruik
 • Budget

Zonnepaneel prijs per stuk

Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen met elk hun eigen prijs per paneel: 

Soort paneelGemiddelde prijs
Monokristallijn€ 670 per paneel
Polykristallijn€ 600 per paneel
Dunne film€ 400 per paneel
panelen op dak

Wat voor soort zonnepanelen koop ik?

Er bestaan 3 soorten zonnepanelen: monokristallijn, polykristallijn en amorf. 

1. Duurste type

Zonnepanelen uit monokristallijn zijn het duurst (gemiddeld 670 euro per paneel), maar ze bieden wel het hoogste rendement.

Daarom zijn deze zonnepanelen aangewezen voor kleinere daken, omdat ze minder oppervlakte nodig hebben door hun hoog rendement. 

2. Goedkopere zonnepanelen

Zonnepanelen gemaakt uit polykristallijn zijn iets goedkoper dan monokristallijn (gemiddeld 600 euro per paneel) en hebben nog steeds een relatief hoog rendement. Polykristallijne zonnepaneel wordt bij voorkeur gelegd op een iets groter dak. 

3. Goedkoopste zonnepanelen

Het goedkoopste zonnepaneel is gemaakt uit amorf, beter gekend als een dunne film zonnepaneel. Dit zonnepaneel is ook heel flexibel, omdat het geen kristal bevat. Deze zonnepanelen halen wel geen zo’n hoog rendement als de andere soorten.

Meer weten? Stel je vragen aan professionele installateurs

Invloed van woning en dak op het plaatsen van zonnepanelen

De beslissing om zonnepanelen te leggen wordt sterk beïnvloed door het dak van jouw woning. 

Richting en helling van het dak

Het eerste aandachtspunt is de richting van je dak. Een schuin dak gericht op het zuiden vangt het meeste zonnestralen op. Een dak gericht naar het oosten of westen vangt ook nog steeds zonnestralen op, maar de opbrengst zal lager liggen. 

Bij een plat dak maakt het niet uit hoe het dak georiënteerd ligt, omdat je de zonnepanelen in eender welke richting kan plaatsen. Ze worden dan best naar het zuiden geplaatst om een optimaal rendement uit de zonnepanelen te halen.

Het nadeel hiervan is dat de zonnepanelen dan schaduw over elkaar werpen, als ze te dicht tegen elkaar staan. Om meer zonnepanelen op hetzelfde oppervlak te plaatsen, kan je ze plaatsen in een oost-west-opstelling, als een dakje. Het rendement ligt dan iets lager, maar je kan meer zonnepanelen plaatsen. 

Het tweede aandachtspunt is de helling van het dak. Hoe schuiner het dak, hoe meer zonnestralen de zonnepanelen kunnen opvangen.

Een hoek van 20 tot 50 graden is het meest gunstig, maar op een platter of steiler dak vangen de zonnepanelen nog steeds voldoende zonnestralen op. 

De richting en de helling van het dak bepalen dus de opbrengst van de zonnepanelen. Elke opbrengst boven 50% is winstgevend genoeg en een opbrengst van 100% is het meest ideaal

Schaduw van het dak

Schaduw bepaalt het rendement van de zonnepanelen. Hoe meer schaduw op het dak valt, hoe minder zonnestralen de zonnepanelen opvangen en hoe minder ze opleveren.

Beschikbare oppervlakte

Hoe groter je dak en hoe meer bruikbare oppervlakte je hebt op het dak, hoe meer zonnepanelen je kan leggen. Als je veel zonnepanelen kan leggen, is het interessant om er goedkopere te leggen. Heb je niet zoveel oppervlakte vrij, dan kies je best voor duurdere zonnepanelen met een hoog rendement.

zonnepanelen op een stalen dak

Zonnepanelen kopen in 2024: waarop letten?

Merk van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een investering die opleveren op lange termijn en daarom is het belangrijk om te kiezen voor hoogwaardige zonnepanelen.

Je kiest best voor zonnepanelen van A-merken. Zonnepanelen van A-merken zijn duurder in aankoop, maar hebben een betere kwaliteit en langere levensduur dan goedkopere merken.

Kwalitatieve A-merken zijn: Solarwatt, SunPower, Trina Solar, LG, REC, Q-Cells…

Het rendement

Het rendement is één van de belangrijkste eigenschappen van zonnepanelen. Het gemiddelde rendement van zonnepanelen ligt tussen 15% en 22%.

Een zonnepaneel kan tussen 15% en 22% van het opgevangen zonlicht omzetten in elektriciteit, dus het is belangrijk om zonnepanelen aan te schaffen met een hoog rendement. 

Ook hangt dat rendement af van het aantal uren dat de zon schijnt. In België vormt dit gelukkig geen probleem. 

Op zoek naar een installateur?

Prijs van zonnepanelen

De prijs bepaalt grotendeels de keuze van welk type zonnepaneel. Kijk dan niet alleen naar de prijs, maar ook naar de prijs per Wp.

Wp is het energievermogen dat een zonnepaneel opwekt door het zonlicht om te zetten naar elektriciteit. De prijs per Wp ligt gemiddeld tussen € 1,40 en 2,50.

Reken tot slot de installatiekosten van de zonnepanelen erbij om tot een totaalprijs te komen. De exacte prijs hangt af van het type zonnepaneel en de installatie die daarbij hoort en van jouw jaarlijks energieverbruik. 

Vergelijk zeker verschillende vakmannen en hun offertes om tot de beste prijsverhouding te komen. Offertes kan je hier gratis en vrijblijvend aanvragen

Op welke garantie heb ik recht?

De meeste merken bieden 10 jaar garantie. Sommige merken bieden het dubbele tot soms het driedubbele aan.

Het aantal jaar garantie kan de keuze bepalen: als een duurder merk meer garantie geeft dan een goedkoper merk, loont het soms om de duurdere optie aan te schaffen. 

Capaciteit van het zonnepaneel

De capaciteit van een zonnepaneel is iets anders dan het rendement. De capaciteit wordt uitgedrukt in Wp en hoe hoger de Wp van een zonnepaneel, hoe meer het zonnepaneel oplevert

Een zonnepaneel met een lage Wp kost minder dan een zonnepaneel met een hoge capaciteit. Zonnepanelen met een hoge capaciteit zijn belangrijk als je een klein dak hebt. 

Afmetingen van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn gemaakt in 3 verschillende formaten: 

 • Standaard zonnepanelen: 165 x 100 cm
 • Grote zonnepanelen: 195 x 100 cm
 • Kleine zonnepanelen: 150 x 100 cm

De afmeting van dunne film zonnepanelen hangen af van fabrikant tot fabrikant. 

De afmeting van de zonnepanelen bepaal je best door het beschikbare dakoppervlak. 

Snel en gratis offertes vergelijken?

Onderhoud van zonnepanelen

Het regelmatig onderhouden van zonnepanelen houdt het rendement hoog. Het onderhoud verschilt naargelang het type en merk van zonnepaneel. 

Je kan kiezen voor zelfreinigende zonnepanelen, als je je niet wil bezighouden met het onderhoud van jouw zonnepanelen. Je kan ook een vakman inschakelen voor het onderhoud. Reken dan op 3 à 4 poetsbeurten per jaar met een gemiddelde prijs van 100 à 150 euro per poetsbeurt

Zonlicht op zonnepanelen

Waar kan ik zonnepanelen kopen?

Wil je zonnepanelen aanschaffen? Je kan praktisch overal zonnepanelen aankopen. Veel keuze is vaak geen luxe en maakt het moeilijk om de beste oplossing voor jouw situatie te vinden.

Vraag daarom hier gratis en vrijblijvend offertes aan. Wij zoeken naar de beste vakmannen en prijzen, waardoor jij enkel de beste oplossing hoeft te kiezen. Je loopt ook minder risico op fouten bij de keuze en installatie van de zonnepanelen als je een vakman inschakelt.

Ontvang gratis advies van een zonne-expert

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om in mijn energieverbruik te kunnen voorzien?

Je moet als eerste je jaarlijks stroomverbruik in kWh bepalen. Het stroomverbruik verschilt van gezin tot gezin en hangt af van verschillende factoren, zoals het aantal gezinsleden of het aantal elektrische apparaten er zijn in jouw woning. Op de eindafrekening van je elektriciteitsfactuur vind je het jaarlijks energieverbruik terug.

De tweede stap is het vereiste vermogen (in Wp) bepalen. Hiervoor moet je nagaan wat de maximale capaciteit of het piekvermogen van een zonnepaneel is. Dat is gemiddeld 250 Wp per zonnepaneel, maar dat verschilt van merk en type zonnepaneel.

Door de vele bewolking in het Belgische weer kunnen zonnepanelen slechts 85% van het piekvermogen halen. Dat wil zeggen dat het piekvermogen van de zonnepanelen hoger moet liggen dan het energieverbruik (het jaarlijkse verbruik delen door 0,85 en je weet het vereiste vermogen).

Je berekent het aantal nodige zonnepanelen door je jaarlijks stroomverbruik eerst te vermenigvuldigen met 1,1 en dan te delen door het vermogen van 1 paneel (Wp of Wattpiek). Stel dat je jaarlijks stroomverbruik 3.000 kWh is en het zonnepaneel een Wp heeft van 350: 3.000 x 1,1 = 3.300 / 350 = 9,4. 

Tot slot bereken je het beschikbare dakoppervlak. Hoe meer oppervlakte, hoe meer panelen je kan leggen en hoe minder hoog het rendement moet zijn. Hoe minder oppervlakte, hoe hoger het rendement per zonnepaneel moet zijn, omdat je er minder kan leggen.

Ontvang gratis advies van een zonne-expert

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 5.000 kwh?

Je hebt 16 zonnepanelen met een Wp van 350 per paneel nodig om jaarlijks 5.000 kWh op te brengen. Om andere verbruiken te berekenen, pas je de formule jaarlijks verbruik / Wp per paneel toe. 

amorf zonnepanelen

Wat is beter een enkelvoudige of tweevoudige meter? 

Een enkelvoudige analoge meter geeft één meterstand weer en heeft een enkelvoudig tarief. De prijs per kWh ligt lager dan het dagtarief van een tweevoudige meter, maar wel hoger dan het nachttarief. 

De tweevoudige analoge meter geeft twee meterstanden weer: één voor de verbruikte elektriciteit overdag en één voor de verbruikte elektriciteit ‘s nachts. Er zijn hier dus twee tarieven: het verschil tussen dag- en nachttarief ligt rond de 30%.

Een digitale meter kan gebruikt worden met zowel de enkelvoudige als de tweevoudige meter.

De tweevoudige meter is voordeliger met zonnepanelen, wanneer je in het systeem met injectietarief zit. Overdag verbruik je de zelf opgewekte elektriciteit en ‘s nachts geniet je van een voordelig nachttarief.

De enkelvoudige meter is voordeliger met zonnepanelen als je in het systeem van een terugdraaiende teller zit en de zonneproductie volstaat voor je jaarlijks energieverbruik.

PV-panelen

Zelf zonnepanelen kopen of installateur inschakelen?

Je kan zelf zonnepanelen kopen en installeren, want dat spaart je alvast installatiekosten uit. Toch is het aangeraden om hiervoor een vakman in te schakelen.

De meerprijs van een vakman wordt zeker gecompenseerd. Een installateur neemt alles voor zijn rekening waardoor jij niet hoeft om te kijken naar het hele gebeuren. Daarnaast werkt hij aan een verlaagd btw-tarief en handelt hij ook alle administratie af. Tot slot beperkt een vakman de risico op fouten tot een minimum.

Stappenplan overlopen

Als je kiest om een vakman in te schakelen, doet hij al veel werk voor jou. De vakman zal afhankelijk van jouw situatie het soort zonnepanelen kiezen, het vermogen per zonnepaneel berekenen, een precieze prijs op maat van het verbruik berekenen en een legplan opmaken (om het aantal zonnepanelen en hun afmeting te bepalen).

1. Verschillende offertes aanvragen

Het enige wat jij nog moet doen, is verschillende offertes aanvragen en ze vergelijken. Het vereiste rendement van een zonnepaneel hangt af van de afmetingen en hoeveel zonnepanelen je wil leggen. Daarnaast werkt elke vakman met andere merken of bieden ze er meerdere aan. 

Het loont zeker om verschillende offertes grondig door te nemen en ongehaast te zoeken naar de beste oplossing voor jouw situatie. 

2. Plan adviesgesprekken in met verschillende installateurs in je buurt

Als je een selectie hebt gemaakt van vakmannen, liefst vakmannen uit de buurt, dan kan je ze contacteren en samen bespreken wat de mogelijkheden zijn. Ze kunnen jou dan offertes op maat bezorgen.

3. Vergelijk offertes om te besparen

Je kan hieronder gratis en vrijblijvend offertes aanvragen over het aankopen of huren van zonnepanelen. Vergelijk verschillende vakmannen en hun prijzen om zo tot de beste oplossing te komen voor jouw situatie. 

De kennis en ervaring van een vakman is onmisbaar bij het aanschaffen en installeren van zonnepanelen, omdat het een ingrijpende beslissing is. Advies op maat en een quasi onbestaand risico op fouten is hierbij essentieel. Dit wordt verzekerd als je een vakman inschakelt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.