Zonnepanelen prijs : waaraan kun je je verwachten in 2023?

Wie op zonnepanelen mikt, mikt op een rendabele investering.  Vandaag zijn zonnepanelen tot 70 % goedkoper. En ook de productie van elektriciteit via zonne-energie en het rendement is in stijgende lijn. Maar wat kosten zonnepanelen vandaag en hoeveel kan je besparen? Test voor de antwoorden op deze vragen zeker onze zonnepanelen simulator.

Wat kosten zonnepanelen in 2023?

Wat zijn de kosten van zonnepanelen? Ontdek de zonnepanelen prijs in 2023

In 2023 schommelt de prijs voor zonnepanelen gemiddeld tussen 4.000 en 8.000 euro. Ze varieert naargelang het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. De prijs van zonnepanelen per Wattpiek (Wp) daalt naarmate je er meer nodig hebt en ligt tussen de 1,22 en 1,68 euro per Wp.

Met een zonnepanelen installatie bespaar je heel wat op je energiefactuur. Het vermogen van een zonnepanelen installatie ligt gemiddeld op 4 kWp. Dit beantwoordt aan het energieverbruik van een gemiddeld gezin. Tegelijk is de prijs van zonnepanelen sterk gedaald dankzij de technologische vooruitgang en de grotere productie.

We brengen de huidige richtprijzen voor zonnepanelen even voor je in kaart:

Aantal zonnepanelen Gemiddeld jaarverbruik Gemiddelde prijs zonnepanelen Besparing/jaar
10 2.500 kWh € 5.410 € 647
12 3.000 kWh € 6.492 € 777
14 3.500 kWh € 7.574 € 906
16 4.000 kWh € 8.656 € 1.036
20 4.500 kWh €10.820 € 1.295
22 5.000 kWh €11.903 € 1.424

Je merkt dat de prijs van zonnepanelen de laatste jaren sterk gedaald is. Zo betaal je vandaag nog slechts 8.000 euro voor een standaardinstallatie, afhankelijk van het rendement en de grootte.

Prijzen op maat? Ontvang tot 5 gratis prijsoffertes

Prijs zonnepanelen 2023

In 2023 schommelt de prijs voor zonnepanelen dus rond de 4.000 à 8.000 euro. Algemeen geldt daarbij dat de prijs per Wattpiek (Wp) zakt wanneer je meer zonnepanelen nodig hebt om aan je behoeften te kunnen voldoen. Zoals gezegd, ligt het gemiddelde in 2023 op 1,26 euro per Wp.

Veel mensen stellen zich toch nog vragen over de opbrengst van zonnepanelen. De prijs per Wp van zonnepanelen was vroeger veel hoger dan nu. Dankzij de evolutie van de technologie zijn zonnepanelen van de nieuwste generatie “krachtiger” (meer opbrengst) en zijn de materialen waaruit ze zijn vervaardigd gesofisticeerder. Relatief gezien zijn deze zonnepanelen dus goedkoper dan oudere modellen omdat ze beter renderen.

prijs zonnepanelen 2020

Het rendement van zonnepanelen ligt steeds hoger. Het verbruik van een gemiddeld gezin kost jaarlijks 600 euro. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt gemiddeld tussen de 7 en 10 jaar. Vanaf dan krijg je gratis elektriciteit en bespaar je jaarlijks dus 600 euro, wat in totaal zo’n 4700 euro pure winst kan opleveren.

Zonnepanelen zijn rendabel vanaf 12 m² en hebben een levensduur van 25 jaar. Ze kunnen op elk normaal dak geplaatst worden op één dag tijd. Ideaal is om deze naar het zuiden te richten, zonder dat er een schaduw op valt van bomen of een schoorsteen.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Betaal minder voor zonnepanelen dankzij de premies

Zonnepanelen premies maken nog niet volledig deel uit van het verleden. Sinds januari 2021 bestaat er namelijk een nieuwe premie. Deze premie geldt echter enkel voor bestaande woningen en niet voor woning die al meerdere jaren zonnepanelen op hun dak hebben.

Het maximumbedrag van deze premie bedraagt €1.500 en kan maar éénmalig toegekend worden. Het bedrag van deze premie zal bovendien ook afhankelijk zijn van het aantal kilowattpiek. Voor meer info omtrent de voorwaarden en bedragen verwijzen je graag door naar ons artikel over de premie van zonnepanelen.

Vergeet de groepsaankopen niet

Groepsaankopen winnen de laatste jaren aan populariteit. Ook wat betreft fotovoltaïsche installaties zijn sterke kortingen te bekomen als  je deelneemt aan een groepsaankoop voor zonnepanelen.

Welke factoren beïnvloeden prijs zonnepanelen?

De prijs van zonnepanelen is van een aantal externe factoren afhankelijk.

Factor 1: Energieverbruik

Aangezien zonnepanelen een rendement van 85 % hebben, moet de maximale capaciteit van je zonnepanelen hoger liggen dan je jaarlijks energieverbruik. Eenmaal je deze berekend hebt krijg je al een beter zicht wat de prijs voor je zonnepanelen zal zijn

Factor 2: Aantal zonnepanelen

Heb je voldoende plaats om je zonnepanelen te plaatsen? Wat is de oriëntatie van je dak? Hoe moeilijk is het om zonnepanelen te plaatsen op je dak?

Hoe meer zonnepanelen je laat plaatsen, hoe hoger de kostprijs zal zijn. Reken voor een gemiddeld gezin op een 7 à 8-tal zonnepanelen.

Factor 3: Installatie zonnepanelen

Het is duidelijk dat je een kwalitatieve installatie van je zonnepanelen aan de beste prijs wenst. Op een hellend dak kan dit meestal vrij snel en eenvoudig gebeuren. Op een plat dak ligt de kost iets hoger omdat de bevestigingsbeugels ook in een juiste helling geplaatst moeten worden.

Factor 4: Extra kosten

De totaalprijs voor het installeren van zonnepanelen kan echter ook afhangen van bijkomende diensten die de specialist je aanbiedt, van de installatie tot het onderhoud en herstellingen.

Voorzie een budget dat wat ruimer is dan enkel de zonnepanelen. Je hebt ook een omvormer nodig. Die zet de opgewekte stroom van de zonnepanelen om naar stroom die u kunt gebruiken. Meestal is de omvormer ingerekend in de prijs van de zonnepanelen. Denk er ook aan dat een omvormer ongeveer twaalf jaar meegaat. Je zult hem waarschijnlijk dus één keer moeten vervangen.

Vergeet ook niet de elektrische keuring van de installatie. Een AREI-keuring voor zonnepanelen is bij elke nieuwe installatie verplicht.

Wat is de prijs van zonnepanelen voor nieuwbouw?

kostprijs zonnepanelen

Sinds 2014 gelden er voor een nieuwbouw erg strenge regels. Je moet investeren in zeer zware isolatie en voorzien in een minimumaandeel aan hernieuwbare energieproductie. Wie niet aan deze strengere normen voldoet, riskeert een fikse boete. De investering in hernieuwbare energieproductie is het dus zeker waard. Je haalt deze energieproductie bijvoorbeeld uit warmtepompen, zonneboilers maar natuurlijk ook uit zonnepanelen.

Prijs zonnepanelen nieuwbouw: een concreet voorbeeld

De prijs van zonnepanelen bij een nieuwbouw berekenen is niet erg eenvoudig. Je weet namelijk niet op voorhand hoe hoog het verbruik zal zijn. Je kan wel een gemiddeld voorbeeld als uitgangsbasis nemen:

  • Een gezin van 4 personen verbruikt per jaar 3.500 kWh aan energie.
  • Je voorziet dus best een installatie van 4.100 Wp. Dat is een hogere capaciteit, maar in België is het niet altijd even zonnig. Dankzij de gekende regenbuien en bewolkte dagen halen zonnepanelen hier ongeveer 85% rendement.
  • Als je dit bekijkt qua prijs, kom je op € 8.800. Dat is inclusief de omvormer die de zonne-energie omzet en de montage van de panelen.
  • Je bespaart jaarlijks dus om en bij € 1.000. Op 8 jaar verdient u zo uw investering terug.

Dat is natuurlijk slechts een gemiddeld voorbeeld. Elke situatie is uniek: je moet rekening houden met het verbruik, maar ook bijvoorbeeld de beschikbare m² op het dak om zonnepanelen te plaatsen. Een specialist kan je  helpen om de optimale installatie te bepalen.

Wil je de prijs voor zonnepanelen zelf berekenen?

Prijzen van zonnepanelen berekenen

Gebruik onze handige rekentool

Nog een laatste tip: hou in het ontwerp van een nieuwbouw woning meteen rekening met de zonnepanelen. U kunt het rendement namelijk nog wat verhogen als uw architect ze onmiddellijk in het ontwerp integreert. Zo presteren zonnepanelen beter tussen zuidoost en zuidwest. Tegelijkertijd vermijdt de architect best dakkapellen, schoorstenen en andere elementen die een schaduw kunnen werpen. Tot slot levert een helling tussen 20 en 60 graden de beste resultaten op.

Prijsverschil in merken zonnepanelen

Prijzen van zonnepanelen

Er bestaan verschillende merken van zonnepanelen. We geven je hier een overzicht van enkele wereldspelers op de markt:

Trina Solar-zonnepanelen

Trina Solar is een gevestigde waarde in de wereld van zonnepanelen. Ze staan gekend als een duurdere speler die zeer goede kwalitatieve panelen leveren.

JinkoSolar-zonnepanelen

Er wordt vaak gesproken over “Chinese zonnepanelen”, meestal worden deze geproduceerd door JinkoSolar. Hun kwaliteit is zeker niet slecht en de prijs ligt vaak iets lager dan bij andere merken.

Canadian Solar-zonnepanelen

Canadian Solar staat gekend als een kwaliteitsspeler

Canadian Solar is wereldwijd één van de marktleiders wereldwijd in zonnepanelen en staat gekend als een zeer innovatieve speler op de markt. Recent brachten ze de Dymond CS6X- P-FG op de markt die uitgerust is met hittebestendig glas waardoor ze een langere levensduur en een hoger rendement hebben.

Indien je er dus geen probleem mee  heeft een beetje meer te betalen voor innovatieve zonnepanelen kan Canadian Solar een goede keuze zijn voor jou.

Hanwha Q Cells-zonnepanelen

Wereldwijd wordt Q cells als de referentie aanvaard. De zonnepanelen met Q cells zijn bij uitstek geschikt voor toepassing in weersomstandigheden, zoals deze in België voorkomen. Zonnepanelen met Q Cells zijn panelen die beschikken over een hoge kwaliteit.

Zonnepanelen kiezen: hoe maak ik de juiste keuze?

Hoeveel kosten zonnepanelen in de afgelopen jaren en nu?

Zoals je kunt zien is het aanbod van zonnepanelen heel uitgebreid. Wil je zonnepanelen kopen, dan is de juiste keuze vaak een samenspel van een aantal verschillende factoren.

De kwaliteit van de gekozen zonnepanelen is alvast een goeie start. Dankzij de revolutionaire evolutie op gebied van fotovoltaïsche cellen hebben de nieuwste zonnepanelen een groter rendement en een langere levensduur.

Verder moet men ook de grootte van de installatie die men op het oog heeft in beschouwing nemen. Die is niet alleen afhankelijk van de beschikbare plaats, maar ook van wat het vermogen van zonnepanelen is dat men wil opwekken. Op basis van de nodige Watt, kan men op deze manier bij de verschillende leveranciers een keuze maken.

Voor de installatie van zonnepanelen kan je nu gratis een vrijblijvende offerte aanvragen door onderstaand formulier in te vullen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.