Zonnepanelen prijs: waaraan kun je je verwachten in 2024?

In dit artikel ontdek je alles over de gangbare prijzen van zonnepanelen in 2024, de factoren die de prijs bepalen en hoe de prijzen de afgelopen jaren zijn geëvolueerd. Je leert hoe je zelf een eerste berekening kunt maken van de prijs voor jouw zonnepaneelinstallatie en waar je rekening mee moet houden.

Je vindt hier ook informatie over hoeveel je bespaart met een zonnepaneelinstallatie, hoe je kunt besparen op je investering zelf, en welke premies en kortingen je kunt benutten.

Wat kosten zonnepanelen gemiddeld in 2024?

Ruim bekeken zal een zonnepaneelinstallatie 4.500 tot 12.500 euro kosten, omvormer en plaatsingskosten inbegrepen.

Een overzicht met richtprijzen voor verschillende soorten zonnepanelen.

Soort zonnepaneelRichtprijs
Polykristallijn€ 150 – 450
Monokristallijn€ 200 – 650
Dunne film of amorf€ 150 – 350
Glas-glas€ 850 – 950
Hybride€ 1.300 – 1.800

Natuurlijk is het voor de opbrengst van zonnepanelen relevanter welk vermogen ze hebben. Algemeen mag je uitgaan van een prijs van 1,26 euro per Wattpiek. De prijs daalt naarmate het totale vermogen van de installatie stijgt.

  • Voor een installatie met een vermogen kleiner dan 4.000 Wp mag je rekenen op een prijs van 1,4 euro per Wattpiek.
  • Een installatie met 4.000 tot 7.000 Wp kost je zo’n 1.2 euro per Wattpiek.
  • Voor installaties met een groter vermogen bedraagt de prijs gemiddeld 1,1 euro per Wattpiek.

Naast die kosten, houd je ook rekening met de omvormer.

Soort omvormerRichtprijs exclusief plaatsing en btw
Centrale omvormer€ 1.200 voor installatie met 10 zonnepanelen
Micro-omvormer€ 120 per zonnepaneel
Power optimizer€ 50 – 100

Daarnaast varieert de prijs van een gewone omvormer ook naargelang het totale vermogen van de installatie.

Een vermogen kleiner dan 1.500 kWh vergt een omvormer van gemiddeld 650 euro. Een vermogen van 4.000 tot 6.000 kWh vergt een omvormer van gemiddeld 1.250 euro.

Voor de omvormer van een grotere installatie met een vermogen groter dan 6.000 kWh mag je rekenen op een prijs rond de 2.000 euro.

Dat gezegd, elke installatie is anders. Om een duidelijk beeld te krijgen van hoeveel jouw precieze installatie zal kosten, is het absoluut aan te raden om een installateur te contacteren.

Die zal de situatie op je dak bekijken, je jaarlijkse verbruik mee in overweging nemen, en je precies weten te vertellen welk prijskaartje je mag verwachten. Snel en eenvoudig gratis offertes vergelijken? Gebruik het formulier onderaan dit artikel.

zonnepanelen prijs

Hoe evolueren de kosten?

De prijs van zonnepanelen laat over het algemeen een dalende trend zien. Zonnepanelen worden goedkoper, en het vermogen en de opbrengst (en dus de besparing op je energieverbruik) worden steeds hoger.

De afgelopen 2 jaar gingen de prijzen voor zonnepanelen echter weer even de hoogte in. De oorzaak is eenvoudig. Een aanzienlijke stijging in de energieprijzen dreef de vraag naar zonnepanelen omhoog. Ook stegen de grondstof- en transportprijzen.

Daarnaast is het aanbod van zonnepanelen met micro-omvormers gestegen, waardoor de gemiddelde prijs stijgt. Een micro-omvormer verhoogt immers de prijs van een zonnepaneel.

Het voordeel: een micro-omvormer verhoogt de opbrengst bij schaduwinval, en gaat heel wat langer mee dan een gewone, centrale omvormer.

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?
Ontvang offertes van verschillende specialisten en kies de beste prijs voor jou.

Prijzen en opbrengsten vergelijken: hoeveel kosten je zonnepanelen en hoeveel bespaar je?

Je betaalt tussen de 1,1 en 1,7 euro per Wattpiek vermogen. In 2024 gaat het om een gemiddelde prijs van 1,26 per Wattpiek. 

Voor een opbrengst van 4.000 kWh per jaar komt dat neer op een prijskaartje van 4.400 tot 6.800 euro, of gemiddeld 5.040 euro.

Panelen met een hoger rendement (die dus meer van het opgevangen zonlicht omzetten in groene stroom) zijn dan weer wat duurder: prijzen rond de 8.000 euro zijn mogelijk.

Natuurlijk is de productie van elektriciteit ook wat waard. Neem dus zeker ook de opbrengst van je panelen mee op in je overwegingen!

Hieronder vind je een overzicht met de kosten en opbrengsten van verschillende installaties. Het schema gaat uit van een energieprijs van 0,40 euro per kilowattuur, en neemt de installatiekosten en kosten voor een omvormer niet in overweging.

Gezin met … personenGemiddeld jaarverbruikAantal zonnepanelen van 400 WpPrijs zonnepanelen (exclusief installatie)Jaarlijkse besparing met 60% eigenverbruikJaarlijkse besparing met 90% eigenverbruik
12.500 kWh8€ 3.520 – 5.440€ 600€ 900
23.000 kWh9€ 3.960 – 6.120€ 720€ 1.080
33.500 kWh11€ 4.840 – 7.480€ 840€ 1.260
44.000 kWh12€ 5.280 – 8.160€ 960€ 1.440
54.500 kWh14€ 6.160 – 9.520€ 1.080€ 1.620

Voorbeeld: hoeveel kosten zonnepanelen voor een gezin van 4 personen (4.000 kWh)?

Een gemiddeld huishouden van 4 personen verbruikt gemiddeld 4.000 kWh per jaar. Om dat verbruik volledig zelf op te vangen, hebben ze een installatie nodig met een totaal piekvermogen van 4.706 Wattpiek.

Kiezen ze voor zonnepanelen met een vermogen van 500 Wattpiek? Dan voorzien ze met 10 panelen ruimschoots in hun eigen behoeften.

Een zonnepaneel met een vermogen van 500 Wattpiek kost gemiddeld 550 tot 850 euro. Voor 10 panelen komt dat neer op een prijs van 5.500 tot 8.500 euro.

Een omvormer voor een installatie met een dergelijk vermogen kost gemiddeld 1.250 euro. Voor de installatie zelf kun je uitgaan van een prijs van ongeveer 1.800 euro.

Samen komt dat neer op een kostprijs van 8.550 tot 11.550 euro.

zonnepanelen

Welke factoren bepalen hoeveel je zonnepaneelinstallatie kost?

De ene zonnepaneelinstallatie is duurder dan de andere. De precieze kostprijs voor een installatie is dan ook afhankelijk van verschillende factoren. Hieronder vind je een overzicht met de meest belangrijke prijsbepalende factoren.

Factor 1: energieverbruik

Factor nummer 1: je energieverbruik. Afhankelijk van hoeveel energie je verbruikt (en welk percentage van je verbruik je wilt opvangen met groene stroom), heb je meer of minder zonnepanelen, met een hoger of lager vermogen.

Je gewenste jaarlijkse opbrengst is dan ook de belangrijkste factor, aangezien die invloed zal hebben op je volledige installatie.

Het piekvermogen van een zonnepaneel komt niet overeen met de eigenlijke opbrengst

Een installatie zal doorgaans minder opbrengen dan het gezamenlijke piekvermogen van de panelen doet vermoeden. Om het piekvermogen om te zetten naar werkelijke opbrengst, vermenigvuldig je het met de opbrengstfactor. Gemiddeld gaat het om 0,85. Een paneel met een vermogen van 400 Wattpiek zal in werkelijkheid zo’n 340 kilowattuur per jaar opbrengen.

Factor 2: aantal zonnepanelen

Je energieverbruik (samen met het type en het vermogen van de panelen) zal bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

Voor een gemiddeld gezin (verbruik van 4.000 kWh) volstaat een installatie met 12 panelen met een vermogen van 400 Wattpiek.

Let ook op de beschikbare ruimte op je dak

Voor kleinere daken zijn zonnepanelen met een hoger vermogen en een hoger rendement vaak een betere oplossing. Die zijn wat duurder, maar je hebt minder van zulke zonnepanelen nodig om voldoende groene stroom op te wekken.

Factor 3: installatie zonnepanelen

Eerst en vooral is een goede installatie enorm belangrijk voor je rendement. Hoe beter de zonnepanelen gemonteerd worden, hoe meer ze kunnen opbrengen. Dat gezegd, een kwalitatieve installatie en de samenwerking met een bekwaam installateur is natuurlijk niet gratis.

Daarnaast zal een complexere installatie meer kosten. Zonnepanelen installeren op een leien dak is bijvoorbeeld ingewikkelder en bijgevolg duurder.

Ook op platte daken liggen de montagekosten hoger, aangezien op zo’n daken een uitgebreide draagconstructie geplaatst moet worden. Zelfs een slechte bereikbaarheid van je dak kan invloed hebben op de prijs.

Factor 4: type zonnepanelen

Welk soort zonnepanelen je installeert, beïnvloedt de prijs. Zo zijn polykristallijn panelen goedkoper dan monokristallijn panelen, maar hebben ze wel een lager rendement. Ook het merk van de zonnepanelen speelt een rol.

Nog belangrijker is het vermogen van je zonnepanelen. Een hoger vermogen gaat gepaard met een hogere prijs.

Factor 5: type omvormer

Zonder omvormer kun je de gelijkstroom die je zonnepanelen opwekken niet omzetten naar bruikbare wisselstroom. Het vermogen van je volledige installatie bepaalt wat voor omvormer je nodig hebt.

Factor 6: extra kosten

Er komen nog wat kosten kijken bij een zonnepaneelinstallatie. De meest relevante kost is die voor de verplichte keuring van de panelen en hun aansluiting op de omvormer en meterkast.

Houd er ook rekening mee dat omvormers doorgaans slechts 10 jaar meegaan en dan aan vervanging toe zijn. Zonnepanelen hebben dan weer een levensduur van rond de 25 jaar.

Ontdek de terugverdientijd van zonnepanelen
Leer hoe snel je je investering in zonnepanelen kunt terugverdienen. Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan.
arrow Ontvang offertes

Zonnepanelen combineren met thuisbatterij

Het combineren van zonnepanelen met een thuisbatterij kan je zelfverbruik aanzienlijk verhogen, gemiddeld met 30 tot 60 procent.

Nu de digitale meter steeds meer wordt uitgerold, wordt het nog belangrijker om zoveel mogelijk van je eigen opgewekte energie te verbruiken. Maar wat betekent een thuisbatterij voor je investering?

De impact hangt af van diverse factoren, zoals de hoeveelheid energie die je zonnepanelen opwekken, je eigen energieverbruik en de energiekosten. Een voorbeeld ter verduidelijking:

Je gezin verbruikt 4.000 kWh per jaar. Aan een prijs van 0,40 euro per kWh betaal je 1.600 euro per jaar. Met je huidige installatie dek je 30 procent van je stroomverbruik, goed voor een besparing van 480 euro per jaar. Je installeert een thuisbatterij, en verhoogt die dekking van 30 naar 90 procent.

Je bespaart nu 1.440 euro per jaar. Met een levensduur van 25 jaar komt dat neer op een besparing van 36.000 euro – heel wat meer dan je in een zonnepaneelinstallatie met thuisbatterij investeert.

Er zitten natuurlijk wat variabelen in die berekening, de energieprijs in het bijzonder. Ook gaat bovenstaande berekening uit van het optimaal benutten van de thuisbatterij.

Het punt blijft echter dat de terugverdientijd van zonnepanelen met een thuisbatterij een stuk korter is dan zonder thuisbatterij.

Genieten van gratis energie

Eens de volledige installatie is terugbetaald, blijf je natuurlijk van gratis energie genieten. Wat je daarna bespaart, is niets anders dan winst!

Wil je de prijs voor zonnepanelen zelf berekenen?

kostprijs zonnepanelen zelf berekenen

Betaal minder voor zonnepanelen dankzij de premies

Zonnepanelen installeren, brengt je nog steeds in aanmerking voor interessante premies. Een overzicht met de relevante premies vind je hieronder.

Let wel op, want na 2023 zijn er geen premies meer

De Vlaamse overheid heeft recent beslist de premies voor zonnepanelen vervroegd stop te zetten. De einddatum is nu 1 januari 2024.

Netbeheerder Fluvius

Fluvius keert een eenmalige premie uit aan mensen die zonnepanelen laten plaatsen. Hoeveel de premie bedraagt, is afhankelijk van het vermogen van de volledige installatie.

Verlaagd btw-tarief

Laat je zonnepanelen plaatsen op een woning die ouder is dan 10 jaar? Dan betaal je geen 21, maar slechts 6 procent btw. Tot 31 december 2023 geldt dat voordeel ook voor woningen jonger dan 2 jaar!

Mijn VerbouwLening

Ben je particuliere eigenaar-bewoner en behoor je tot de laagste of middelste inkomenscategorie zoals die worden gehanteerd bij de Mijn VerbouwPremie? Dan kun je met de Mijn VerbouwLening minimaal 1.250 en maximaal 60.000 euro lenen voor de installatie van je zonnepanelen. De goedkope lening heeft een afbetalingstermijn van maximaal 25 jaar.

Groepsaankoop

Meedoen met een groepsaankoop voor zonnepanelen kan tot slot een interessante manier zijn om de prijs van je installatie te drukken.

Door de krachten te bundelen, kun je genieten van significante kortingen die een doorslaggevende factor kunnen zijn bij de aanschaf van je zonnepanelensysteem.

zonnepanelen installeren op schuin dak

Wat is de prijs van zonnepanelen voor nieuwbouw?

Een nieuwbouwwoning voorzien van zonnepanelen is een slimme keuze. Je kunt je nieuwe dak volledig voorzien op zonnepanelen, waardoor een installatie met een optimale opbrengst probleemloos geplaatst kan worden. Bovendien zijn zonnepanelen een absolute meerwaarde voor je EPB-attest.

Hoeveel je precies betaalt, is volledig afhankelijk van zaken als je elektriciteitsverbruik, het type paneel dat je wenst te installeren, en de gewenste opstelling.

Benieuwd naar de prijzen? Contacteer dan gratis en vrijblijvend een erkend installateur met het formulier onderaan dit artikel.

Wat is goedkoper: zonnepanelen huren of kopen?

Je kunt er ook voor kiezen om je zonnepanelen niet aan te schaffen, maar te huren. Je betaalt gemiddeld 60 euro per maand aan huur.

Na een bepaalde periode kun je de zonnepanelen soms voordelig overnemen van de verhuurder. Ook een zogenaamde huurkoop is mogelijk.

Waarom zou je zonnepanelen huren?

  • De huur is vaak goedkoper dan je elektriciteitskosten.
  • Je spreidt de betalingen over een langere periode en vermijdt in één keer een groot bedrag neer te moeten leggen.
  • Het onderhoud van je panelen zit inbegrepen in de huurprijs. Ook het vervangen van de omvormer is doorgaans inbegrepen.

Waarom zonnepanelen huren niet altijd het beste idee is:

  • Op lange termijn is de aanschaf van zonnepanelen bijna altijd goedkoper.
  • De huurprijs kan jaarlijks stijgen.
  • Het huurcontract is bindend voor een bepaalde termijn. Bij het vroegtijdig onderbreken van het contract kan de verhuurder een opzegvergoeding vragen.

Zonnepanelen huren, is een goede optie voor wie snel en zonder grote investering groene energie wilt gebruiken. Op lange termijn is de aanschaf van zonnepanelen echter de betere optie.

Onthoud ook dat je vaak een lening kunt aangaan om de investering te dekken, en gebruik kunt maken van verschillende premies. Dat is op lange termijn vaak interessanter dan huren.

Maak een slimme investering met zonnepanelen
Ontdek hoe zonnepanelen niet alleen een duurzame, maar ook een financieel slimme keuze kunnen zijn. Vraag vandaag nog gratis offertes aan.
arrow Ontvang offertes

Prijsverschil in merken zonnepanelen

Ook tussen verschillende merken bestaan grote prijsverschillen.

zonnepanelen op een schuine dak

Hanwha Q Cells-zonnepanelen

Hanwha QCells zonnepanelen zijn prijzig, maar perfect voor landen met matige weersomstandigheden. De panelen zijn van hoge kwaliteit.

Canadian Solar-zonnepanelen

Canadian Solar is een erg innovatieve producent. Ze produceren hoogwaardige zonnepanelen die voorzien zijn van interessante technologische snufjes. De zonnepanelen kosten wat meer, maar zijn perfect voor wie graag mee is met de laatste ontwikkelingen.

JinkoSolar-zonnepanelen

JinkoSolar produceert relatief goedkope zonnepanelen. De kwaliteit ligt wat lager dan bij bijvoorbeeld Trina Solar zonnepanelen, maar het verschil in prijs kan doorslaggevend zijn. Ideaal voor een kleiner budget.

Trina Solar-zonnepanelen

Trina Solar produceert prijzige, maar zeer kwalitatieve zonnepanelen. Interessant voor wie een groter budget heeft en graag investeert in kwaliteit.

Meer info en advies nodig?
Vul ons offerteformulier in en ontvang alle informatie die je nodig hebt.

Kosten besparen? Zo pak je het efficiënt aan [besparingstips]

Hoewel de goedkoopste optie lang niet altijd de beste is, betaal je liever niet meer dan nodig voor je zonnepaneelinstallatie. Met deze tips bespaar je op je investering.

Tip 1: correcte montage

Een goede montage en installatie maken een wereld van verschil. Een ervaren installateur adviseert je niet enkel over het meest geschikt soort zonnepanelen voor jouw budget, maar zorgt ook voor de best mogelijke opstelling.

Zonnepanelen die optimaal georiënteerd zijn, in de juiste hoek liggen, en goed zijn geïnstalleerd hebben een hogere opbrengst. En dat merk je aan je portefeuille! Je bespaart hiermee niet per se op de installatiekosten, maar verkort de terugverdientijd aanzienlijk.

Tip 2: groter aantal zonnepanelen

De prijs per zonnepaneel ligt een stuk lager wanneer je meerdere zonnepanelen aanschaft. Ook op installatiekosten kun je zo een flinke duit besparen: de installateur hoeft maar een keer langs te komen om al die panelen te installeren.

Tip 3: gunstige prijs-kwaliteitverhouding

Kijk niet enkel naar de prijs, maar ook naar de kwaliteit van de panelen. Zonnepanelen van hoge kwaliteit lijden minder rendementsverlies, hebben een lange levensduur, leveren een hogere opbrengst en vallen onder een voordeligere garantie. Op korte termijn kan je dat wat meer kosten, maar op lange termijn zal die investering absoluut de moeite waard zijn.

Tip 4: verhoog je zelfverbruik

Hoe meer groene stroom je verbruikt, hoe lager je elektriciteitsfactuur. Probeer daarom zoveel mogelijk van de opgewekte energie zelf te verbruiken.

Dat kan met de aanschaf van een thuisbatterij (met een verhoging van je zelfverbruik van 30 tot 60 procent tot gevolg!), maar ook door eenvoudigweg meer elektriciteit te verbruiken overdag dan ‘s nachts. Je wasmachine en vaatwasser laat je bijvoorbeeld bij voorkeur overdag draaien.

Tip 5: regelmatig onderhoud

Stoffige, mossige of vuile zonnepanelen brengen minder op dan propere zonnepanelen. Wees gerust: je hoeft ze niet wekelijk schoon te maken. Een jaarlijkse reiniging maakt al een groot verschil.

Laat de zonnepanelen daarnaast jaarlijks of tweejaarlijks nakijken door een expert. Die overloopt de volledige installatie en spoort gebreken op voor ze problematisch worden. Zo vermijd je schade aan je zonnepanelen, een verlaagde opbrengst, en andere risico’s.

Tip 6: vergelijk offertes

Een heel eenvoudige manier om je zonnepaneelinstallatie zo voordelig mogelijk aan te schaffen, is het vergelijken van offertes.

Zo krijg je eerst en vooral een realistisch beeld van de prijs voor jouw project. Daarnaast kun je er heel eenvoudig het meest interessante (en voordelige!) aanbod uitpikken.

Populaire artikelen

Heb je interesse in zonnepanelen? Raadpleeg erkende installateurs in jouw regio en ontvang gratis offertes

De kostprijs voor je zonnepanelen zoveel mogelijk drukken? Dat doe je door offertes te vergelijken! Met onderstaand formulier kun je niet enkel snel en eenvoudig vrijblijvend advies op maat ontvangen, maar ook een overzicht ontvangen met offertes voor jouw unieke project.

Zo kun jij cruciale informatie inwinnen, prijzen vergelijken, de beste keuze maken en een zo voordelig mogelijke oplossing vinden voor je project.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Zonnepanelen – Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Waar wil je zonnepanelen plaatsen
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.