Prijs zonnepanelen

In 2000 schommelde de prijs voor zonnepanelen rond de € 20.000. Vandaag zijn zonnepanelen tot wel 70% goedkoper geworden, terwijl de elektriciteitsproductie en het rendement alleen maar gegroeid is. Benieuwd hoeveel jij kan besparen? Test dan zeker eens onze zonnepanelen simulator!

Met zonnepanelen bespaar je heel wat op je energiefactuur. Een standaard zonnepaneel installatie produceert gemiddeld 4 kWp. Dit beantwoordt aan het energieverbruik van een gemiddeld gezin. Tegelijkertijd is de prijs van zonnepanelen aanzienlijk gedaald dankzij de technologische vooruitgang en grotere productie.

Wij brengen de laatste richtprijzen voor zonnepanelen even voor jou in kaart:

Aantal zonnepanelen Wattpiek Prijs zonnepanelen per Wp Totaalprijs zonnepanelen
1 300 Wp €1,16 per Wp €348
3 900 Wp €1,16 per Wp €1.044
6 1.800 Wp €1,16 per Wp €2.088
12 3.500 Wp €1,16 per Wp €4.060
16 4.700 Wp €1,16 per Wp €5.452
21 6.200 Wp €1,16 per Wp €7.192

* Richtprijs voor zonnepanelen zonder de omvormer

Je kunt merken dat de prijs van zonnepanelen de laatste jaren aanzienlijk gedaald is. Zo betaal je vandaag de dag nog maar slechts €8.000 voor een standaard installatie (afhankelijk van het rendement en de grootte).

Benieuwd wat de kosten van zonnepanelen op jouw dak zijn?

Ontvang tot 5 gratis prijsoffertes

Waarom is de prijs van zonnepanelen in 2020 zo gunstig?

Een prijsvergelijking tussen verschillende zonnepanelen gebeurt standaard in Wattpiek (Wp) of kilowattpiek (kWp). Dat is het energievermogen dat via de fotovoltaïsche cellen wordt opgewekt door omzetting van zonlicht.

De prijs per Wp van zonnepanelen was vroeger veel hoger dan nu. Dankzij de evolutie van de technologie zijn zonnepanelen van de nieuwste generatie “krachtiger” (meer opbrengst) en zijn de materialen waaruit ze zijn vervaardigd gesofisticeerder. Relatief gezien zijn deze zonnepanelen dus goedkoper dan oudere modellen omdat ze beter renderen.

1. Geen subsidies of premies meer nodig

De combinatie van de stijgende elektriciteitsprijzen en de steeds goedkopere prijs van zonnepanelen maakt dat energie van zonnepanelen vandaag, zelfs zonder subsidies, goedkoper is dan gewone energie.

“Met de aanschaf van zonnepanelen zet je in feite je stroomprijs voor langere termijn vast. Hoewel de consument zich dit vaak nog niet realiseert, zijn subsidies voor de aanschaf van zonne-energie-installaties allang niet meer nodig. Het punt waarop zonnepanelen voordeliger energie leveren dan het net, de grid parity, is nu al bereikt.”

Erik de Leeuw van Centrosolar Benelux

2. Investeren in zonnepanelen? Dat is €4700 pure winst

prijs zonnepanelen 2020

Het rendement van zonnepanelen ligt steeds hoger. Het verbruik van een gemiddeld gezin kost jaarlijks 600 euro. Na een terugverdientijd van gemiddeld 7 tot 10 jaar, krijgt men gratis elektriciteit en bespaart men jaarlijks dus 600 euro, wat in totaal zo’n 4700 euro pure winst kan opleveren.

Zonnepanelen zijn rendabel vanaf 12 m² en hebben een levensduur van 25 jaar. Ze kunnen op elk normaal dak geplaatst worden op één dag tijd. Ideaal is om deze naar het zuiden te richten, zonder dat er een schaduw op valt van bomen of een schoorsteen.

3. Geen importheffing meer op zonnepanelen

Tot september 2018 had de Europese Commissie een invoertarief van 11,8% vastgelegd. Ondertussen is deze importheffing dus vervallen waardoor er meer aanbod is op de Europese markt. Los van deze heffing waren zonnepanelen altijd al een verstandige investering.

Welke factoren hebben een invloed op de kostprijs van je zonnepanelen?

De prijs van zonnepanelen is van een aantal externe factoren afhankelijk.

1. Het energieverbruik

Aangezien zonnepanelen een rendement van 85% hebben, moet de maximale capaciteit van je zonnepanelen hoger liggen dan je jaarlijks energieverbruik. Eenmaal je deze berekend hebt krijg je al een beter zicht wat de prijs voor je zonnepanelen zal zijn

2. Garantie op zonnepanelen

Het al of niet opnemen van een garantie bij de aankoop van zonnepanelen is een andere factor die uiteraard op de prijs een invloed heeft.

Omgekeerd kan het aanvragen van een tegemoetkoming voor de installatie van zonnepanelen ervoor zorgen dat het uiteindelijke prijskaartje gunstiger uitvalt dan wanneer je alleen maar “de kosten” in beschouwing neemt. Bij het Vlaamse Energieagentschap (VEA) kan men nagaan op welke vormen van financiële steun een beroep kan worden gedaan.

Je vindt er alle informatie over de aftrekbaarheid van jouw investering(en) en eventuele premies die worden toegekend voor het opwekken van groene stroom.

3. Het aantal zonnepanelen

Heb je voldoende plaats om je zonnepanelen te plaatsen? Wat is de oriëntatie van je dak? Hoe moeilijk is het om zonnepanelen te plaatsen op je dak?

Hoe meer zonnepanelen je laat plaatsen, hoe hoger de kostprijs zal zijn. Reken voor een gemiddeld gezin op een 7 à 8-tal zonnepanelen.

4. Bevestiging van zonnepanelen

Het is duidelijk dat je een kwalitatieve installatie van je zonnepanelen aan de beste prijs wenst. Op een hellend dak kan dit meestal vrij snel en eenvoudig gebeuren. Op een plat dak ligt de kost iets hoger omdat de bevestigingsbeugels ook in een juiste helling geplaatst moeten worden.

5. Extra kosten?

De totaalprijs van je zonnepaneelinstallatie kan echter ook afhangen van bijkomende diensten die de specialist je aanbiedt, van de installatie tot het onderhoud en herstellingen.

Voorzie een budget dat wat ruimer is dan enkel de zonnepanelen. Je hebt ook een omvormer nodig. Die zet de opgewekte stroom van de zonnepanelen om naar stroom die u kunt gebruiken. Meestal is de omvormer ingerekend in de prijs van de zonnepanelen. Denk er ook aan dat een omvormer ongeveer twaalf jaar meegaat. Je zult hem waarschijnlijk dus één keer moeten vervangen.

Vergeet ook niet de elektrische keuring van de installatie. Een AREI-keuring voor zonnepanelen is bij elke nieuwe installatie verplicht.

Prijs zonnepanelen 2020: wat bij nieuwbouw?

kostprijs zonnepanelen

Sinds 2014 gelden er voor een nieuwbouw erg strenge regels. Je moet investeren in zeer zware isolatie en voorzien in een minimumaandeel aan hernieuwbare energieproductie. Wie niet aan deze strengere normen voldoet, riskeert een fikse boete. De investering in hernieuwbare energieproductie is het dus zeker waard. Je haalt deze energieproductie bijvoorbeeld uit warmtepompen, zonneboilers maar natuurlijk ook uit zonnepanelen.

De prijs van zonnepanelen bij nieuwbouw: een concreet voorbeeld

De prijs van zonnepanelen bij een nieuwbouw berekenen is niet erg eenvoudig. Je weet namelijk niet op voorhand hoe hoog het verbruik zal zijn. Je kan wel een gemiddeld voorbeeld als uitgangsbasis nemen:

  • Een gezin van 4 personen verbruikt per jaar 3.500 kWh aan energie.
  • Je voorziet dus best een installatie van 4.100 Wp. Dat is een hogere capaciteit, maar in België is het niet altijd even zonnig. Dankzij de gekende regenbuien en bewolkte dagen halen zonnepanelen hier ongeveer 85% rendement.
  • Als je dit bekijkt qua prijs, kom je op € 8.800. Dat is inclusief de omvormer die de zonne-energie omzet en de montage van de panelen.
  • Je bespaart jaarlijks dus om en bij € 1.000. Op 8 jaar verdient u zo uw investering terug.

Dat is natuurlijk slechts een gemiddeld voorbeeld. Elke situatie is uniek: je moet rekening houden met het verbruik, maar ook bijvoorbeeld de beschikbare m² op het dak om zonnepanelen te plaatsen. Een specialist kan je  helpen om de optimale installatie te bepalen.

Wil je de prijs voor zonnepanelen zelf berekenen?

Gebruik onze handige rekentool

Verwerk je zonnepanelen meteen in je bouwontwerp

Nog een laatste tip: hou in het ontwerp van uw nieuwbouw meteen rekening met de zonnepanelen. U kunt het rendement namelijk nog wat verhogen als uw architect ze onmiddellijk in het ontwerp integreert. Zo presteren zonnepanelen beter tussen zuidoost en zuidwest. Tegelijkertijd vermijdt de architect best dakkapellen, schoorstenen en andere elementen die een schaduw kunnen werpen. Tot slot levert een helling tussen 20 en 60 graden de beste resultaten op.

Prijsverschil in merken zonnepanelen

Er bestaan verschillende merken van zonnepanelen. We geven je hier een overzicht van enkele wereldspelers op de markt:

Trina Solar zonnepanelen

Trina Solar is een gevestigde waarde in de wereld van zonnepanelen. Ze staan gekend als een duurdere speler die zeer goede kwalitatieve panelen leveren.

JinkoSolar Zonnepanelen

Er wordt vaak gesproken over “Chinese zonnepanelen”, meestal worden deze geproduceerd door JinkoSolar. Hun kwaliteit is zeker niet slecht en de prijs ligt vaak iets lager dan bij andere merken.

Canadian Solar Zonnepanelen

Canadian Solar is wereldwijd één van de marktleiders wereldwijd in zonnepanelen en staat gekend als een zeer innovatieve speler op de markt. Recent brachten ze de Dymond CS6X- P-FG op de markt die uitgerust is met hittebestendig glas waardoor ze een langere levensduur en een hoger rendement hebben.

Indien je er dus geen probleem mee  heeft een beetje meer te betalen voor innovatieve zonnepanelen kan Canadian Solar een goede keuze zijn voor jou.
 
 

Hanwha Q Cells zonnepanelen

Wereldwijd wordt Q cells als de referentie aanvaard. De zonnepanelen met Q cells zijn bij uitstek geschikt voor toepassing in weersomstandigheden, zoals deze in België voorkomen. Zonnepanelen met Q Cells zijn panelen die beschikken over een hoge kwaliteit.

Zonnepanelen kiezen: hoe maak ik de juiste keuze?

Zoals je kunt zien is het aanbod van zonnepanelen heel uitgebreid. De juiste keuze is vaak een samenspel van verschillende factoren.

De kwaliteit van de gekozen zonnepanelen is alvast een goeie start. Dankzij de revolutionaire evolutie op gebied van fotovoltaïsche cellen hebben de nieuwste zonnepanelen een groter rendement en een langere levensduur.

Verder moet men ook de grootte van de installatie die men op het oog heeft in beschouwing nemen. Die is niet alleen afhankelijk van de beschikbare plaats, maar ook van het vermogen dat men wil opwekken. Op basis van de nodige Watt, kan men op deze manier bij de verschillende leveranciers een keuze maken.